Politseivägivalla vastased protestid USA-s

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Tarmo Männardi lollid küsimused.

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Tarmo Männard kirjutas:Jälle üks loll küsimus......

Hetkel, 2020 aasta suvel, on politseipoolse vägivalla tõttu USA suurlinnad täis rohkem- ja vähemvägivaldseid demonstrante.

Meediast on läbi käinud, et vist viis politseiniku on saanud oma kuuli.
Aga....aga......ainuüksi 2017 aasta Las Vegase tulistamises sai ju surma 59 inimest, kui ÜKS mees otsustas toruotsa aknast välja panna ja täisautomaatseks muudetud relva päästikule vajutada.
Hetkel on tänavatel kümneid tuhandeid inimesi, kes on tigedad, kui faking emamesilased ja kelle kodudes on kümned tuhanded relvad, ilmselt miljonite padrunitega.

Niisiis... Kuidas on võimalik, et sealne mäsu tundub pigem Eesti pronksiööna, kui teoreetiliselt võiks sarnandeda Stalingradi lahinguga?
Ei pretendeeri kuidagi ammendavale vastusele aga tegelikult minuarust justnimelt ülaltoodud põhjustel. Kui kamp agressiivseid tegelasi külmrelvadega poode lõhuvad, autosid põletavad ja politseinikke kolgivad, on tegu rahutusega ja tegelastele kuuli andmine lõpeb tulistajale suure jama ning paberimäärimisega. Kui kamp agressiivseid tegelasi tulirelvadega tänavale koguneks, et sedasama teha, on ametivõimudel ka "tuli vaba" ja sellised tegelased lastaks suht kohe maha. Ja see oleks igati koššer, sest terrorism. Ja seda teavad nii politseinikud kui märatsejad. Huvitaval kombel tehakse kuidagi ka täpselt vahet, kes on märatseja ja kes murelik poeomanik tulirelvaga oma vara kaitsmas. Kohalikku elu rohkem teadjad oskavad vast paremini lahata.

Elust enesest selline lugu ka juurde.

Kunagi kui USA rahvuskaartlased käisid siinmail meie kaitseliitlasi õpetamas (teemaks massirahutuste laialiajamine, autode ja inimeste läbiotsimised jms), siis eraelus politseiametit pidav rahvuskaartlane selgitas kenasti kuidas käib ühe sealse korraliku mäsu laialiajamine. Ikka "appropriate and tiered response" või misiganes see täpne termin neil oli.
Tavapäraselt aitab alustuseks, kui märulivarustuses politseinike punt kohale jõuab. Niisama kiibitsejad ja poevargad lähevad selle peale laiali. Poliitilised aktivistid ka rahunevad ja tegelevad niisama sõimamisega.
Järgmine aste on nende jaoks, kel hoog sees, hammas verel või sageli ka miski aine organismis hoogu andmas. Siis läheb tavapäraselt, kilbirivi ja nui, gaas ja veekahur, ninameeste väljanoppimised jne. Ikka aste astmelt karmimaks nii nagu vaja on.
Ja siis on alati ju veel SEE aste edasi, mille kohta instruktor mainis, et "noh snaiprid ju ikka ka katusel valmis". Nn "overwatch". Meie küsimise peale, et "ee snaiprid?" selgitas rahvuskaartlane, et snaiprid on nende tolade jaoks, kes vägivaldseks kiskuvale meeleavaldusele relvaga tulevad. Märatsemine märatsemiseks seda ikka juhtub aga kui kuskil agressiivse ja politseinikke ründava massi seas vilksatab tulirelv on tegevuse astmeks "lethal force" ja snaipritel tuli vaba need sealt ära noppida. Ja vaja ongi neid snaipreid just sellepärast, et sealmail rahval tulirelvi palju käes ja parem karta kui kahetseda.

Võibolla oli lihtsalt jutt kohalikele vabatahtlikele põnevuse tekitamiseks, ei tea. Aga instruktorid olid kõik kogenud, oskasid rääkida nii kodumail märulite lajaliajamisest kui Iraagis autopommide leidmisest ning väljaõpe oli muidu põhjalik ja huvitav.
Tegelane5
Liige
Postitusi: 799
Liitunud: 07 Veebr, 2009 12:28
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Tegelane5 »

kuido20 kirjutas: See aktsioon võib olla osa vanemaealise mehe äriplaanist, minna ohutsooni tolgendama, saada seal ülesse filmitud
ja siis saadud kahjutasuga edasi elada. Filmivale lapselapsele ka oma osa kasumist :)
Ma pakun et tegu Ukrainas olnud bronebaaba analoogiga, nood olid samuti korravalvele ja sõjaväele parajaks peavaluks kuna ei saanud korraldustest sugugi aru ja tekitasid muidu segadust. Ning olid ju sealgi kaameramehed platsis et häid kaadreid saada.
Viimati muutis Tegelane5, 03 Juun, 2020 20:20, muudetud 1 kord kokku.
[i]“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” [/i]
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas nimetu »

Mingi USA politsei õppevideo nugade kohta:
https://www.youtube.com/watch?v=Vix6-afHzMg

Kui sellised juhtumid seal aset leiavad, siis pole ime, et politseil päästikusõrm sügeleb ja närvid läbi. Ei tahaks mõeldagi mis siis toimub kui kurikaelal on külmrelva asemel midagi tummisemat.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Chupacabra »

Inimestel on kopp ees kodus istumisest, lahutatakse natuke meelt. No big deal.
Ainult sellest ma aru ei saa, miks eestlased seda nii südamesse võtavad. :dont_know:
London Bridge
Liige
Postitusi: 619
Liitunud: 15 Aug, 2015 18:48
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas London Bridge »

See on nagu sport: ühed elavad sinistele kaasa, teised mustadele, ning loomulikult käib tuline vaidlus kaartide ja penaltite üle selle juurde.
My fair lady.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Kriku »

Kaitseminister Esper: sõjaväge ei peaks kasutama: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=90066579

Endine kaitseminister Mattis: Trump püüab ameeriklasi lõhestada: https://www.err.ee/1097866/ekskaitsemin ... hestamises

Trump loobub plaanist? https://maailm.postimees.ee/6988473/tru ... 1577723337
Kuna Washingtoni ei loeta juriidiliselt osariigiks, ei laiene sellele ka osariikide seadustik. See tähendab, et linnas on juba kohal sõjaväetehnika, mida pole vaatamata Trumpi ähvardustele osariikidesse paigutatud. Lisaks viidi teisipäeval linna lähedal teise astme valmisolekusse veel 1600 sõjaväelast. «Ma ei arva, et sõjaväge peaks kasutama Ameerika linnades ameeriklaste vastu,» lausus Washingtoni linnapea Muriel E. Bowser New York Timesile. «Ja kindlasti ei arva ma, et seda tuleks teha demonstratsiooniks.»
President Donald Trump saabus esmaspäeva õhtul Washingtonis Valge Maja kõrval asuva St. Johni kiriku juurde, et korraldada pühakoja juures fotosessioon. Selleks et riigipea saaks piibliga pilti teha, tuli laiali ajada Lafayette’i pargi juurde kogunenud meeleavaldajad. Järgnenud pisargaasisajus said kannatada ka kaks vaimulikku, kes olid tulnud rahumeelseid proteste toetama.

[...]

Idee meeleavaldajad laiali ajada tuli justiitsminister William Barrilt, kes rikkus sellega mõne eksperdi sõnul õigust rahumeelsele kogunemisele, vahendas New York Times.
https://leht.postimees.ee/6988698/valge ... 1577723337

Normaalne.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas metssiga »

USAs on paljudes kohtades juba rahvuskaarti (osaliselt ainult!) kokku võetud ja mõnedes kohtades ka välja toodud. Samas kõikvõimalik (pahempoolitsev) meedia ja eesti oma takkapihta räägib-kirjutab muudkui sõjaväest ja sõduritest. Oskab keegi selle kohta selgust tuua?
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Roamless »

https://www.elu24.ee/6988809/lahkamine- ... ce=mail.ee
Nagu viitas Troll, olid mu väited teise lahkamise kohta ennatlikud, kuna neid sooritas pere poolt palgatud lahkaja, kes ei pruukinud neutraalne olla.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Gideonic »

metssiga kirjutas:USAs on paljudes kohtades juba rahvuskaarti (osaliselt ainult!) kokku võetud ja mõnedes kohtades ka välja toodud. Samas kõikvõimalik (pahempoolitsev) meedia ja eesti oma takkapihta räägib-kirjutab muudkui sõjaväest ja sõduritest. Oskab keegi selle kohta selgust tuua?
Sellepärast et lisaks rahvuskaardile prooviski Trump ka konkreetselt sõjaväge (tähenduses (US Army) tänavale saada. Seda ta ka tegi Washingdon D. C's (mis pole ametlikult osariik ja kus on õigused natukene teised) kus on tänavatel ka sõjaväe üksused. Seadus aga keelab seda üsna otseselt osariikides tegemast.

Selliseid memorandumeid ei saadetaks sõjaväe juhi poolt laiali kui Trump ei oleks seda absoluutselt plaaninud:
https://twitter.com/SSestanovich/status ... 5225165825
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas ruger »

Praegu tundub erinevatest postitustest välja tulema, et paljudes kohtades on välja ilmunud kohalikud relva avalikult kandvad ja lubadega inimesed. Nende juuresolekul ka üle riigi protestivad ja rüüstavad inimesed midagi ei julge teha. Selge, et protestijad ja muidu kaasajooksikud saavad relvade tähendusest hästi aru. Kohalik politsei vaatab pealt-nemad ei saa sekkuda ja näevad, et asi püsib seadusega lubatu piirides.
https://twitter.com/kxly920/status/1267815246619525124


Erinevatesse suurtesse linnadesse on armee asemel veetud erinevaid korrakaitseüksuseid USA kümnetest jõustruktuuridest-justiitsministeeriumi üksuseid, vanglate märuliüksuseid, immigratsiooniüksuseid jne... Neil puuduvad enamuses igasugused embleemid ja isikutähistused.
Law enforcement deployed in/to DC we’ve seen/reported:

US Secret Service
US Park Police
Arlington PD (gone)
DC Nat’l Guard + other states
Bureau of Prisons
FBI
DEA
DHS
ICE
CBP
TSA
US Marshals
Pentagon Force Protection
Ft Bragg/Fort Drum active duty troops
MPD
https://twitter.com/MarquardtA/status/1 ... 5733761025
https://twitter.com/GarrettHaake/status ... 4070731778
https://twitter.com/wesleysmorgan/statu ... 1177096193
https://twitter.com/BuddJenn/status/1268248339771879425
https://twitter.com/AbraxasSpa/status/1 ... 5898653698
https://twitter.com/kurteichenwald/stat ... 0471314432
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
kalvis
Liige
Postitusi: 948
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas kalvis »

Osutuski tõeks:
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=90069975
Uudisteagentuuri Associated Press teatel on USA-s täheldatud üleriiklikku varguste lainet kallites elektroonikapoodides, juveeliärides ja luksuskaupade müüjate juures samal ajal, kui politseinikud on tegelenud patrullimisega George Floydi politseivägivalla tõttu hukkumisele järgnenud meeleavaldustel.

Associated Press kirjutab, et San Francisco lahe piirkonnas San Leandros pidi kohalik politsei minema appi naabruses asuvasse Oaklandi meeleavaldusel korda hoidma, kui tekkis pakilisem kriis: grupp vargaid oli rüüstanud ostukeskusi, süüdanud Walmarti ja tunginud automüügisalongi.

Kui San Leandro politseinikud Dodge’i esindusse kohale jõudsid, olid kümned autod kadunud ja vargad kihutasid minema 100 000 dollarit maksvate muskliautodega Challenger Hellcat.

Pühapäeval varastati kokku 75 sõidukit, millest mõnedega kihutati läbi salongi klaasuste.

„See oli väga strateegiline,” ütles Alameda maakonna šerifibüroo seersant Ray Kelly autovarguste ja muude viimase aja varguste kohta.

Paljud vargused on nimelt kokku langenud Floydi surmale järgnenud meeleavaldustega. Need on toime pannud hästi koordineeritud kurjategijad, kes kasutavad ära kaost, suhtlevad omavahel sõnumirakenduste kaudu ning kasutavad nii meeleavaldusi kui ka muid taktikaid politsei enda kannult maharaputamiseks. Kuigi vargustega on mõnikord ühinenud juhuslikud olukorra ärakasutajad, ütlevad politsei ja eksperdid, et kõiges selles on nii palju keerukust, et see viitab planeerimise tasemele, mis läheb spontaansetest tegudest kaugemale.

See on vaevalt esimene kord, kui õigustatud meeleavaldusi on kasutatud kattevarjuna kuritegevusele. Eksperdid juhivad aga tähelepanu varguste ulatusele, mis on toime pandud rannikust rannikuni suurtes ja väikestes linnades ning eeslinnades.

„Ma olen neid asju uurinud. Ja ma ei ole kunagi midagi sellist näinud,” ütles USA-s üleriiklikult tunnustatud massiürituste turvamise ekspert, varem Chicago politseis töötanud Neil Sullivan.

Inimesed, kes varastasid kodanikuõiguste meeleavalduste ajal 1960. aastatel kippusid Sullivani sõnul nägema kuritegusid oma võimalusena, kui demonstratsioonid kontrolli alt väljusid. Viimase nädala sissemurdmised on aga seevastu paistnud olevat hoolikalt kavandatud ja koordineeritud, märkis Sullivan.

Üks esimesi sellistest kuritegudest leidis aset laupäeval Oaklandi lähedal väikeses kaubanduskeskusi täis linnakeses Emeryville’is, kui ilmus kohale rahvahulk, mis murdis poodidesse sisse pärast seda, kui Instagramis oli teatatud, et antakse löök sihtmärgile ja „murtakse sisse igasse poodi”.

„See ei olnud maffia ega organiseeritud kuritegevus, aga see ei olnud ka üksikisikute üksi tegutsemine,” ütles linnapea Christian Patz. „Kindlasti oli organiseeritust.”

New Yorgi osariigi kuberner Andrew Cuomo ütles sel nädalal, et mõned poodidest varastavad inimesed kasutavad suhtlemiseks krüpteeritud sõnumeid ja panevad välja valvureid, et hoiatada politsei tuleku eest.

Lõuna-California linnas Long Beachis ründas grupp vargaid pühapäeval poodi poe järel samal ajal, kui lähedal meelt avaldati. Linnapea Robert Garcia ütles, et vargad liikusid meeleavalduselt meeleavaldusele, et neil oleks oma tegevusele kattevari.

Los Angeleses, kus oli laialdaselt sissemurdmisi mitmel päeval, teatas politsei, et kuritegusid ei olnud kuni meeleavalduste kolmanda õhtuni, ning kui alguses liikusid vargad jalgsi, siis hiljem juba autodega, et rohkem saaki minema viia.

Enam kui tuhande rahvuskaartlase saabumine Los Angelese maakonda vabastas politseinikke agressiivsemaks võitluseks kuritegude vastu. Šerif Alex Villanueva ütles, et tema alluvatel õnnestus ära hoida väga oluline operatsioon suure kaubanduskeskuse tühjendamiseks. Vahistati kümneid inimesi.

„Nad olid seal ainult ühel eesmärgil ja see oli rüüstamine,” ütles Villanueva.

San Francisco lahe piirkonnas osutusid rüüstamise ja rahutuste eest hoiatavad säutsud valedeks, aga need panid mõnesid poode uksi sulgema ja võisid olla katsed juhtida politsei tähelepanu eemale kuskil mujal toimuvalt. Richmondi politsei teatas Twitteris, et ühe poe rüüstamise ajal levitati sotsiaalmeedias valeteadet politseiniku tulistamise kohta.

Chicago South Side’is ründas grupp vargaid laupäeval mitmeid kalleid poode, helistades samal ajal perioodiliselt hädaabinumbrile 911, et edastada valeteateid miile eemal asuva kaubanduskeskuse rüüstamise kohta, teatas linnavõimude esindaja Ray Lopez.

Ajaks, kui politsei kaubanduskeskusse jõudis ja sealt kedagi ei leidnud, olid vargad edasi liikunud teise suurde poodi ja tegid juba uusi valekõnesid, et taas politsei valedele jälgedele juhatada.

On teatatud ka juhtumitest, kui kümnest või enamast autost koosnenud kolonn on sõitnud poe juurde ja seejärel on purustatud poe aknad, et oodata läheduses, et näha, kas politsei tuleb. Kui politsei ei ole tulnud, on osa autosid poe juurde naasnud ja need poest varastatud kaupa täis laaditud.

Politseinike kõhklus jõu kasutamise ees üha suureneva tähelepanu tõttu sellele on vargaid julgemaks muutnud, rääkis New Yorgi John Jay kriminaalõiguskolledži politseiuuringute professor Eugene O’Donnell.

Mõned poevargad on varastatud esemetega poodidest välja jalutades üles näidanud üllatavat jultumust. Telekanalite helikopterid on näidanud, kuidas inimesed Long Beachi poodide juures varastatud riideid selga ajavad ja üht varast, kellel oli raskusi auto varastatud riideid täis pagasiruumi luugi kinni saamisega Walnut Creekis Oaklandi lähedal.

Alameda šerifibüroo esindaja Kelly ütles, et maakond hakkas asju kontrolli alla saama pärast liikumiskeelu kehtestamist esmaspäeval. Ta märkis, et on selge erinevus ühiskondliku õiguse eest meelt avaldanute ja meeleavalduste varastamiseks ärakasutajate vahel.

„Osa põletamistest toimus vihast ja see oli mõistetav,” ütles Kelly. „Aga strateegiline rüüstamine oli kindlasti isiklikuks kasusaamiseks. See ei olnud selleks, et tõsta esile kogukonna muret politsei jõhkruse ja reformide ümber.”
blueant
Liige
Postitusi: 347
Liitunud: 02 Veebr, 2015 23:40
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas blueant »

ruger kirjutas: Erinevatesse suurtesse linnadesse on armee asemel veetud erinevaid korrakaitseüksuseid USA kümnetest jõustruktuuridest-justiitsministeeriumi üksuseid, vanglate märuliüksuseid, immigratsiooniüksuseid jne... Neil puuduvad enamuses igasugused embleemid ja isikutähistused.
Law enforcement deployed in/to DC we’ve seen/reported:
Ma saan aru, et karvaseid ja sulelisi igasugustest obskuursetest agentuuridest on veetud Washingtoni, kus kohalike eripärade tõttu on keskvalitusel suurem võim asju korraldada. Osariikides otsustavad kohalikud kubernerid. Trump tahab jõudu näidata ja tulemuseks on tema administratsioonile omane improviseerimine ja tohuvabohu. Samas kohalikud linnuvaatlejad on elevil. Jõustruktuuridest kostvat nurinat, et põhimõtteliselt selle https://www.youtube.com/watch?v=baL6PXsJ_5Q ohjeldamiseks raisatakse näiteks FBI Hostage Rescue Team'i, mis on USA siseriiklike taktikaliste operatsioonide kõige teravam ots.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Manurhin »

Tekib vägisi küsimus, kas sellise organiseeritud rüüstamise taga vähemalt osadel juhtudel nende rüüstatud äride omanikud ise ei ole? Hetkel rasked ajad, kes juba töötuks jäänud, kes töötuksjäämise hirmus, paljudel sissetulek vähenenud. Sellises olukorras igasugu luksuskaupu niiväga ostma ei kiputa. Kaup jääb kaupmehele lattu seisma, kasum kuivab kokku, rent jm. arved aga tahavad endiselt maksmist. Poleks ju üldsegi paha, kui pood segi pekstakse ja kogu kaup ära varastatakse :twisted:. Kindlustus maksab kõik kinni. Lisaks saaks veel enne oodatavat/kavandatavat rüüstamist osa kraami vaikselt tagaukse kaudu minema toimetada ja hiljem odavalt kasvõi mõne ostu-müügi portaali kaudu maha müüa (samal ajal sama kraami eest kindlustuselt samuti raha saades). Tulekahju korral saab ekspert hiljem tuhas sobrades täpselt kindlaks teha, mitu telekat, arvutit või telefoni hävis ja kas numbrid laodokumentides olevatega klapivad, rüüstamise korral - no eks mine pättidelt küsima, et mitu ühikut ja mida te konkreetsest poest saite :mrgreen:.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Olukord USA-s

Postitus Postitas Troll »

Mulle käib üle mõistuse, et rüüstamisi, lõhkumisi ja põletamisi peetakse inimõigusteks! Kõik need marodöörid tuleks kohapeal maha lasta. :evil: Rahumeelne demonstratsioon on üks asi, vägivallatsemine hoopis midagi muud.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist