Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kriku »

Vladimir Juškin:
Möödunud aasta 26. novembril peeti Venemaa Julgeolekunõukogu laiendatud istung, millel pandi paika arenguprioriteedid 2030. aastani. Ent kõige tähtsam aspekt peitus president Vladimir Putini esinemises, milles ta püstitas ülesande korraldada täpselt ja selgelt Venemaa sõjalise organisatsiooni tegevus. Mõiste «Venemaa sõjaline organisatsioon» on üsna uus ning selle all mõeldakse riigi relvajõude, rahvuskaarti, muid sõjaväestatud ühendusi ja asutusi (Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB, erakorraliste olukordade ministeerium ja Föderaalne Valveteenistus FSO), samuti sõjatööstuskompleksi ja kohaliku omavalitsuse organeid. «Venemaa sõjalise organisatsiooni» ajutrustiks on ette nähtud kindralstaap, millega kõik «organisatsiooni» kuuluvad struktuurid peavad oma plaane kooskõlastama. Jääb mulje, nagu valmistuks Venemaa sõjaseisukorra kehtestamiseks.

Möödunud aasta 18. detsembril andis Venemaa kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov kohtumisel välisriikide sõjaväeatašeedega teada, et NATO valmistub üleüldiseks konfliktiks Venemaaga, sest jätkab sõjalise taristu laiendamist Venemaa piiri lähedal, mistõttu «ei saa välistada, et tekkida võivad kriisiolukorrad, mis võivad väljuda kontrolli alt ja kasvada üle suuremastaabiliseks sõjaliseks konfliktiks». Venemaa võimude ja president Putini enda retoorikat ei saa kuidagi teisiti iseloomustada kui sõjaks valmistumisena. Juba teist aastat on president kõnes Föderaalkogu ees uhkeldanud, kuidas ta ei jäta Ameerikale vähimatki lootust. Arvukad iga-aastased õppused, mille käigus siirdakse vägesid suurtesse kaugustesse ja koondatakse operatsiooni läbiviimise paika, «superraketid», veealused tuumadroonid, lahtiütlemine lühi- ja keskmaarakettide lepingust, lahtiütlemine tsiviilisikute sõjaaegse kaitse konventsioonist, ühtaegu nii tuuma- kui ka tavaheidutuse jõudude hoogne arendamine, valmistumine lühi- ja keskmaarakettidega varustatud all- ja pealveelaevade paigutamiseks Venezuelasse ja Kuubale. Venemaa rahandusministeerium ja keskpank kandivad oma valuutareserve dollaritest kullasse, dollaritest Hiina jüaanidesse, kaitseministeerium on alustanud «suveräänse interneti» loomist. Ning kõik see käib tingimustes, kus Venemaa ja USA vahel puudub veel Nõukogude Liidu ajal eksisteerinud mitteametlike kontaktide süsteem. Mis tähendab, et risk ühe või teise poole kavatsuste vääraks tõlgendamiseks või ekslike otsuste langetamiseks on järsult suurenenud.

1990. aastal oli NATO käsutuses 100 diviisi, mis võisid lahingusse astuda 48 tunni jooksul. Nullindateks oli alles ainult kümme diviisi, mis olid suutelised lahingusse astuma kolme nädala jooksul. 28. oktoobril 2019. aastal andis Ühendriikide Riikliku Sõjakolledži professor Richard D. Hooker Washingtonis korraldatud Jamestowni fondi aruande «Kuidas kaitsta Balti riike» arutelul teada: «Täna võivad Venemaa relvajõud täiesti vabalt siirda oma väed Balti riikide piirile ning NATO-l kuluks kaitse ettevalmistamiseks mitu kuud. Kremli käsutuses on 30 tanki- ja 30 suurtükipataljoni, mis võivad alustada pealetungi. [...] Üldjoontes võib Kreml sellise operatsiooni korraldamiseks sõna otseses mõttes paari päevaga mobiliseerida nii 300 000 sõjaväelase ringis, samal ajal kui kas või üheainsa USA relvajõudude brigaadi toimetamine Leedu kaitseks võtab mitu nädalat aega.»

Lisaks on Moskva asunud teoks tegema vaenlase juurdepääsu ja tegevusvabaduse takistamise strateegiat (A2/AD), mis toetub suure tegevuskaugusega süsteemidele (tugevasti ešeloneeritud õhutõrje, mobiilne rannikukaitse, maismaal, vees ja õhus baseeruvad tiibraketid, samuti mitmesugused taktikaliste ballistiliste rakettide platvormid), mis pärsivad NATO vägede kiire siirmise võimalusi. Võimas A2/AD-süsteem on juba paika pandud Kaliningradi oblastis ja Läänemere kaguosas. Nii ongi NATO Poolasse, Eestisse, Leedusse ja Lätisse paigutatud pataljoni lahingugrupid omamoodi pantvangid, kes sõja puhkemise korral peavad püüdma tagasi lüüa või vähemalt aeglustada Venemaa pealetungi kuni NATO põhijõudude saabumiseni… ja selle juures hukkuma, sest seal, kus seisavad NATO pataljonid, astuvad nende vastu täiskomplekteeritud Venemaa diviisid. Balti riikide relvajõudude kogusuurus annab välja veidi üle ühe diviisi ning sõjaväeekspertide hinnangul võivad nad üksinda seista agressorile vastu maksimaalselt paar päeva. Tõsi, NATO viimasel, Londoni tippkohtumisel võeti vastu nõndanimetatud 4x30 plaan, mis tähendab, et 30 päeva jooksul peab lahinguvalmiduses olema 30 pataljoni, 30 eskadrilli ja 30 sõjalaeva.

Gerassimov on tankikindral. Kas võime uskuda ja eeldada, et piirkondliku konflikti puhkedes jäävad kindrali alluvad, 1. kaardiväe tankiarmee soomusüksuste ülemad 30 päevaks Narva jõe idakaldale ootama hetke, mil NATO põhijõud pärale jõuavad?
https://leht.postimees.ee/6865910/vladi ... 1577723337
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Gerassimov on tankikindral. Kas võime uskuda ja eeldada, et piirkondliku konflikti puhkedes jäävad kindrali alluvad, 1. kaardiväe tankiarmee soomusüksuste ülemad 30 päevaks Narva jõe idakaldale ootama hetke, mil NATO põhijõud pärale jõuavad?
Eks need tuleb siis ise peatada. Seal tankiarmees on praeguse seisuga õnneks vaid 2 diviisi, 1 tankidiviis ja 1 motolaskurdiviis, need kokku on vaid natuke üle 500 tanki. :)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Fucs »

Panin UKR teemasse aga panen siia ka

Marko Mihkelson: Ukraina allutamise salaoperatsioon koodnimega "Medvetšuk"
https://www.err.ee/1067274/marko-mihkel ... -medvetsuk
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kriku »

Analüüs on veenev ning asjalik, kuid selle järeldus on Baltikumile pigem soodne. Must stsenaarium oleks, kui Moskva esialgu rahulduks lähivälismaadesse gangreeni istutamisega ning teeks seda ühega teise järel, jättes Venemaaga ühendamise kaugemasse tulevikku või üldse ära. Kui eesmärk on Ukraina ning Valgevene liitmine Venemaaga - mis ka minu arust nii on - siis tähendab see arusaadavat prioriteetide järjekorda ning ohusignaale, mida Baltikumil on kerge jälgida.
manjabes
Liige
Postitusi: 401
Liitunud: 17 Jaan, 2006 21:05
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas manjabes »

Huvitav on see, et kui Ukraina kontekstis tunnistab ta, et
Iseenda ja Euroopa vabaduse eest ränka hinda maksnud Ukrainale suruti 2014. aasta sügisest peale Minski kokkulepped, mida agressorriik Venemaa pole kunagi täitnud ega soovi ka täita.
Siis omal ajal Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimise osas oli sama mehe retoorika selline, et allkirjad tollel dokumendil on vaat et suurim võimalik jukgeolekugarantii meile.

Võimalik muidugi, et kogemuste lisandudes on seisukohad muutunud, kuid kiusliku targutajana arvan (mitte, et kedagi minu arvamus konkreetselt ka väga huvitaks, aga meil on ikkagi foorum siin), et "diplomaatilise karjeristi" juttu peaks ka terakese soolaga tarbima. Mis, teisest küljest, ei muuda antud Ukraina-teemalist analüüsi vähem huvitavaks,
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

https://www.err.ee/1068733/kaitseminist ... armee-koju

Pallu olulist infot läbi vahetu riigikaitse prisma :|

Konkreetselt:
-- KevadTorm (kui üldse tuleb) tuleb nõrk ja/või sümboolne - liitlasi pole, "õigel" maastikul ei tegutseta, püsitakse harjutusväljade kitsastes piirides..
-- KVJ on indikeerinud, et kui kompaniisid kokku harjutada ei õnnestu(-ilmselt aprillis), on võimalik KevadTormi ärajäämine üldse // ajateenijate varasem reservisaatmine - mis tähendab, et reservi lähevadki mitte kokkuharjutanud pataljonid/patareid, vaid lõpetamata väljaõppega üksikrühmad..
-- KRA arstlike komisjonide töö on peatatud - mis tähendab teadmatust vahetult KT järel toimuma pidava suvise kutse osas..
-- oodatav SKP langus vähendab peaaegu kindlasti lähiaasta(te) kaitseeelarvet..
-- last but not least - suurõppuste ärajäämine // raffusvahelise dimensiooni kadumine määramata ajaks langetab paratamatult kaaderkoosseisu taset ja staapide võimekust..

Midagi positiivset ka - eeldatud vastasel on need asjad enamvähem samasitasti :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
London Bridge
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 15 Aug, 2015 18:48
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas London Bridge »

-- KRA arstlike komisjonide töö on peatatud - mis tähendab teadmatust vahetult KT järel toimuma pidava suvise kutse osas.
KRA AK peaksid töötama ikkagi väikese varuga - ehk selle aasta kutseid hakati komplekteerima suuresti juba eelmisel aastal, sekka ka suhteliselt väiksearvulised varasemate aastate edasilükatud. Kindlasti mõjutab see rohkem sügisese kutse täielikku täituvust, kuid julgen väita, et suvist kutset kevadiste komisjonide ärajäämine enam suuresti ei mõjuta. Ka ei tohiks teoorias olla võimatu suviste kutsutute testimine enne või siis vahetult pärast väeossa tulekut, kuid kas seda plaanitakse-julgetakse-võetakse vaevaks praktiliselt teha... :dont_know:
My fair lady.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tegelikult ei juhtu ka midagi, kui üks aastakäik ajateenistust üldse vahele peaks jääma. Ses mõttes, et mitte pääsema, vaid algab aasta hiljem.
Lihtsalt tänases olukorras peaks esmalt vältima kaadri ja valmisolekuüksuste nakatumist, sest me ei tea kunagi, mis mõtteid tekitab idas Euroopa käpuli olek.

Küll neid Kevadtorme jõuab teha siis, kui õhk jälle puhas on. Kui hästi "toimib" üksainus suurem kogunemine, peaks Saaremaa võrkpallimängu näitel väga arusaadav juba olema. Hiiumaal, kus taolisi asju pole olnud, on juhtumeid praegu 2-3 leitud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Leo »

Murelikkus idanaabri suunal on arusaadav. SKJ kavatseb läbi viia kevadel reservi minevate ajateenijate lõpusõja, vormiliselt kümmekond eraldi õppust, millel osaleb 15-18000 ajateenijat ning palgalist. Kordusõppused on keelatud vähemalt aprilli lõpuni. Kogu argumentatsiooni ei tea, põhiliselt on tegemist sellega, et armee peab saama ka eriolukorra tingimustes harjutada.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

ERUKINDRAL RIHO TERRAS: RAHVUSVAHELISED ÕPPUSED PIDURDUVAD

Eesti kaitseväe endine juhataja, praegune Europarlamendi saadik erukindral Riho Terras nendib, et kriisi mõju julgeolekukeskkonnale on ettearvamatu. Siiski arvab ta, et esiteks tuleb tänu edukale propagandaoperatsioonile kriisist strateegilise võitjana välja just Hiina, kelle tegematajätmistest kogu kriis algas. Terras ennustab, et Hiina rahvusvaheline staatus ja ka majandus saab kõige vähem kannatada ning pigem muutub riik tugevamaks kui enne. „Juhtivad tööstusriigid soovivad kriitilise tootmise Hiina tarneahelatest lahti siduda, kuid see ei ole lühiperspektiivis võimalik,” nendib Terras.

Palusime Terrasel anda oma hinnang ka Venemaal toimuva kohta, võrdluseks ikka koroonakriis. Terras vastab, et Venemaa on olnud senini Putini ametikoha hoidmise – konstitutsiooni muutmise – ja 9. mai paraadi toimumise ootuses. Kui paraad peaks ära jääma, mõjutab see Putini positsiooni, sest see üritus on tugevalt ideoloogiline. Ilmselt leitakse siiski lahendus ja paraad ära ei jää.

„Venemaa suunal on meie võimalus saada Lasnamäe, Narva ja Ida-Virumaa inimesed oma inforuumi, sest just praegu saavad inimesed eluliselt olulise info pigem ETV+st kui Vene kanalitest.”

Kindlasti mõjutab tõvekriis ka Venemaa majandust, aga olulisi muutusi julgeolekupoliitikas Terrase sõnul küll ette näha ei ole. Jätkub agressiivne infosõda ja kindlasti toimuvad edasi ka õppused NATO piiride läheduses. „Siiski olukorra ärakasutamine NATO-sse kuuluvate riikide suunal on vähetõenäoline. Võimalik on Venemaa sõjalise surve suurendamine juba olemasolevates konfliktipiirkondades,” märgib Terras.

EL-i osa liikmesriike suurendab survet tühistada sanktsioonid ja nende mõningane lõdvendamine on ka ülimalt tõenäoline. Tihenevad sõnavõtud Venemaaga koostöö tegemise vajadusest, samal ajal kui Eestile nii oluline julgeolekunarratiiv agressiivsest Venemaast hägustub.

Valimisvõitluses ja COVID-19 kriisi algfaasis olev USA on peamiselt keskendunud oma riigisisestele probleemidele ja igasugune rahvusvahelises julgeolekupoliitikas kaasa rääkimise soov väheneb veelgi. „Ilmselt ei mõjuta see siiski kaitsekulutusi, kuid neid tehakse ehk rohkem riigi huvide kaitseks,” lisab Terras.

Teiste NATO riikide majanduskasv saab Terrase sõnul olulise löögi ja kindlasti mõjutavad kriisist tulenevad kärped esmajärjekorras just julgeolekuvaldkonda. Sinna raha lisamine on olnud vaevaline ja valijate arvates just igaühe heaolu ja tervise arvelt. „Kaitsekulutused ja sõjalise kaitse teemade osatähtsus poliitilises debatis väheneb märgatavalt, mis on halb meie regiooni julgeolekule, kust ohud ei ole kuhugi kadunud,” nendib Terras.

Samal ajal on Terrase sõnul selge, et kriisist välja tulekus on oluline osa rahvusvahelisel koostööl ja eriti Euroopa Liidul, sest isolatsiooni jäämist ei saa endale Euroopas keegi lubada. „Tsiteerides EL-i eelmist kõrget välispoliitika esindajat Federica Mogherinit: „Euroopas on ainult väikesed riigid ja riigid, mis pole veel aru saanud, et nad on väikesed.” Märkimisväärselt kasvab nende hulk, kes peavad EL-i tegevust kriisi ajal ebaadekvaatseks, kuid see on magus leib Kremlile. Peame oskama ära tunda Euroopa Liidu vastast infosõda , sest Kreml ei jäta kasutamata ühtegi võimalust EL-i seestpoolt õõnestada,” hoiatab Terras.

Terras ennustab ka, et Läänemere regiooni jaoks nii olulised rahvusvahelised õppused, mille maht on viie aasta jooksul mitu korda kasvanud, pidurduvad ja lähiajal ilmselt lõppevad täielikult. Planeerimine võtab tavaliselt aastaid aega, seega ei ole välistatud pikemaajaline paus NATO suuremahuliste õppuste korraldamises.

„Eesti kaitseväe vaatenurgast on oluline jätkata SKP-st vähemalt 2% eraldamist kaitsekuludele, kuid ka nii on see arv SKP vähenemise tõttu väiksem, kui senised plaanid ette näevad. Seetõttu võivad ära jääda või edasi lükkuda riigikaitse jaoks olulised hanked. Riik peaks võimaluse korral kasutama Eestis edukalt loodud kaitsetööstuse võimekusi, millest on kasu nii riigile ka kui ettevõtetele,” ütleb Terras. Ta lisab, et kaitsevägi jätkab riigisiseste õppuste tegemist ja ilmselt jätkub rohke testimise ja esialgu karantiini kehtestamise ajal ka ajateenistus. „Kaitseväe ja kaitseliidu kasutamine politsei toetuseks mõjub pigem positiivselt organisatsioonide mainele ja nii on ka enne planeeritud, seega see ei mõjuta märkimisväärselt kaitseväe arenguid,” kinnitab Terras.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Borja kirjutas: -- last but not least - suurõppuste ärajäämine // raffusvahelise dimensiooni kadumine määramata ajaks langetab paratamatult kaaderkoosseisu taset ja staapide võimekust..
Terras ennustab ka, et Läänemere regiooni jaoks nii olulised rahvusvahelised õppused, mille maht on viie aasta jooksul mitu korda kasvanud, pidurduvad ja lähiajal ilmselt lõppevad täielikult. Planeerimine võtab tavaliselt aastaid aega, seega ei ole välistatud pikemaajaline paus NATO suuremahuliste õppuste korraldamises.
Et sellise hetkeolukorra kompenseerimiseks peaks KV juhtkond tegema nüüd paariks lähiaastaks kaks olulist liigutust:

(a) kas suurendama olemasolevate välismissioonide arvu või laiendama osalust praegustel - hoidmaks kaaderkoosseisu "üldist toonust"

(b) suunama senisest oluliselt rohkem vanemohvitsere (jm staabipersonali) raffusvaheliste kuumade missioonide staapidesse - ei ole vaja, et kogend staabitöötajad raffusvaheliste õppuste rutiini peatumise tõttu järgmised paarid aastad niisama "laiaks istuksid"

Nõuab KV juhtkonnalt otsuseid/tegevusi juba täna :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Martin Herem »

(b) suunama senisest oluliselt rohkem vanemohvitsere (jm staabipersonali) raffusvaheliste kuumade missioonide staapidesse - ei ole vaja, et kogend staabitöötajad raffusvaheliste õppuste rutiini peatumise tõttu järgmised paarid aastad niisama "laiaks istuksid"
Enne kui ma KOHE jälle otsustama pean, ootan Borja kogemuste kirjeldust mõlemas punktis. :lol:
Mida omandasid
raffusvaheliste kuumade missioonide staapides
Kuidas kogenenud staabitöötaja
raffusvaheliste õppuste rutiini
puudumisel niisama ...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Hea Martin - su post on (otse) traditsiooniliselt segasevõitu..

Tundub, et enamuse pabereid koostab sinu eest (vist) staap ning sinu osa piirdub allkirja andmisega..

Kui sa "evalueeriksid" tsipa seda oma viimast posti (nii et ka mina sinu küsimus(t)epüstitusest aru saaksin), siis ma vastaksin heameelega..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Martin Herem »

Sa Borja oled lausa peeneks poliitikuks hakkanud - Hea Martin! :)
1) Sa oled ju kuumal missioonil rahvusvahelises staabis teeninud. Räägi mida sa seal õppisid või millised omandatud oskused ei kadunud?

2) Mida teevad staabiohvitserid (ma nüüd ei teagi millises staabis), siis kui puudub rahvusvaheliste õppuste rutiin? Sinu teenituses on seda ju ette tulnud?

Traditsiooniliselt on minul Sinust erinev arusaam ohvitseri/staabi arengust Eesti kaitsmiseks.
Mitte, et ma missioone oluliseks ei pea. Missioonid on ka väljaõppe omal kohal. Kuid nende panust Eesti kaitsmise oskustesse, ei pea ma eriti kõrgeks. Minu arvates on suurem töö vaja teha hoopis mujal.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ma (pigem) ei hakka siin foorumis selliselt püstitet sisuta ärplemisega kaasa minema // ilmselgeid asju tõestama.

Välisteenistuse kasust ühele karjääriohvitserile räägib sulle Veiko-Vello kõrvalkabinetist - et mida on talle andnud 3a teenistust Kirdekorpuse staabis operatiiviseloomuga ametikohal ning kaks pooleaastast missiooni Afghanistani sõda juhtinud kahes erinevas staabis.

Sinus lihtsalt kõnelebki praegu isikliku välisteenistuskogemuse puudumine - teisiti ei oska ma seda seletada.
Oled sa kunagi mõelnud, mix pidid keskajal õpipoisieast väljakasvanud // selliseisusesse jõudnud tublid noored mehed aastateks mööda hansalinnu rändama(-"välisteenistusse") minema? Eriti just need sellid, kes kunagi ka meistriteks tahtsid saada?


Veel..
..lõik ühest minu enam kui aastavanusest postitusest siinsamas teemas:
Borja kirjutas: ..
Ja uut ka NATO Põhjadiviisist:
http://www.mil.ee/et/uudised/10590/kait ... a-paraadil
Lätis Adažis on loomisel rahvusvaheline diviisi staap. Enamik sellest isikkoosseisust tuleb Lätist, Taanist ja Eestist, kuid sinna panustavad veel teisedki riigid. See on arengusamm, mis esimest korda ajaloos seob Eesti ja Läti kaitsmise terviklikuks ja on osa Läänemere regiooni julgeolekust.
..head ja vajalikud arengud - ühtlasi on need ka krd head väljundid meie operatiivala ohvitseridele/allohvitseridele enese arendamiseks(-ja kehtestamiseks).

Ideaalis peaksid meie tulevased KV juhataja ja staabiülem teenima mõlemad ühe rotatsiooni emma-kumma diviisi staabis(kpt/mjr) ning teise Kirdekorpuse staabis(kol-ltn/kol).
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist