Armeenia vs Aserbaidžaan

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1716
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Poti soldat »

toomasv kirjutas:Ksf Poti soldat, kordan veel küsimust, et kas Armeenia on kellegagi sõjas, on keegi tema riigipiire rikkunud või rünnanud? See et ta kehtestas sõjaseisukorra, põhjendus võib nende jaoks olla lihtne: sõjategevus naaberriigis või kõrval territooriumil. Annab see alust rünnata, tungida Aserite territooriumile? Kindlasti mitte ja nad teavad seda väga hästi. Lisaks ei ole enam need ajad, 90 kümnenda, nüüd vaadatakse seda asja, ründamist, teisti. Võib olla pole noortel enam sooja ega külma sellest alast ja saavad aru, et see on tegelikult riigi arengule kui veskikivi kaelas. Lähevadki vanamehed, kelle arvates see on nüüd ikka väga tähtis. Kindlasti võiks ja teevadki “rohemehikesi”, kuid kas see on antud konfliktis otsustav, kui nende toetuseks neil lihtsalt ei ole tehnikat kaasa anda. Sõdurid automaatidega vist ei otsusta selle sõja käiku.
Formaalseid sõjakuulutusi ei tee keegi enam viimased pool sajandit. Aga Armeenia ametlik liin on täiesti selge, peaministri eilne sõnavõtt:

Pilt

Kõrvalmärkusena, aserid on ka ise tunnistanud Armeenia territooriumi ründamist: https://www.dw.com/en/azerbaijan-strike ... a-55270695
toomasv
Liige
Postitusi: 488
Liitunud: 07 Aug, 2014 17:52
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas toomasv »

krizz kirjutas:
toomasv kirjutas:
aht0 kirjutas:Lp toomasv. Aserid/türklased on ka trüginud täitsa Armeenia enda õhuruumi (s.t Armeenia 'emamaa' õhuruumi).

Nii et on küll riigipiire rikkunud.
Mis allikatele sa tugined? Kui Armeenia omadele, siis jäägu sulle su arvamine... Kui nad seda teinud on, miks Armeenia ei ole kuulutanud siis sõda Aseritele? Mis seda teha takistab?

Ma ei ole siin, et ennastunustavalt "kütta" aserite poolt. Aga lugenud ja kuulanud neid asju mitmelt poolt, siis viimane asi, mida uskuda, on armeenia allikad. Neil ei lähe hästi ja püüavad seda kuidagi tasandada lihtlabase valetamisega. Suurtest võitudest jne. See probleem või olukord pidi ükskord lahenduse saama, seda kas nad ei tahtnud endale teadvustada või ei saanud, see on ju nende probleem. keda siin veel süüdistada???
See kui riigid üksteise õhupiire rikuvad või isegi vastastikku tuld annavad, ei tähenda veel, et kuulutatakse kohe välja ametlik sõda. Näiteks Hiina-India või India-Pakistan madistavad regulaarselt. Ja kogu lugu.

Karabahh kuulutas end teatavasti enne Aserbaidzaani N Liidust sõltumatuks. Küsimus: kas N Liidu liiduvabariik, mille piirid on paika pandud a'la Stalini suva järgi, on mingiks õiguslikuks subjektiks, mille piirid on lõplikud ja muutmatud?

Antud sõjas on määrav ka riikide majanduslik võimekus ehk rikkus. Pole enam see aeg, kus kellegi hulljulge käitumine sõja käiku suunaks.

Samas kui Türgi saadab terroriste sinna sõdima, siis miks-mitte ei võiks sealgi pidada rahvusvaheliste jõududega terrorismivastast operatsiooni? Kosovo on ka tore näide, mida varnast võtta. Eriti kui aserid-terrod kohalikke lintšima asuvad. Mis on ajalugu arvestades pigem ootuspärane.
India versus Hiina. Miks nemad seda ei tee, seda peab neilt vist küsima. Arvan, et territoorium, mille ümber madin käib, on vaidlusalune. Teiseks on neil seal paar tuhat surnut või langenut? Vist mitte. Või on neil muid mõjuvaid põhjuseid seda teha. lihtne. Mis puutub see antud teemasse? Teiselt pooolt sõdivad nad oma riigi mundrites ja väeosades, ei mingit isetegevust.

Karabahhi sõltumatuse kuulutamine. Äkki sa kirjuta siia, millal saab riik sõltumatuks või mingi ala, millal teda tunnistatakse riigina rahvusvahelise õiguse järgi. Lihtsalt kirjuta ja siis hinda läbi selle oma kirjapandut. Kohe ka see, et Stalini suva järgi. Kui see tehti, siis seal komisjonis oli viis liiget, kaks olid isegi vist vastu. Üllatus. Jah, üks neist oli Stalin, kes oli komisjonis. 22 aastal ta vist veel ei olnud diktaator.

Edasised su väited on sellised lihtsalt õhku loobitud tühjad sõnad... Miks neid asju kõike ei tehta???? Ei kuulutata terroristideks jne? Suudad sa vastata? Lintsimise asi see muidugi tuletab kohe meelde anekdooti a`la aga teil ameerikas lintsitakse neegreid. Mis annab sulle siiamaani alust arvata, et see juhtub??? Loo selline mõtestatud loogiline rida.
Ja lõpuks, rahvusvahelises õiguses on kaks aksioomi. Miks sa pead üht eelistama teisele? See on selline retooriline küsimus ja arvan, et tõest vastus sellele ei olegi.
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas aht0 »

Juhtusin uudistele kus Vene armee lasi oma baasi ümber Armeenias alla droone. Kui see baas ei ole Armeenia piiril on loogiline et kõnealused lennumasinad pidid selleks piire ületama.

Samamoodi on vähemalt üks droon kukkunud alla Iraanis
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas mart2 »

Turist 47 kirjutas:
mart2 kirjutas:... Lühidalt - meestega on kitsaks läinud!
Samas, kas see sõja käiku muudaks kui Kindralitel oleks nö. rohkem noori mehi keda saata "ei tea kuhu, tegema ei tea mida". T.
Küsimus oli MIKS? Sellele vastasin oma arvamusega.
Kas noorte meeste saatmine midagi muudaks? Muutmises ei ole küsimus meeste arvus, vaid selles, et MIDA ja MILLEGA teha. Ilmselt on see Kindralite probleem. Teidki hakkasid alles nüüd, ennem Latšinit/Lacinit, mineerima. Miks mitte varem? Selliseid "peata kana" küsimusi on rohkemgi...
Üks põhjus on arvatavasti selles, et istuti käed süles ja näidati regulaarselt paraade, kuid kogu kaitse oli rajatud mõttele, et "küll Venemaa tuleb ja näitab"!
Seesama meie iseseisva kaitse tasakaalu leidmise küsimus. :scratch:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Kriku »

Ma olen kuskilt lugenud, et lahingukõlblike üksuste arv ja kättesaadavate reservistide arv on üksteisega väga lõdvalt seotud suurused :scratch:
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

kuido20 kirjutas:Aseritel on Lacinini minna ca 15km..
..kahtlen kõvasti selles ladusalt joonistet ukrainakeelsete viidetega kaardis :?

Eriti kahtlen nende kahe "soolika" reaalses olemasolus - milledest üks on juba LATŠINi all vällas ja teine katsub piki ARAKSi jõe orgu "pärisarmeenia" piiri.. kohe päris kõvasti kahtlen...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Kriku »

See olevat äratuntav mägi: https://caucasus.liveuamap.com/en/2020/ ... of-glebird

Mina ei tea, pole käinud ega näinud.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Turist 47 »

kuido20 kirjutas:Aseritel on Lacinini minna ca 15km..
Mägisemate piirkondadega see jama, et mõõtühik kilomeeter tihti ei ole 1000 , ega ka 1000 x n meetrit. Samas mõlemad osapooled teavad mägistest oludest kõike. Armeenia sõdurite mot. vist üsna olematu.
"YouT-s" mingil põhjusel just Ukrainast pärit "teema kajastajate" osakaal kõrge ja aktiivne.
T.
Viimati muutis Turist 47, 23 Okt, 2020 12:45, muudetud 1 kord kokku.
mongol
Liige
Postitusi: 1296
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas mongol »

Kriku kirjutas:Ma olen kuskilt lugenud, et lahingukõlblike üksuste arv ja kättesaadavate reservistide arv on üksteisega väga lõdvalt seotud suurused :scratch:
Viidet palun.
professional retard
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Kriku »

Ma nüüd ei ole kindel, et küsimusest aru sain... Muidugi ei saa olla lahinguvalmis üksusi rohkem kui reserviste, küll aga võib neid olla märgatavalt vähem. Näiteid on palju, alates kasvõi Nõukogude Armeest, kus teoreetiliselt oli üle 200 diviisi, kuid lahinguvalmis neist erinevatel põhjustel vaid osa (ja pidigi olema). Reserviste oli Wikipedia andmetel üle 4 M.

Veel radikaalsem näide on muidugi 1921. aasta Reichswehr, mille suurust oli piiratud 100 000-ni, kuigi lahingukogemusega veterane oleks olnud võtta miljonites.

Kas Armeeniat kummitab ikka reservistide puudus või on kitsaskohad mujal?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kriku kirjutas:Kas Armeeniat kummitab ikka reservistide puudus või on kitsaskohad mujal?
Miski "reservistide mass" või selle puudumine ei mängi minu arust hetkel üldse mingit rolli - armeenia poole praeguse ebaedu põhjused tunduvad olevat mujal (ja need on komplekssed)..

Aserid "lohisevad" küll piki ARAKSi jõe orgu edasi "pärisarmeenia" piirini - aga see ei muuda mitte kuidagi üldist taktikalist ega strateegilist olukorda (nagu ma sellest siin ka x arv lehekülgi varem kirjutasin)..

LATŠINi mäekuru ja ühendustee läbilõikamisest on asi veel kaugel - värskeid kaarte vaadates 35km (mitte 15 nagu siin juba kirjutati). Ja nood kilomeetrid ei ole enam ARAKSi jõe oru madalmik - vaid järjest hullenev mägimaastik..

Armenitel näikse olevat hetkel madal mott totaalse drooniohu tõttu - aga nii see jääda ei saa // droonid lõpevad otsa enne kui jalavägi..

Ilmselt tapab hetkel armenite motti ka nende vene raskerelvastuse allajäämine droonirünnakutele + üldnähtava abi puudumine puutini poolt (n-ö "vene faktor" ühesõnaga). Aga vaevalt seegi kauaks nii jääb, maa sisse ei lase venemaa oma usukaaslasi kohe kindlasti mitte tampida..

Summa summarum (praeguseks) - maismaakoridori loomine (piki ARAKSi jõge) Azerbaidžaanist kuni "pärisarmeenia" piirini laseb aseri poolel küll kõvasti eduraporteerida aga KARABAHHi üldist seisundit ei ohusta see mitte kuidagi :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas kuido20 »

Borja kirjutas:
kuido20 kirjutas:Aseritel on Lacinini minna ca 15km..
..kahtlen kõvasti selles ladusalt joonistet ukrainakeelsete viidetega kaardis :?

Eriti kahtlen nende kahe "soolika" reaalses olemasolus - milledest üks on juba LATŠINi all vällas ja teine katsub piki ARAKSi jõe orgu "pärisarmeenia" piiri.. kohe päris kõvasti kahtlen...
Eks kõik sõltu ju allikate usaldusväärsusest.
Kui Azeri persident Twitteris säutsub, et "küla on meie" siis see on osutund väga usaldusväärseks.
Võtad Google mapsi ette ja vaatad külade asukohta ja kõrvutad videoklippidega. No klapib

Mõningad blogerid panevad need külad kaartidele ja hakkavad tuletama.

Yurii Podoljaka, olemuselt Donetski ukrainlane, taktikalist olukorda teeb hinnaguliselt adekvaatselt aga edasi hakkab rääkima Putini kesksest globaalpoliitikast

Quabadli anti lahinguta ära ja sõditi Fizulist põhjas
Karabah22OKT202.png
https://www.youtube.com/watch?v=RprDkZrN0aw
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas kuido20 »

Borja kirjutas:Summa summarum (praeguseks) - maismaakoridori loomine (piki ARAKSi jõge) Azerbaidžaanist kuni "pärisarmeenia" piirini laseb aseri poolel küll kõvasti eduraporteerida aga KARABAHHi üldist seisundit ei ohusta see mitte kuidagi :|
Mõlemad ühendusteed MägiKarabahhi on aserite kaudtule ulatuses ja armeenlaste võitlusvõimelisemate üksused isikkooseis on paljuski maha löödud. Tõeline sõda mägedes hakkab, aga sul ei jätku enam vahendeid ja mehi.
Turist 47
Liige
Postitusi: 4321
Liitunud: 08 Nov, 2014 18:30
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas Turist 47 »

kuido20 kirjutas:
Borja kirjutas:Summa summarum (praeguseks) - maismaakoridori loomine (piki ARAKSi jõge) Azerbaidžaanist kuni "pärisarmeenia" piirini laseb aseri poolel küll kõvasti eduraporteerida aga KARABAHHi üldist seisundit ei ohusta see mitte kuidagi :|
Mõlemad ühendusteed MägiKarabahhi on aserite kaudtule ulatuses ja armeenlaste võitlusvõimelisemate üksused isikkooseis on paljuski maha löödud. Tõeline sõda mägedes hakkab, aga sul ei jätku enam vahendeid ja mehi.
Just varustus.
Vene võimalik varustuse transiit Iraani kaudu lukus. Ja need hetkel veel osaliselt toimivad ühendusteed Arm. Riigiga on juba nüüd riskantsed. See, et kusagil mägedes on homme seljakoti ja Mossiniga vabatahtlik ei sega Asereid kohe kuidagi, arvan ma.
T.
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Postitusi: 1112
Liitunud: 10 Juun, 2004 15:02
Asukoht: Tartu või Sinimäe
Kontakt:

Re: Armeenia vs Aserbaidžaan

Postitus Postitas ugandiklubi »

Nii paar miini teel ja kolonn seisab . https://www.youtube.com/watch?v=A0mvbcS-1Ig ja eks
Aserbaidžaani pool kannab ka tuntavaid kaotusi nii elavjõus kui tehnikas https://www.youtube.com/watch?v=fiKfU23qVbQ .
Viimati muutis ugandiklubi, 23 Okt, 2020 17:48, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 21 külalist