Sisekaitse reserv

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Kriku »

„Alustaksin sellest, et sisejulgeolek on olnud väga pikalt alafinantseeritud. Kui räägime 2%-st kaitsekuludele, siis vähemalt 2% SKP-st peaks olema kulutatud ka sisejulgeolekule,” ütles Helme. Ta kinnitab, et tegemist pole sellise nn peaks-võiks mõttega. „Mina lähen eelarveläbirääkimistele sooviga saada sisejulgeolekule 2% SKP-st,” rääkis Helme juba järgmise aasta eelarvet silmas pidades. 2% SKP-st on Helme sõnul 2019. aasta suvise prognoosi järgi 584 miljonit eurot. „Praegu on meie eelarve suurus 1,4% SKP-st ehk 405 miljonit eurot.” Helme nõustub, et see tähendaks väga suurt hüpet siseministeeriumi ja haldusala eelarves. „Väga suur vahe, aga teistmoodi me toime ei tule,” märkis ta.

Minister kavandab suuri kopterite ja laevade oste, millest saab allpool lugeda. Samuti jätkab ta enda kinnitusel sooviga luua abipolitseinikest mitme tuhande pealine kriisiüksus.

Kuid ta näeb, et ka olemasolev tehnika ja personalikulud vajavad turgutamist. „Näiteks 2022. aastal lõppeb päästeametil keemiavõimekuse elukaar. Peame uue muretsema. Meil on pikkamööda jälle vaja välja vahetada tuletõrjeautosid. Selle puhul, mida me praegu iga päev teeme, ei saa järeleandmisi teha,” ütles Helme.
https://epl.delfi.ee/uudised/mart-helme ... d=90204873
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Riigieelarve reaalsuse juures (covid kriis jätkub sügisel, majandus langeb edasi) on selle võrdsustamise ainus reaalne lahenduskäik võtta kaitse-eelarvest ja anda sisejulgeoleku eelarvesse. Võrdsuseks on sisejulgeolekus puudu nii 200 miljonit ja seda kuskilt optimeerides kokku enam ei kraabi.

Vaadates, kui kiirelt Helme kapituleeris koalitsiooniläbirääkimistel kaitsekulude suurendamise teemal (ka sinna olnuks vaja analoogses suurusjärgus lisaraha) tundub, et küllap see siseriiklikuks tarbeks mõeldud PR on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Leo »

Võrdluseks https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/a ... delle-2020 7.10.2019

Hallitus esittää vuoden 2020 talousarviossa sisäministeriön pääluokkaan yhteensä noin 1,5 mrd. euroa, mikä on 22,7 milj. euroa enemmän kuin vuoden 2019 varsinaisessa talousarviossa. Sisäministeriön hallinnonalan budjetti laskee hallituskaudella hieman ollen vuonna 2023 noin 1,48 mrd. euroa. Eduskunta päättää joulukuussa vuoden 2020 talousarviosta.

See oli siis eelmise sügise eelarve, kus siseministeeriumile sooviti 1,5 miljardit €, mis oli 22,7 miljonit rohkem kui eelmisel aastal ja üldiselt oli plaanis eelarvet aastaks 2023. vähendada 1,48 miljardi €ni. Võrdluseks, kaitseministeeriumi eelarve on 3,1 miljardit ehk topelt. Olukorras kus riigi maksutulud vähenevad ja selleks aastaks ennustatakse vähemalt 6% majanduslangust, on täiesti loogiline, et eelarved vähenevad või võetakse laenu nende katmiseks

Arvestades seda, et Eestis majanduses on samasugused probleemid, siis on suhteliselt selge, et siseministri jutt on siseriiklik valimiskampaania. Olukorras kus mõnesaja tuhande € palgaraha kokkuhoidmiseks saadetakse laiali vaieldava tähtsusega elukutselistest sportlastest koosnev KV spordirühm, on täiesti loogiline, et KaMina haldusalast ei saa siseministeerium sentigi. Samuti on kerge utoopia rääkida suurest hulgast uutest abipolitseinikest olukorras, kus APde arv on aastaid püsinud suhteliselt samana. Tegelikult pakun, et kui nendest APdest arvestada maha kaitseväekohuslased, KL ja NKK ning riigi toimimiseks olulistel ametikohtadel töötajad, jääb järgi kolmandik kuni pool ehk reaalselt on 1000 nimekirjas olevast APst raskel hetkel võimalik kasutada 300-500 inimest.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas nimetu »

Tegelikult ma isegi toetaks sisejulgeolekule sarnase eelarve eesmärgi seadmise kui riigikaitsele. Probleem on selles, et Helme on siiani igasuguseid asju lubanud, kuid muutunud pole midagi. Valimistel lubati ju ka suuremat kaitse-eelarvet, kuid siis see vaikselt unustati.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas nimetu »

Väidetavalt koostatakse kriisireservi:
https://leht.postimees.ee/7004395/riigi ... votab-kuju

Hea, et nüüdki ärgati, kuigi asja rakendamine on hoopis omaette küsimus.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Leo »

"Esimesel aastal oleme planeerinud reservi saada 300 inimest. Oleme esitanud eelarvetaotluse nelja
aasta jooksul varustuse soetamiseks 700 inimesele. See tähendab, et nelja aasta pärast võiks
reservis olla vähemalt 700 inimest, kuid koolitama peame veidi rohkem. Varuga.

Samas loome neile võimaluse võtta väljaõppeks
ja kriiside lahendamiseks põhitöölt kuni 30 päeva tasustamata puhkust. Selleks et vabatahtlikuna
kaasa löövad inimesed ei satuks majanduslikesse raskustesse, luuakse võimalus maksta
kriisitoetust põhitöölt eemal oldud ja politseitöösse panustatud aja eest.

Politseinike arv viimastel aastatel eriti muutunud ei ole. Samas, kui me räägime kriisidest ja eriti
sellistest, mis võivad kesta tavapärasest kauem, siis on paratamatult vaja oluliselt enam lisajõudu.
Praegu on Eestis umbes 1100 abipolitseinikku, kellest ligi 450 aitasid nüüd, eriolukorras. Eestis on
ligi 100 000 inimest, kes sooviksid vabatahtlikuna siseturvalisusse panustada. Meie asi on luua
võimalused vaba tahte parimaks rakendamiseks."

Ma tõin siia välja 3 lõiku artikli tähtsamate väidetega nendele, kes ei saa tasulist lehte lugeda. Mulle tundub, et see plaan on suhteliselt optimistlik, kui mitte öelda ebareaalne. Kasvõi sellepärast, et 1100 APst tuli pikalt kestnud eriolukorras välja alla poole, see tähendab, et reaalse kriisi korral üle poole olemasolevatest APdest ei saa või ei taha korrakaitselt osaleda. Teiseks, see väide, et ligi 10% ehk 100 000 inimest sooviksid vabatahtlikult siseturvalisusse panustada on lihtsalt hea näide, kuidas avaliku arvamuse uuringust on võimalik sobiva küsimusega tõestada mida iganes. Reaalsus on ikkagi selline, et alla 0,1 % Eesti elanikest on APd ja nendeski alla poole suutsid reaalselt panustada kaasaegse Eesti ajaloo kõige rängema pandeemia tekitatud eriolukorras.
mb
Liige
Postitusi: 386
Liitunud: 17 Okt, 2009 16:08
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas mb »

parkija
Liige
Postitusi: 1061
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas parkija »

Täna hommikul Vikerraadios hommikuse saate tegijad "pinnisid" Erkki Koort i abipolitseinike vajalikkuse ning abipolitseinikele antud / antavate õiguste teemal , vastus oli üheselt arusaadav - aprillirahutuste ajast tänase päevani on politseiametnike arv kahanenud 2500 võrra , seda muidugi poliitikute tehtud otsuste põhjal , rahvaesindajad ei pea siseturvalisust oluliseks , asenduseks on siis abipolitseinikest vabatahtlikud , muud lahendust politsei järjest vähenevale rahastamisele pole . Kogu intervjuu oli sellise abipolitsei tegevust halvustava tooniga .
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Leo »

Aprillirahutused oli 2007 ehk 13 a tagasi ja siis olid kõikidel, kes kumminuia keerutada oskasid, vägagi käed tööd täis ja sellest on poliitikud "õppinud ja teinud järeldusi", mille tõttu on PPAst läinud igal aastal 150-200 inimest? Selle puhul on tõesti ilmne, et Koortil on õigus - poliitikuid siseturvalisus sisuliselt ei huvita, sest jutte on räägitud palju, kuid reaalselt on 2500 inimest ära läinud. 2500 inimest tähendab vahetustega töögraafiku korral, et nendest on korraga tööl 400-500 inimest ehk 200-250 2-liikmelist patrulli. Kas keegi mäletab, palju patrulle usaldusväärsetel andmetel Eestis tavaliselt PPAs väljas on normaalse töökoormusega?

See uue piiri väljaehitamisele minev hiigelsumma tundub ka hetkel katuseremondina põlevate sarikate tingimuses, mis kasu on maismaapiirile ehitatavast tõkkest ja valveseadmetest, kui häirele reageerivale patrullile jääb ainult võimalus pildistada üle piiri tulnud jälgi ja oodata, millal kohalikud teatavad poest süüa paluvatest võõramaalastest või kaamerast imetleda, kes ikka konkreetselt Eestist välja imbus.
parkija
Liige
Postitusi: 1061
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas parkija »

Tere.

Enne Põhja Prefektuuri tekitamist oli Tallinnas liiklusjärelvalvet teostamas 7- 8 patrulli , lisaks avariitalitus. Seda siis ööpäevaringselt .
Praegust olukorda ei tea .
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Leo »

Kunagi u aastal 2000 olevat Tallinnas olnud igas linnaosas 2-3 patrulli, kes teenindasid peamiselt väljakutseid ja jälgisid avalikku korda ning toetasid vajadusel teise linnaosa patrulle. Liikluspolitsei muidugi peale selle. Mul kummitab, et Eestis olevat tavaliselt väljas 100 patrulli, mis võib olla suhtarvuna õige. Kusagilt olen ka kuulnud, et näiteks Läänemaal olevat tavaline 2 korrakaitset, millest 1 on peamiselt Haapsalu ja teine maakond ning kolmas on liikluse patrull. Meenutame, et Lihula massimõrvale sõitsid kiirreageerijad väidetavalt Pärnust ja kuuli kiivrisse saanud olevat Haapsalu politseinik.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3499
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Chupacabra »

Tavaolukorras on Harjumaal (sh. Tallinn) korraga väljas 10 patrulli (sh. abipolitsei).
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas Leo »

10 patrulli ehk 20-25 politseinikku kogu pealinna ja seda ümbritseva tihedasti asustatud maakonna peale on vähe.
ruak
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 26 Aug, 2014 21:58
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas ruak »

Chupacabra kirjutas:Tavaolukorras on Harjumaal (sh. Tallinn) korraga väljas 10 patrulli (sh. abipolitsei).
Kust sa sellise info veel välja võlusid?
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1740
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Sisekaitse reserv

Postitus Postitas maksipoiss »

Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist