Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Toitumisteadus on uskumatult keeruline. Uued avastused tulevad peale iga aasta ja sedasi on näiteks 20 aasta vanused arusaamised aegunud. Lisa sinna juurde toidutööstuse huvid, mis mõjutab nende poolt rahastatud teadust ja tulemus on üsna kiiresti muutuv informatsioon mis on tihtipeale ühest asutusest teiseni vastukäivat informatsiooni edastav. Korruptsioon on olemas igal pool, teadus ei ole erand. Sestap ongi sellest informatsioonihulgast läbituhnimine meeletult aeganõudev ja frustreeriv.

See selleks, siin on veidi õhtulugemist, https://www.diabetes.co.uk/in-depth/ivo ... t-disease/

Tänapäevane meditsiin on krooniliste haiguste puhul suures osas sümptomeid raviv. Algpõhjustega suurt midagi peale hakata ei osata. Õnneks on mõtlemine selles osas muutuma hakanud ja toitumise osast on hakatud aru saama. Näiteks võib tuua kõhus elavate bakterite liigirikkuse seosed krooniliste haigustega, crohni tõbi on päris mitmeid inimesi karnivooriks sundinud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Trumm, loe läbi viimane lause.
https://et.wikipedia.org/wiki/Transrasvad
Jutt on ikka inimeste kokku mökerdatud rasvadest, mille negatiivne mõju pole päriselt lõpuni teada.
Mul näiteks on veresuhkru näit perfektne, aga kolesterool sh. halb kolesterool, kõrge.
Kuidas seletad?
Iga perearst ütleb sulle kogemuse põhjalt, et inimesed, kellel on elustiili tõttu probleeme veresuhkruga (ülekaal, vähene liikumine, vale toitumine), on üldreeglina ka kolesterool kõrge ja seda halva LDL kolesterooli arvelt. Enamasti taolised inimesed söövad aga toitu, mida on aastaid reklaamitud kui "tervislikku", sh peamiselt süsivesikutest ja taimsetest rasvadest koosnevat. Seapekk on ju paha-paha, tõstab kolesterooli.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Trumm, loe läbi viimane lause.
https://et.wikipedia.org/wiki/Transrasvad
Jutt on ikka inimeste kokku mökerdatud rasvadest, mille negatiivne mõju pole päriselt lõpuni teada.
Postitati varem
«Transrasvhapped on sama ohtlikud südame-veresoonkonna haiguste põhjusena nagu toidus leiduv kolesterool, kuid selle peale inimesed tavaliselt ei mõtle. Eestis ei ole kohustust pakendile märkida, kas toidus on transrasvhappeid. Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises – väga palju.»
Mille peale sa postitasid
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Sa vist paned ainult selle ühe plaadi pealt, mis sul on? Loe ka vahest.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Mul näiteks on veresuhkru näit perfektne, aga kolesterool sh. halb kolesterool, kõrge.
Kuidas seletad?
Iga perearst ütleb sulle kogemuse põhjalt, et inimesed, kellel on elustiili tõttu probleeme veresuhkruga (ülekaal, vähene liikumine, vale toitumine), on üldreeglina ka kolesterool kõrge ja seda halva LDL kolesterooli arvelt. Enamasti taolised inimesed söövad aga toitu, mida on aastaid reklaamitud kui "tervislikku", sh peamiselt süsivesikutest ja taimsetest rasvadest koosnevat. Seapekk on ju paha-paha, tõstab kolesterooli.
Ma ei saa aru, mis sa seda oma juttu jälle ajad? Nagu ma kirjutasi, mul ei ole probleeme veresuhkruga. EI OLE.
Lisaks nagu ka varasemalt kirjutasin, siis sporti teen pidevalt, ülekaalu ei ole.

Selle sinu süsiveskijutu peale ütleks, et mine vaata itaallasi, menüü koosneb neil väga palju süsiveskutest, aga ei ole nad ei ülekaalulised ja elavad kah tervetana ja kaua. See sinu süsiveskute plaat on rikkis.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma nüüd ei saa enam aru, mille üle vaidlus käib :dont_know:
Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises - väga palju
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Need on ju täiesti erinevad nimekirjad??
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:Ma nüüd ei saa enam aru, mille üle vaidlus käib :dont_know:
Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises - väga palju
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Need on ju täiesti erinevad nimekirjad??
Kriku, Wiki kirjutab
Transrasvu esineb ka looduslikult mäletsejate lihas ja piimas ning neist valmistatud toodetes.
Oluline - piimas ja temast valmistatud toodetes. Vahet ei ole kas sa teed piimast keefiri või jogurtit, mõlemite puhul on protsess sama kus bakterit mõjul lagundatakse piimasujkruid, kuid rasvad jäävad ikka samaks.
Trumm väidab järjekindlalt et piimatoodetes transrasvu pole, tema aravates on kõiges süüdi ikka taimsed õlid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36630
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mina sain aru, et ta väidab, et osale piimatoodetest lisatakse taimseid rasvu.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Taimerasvade oksüdeerumisel tekkivad transrasvad ei ole samad mis on olemas piimatoodetes. Nende käitumine ainevahtuses on erinev ja ei ole lõpuni selge.

Samamoodi ei ei näita lihtsalt LDL osakeste hulga mõõtmine seda kui palju on oksüdeerunud LDL osakesi mida vereringest saab eemaldada ainult makrofaagide abiga. Mingit aimu annab HDL/LDL suhe. Ei ole olemas halba või head kolesterooli, on ainult kolesterooli ainevahtuse erinevad faasid. HDL transpordib kolesterooli tagasi maksa kus sellest tehakse sappi. LDL-i tase veres sõltub sellest, mis organismis parasjagu toimub. Kui organism võitleb mingi haigusega, paradab vigastusi jne. siis LDL-i järgi on suurem vajadus ja seda sünteesitakse vastavalt rohkem. Toiduga saadud kolesterool kolesterooli taset veres ei mõjuta, maksas sünteesitakse seda kindel vajaminev kogus juurde.

Ja ka see kirjeldus on liigselt lihtsustatud, tegelikkus on veel palju keerulisem. Lihtsate testidega nagu üldkolesterool ei saa midagi väita. Pigem oleks imelike numbrite puhul põhjust täpsemalt edasi uurima hakata. Kõrge põletikunäitaja veres võiks pigem parem indikaator olla.
Hambad korda :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma ei saa aru, mis sa seda oma juttu jälle ajad? Nagu ma kirjutasi, mul ei ole probleeme veresuhkruga. EI OLE.
Lisaks nagu ka varasemalt kirjutasin, siis sporti teen pidevalt, ülekaalu ei ole.
Igausuguseid (erandeid) on. Mul on üks kolleeg, natuke üle 60, luukõhn, veresuhkur 3-4, aga üldkolesterool on üle 10 (võtab alandajaid).
Aga kordan üle - küsides suvalise asjaga tegeleva arsti käest (nt perearst), ütleb ta sulle kohe, et neil elustiilidiabeetikutel on kõigil ka kolesterool kõrge.
Mis siin segaseks jäi? Kolesterooli ajavad üles enamasti veresuhkru sööstud (mis tulevad süsikute söömisest), mitte liha või munade söömine. Osadel on see kolesterool ilmselt muudel põhjustel sassis (kolleegi näide).
Oluline - piimas ja temast valmistatud toodetes. Vahet ei ole kas sa teed piimast keefiri või jogurtit, mõlemite puhul on protsess sama kus bakterit mõjul lagundatakse piimasujkruid, kuid rasvad jäävad ikka samaks. Trumm väidab järjekindlalt et piimatoodetes transrasvu pole, tema aravates on kõiges süüdi ikka taimsed õlid.
Looduslikud transrasvad ei ole mingi teema.
Viigimaa pidas silmas (ja jutt käib) inimtekkeliselt taimeõlide paksendamise teel saadud transrasvu. Need on terviseprobleem. Neid piimas, keefiris ja jogurtis ei ole. On jäätises, margariinides, kohukestes jne. Piimas leidub veel palju asju, ometi need ei oma tervisemõju.
Mõnel mehel oli aga vaja hakata juuksekarva poolitama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4089
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Olen teise tüübi diabeetik ja kolesterool on alati normis olnud. Kuigi ajan peekonit ja muna hommikuti sisse.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

See mis toit sobib on suuresti geneetilise taustaga. Meie kanti jõudis põllumajandus ja sellega suurem teraviljade söömine vast hiljem kui mujale.

Austraalia aborigeenid tänapäevase toiduga eriti hakkama ei saa. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6373464

Teist tüüpi suhkruhaigus on kontrolli all hoitav, kui süsivesikute tarbimine võimalikult alla viia. Ma sain oma insuliiniresistentsusest sedaviisi lahti. Veidi pikem video ka mis veidi aitab https://www.youtube.com/watch?v=ofq-8ToY2fc
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3837
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Piimas ja lihas olevate rasvade koostis oleneb ka sellest, mida loomad söövad. Loomad, kes saavad süüa karjamaarohtu, sisaldavad rohkem head küllastamata rasva. Tänapäeval peetakse palju kinniselt ja söödetakse jõusöödaga (Ameerika nuumaplatsid) ja rasva koostis on kohe ebatervislikum. Ka karjatatavate piimalehmade piimarasv on parema koostisega.
Kõige kahjulikum on kunstlikult tahkeks muudetud taimeõli (margariin, populaarses keeles transrasv), sest organism ei tunne seda ära ja ei oska õieti kasutada. Looduslikult tahked taimerasvad pole ka eriti head (palmiõli ja -rasv), aga mitte nii kahjulikud.
AMvA
Liige
Postitusi: 3551
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Benjy kirjutas:See mis toit sobib on suuresti geneetilise taustaga. Meie kanti jõudis põllumajandus ja sellega suurem teraviljade söömine vast hiljem kui mujale.
Meie aladele on viimaste geneetiliste uuringute järgi (Kriku võib parandada, kui eksin) tulnud kolm lainet asukaid, kusjuures viimased kaks mitte väga ammu. Nemad tulid lõuna poolt ja võisid vabalt ka teravilja kasvatada oma lähtekohas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõige kahjulikum on kunstlikult tahkeks muudetud taimeõli (margariin, populaarses keeles transrasv), sest organism ei tunne seda ära ja ei oska õieti kasutada. Looduslikult tahked taimerasvad pole ka eriti head (palmiõli ja -rasv), aga mitte nii kahjulikud.
See on puhas teema, kus äri domineerib tervise üle.
See taimerasvast mökerdamine on kasutusel seepärast, et masstootmisel annab rahalist võitu.
Tooraine odavam, tootmine tehnoloogilisem (ei pea jäntima mingi rikneva piimaga).
Meile Eestisse on see enamasti sisse toodud samal ajal, kui lihatööstuse jääkpoduktidest vorsti tegemine.
Kui toidutööstus erastati, majandus muutus ja kõik otsisid võimalusi, kuidas odavamalt saada.
Oma rolli mängis ka inimeste lahja maksevõime 1990ndate alul, mis naturaalseid steike süüa ei lubanud ja poest võeti odavamat.

Valges ilmas algas selline tervise tapmine juba varem, sestap on nad ka kaugemale jõudnud. Kuid me tegime 20 aastaga kõva tiigrihüppe.
Eetika küsimus - kas lollile on eetiline pakkuda näiliselt head toodet, mis tema tervist kahjustab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40226
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eile tutvustati TAI uut uuringut suhkru, soola ja rasva sisalduse kohta toitukraami hulgas poes.
Nagu arvata, suhkru sisaldus on lihtsalt analooge mitte omav. :shock:
Taustaks esitles tööstuse huve Atria tegevjuht Olle Horm, kes ootuspäraselt õigustas seda suhkruga toidu reostamist heade kavatsustega.
No ei pea grill-liha suhkrut sisaldama, ma ise teen suviti iga nädal ühe pangetäie, kõik söövad ja kiidavad.
"Traditsioonilised tooted ei sisalda" on kah paras jama, suva marinaadis toode sisaldab suhkrut ja mitte vähe.
Ei grammigi suhkrut, ei grammigi maitsetugevdajat ega selle eufemisme (pärmiekstrakt, pärnaõieekstrakt).
Samuti ei kuulu sinna hulka igasugu Santa Maria "valmissegud", mis jällegi sisaldavad suhkrut ja maitsetugevdajaid.

Põhiline on ikka see, et kvaliteetne liha (nt õigel ajal tapetud sea karbonaad) ei maja mingit "maitsevõimendust", ta maitseb õieti tehtuna ja naturaalsete maitseainetega (sool, pipar, äädikas või veiniäädikas, keefir vms) hää. Kodus praadides ei pane isegi soola ega pipart.

Hr Horm võiks veits peeglisse vaadata ja küsida endalt, miks tema toodet vajavad "maitsevõimendust". Ei ole vaja kasutada odavat madalakvaliteedilist toorainet, sojajahu ja muud jama, mis lihaga kokku ei käi.

Arusaamatu, miks igasugu rahvatervise eest vastutavad instantsid seda suhkru ja keemiaga mürgitamist lihtsalt pealt vaatavad? Pärast haigekassa raha eest 2 tüübi diabeeti on odavam ravida?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 34 külalist