Baskerville'ide koer (ja muud agressiivsed lojused)

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

Tädil vedas, et ära ei murtud. Kõiki tõuge ei peaks igaüks pidama.


Aiast lahti pääsenud koerad murdsid seeni korjanud naise käe
Tsirguliina naine oli just seene noppinud, kui märkas, et tema suunas tormab kaks suurt koera. Aiast välja murdnud loomade rünnaku tagajärjel murdis naine käe, sai hiiglasliku hematoomi alakehale, hammustusi küljele ja pähe ning veetis nädala haiglas.

64-aastane Maie (nimi muudetud) läks Tõlliste külla seenele septembri lõpus. Konkreetne koht jääb Tsirguliinast umbes 10 kilomeetri kaugusele. Ühel hetkel ennelõunal aga pääsesid umbes poole kilomeetri kauguselt taluaiast välja kaks pirakat musta tiibeti mastifit. «Just võtsin ühe seene. Tõusin püsti ja märkasin, et kaks koera jookseb otse minu suunas. Ja kohe kallale,» kirjeldas naine.

Paremat kätt hammustasid koerad randme lähedalt nii jõhkralt, et selle luu murdus. Koerad haukasid naist ka peast, aga sinna sai ta õnneks vaid muhud. Hematoomi lõikasid arstid haiglas lahti. Koerte agressiivsus vähenes, kui naine maha kukkus. «Seni, kuni püsti olin, nad hammustasid kogu aeg. Kui istuli kukkusin, jätsid hammustamise järele ja haukusid mu ümber. Sain kuidagi telefoni kätte ja helistada.»

Maie sõnul läks aega umbes 20 minutit, kuni autoga jõudis kohale tema elukaaslane. Siis tormasid koerad auto juurde ja ATV-l jõudis kohale ka koerte omanik. Valga haiglas pandi naise käsi viieks nädalaks kipsi ning ta jäi nädalaks asutusse ravile.

Täielikult taastunud pole naine siiani, osa kannatustest on ka emotsionaalsed. «Käsi annab ikka tunda. Ei ole veel nii tugev kui enne. Kui raskust tõstad, lööb valu sisse. Košmaare näen vahepeal siiani.»

Tõlliste kõrval paikneva Uniküla elaniku sõnul hirmutavad koerad samuti kogu küla. Tema meest olevat üks koertest samuti seenelkäigu ajal rünnanud, nii et käsi oli katki. «Oleme hirmu all. Me ei julge metsas jalutamas ega marjul käia. Pussnuga on saapasääres. Politseile olen ise helistanud. Nemad midagi teha ei saa. Kui nemad vaatamas käivad, on koerad kinni,» ütles naine, kes enda sõnul rääkis juhtumist Uniküla elanike palvel.

Tema sõnul ei tohiks sellisel viisil koerapidamist lubada. «Kui ta ei saa neist jagu, peaks sekkuma, et loomad käest ära võtta.»

Seenel eramaal

Maie tõdeb, et märkas eravalduse ja kurja koera silti. Ka rünnak oli eramaal. «Ei pruugi olla ju, et metsa tuleb koer. Ma ei osanud sellise asja peale tullagi. Meil on ka aia peal silt «Kuri koer». Tegelikult ei tohiks seenelkäiku keegi keelata.»

Ohver ja koerte omanik said omavahel kokkuleppele ning naine sai valuraha 1850 eurot. Maie poolest on juhtum lahenduse leidnud. «Nad lubasid, et hoiavad koeri edaspidi kinni ja enam sellist asja ei kordu. Minul enam nende vastu mingeid pretensioone ei ole.»

Koerad elavad sündmuspaiga lähedal talus, kus nad tavaliselt on ketis. Lisaks on talu ümber aed ja elektrikarjus. Loomade omaniku Viljandimaal elav poeg ütles, et seekord elektrikarjus ei töötanud. Teisi probleeme peale ühe intsidendi pole mehe sõnul koertega olnud. «Ei ole see mure laiem. Need koerad on kinni, aed on ümber, elektripiire on väravates ja koerad on hoovi peal kinni.»

Poja sõnul on naisele ka korduvalt öeldud, et maja lähedale tulemine on ohtlik. «Teda on eelnevalt hoiatatud, et sinna ei tohiks tulla. Et siin on kurjad koerad ja kui need lahti pääsevad, on pahandus majas. Aga ta ikkagi igal aastal tuleb sinna seeni korjama. Meil on maa nurkadel sildid väljas, et on kurjad koerad ja eravaldus.»

Ka Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk ütles, et politseile teadaolevalt nende koertega rohkem vahejuhtumeid pole olnud. Politsei alustas siiski väärteomenetlust koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumise eest ettevaatamatusest, kui see põhjustas tervisekahjustuse. Menetlus aga lõpetati ja politsei lisa-trahvi ei määranud, kuna omanikul pole kehtivaid süüteo-karistusi, ta sai aru rikkumisest, kahetses seda puhtsüdamlikult ja sai ohvriga kokkuleppele moraalse ja materiaalse kahju hüvitamise asjus.

Naise murtud luuga käsi pandi viieks nädalaks kipsi.

Raske kinni pidada

Ettekirjutuse tegi aga veterinaar- ja toiduamet, kuna loomad polnud vaktsineeritud. Ohver mingit nakkust õnneks siiski ei saanud. «Ameti esindaja käis kohapeal, vaatas, et loomapidamise nõudeid ei ole rikutud. Tol hetkel märgati, et loomad on vaktsineerimata. Veterinaaramet kontrollib, et koerad saaks vaktsineeritud,» lausus Virk.

Tiibeti mastifid on suured ja jõulised. Nende turjakõrgus võib ületada 80 sentimeetrit ja kaal olla üle 100 kilo. Meie päevil läänemaailmas tiibeti mastifina tuntud koerte eellased tegutsesid karja-, pere- ja kloostrivalvuritena.

Mastifeid pidanud aktivist Roy Strider on kirjutanud, et pealtnäha nunnud koerad pole näitusemõmmid. Kuigi nad on edukalt treenitavad, võivad nad hoolikalt sotsialiseerimata osutuda isegi peremehele ohtlikuks. Tiibeti valvekoerad on oma olemuselt isemõtlevad tapjad, kes aastatuhandete jooksul arenenud töötama inimese juuresolekuta, iseseisvalt, on rõhutanud nii Strider kui ka mastifite tõuühingu juhatuse liige Kaire Meristo.

Valga koerteklubi juhatuse liige Gaida Helandi lisas, et koeratõugu süüdistada poleks õige, sest nagu inimestegi seas, on nende hulgas agressiivsemaid ja rahulikumaid isendeid. «Tiibeti mastifi kasvatajad on rääkinud, et neid on aretatud kahte tüüpi viimasel ajal. Osa, kes on niinimetatud algupärased, on vihasemad. Need, kellega käiakse eelkõige näitustel, on rohkem hallatavad inimese poolt.»

Küll ütles Helandi, et neil on tugev valvekoera instinkt ja samuti on neid tihtipeale raske aias kinni hoida. «Igasugused aiad ja asjad neid hästi pidada ei taha. Mõni ongi andnud koera ära, kuna see ei püsi kodus. On kõrged aiad ja elektripiirded, elektrikarjused ja raadiopiirded, aga koer lihtsalt tahab minna uitama ja lähebki, kannatab elektri ära. Hästi vastutustundlik omanik peaks sellisel koeral olema,» lausus Helandi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

Politsei kasutas taserit maas lamava koeraomaniku päästmiseks tema enda murdja lõugade vahelt: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/k ... d=85208213
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

Harjumaal Naage külas elajatega probleem: https://lemmikloom.delfi.ee/uudised/har ... d=85648437
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Foorumlastest relvaomanikud

Postitus Postitas mart69x »

slider kirjutas:Rattaga täna metsavahel, võrdlemisi eraldatud koht kus on ka põnevamad rajad. Taolistesse kohtadesse tuuakse ka jalutama oma koeri, kes muudes kohtades käituda ei oska. Poleks see bokseri laadne elukas köie otsas omanikul olnud, suht kindel et oleks hammustanud. Hoog oli väike ja tagarattaga midagi ta seal üritas, oli tunda.

Teemasse ka siis, tol hetkel oli vöö vahel G17 (ei sõida liibukatega, krossipükste laadsed, vööga saab pmst kõike kanda). Nõrganärvilistele turvalises Eestis elajatele teadmiseks, et ka pardun oli ka rauas.
Nagu aru saada, et tulnud koeraomanik rihma otsas koeraga sinu juurde vaid ise ronisid oma rattaga koera ja peremehe külje alla. Aga noh ma ka ei tea kas olla uhke selle üle, et minna maastiku rattaga metsa vahele sõitma, võtta kaasa relv ja hoida padrun ka rauas ja siis foorumis sellest nii õhinas koeri hoiatada :dont_know:
Tänane kord sisuliselt tähendab seda, et riik võib otsustada, et kõik elanikkonnast peavad tõestama, et nad ei ole rasedad ja rasedustest selleks ei kõlba, samas kõlbab ostutsekk 5 kuud tagasi ostetud kondoomile.
slider
Liige
Postitusi: 467
Liitunud: 02 Jaan, 2016 22:51
Kontakt:

Re: Foorumlastest relvaomanikud

Postitus Postitas slider »

Kui näen koeraga jalutajaid lähen võimalusel ringiga mööda, võtan hoogu maha, lasen meelega mõnest oksast ka üle, kui näen,et nad ei ole mind ei kuulnud-näinud. Mingit külje alla ronimist polnud, nägime üksteist ca 20m kauguselt. Omanik oli metsa sees, eks ta hoidiski rihmaga looma rajast eemal aga mitte piisavalt. Paljudele koertele ratturid ei meeldi pole mingi üllatus aga seekord tundus küll, et hambad oleks sääremarjas v kõõlustes olnud. Tagaratta peale hüppas. Seekord ei juhtunid midagi. Kas peaks siis laskma ennast vigaseks v surnuks pureda, kuna mõned ei saa kuidagi olla teadmisega,et siin Eestis veel on inimesel vabadust ja õigus oma eluatukest kõigi vahenditega kaitsta.

Mingist õhinast või uhkusest siin rääkida ei saa. Oleks meil tavaline teisipäev ja põhiteemaks mõned positiivsed covid testid siis poleks taolist postitust eluilmas teinud.
Küll aga ei saa ma sellest aru, et aeg ajalt (isegi kui pole selliseid sündmusi) ilmuvad relvafoorumitesse selgelt relvavastased ja hakkavad oma ilmavaadet peale suruma. Vaat siis tunnen, et mõne sõna pean vastu ütlema.

Ärge valesti aru saage, loomad mulle meeldivad (koerad ka), ilmaasjata ei tahaks neile kunagi viga teha.
Padruni kommentaar oli mõeldud tolle ajast arust tühja padrunipesa nõude vastu ja ebasobiv, nõus.

Edit: Ei käi sõitmas koeraparkides-kohtades (polnud külje alla ronimist). Tolles kohas peaks suht lihtne olema märgata, et käib tihedam ratastega sõitmine.
mongol
Liige
Postitusi: 1296
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Foorumlastest relvaomanikud

Postitus Postitas mongol »

slider kirjutas: Teemasse ka siis, tol hetkel oli vöö vahel G17 (ei sõida liibukatega, krossipükste laadsed, vööga saab pmst kõike kanda). Nõrganärvilistele turvalises Eestis elajatele teadmiseks, et ka pardun oli ka rauas.
Teemasse ka, et ma käin koeraga jalutamas, revolver vöö vahel. Padrun ilmselgelt kah rauas.

Mõtle väheke, enne kui internetikangelast mängid - looma pihta tulistamisega on sama nagu inimesega, esimene võiks olla ikkagi hoiatuslask. Ja ära hakka mulle "aga mul pole siis seda aega hoiatuslaske teha" juttu ajama.
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Olen kah koerapidaja olnud hulk aastaid, vist nii 20 on täis juba küll. Kolm rotveilerit ja üks cane corso. Kõik sellised suuremad ja kurjema olemisega elukad. Selle aja jooksul pole koer kellelegi kallale läinud, kuid igasugu politseiga ähvardajaid on küll olnud, üks on ähvardanud ka relvaga (vähemalt jutu järgi, relva välja tõmbamiseni asi ei jõundud).

Ikka väga vähesed koerad lähevad inimesele larinal kallale. Ei ole vaja karta ega paanitseda. Veelvähem relvaga vehkida. Ei ole vaja hakata karjuma ega üritada koera eemale hirmutada.

Selgelt ebaproportsionaalne on jalgrattasõidu ajal püksisäärest kinni hakanud koera tulistama hakata. Inimese puremise või mahamurdmise mõttega tulevad nendest ehk 1/1000. Kiiresti liikuva inimese järgi ajab neid jahi-instinkt (püüda liikuvat asja). Jää seisma, huvi kaob.

Taolistest relvaomanikelt, kes tahavad tõsimeeli hakata esimese lõugava peni pihta tulistama, tuleks relvaluba esimesel võimalusel ära võtta. Täpselt sama labiilsed tegelased nagu Lihula relvakangelane.
Viimati muutis Kapten Trumm, 11 Juun, 2020 10:39, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Selgelt ebaproportsionaalne on jalgrattasõidu ajal püksisäärest kinni hakanud koera tulistama hakata.
Ei ole nõus. Kui juba kinni hakkab, on rünne alanud.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Walter2 »

Nõus eeltooduga, samas vilistavad paljud koeraomanikud elementaarsetele nõuetele, mis on omavalitsuse poolt kehtestatud - näit. peab loom jalutades olema rihma otsas (kas rihma pikkus oli ka reglementeeritud?), rahvarohkes kohas on nõutav suukorv, oma lemmiku tehtud number kaks tuleb ära koristada jne.
Samas mis teha naabri koeraga, mis haugub pm. ööläbi? Politsei või mupo kutsumisest pole mingit abi - nemad koera sundmagamapanemisele või -dressuuri saata ei suuda. Mitte et ma loomavastane oleks aga igaöiselt sellist asja taluda on päris raske, lisaks nagu varem läbi käinud - naabritega peab normaalselt läbi saama kui tahad nende kõrval elada.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
andrusjo
Liige
Postitusi: 207
Liitunud: 08 Jaan, 2007 19:21
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas andrusjo »

Ja see annab põhjust kohe kuul kerre kihutada?
Suur mees võiks veidi valu kannatada ja olukorda tajuda enne kui relvaga vehkima hakkab.
andrusjo
Liige
Postitusi: 207
Liitunud: 08 Jaan, 2007 19:21
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas andrusjo »

Walter2 kirjutas:Nõus eeltooduga, samas vilistavad paljud koeraomanikud elementaarsetele nõuetele, mis on omavalitsuse poolt kehtestatud - näit. peab loom jalutades olema rihma otsas (kas rihma pikkus oli ka reglementeeritud?), rahvarohkes kohas on nõutav suukorv, oma lemmiku tehtud number kaks tuleb ära koristada jne.
Samas mis teha naabri koeraga, mis haugub pm. ööläbi? Politsei või mupo kutsumisest pole mingit abi - nemad koera sundmagamapanemisele või -dressuuri saata ei suuda. Mitte et ma loomavastane oleks aga igaöiselt sellist asja taluda on päris raske, lisaks nagu varem läbi käinud - naabritega peab normaalselt läbi saama kui tahad nende kõrval elada.

Oled proovinud seda varianti.....enne kui politsei ja mupo poole kaebustega pöörduda,et äkki läheks naabri juurde ja räägiks asjast...mine tea äkki on täitsa mõistlik inimene ja näe tulebki vastu ning leiab lahenduse...näiteks viib koera ööseks tuppa.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Kriku »

andrusjo kirjutas:Suur mees võiks veidi valu kannatada ja olukorda tajuda enne kui relvaga vehkima hakkab.
Ilus mõte :)

Kas see laieneb ka pätile, kui too kätt väänama tuleb?
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1017
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas Mudakoon »

andrusjo kirjutas:Ja see annab põhjust kohe kuul kerre kihutada?
Suur mees võiks veidi valu kannatada ja olukorda tajuda enne kui relvaga vehkima hakkab.
Vabandan sekkumise pärast ,küsiks lugupeetavalt , kus maalt jookseb "veidi valu " piir? :)
Ja et keegi võiks valu kannatada seepärast , et peremees on lont ja oma peletist ei suuda ohjeldada?
Kõike paremat!
Viimati muutis Mudakoon, 11 Juun, 2020 10:58, muudetud 1 kord kokku.
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
andrusjo
Liige
Postitusi: 207
Liitunud: 08 Jaan, 2007 19:21
Kontakt:

Re: Baskerville'ide koer (ja muud lojused)

Postitus Postitas andrusjo »

Jutt oli koerast püksi sääres!!
Ja ka pätile ei kihutata kuuli kopsu mitte iga õlale patsutuse pärast.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist