REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Manurhin »

tympsa kirjutas: Samas ei paku nad ühtki selgitust,miks Poolas on näiteks 12 koroonasurma 1 miljoni elaniku kohta ja Prantsusmaal 335.Miks Serbias on 16 ja Hispaanias 482 .Miks Lätis on 6 ja Belgias 576 ?
Selgitust ei pakuta, kuna see oleks äkki poliitiliselt äärmiselt ebakorrektne? Sest vaadakem, kui palju Lähis-Ida, Aafrika jm. migrante elab Poolas, Serbias ja Lätis ja kui palju Prantsusmaal, Hispaanias ja Belgias. Migrandid elavad tihtipeale kitsastes tingimustes, moslemid käivad pidevalt mošeedes koos ja paljud ei võta üldse karantiinimeetmeid tõsiselt. Mõni arvab, et Covid-19 on ainult valgete inimeste haigus, teine arvab, et kui Allah tahab, siis viiruse saab ja kui ei taha, siis ei saa ja inimesest endast ei olene midagi. Kas keegi teab, on kusagil mingitki statistikat kasvõi selle kohta, kui paljud haigestunud/surnud on pranstlased, kui paljud nn. prantsusmaalased? Kui paljud valged, kui paljud mustad, kui paljud vahepealsed? Siinsamas Eestiski on Tallinn kõige multikultim koht ja seal ka viirus levib. Tartus tekkis kolle just välismaalaste, mitte eesti tudengite ühikas. Saaremaa on mõnes mõttes reeglit kinnitavaks erandiks.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Huvitav on, et eriolukorra pikendamise teates väide, et teatud piirangud jäävad kehtima ka peale eriolukorra lõpetamist kui selleks puudub hetkel veel seaduslik alus.
Nagu ka Reinsalu just ütles siis kavatsetakse teha seaduse muudatusi, et VV saaks seada piiranguid ka eriolukorra väliselt. See on ikka väga julm samm ja sellist asja ei tohiks lubada. Sisuliselt annaks see igale VV relva valimaks mida keelata ja mida lubada ning seda sisuliselt oma suva järgi kuna põhjenduse leiab alati. Ning see seaks PS-ga tagatud õigused ohtlikusse olukorda Väga ohtlik tee.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Health »

Eks seda oli tegelikult oodata. Eeldan, et nendel piirangutele poogitakse ikka mingi eeldus külge a la too epideemia vastane võitlus. Alternatiiv on muidugi see, et eriolukord jätkub, aga seda muidugi ei taheta ka.
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Health kirjutas:Eks seda oli tegelikult oodata. Eeldan, et nendel piirangutele poogitakse ikka mingi eeldus külge a la too epideemia vastane võitlus. Alternatiiv on muidugi see, et eriolukord jätkub, aga seda muidugi ei taheta ka.
Selliste asjadega on see halb, et paber kannatab kõike. Ning see ongi kõige ohtlikum. Lihsalt anda VV valitsusele selline õigus ilma eriolukorrata on väga libe tee. Kunagi ei tea, kes võib võimule saada.
Kuigi õnneks on meil olemas ÕK ja Riigikohus ning kui isegi Riigikogu vastava muudatuse vastuvõtaks on võimalus see Põhiseadusega vastuolus olevaks kuulutada.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

hjl85 kirjutas: Lihsalt anda VV valitsusele selline õigus ilma eriolukorrata on väga libe tee. Kunagi ei tea, kes võib võimule saada.
Ausalt, see hüsteeria kütmine tüütab. Mina ei taha ka mingeid diktaatoreid jne. Kui keegi hakkab olukorda ära ideoloogiliselt liiga palju ära kasutama, siis saab kinga. Natukene kasutavad kõik. Nii need, kes võimul, kui need, kes võimu himustavad. Rohkem usku endasse ja ühiskonda! Ei ole nii, et kui kogu aeg ei värise demokraatia pärast, siis on nagu pohlad mis saab.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Manurhin »

Muideks, eile algas ramadaan. Meilegi kasulik vaadata, mis suunas islamimaades igasugu numbrid ja graafikud lähinädalatel liikuma hakkavad, sest nagu Wiki kirjutab:
Iftar

Kui päikese tõusust kuni loojanguni on paastutud, siis loojangul koguneb pere paastu lõppu märkivale ühisele einele, mida nimetatakse iftariks. Einet alustatakse kolme datli söömisega, nagu tegi Muhamed. Siis on aeg päeva viiest palvusest neljandaks (maghribi palvus), misjärel serveeritakse pearoog.

Aja jooksul on iftarist saanud pidusöök, kus pered, sõpruskonnad ja kogukonnad tulevad kokku mošeede ümbrusesse või peosaalidesse. Iftaril osalejate hulk võib olla sada või enamgi inimest.
https://et.wikipedia.org/wiki/Ramadaan

Läheb meil mätas kuivaks ja ilm ilusaks, hakkavad sõpruskonnad samamoodi kogunema. Kui ametlikud külalistemajad jm. peokohad ehk ongi kinni, siis kellegi maakodus või suvilas ikka pinna leiab.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

Ja Rootsist. Et kui me räägime Rootsi valitsuse poliitikast ,siis see on üks asi. Kui me räägime mida rootslased arvavad, siis see on teine asi. Ja rootslased arvavad üsna sama moodi, nagu eestlased. Ei tea, kardavad, loodavad, üritavad jne.
Ma pidevalt suhtlen. Igapäevaselt. Aga loomulikult ei ole eeter täidetud Koroonaga. Aga tavaliselt korra nädalas ikka mõõdame, kelle pikem. Noh, minu meelest võtab keskmise rootslase suhtumsise kooku see, mis härra x mulle eelmisel nädalal ütles. See oli umbes nii, et: "Me peame uskuma, et see poliitika, mida valitsus ajab - on õige, aga ma ei ole kindel, kas on mingit õigustust või põhjendust kõigile nendele surmadele, mis Koroona tõttu on juhtunud."
Ja nii ongi. Nad üritavad Riiki usaldada. Kui Riik/parteid on teinud valesid otsuseid, siis küll nad selle eest saavad.
Käsi kullas, perse mullas.
Eedit: Ja veel...
Rootsi Autotööstuse teisesed tarnijad (no konkreetsemalt üks) olid juba 3 nädalat tagasi ca 20% toodangu peal. See on selline jutupõhine siseinfo. Õige või vale -- ei võta vastutust. Volvo oli ju näiteks kinni.
Aga eks tark firma üritab alati rasketel aegadel teha ära kõik need x- asja, mille jaoks tavalisel orav rattas ajal aega ei ole. Ma ütlesin mõne nädala eest, et tööd nagu ei ole. Koormus on kogu firmal jah madal, aga pakkumispäringutega on tööd küll. Kui seisak jääb mõnekuuliseks, siis targad firmad suudavad selle väga efektiivselt ära kasutada. Noh, muidugi, kui soov on soiguda ja nutta, et keegi ei ütle, millal läbi saab, siis võib jah käte peal istuda. KaKa võib kassi hänna alla minna oma vingumisega.
Minul on hetkel mõnna. Ausalt öelda mulle viimase paari nädala jooksul tundub see kasvav autode hulk teedelja inimhulkade kasv poodides pigem ebameeldiv.
Eile hommikul vist Vikerraadiuos keegi psühholoog ka rääkis, et ilmselt on terve hulk inimesi, kes tegelikult naudivad praegust olukorda. Et kes varem nö. põlesid läbi liiga kiire tempo pärast , või siis olid stressis. Et märtsis ilmselt nad ei jolgenud nokka lahti teha. Tabu. Et nüüd juba tiba julgevad väjendada. Noh. Ma just tervikuna ei naudi, aga tegelikult on täitsa tsill. Ja ma ei sure nälga laksust, kui töö kaotan, või kuukese väljas käia ei tohi. Ning kui nüüd nii võtta, et mina, kes ma olen laenuvaba olen pidanud laenuaegadel tiba kadestama neid, kes võlgu elavad, siis sitta ma teile laenuorjadele praegu kaasa tunnen. Teie ju ka ei tundnud, ja peate minusuguseid kohtlaseks.
Kokkuvõttes kevad on mõnus.
Aah- ökoF -idel on ju kuldaeg. Vahtige, kus CO2 emission kukkunud. Emake Gaia hüppab rõõmust. Praegult veel ei julge kiita? Ooh küll te pragude vahelt väja ujute. Kliimateema na soiku jäänud siin foorumis. Tõsi, ei ole enam originaalne (paari kuu eest oli - must huumor)- aga loodusel on kombeks asju tasakaalustada. Näedsa.
Elame ja ei sure - jõudu murelikele!
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas maksipoiss »

Manurhin kirjutas: Selgitust ei pakuta, kuna see oleks äkki poliitiliselt äärmiselt ebakorrektne? Sest vaadakem, kui palju Lähis-Ida, Aafrika jm. migrante elab Poolas, Serbias ja Lätis ja kui palju Prantsusmaal, Hispaanias ja Belgias.
Kusjuures Poolas on moslem tänavapildis üsna tavapärane nähtus.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

Ja et üks pilt on rohkem kui 1000 sõna, siis veelkord sellest antikehade testi statistikast. Et te põlema ei läheks, kui mingid läbipõdenute tulemused tulevad. Kui ei ole teada selle testi-tüübi usaldusväärsus, siis tegelikult ei tea te midagi.
testid.jpg
Ja veel - Itaalia piirkondade IFR -ist (Infection Fatality Rate). Võib-olla huvitav. See ei ole siis testitult kinnitatud juhtumitest, vaid hinnaguliselt kõigist nakatunutest. Hinnang!
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 2.full.pdf
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Eestikeelne lugu TB-vaktsiini diskussioonist: https://novaator.err.ee/1082048/teadlas ... oona-vastu
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas tympsa »

hjl85 kirjutas:Huvitav on, et eriolukorra pikendamise teates väide, et teatud piirangud jäävad kehtima ka peale eriolukorra lõpetamist kui selleks puudub hetkel veel seaduslik alus.
Nagu ka Reinsalu just ütles siis kavatsetakse teha seaduse muudatusi, et VV saaks seada piiranguid ka eriolukorra väliselt. See on ikka väga julm samm ja sellist asja ei tohiks lubada. Sisuliselt annaks see igale VV relva valimaks mida keelata ja mida lubada ning seda sisuliselt oma suva järgi kuna põhjenduse leiab alati. Ning see seaks PS-ga tagatud õigused ohtlikusse olukorda Väga ohtlik tee.
Selleks,et keelata näiteks massiüritused, polegi vist eriolukorda vaja . Ja minu arust on see mõistlik kuni vaktsiin on valmis ja enamus Eesti inimesi vaktsineeritud .Meil tõesti pole vaja Tallinnas ja Tartus Saaremaa epideemiapuhangut 20 korda suuremas mastaabis mõne jalgpallimängu või vahupeo pärast . Ja ka jaanitulele pole vaja tuhandeid inimesi kokku ajada .

Sportida saavad sportlased ka tühjade tribüünide ees kui seda on ilmtingimata vaja teha . Näiteks oda visata või ketast heita. Ei pea seal ninapidi koos olema . Jalgpalli ja korvpalliga, samuti kontaktsete spordialadega nagu maadlus on keerulisem .
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Fucs »

Avatar kirjutas: Ma just tervikuna ei naudi, aga tegelikult on täitsa tsill. Ja ma ei sure nälga laksust, kui töö kaotan, või kuukese väljas käia ei tohi. Ning kui nüüd nii võtta, et mina, kes ma olen laenuvaba olen pidanud laenuaegadel tiba kadestama neid, kes võlgu elavad, siis sitta ma teile laenuorjadele praegu kaasa tunnen. Teie ju ka ei tundnud, ja peate minusuguseid kohtlaseks.
Kokkuvõttes kevad on mõnus.
+10
8)

Leedu piirivalve: Poola karmistas piirikontrolli veoautojuhtidele
https://www.err.ee/1082152/leedu-piiriv ... ojuhtidele

Eksperdid: kriisist väljumise abimeetmed peavad olema tulevikku vaatavad, mitte projektipõhised
https://majandus24.postimees.ee/6958421 ... ktipohised

Jüri Ratas: peame püsima kodus, sest kui viirus tuleb tagasi, siis tuleb see veel kõvema hooga
https://m.delfi.ee/eesti/article.php?id ... uudised%29

Ratas: leevendusteks on vaja veel palju mõõtmisi teha
https://www.postimees.ee/6958410/ratas- ... tmisi-teha

*

Situation report - 95
Coronavirus disease 2019 (COVID-19)
24 April 2020
https://www.who.int/docs/default-source ... e8065831_4
smr
Liige
Postitusi: 868
Liitunud: 05 Sept, 2011 7:07
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas smr »

Vaatamate mõne siinse foorumiliikme aktiivsele räuskamisele arutletakse USA lennukikandja kapteni tagasi ametisse nimetamise üle

https://www.nytimes.com/2020/04/24/us/p ... ozier.html
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

Ja veel - mölapidamatus. Et lapsel oli ortodonti vastuvõtt 17.04. Oodata tuli ikka aastakene. No eks ise olin ka passiivne ja igale poole ei tahtnud. Loomulikult lükkus. Aga elame üle. Pidid ühendust võtma uue aja suhtes...et eks ootame. Aga ma arvan, et ega need hambad siin paari kuuga rohkem puseriti ei läe, kui nad juba niigi on... Ei-ei seda pole nüüd küll vaja piirangute lõpetamise argumendina kasutada...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

Eks see ole inimlik, aga lobaks kipub minema küll jah :|
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist