REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See tähendab üsna pisikest "mõju ulatust" - ehk minnes poodi, kus saalis on kaks "positiivset", saad sellest teada alles siis, kui sa mobiili mõnemeetrise BT ulatusse jõuad. Mina eelistaks muidugi konkreetset poodi vältida. Ja BT peab ka sees olema. Mina nt hoian väljas, kuna see kurnab akut.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19604
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas ruger »

Euroopa sadamate uppumises kaupade alla, mida ka osaliselt enam ei vajatagi
https://majandus24.postimees.ee/6948482 ... -mattumine
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Saarlased panevad oma rada
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=89542581
"Ma ei taha kasutada sõna "eksperimenteeritakse", see on täiesti vale väljend," rõhutab Laane. Kuressaare haigla patsiendid saavad tema sõnul vastavalt näidustusele nii C-vitamiini kui ka hüdroksüklorokviini. "See ei ole eksperimenteerimine," selgitab ta üle.

Ehkki malaariaraviks kasutatud hüdroksüklorokviini (plakveniil) kahju ja kasu suhe ei ole ametlikult teada, võib ravimiameti loal Covid-19 puhul haiglaravil olijate peal teatud tingimustel kasutada. Ja seda kasutataksegi kogu Eestis ja maailmas. C-vitamiini kohta puudub aga ravijuhises igasugune märge.

C-vitamiini efektiivsuse kohta on arutletud pikalt ja üle maailma. Alles kaks nädalat tagasi selgitas koroonakriisi meditsiinijuht Arkadi Popov Maalehe vahendusel, et kuna tõenduspõhised andmed selle kohta puuduvad, ei ole alust kõrgetes annustes C-vitamiini manustamist Covid-19 infektsiooni ravis soovitada.

Täna teatas Kuressaare haigla aga avalikult, et nemad kasutavad Covid-infektsiooni ravimisel muu hulgas ka C-vitamiini. Popov sellest teadlik ei olnud, aga ei teinud sellest ka probleemi. Kuid miks siis ei ole ravijuhises selle kohta ühtegi sõna?

Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs ütles Delfile, et kuna tegemist ei ole ohtliku ainega, siis mõnel patsiendil võivad arstid "mingil põhjusel otsustada seda kasutada". Kuid Irs rõhutab üle kaks nädalat tagasi öeldut: COVID-19 puhul C-vitamiinist kasu usaldusväärselt näidatud ei ole.

Kuressaare haigla kasutab seda sellegipoolest. Nii nagu nad kasutasid enne terviseameti heakskiitu drive-in testimist ja nii nagu nad jõudsid enne terviseametit hoiatada, et viirus levib ka õhu kaudu. Ja nii nagu nad on rõhutanud algusest peale maskide vajalikkust, erinevalt kriisijuhtide kommunikatsioonist, milles mitu kuud vastupidist sõnumeeriti.

Kahju pole, aga kasu võib olla?

Laane sõnul on Kuressaare haiglas raviarsti otsustada, kas manustada C-vitamiini või mitte. Ja kas veeni kaudu või mitte.

"Seda on Kuressaare haiglas kasutatud ka patsientidel, kel ei ole Covid-infektsiooni. Seda on võimalik teha nii intravenoosselt (veenisiseselt) kui suu kaudu. See on küllaltki pikaaegne traditsioon, patsiendid on seda saanud ka eelnevalt enne Covidit", ütles Laane. C-vitamiini kasutamine on tema sõnul puhtalt raviarsti otsus.

Laane rõhutab, et kuna ravijuhises polegi ühtegi ravinäidustusega ravimit, sh ka hüdroksüklorokviin, siis ravitaksegi parima teadmise kohaselt. Kuressaare haigla teatas täna, et nende rakendatud ravis on nähtud häid tulemusi. Kas ja kui palju selles C-vitamiin aidanud on, on võimatu öelda.

"Selle viiruse puhul on nii, et keegi ei oska öelda, mis on kõige parem ravi. Ravitakse sellega, millega on saadud positiivseid tulemusi," ütles Laane, et malaariaraviks kasutatud plakveniil on näidanud positiivseid tulemusi ja seetõttu on see ka ravijuhises kirjas.

"Me oleme praegu epideemia situatsioonis. Kui Covid-19 infektsiooni võtta, siis on olukord selline, et ühelgi ravimil, mis on ravijuhises, ei ole ühtegi ametlikku ravinäidustust. See on see olukord. Ja kui ootame ravinäidustust, võib see lõppeda sellega, et teatud patsiendid ei ela seda haigust üle. Seetõttu ravitakse parimate teadmiste järgi," ütles Laane täna Delfile. "Eeldatav kasu on suurem kui eeldatav kahju," põhjendas ta.

Ravimiamet ei pea C-vitamiini kasutamist põhjendatuks

Ravimiameti kinnitusel ei ole ühegi ravimi puhul kasulik toime COVID-19 puhul seni tõestatud, ent teada on fakt, WHO käivitatud kõige paljulubavamate raviviiside kliinilise uuringu läbiviimisesse C-vitamiini kaasatud ei ole.

"Puuduvad igasugused andmed, et vitamiin C kasutamist tavaliselt soovitatavast annusest oluliselt suuremates kogustes COVID-19 ennetuses või ravis väljaspool haiglat soovitada. Vtamiin C suurte suukaudsete annuste tavalised kõrvaltoimed on seedetrakti häired," selgitas amet.

Veeni manustatud vitamiin C rolli üle infektsioonide ravis on aga palju kõneldud ja mitmeid uuringuid tehtud, ent selle kasulikkus ei ole ka seal veenvalt tõestatud. "See ei tähenda, et intensiivravis ei võiks arst otsustada seda teatud juhtudel kasutada," selgitas Irs.

Ka hüdroksüklorokviini mõju pole kliiniliselt tõestatud

Ravimiamet, nagu eelpool mainitud, lubab teatud tingimusel kasutada malaariaraviks kasutatud plakveniili näol hüdroksüklorokviini. Arkadi Popovi sõnul on see lubatud ainult haiglaravi tingimustes, kuna sel on ka kõrvaltoimed ja patsient vajab seetõttu ka jälgimist.

"Ükski ravim ei ole veel efektiivsust tõestanud," rõhutas Popov. "Mõned ei näidanud in vivo (kliinilistes tingimustes) midagi väga head, aga in vitro (katseklaasis, labori tingimustes) on näidanud efektiivsust. Praegu võib öelda, et kindlat ja efektiivset ravi SARS-cov-2 viiruse vastu maailmas ole," ütles Popov.

Kas malaariaraviga on mingeid häid tulemusi Eestis olnud, ei oska Popov täpselt veel öelda. "Kasutame seda juhupõhiselt ja et leida, kas see oli efektiivne või mitte, on vaja kliinilisi uuringuid, kus on olemas vähemalt kaks võrdlusgruppi - patsiendid, kes saavad ja kes ei saa ravimit," selgitas ta.

"Momendil Eestis minu andmetel ei ole plaanis selliste uuringutega alustada," lisas Popov. Maailmas alustatud uuringud ei ole veel aga lõppenud ja neid tulemusi pole seega ka teada.

Eestis kasutatakse seda pea kõikidel hospitaliseeritud haigetel, kelle seisund on raske või mõõduka raskusega.

Popovi sõnul on praegune statistiline olukord ka ravitulemustes stabiilne - 102 patsienti on haiglast välja kirjutatud ja haiglaravi vajajate arv tema sõnul väga aktiivselt ei kasva.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

pikaaegne traditsioon
Ja sellega on ka kõik öeldud.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15568
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Fucs »

WHO: COVID-19 on seagripist kümme korda surmavam
https://maailm.postimees.ee/6948845/who ... a-surmavam

Rootsi peab teiste riikide kriitikat ülereageerimiseks
https://www.err.ee/1076867/rootsi-peab- ... eerimiseks

KODUS PÄÄSTAD ELUSID | Erakorralise meditsiini arst: loodame, et meil ei tule sellist õudsat lainet nagu Itaalias
https://m.delfi.ee/eesti/article.php?id ... uudised%29
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Eero Merilind: raske ennustada, kumb tapab viimaks rohkem - viirus või plaanilise ravi peatumine

Koroonaviirusega tegelemiseks on kogu tervishoiusüsteem rakendatud ühtse eesmärgi nimel ning tavaline elu on halvatud.

EERO MERILIND
MD PhD, Eesti Tervise Fondi juhataja


Prognoosid haiguse kulu ja sellest väljumises osas on heitlikud ning strateegiad põrkuvad seinast seina. Inimesed ei saa tööl käia ja lapsed koolis. Sügiseks selgub, kas plaanilise ravi puudumine toob rohkem tervisekahjusid kui koroonaviirus ning kas töö peatamine viib ka sügiseks töökoha kaotusele ning sotsiaalse staatuse langusele ning kas võimalik et 100 000 töötut tekitab sotsiaalse plahvatuse riigis ja riigikorras.

Koroonaviiruse kõrghetkel on kogu tervishoiusüsteem aktiveeritud ainult erakorraliseks tööks, Saaremaale on püstitatud välihaigla, ägedat haigust testitakse ja kardetakse. Muu plaaniline arsti töö on peatatud, ravimite väljastamine piiratud ning digiregistratuurist paistab tühjus.

Haigused ägenevad

Seni on kroonilised haiged (õnneks) hästi vastu pidanud, aga kui eriolukord kestab veel pikalt, siis seisundid hakkavad kulmineeruma, sest „südamehaiged", diabeetikud, neeruhaiged, vähihaiged ei ole kuhugile kadunud - nad püsivad vaikselt kodus ning ei pöördu arsti juurde, tegelikult neil ei olegi võimalust arsti juurde pöörduda, sest plaanilist tööd ei toimu. Osad ei julge ka kiirabi kutsuda ning haiglasse neid ka ei võeta. Missugune on olukord sügisel, kui tervisekahjusid kokku lugema hakatakse, kas Eesti rahvas kaotab rohkem koroonaviiruse või plaanilise töö peatumise tõttu, on keeruline ette ennustada.

Plaanilise töö põuda aitaks veidi leevendada kaugkonsultatsioonidega ja seda eriti olukorras, kus haigekassa tasub eriarsti kaugkonsultatsiooni eest ning perearstid saavad patsientide olukorra kohta küsida nõu eriarstilt ka e-konsultatsioonidega.

Terviseamet on keelanud plaanilise töö ka eratervishoiuasutustel, kuid siin on minu meelest ettevõtja majandustegevuse vabadust piiratud meelevaldselt. Ma leian, et siiski võiks pakkuda inimestele alternatiivi ning arutada näiteks eriolukorras plaanilist tööd teha soovivate arstide finantseerimise võimalusi kõiki tervishoiusüsteemi osasid kaasates.

Hingeline ebakindlus

Praeguseks on eriolukord kestnud juba enam kui kuu ning inimesed, kes arstile pöörduvad, on üha rohkem mures oma eluga hakkama saamise pärast. Haigekassa või töötukassa meetmed kestavad ja aitavad paar kuud, aga mis saab edasi... Praeguseks on juba teada sissetuleku vähenemine, aga seda, kas töökoht säilib või tuleb uut hakata otsima, kas ettevõte, mida on au ja uhkusega arendatud, peab majanduskaosele vastu või läheb pankrotti, ei tea keegi...

Jõhker ebavõrdsus astub päev päevalt võimsamalt inimeste teadvusesse ja kodu ustest sisse. Kuidas öelda lapsele, et tema huvialategevusteks ei jätku võib olla tulevikus raha, et kõik see, millega ollakse harjunud, võib kaduda ja mitte tullagi tagasi?

Ennustamine on tänamatu töö, aga nii nagu haigusega tegelemisel tuleb ka siin rääkida (ühiskonna) prognoosist ja võimalustest. Kas 100 000 töötut sügisel on see, mis tuleb ootamatult või on midagi võimalik ennetavalt ära teha. Kas, kus ja kuidas „töötuse- koroonaviirus" levima hakkab ning kuidas, keda ja millal testida ja ravida, on Eestile sama oluline, nagu päris viirusega hakkama saamine ning võib olla isegi tähtsam, sest sellest, kuivõrd kreeni ühiskond läheb, sõltub ka Eesti riigi püsimine ning eksistents.

Tegutseme, mitte ei ennusta

Tänasel hetkel ei ole teada, mis on selle kriisi (nende kriiside) hind, milline on uus tasakaal ning kui kaua aega kulub selle tekkimiseks. Samuti ei ole teada, kas kõik ühiskonna liikmed aktsepteerivad (paratamatult tekkivaid) muudatusi ning on valmis koos pingutama ning kannatama.

Koroonaviirus paneb meid kõiki surve alla, nii terveid, kui haigeid, nii noori kui vanu - samuti on sellele järgnev raske proovikivi ühiskonnale ja kaudselt ka Eesti riigile. Kas suudame seista koos oma rahvuse ja rahva, oma hüvede (kaotamise) ning inimväärikuse säilitamise eest. Praegu on käes see hetk, kus ennustamise asemel peaks tegutsema nii, et pärast ei oleks talumatult valus.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Rootsi peab teiste riikide kriitikat ülereageerimiseks
https://www.err.ee/1076867/rootsi-peab- ... eerimiseks
Väga õige, ainult pealt 900 laiba, pole vaja sääsest elevanti teha.
Rootsi terviseeksperdid kinnitavad, et kuigi lühiajaliselt tõuseb haigestunute ning ka surnute määr teistest riikidest kõrgemale, on Rootsi strateegia tõhus
:wall:

On need Eesti poliitikud, mis nad on, aga Rootsi omade kohta on raske isegi mingit õiget sõna leida...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kriku kirjutas:On need Eesti poliitikud, mis nad on, aga Rootsi omade kohta on raske isegi mingit õiget sõna leida...
..ee - roiskuv sotsialism :roll: :?:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

...midagi sinnapoole...

---

WHO: Uus koroona on seagripist 10x surmavam
«Me teame, et COVID-19 levib kiiresti ja me teame, et see on surmav, 10 korda surmavam, kui 2009. aasta gripipandeemia,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus esmaspäeval Genfis virtuaalsel briifingul. WHO andmetel suri 2009. aasta märtsis USA-s ja Mehhikos avastatud seagrippi 18 500 inimest, kuid meditsiiniväljaande Lancelet hinnangul oli tegelik ohvrite arv 151 700 - 575 400. Lanceleti esitatud arvud sisaldavad ka hinnangut surmadele Aafrikas ja Kagu-Aasias, mida WHO arvesse ei võtnud.

Viirusepuhang, mis kuulutati 2009. aasta juunis pandeemiaks ja loeti 2010. aasta augustis lõppenuks, ei osutunud nii surmavaks kui esialgu kardeti. Lääneriike, eriti Euroopat, ja WHO-d kritiseeriti tollal ülereageerimise pärast ajal, mil näiteks gripp nõuab igal aastal maailmas 250 000 - 500 000 inimese elu.
Kõlab tõenäoliselt.

See, et PM ajakirjanik ei oska maailma ühe olulisema meditsiiniajakirja pealkirja õigesti kirjutada, on muidugi tase omaette.
London Bridge
Liige
Postitusi: 621
Liitunud: 15 Aug, 2015 18:48
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas London Bridge »

Uuemad Bluetooth X.0 levivad paremini. Samuti on erinevus, kas edastada-püüda helivoogu või mingit paari kb tiksuvat signaali juppi.
My fair lady.
Kutt7
Uudistaja
Postitusi: 22
Liitunud: 17 Sept, 2007 23:32
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kutt7 »

Kui tuleb positiivsete kontaktide tuvastamise rakendus, mis kasutab selleks sinihamba ja Wi-Fi ühendust, tuleb võtta kasutusele ka sinihamba jaamad/majakad, mis pandaks hoonete sissepääsude juurde (ostukeskused jm), ühistransporti, et oleks võimalik ühendada samas ruumis olnuid, kelle seadmed ei sattunud üksteise levialasse, aga kelle omanikud võisid saada viiruse sama õhu või pindade kaudu.
Ei mingit kasutajate positsioneerimist! Ka need sinihamba ja Wi-Fi jaamad peavad olema anonüümselt seotud kasutajatega. Ainult on võimalik teada saada millised seadmed "puutusid kokku".
Siis on võimalik saada ka suurem osa rahvast seda rakendust kasutama.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2088
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas krizz »

Borja kirjutas:
Kriku kirjutas:On need Eesti poliitikud, mis nad on, aga Rootsi omade kohta on raske isegi mingit õiget sõna leida...
..ee - roiskuv sotsialism :roll: :?:
Teemaväline eemaldatud. Kriku

Koroonarindel on aga kõnekas see, et Hiina uus haiguspuhang saabus Venemaalt tulnutega. Kui juba nii paljud Venemaal elanud hiinlased on haiged, siis võib järeldada, et see on Venemaal kaunis levinud. Samas võis see muidugi ka hiinlaste enda kogukonna sisena värk olla. Kuid teades Vene asjaajamist (a.la kummipõlle, joodi ja marlimaskiga radiatsiooni vastu), siis laipu hakkab seal tublisti tulema. Iseasi palju seda avalikult kajastatakse.

Kortermaja desinfitseerimine Venemaa moodi :wall: : https://www.facebook.com/91579329194797 ... 333995952/
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas aht0 »

Kapten Trumm kirjutas:See tähendab üsna pisikest "mõju ulatust" - ehk minnes poodi, kus saalis on kaks "positiivset", saad sellest teada alles siis, kui sa mobiili mõnemeetrise BT ulatusse jõuad. Mina eelistaks muidugi konkreetset poodi vältida. Ja BT peab ka sees olema. Mina nt hoian väljas, kuna see kurnab akut.
Möh, mis Sa jahud? BT ulatus on sõltuvalt (võimsus)klassist kuni sada meetrit (Class 1, vahel ka "Extended Range"), Class 2 ca kümme meetrit ja Class 3 (Low Energy, igasugu pulsiandurid jms kama) ca 1 meeter. Class 2 on kõige tavalisem ja enamlevinud BT seade kasutussageduse poolest.

Class 1 on võimsuse poolest keskmise ETSI regulatsioonile vastava 802.11bgn Wi-Fi ekvivalent - 100mW, Class 2 on 2,5mW ja Class 3 on 1mW

Enamus BT laiatarbekama, ka telefonid töötavad ca 10m piires, mis on IMHO igati paras coroona-seireks.

Nii kuidas ma mingit sellist äppi peas visualiseeriks: äpp tõmbab alla perioodiliselt uuendatava andmefaili, kus on sees koroonahaigete telefonide Bluetoothi MAC aadress (iga võrguseadme unikaalne raudvaraaadress a la 01:02:03:04:A3:44) ja telefon pidevalt skänniks ümbritsevat "eetrit". Leides "eetrist" eelnevalt andmefailis märgitud BT seadme - kukub telefon sul taskus karjuma. Kogu moos.
Viimati muutis aht0, 13 Apr, 2020 23:42, muudetud 1 kord kokku.
Anter
Liige
Postitusi: 58
Liitunud: 20 Nov, 2014 1:49
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Anter »

Olen jälginud Hollandi ja Belgia haigestumiste ja surmajuhtumite suhet.
Ei saa kuidagi aru, miks see neil nii kohutav on.

Vastupidine suhe on sealsamas kõrval oleval Saksamaal.



Saksamaa: haigestunuid - 128208
surmasid - 3043


Holland: haigestunuid - 26551
surmasid - 2823

Belgia: haigestunuid - 30589
surmasid - 3903
kuido20
Liige
Postitusi: 3338
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas kuido20 »

Kutt7 kirjutas:Siis on võimalik saada ka suurem osa rahvast seda rakendust kasutama.
Monitoorimisele peavad järgnevad sammud kaasnema.

Inimeste jälgimine toimib teatud aja jooksul selle mahuni kuni sul on võimekus kõiki neid nakatanu kokkupuuteid tuvastada ja vägagi karmide meetmete abil need kokkupuutunud inimesed isoleerida ja testida.

Eesti oludes siis kohe pandeemia alguses Bergamo lennuki ja Saaremaa võrkpallisõbrad kaheks nädalaks isolatsiooni panna ja testida, mis neile on külge hakanud. Ning kui ebaoluline kisa tõuseb siis uks kinni keevitada.

Tühjalt seisvad hotellid ja puhkekülad karantiinilaagriteks muutma, .oO, ega praegune ühiskond seda ära seedi.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist