Endine Kangru raketibaas

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
M-K
Liige
Postitusi: 31
Liitunud: 27 Juul, 2005 14:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Endine Kangru raketibaas

Postitus Postitas M-K »

Teema puudutab siis seda endist raketibaasi, mis paikneb/paiknes Tallinna lähedal Viljandi mnt. ääres Raudalust mõni km edasi. Nimelt külastasin seda objekti 1993 aastal. Kõik seisis veel üsnagi heas korras.
Mulle jäi silma just see suur hoone (praegu on selles hoones AS Estko). Mis ikkagi oli selle ehitise otstarbe? Tean, et seal olid S-300 raketid, kuid jäi mulje nagu seal ainult hoiti neid. Igasugu tõstmistehnikat oli kõrvalhooned täis. Hoone keskel kummalgi pool küljes olid uksed. Nendest sisse minnes jäi kummalegi poole tohutu kõrge laega põrandapind. Pildid vasakul pool on näha siis see ehitis. Samuti on näha puude vahelt ka uksed.
Pilt

Pilt tehtud samas baasis radari künka otsast kasarmu suunas (selle künka ehitus jäi pooleli). Praegu on selle koha peal elamud.
Pilt
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Enne S-300 Eestisse toomist (1990.a) oli seal S-75 tehniline divisjon ja selles hoones hoiti kompleksi S-75 rakettide detaile (mitte kõiki, osa seisid ka lageda taeva all) ning sealsamas pandi raketid juppidest kokku. Ehk teab keegi teine rääkida, kuidas see täpsemalt käis.

Mina teenisin Valgevenes samasuguses divisjonis 1978-80, ent kuna ma olin etteveorühma autojuht, siis sain ma küll mõne korra hoidlas sees käia, ent kokkupaneku juures ei olnud.
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Selle hoone üks tiib (või juurdeehitus) on 2-korruseline ja seal võis olla divisjoni juhtimiskeskus, kõnekeeles "pult". Selles divisjonis, kus mina teenisin, oli selline "asutus" selle "sooruženije nr 1" 2. korrusel, eks Raudalus võis samamoodi olla. Mina seal "puldis" kordagi ei käinud, ja üldse polnud sinna vist ajateenijail eriti asja, v.a telefonist või mis ta ametinimetus oli (reamees --> jefreitor jne?).

Aga Raudalu objektil käisin kolamas ühel 1990.a juulikuu ööl, 75-sed raketid olid sealt siis juba läinud ja kogu sel tehnilisel positsioonil polnud peale minu hingelistki. Samiinitsisternid olid alles ja haisesid võikalt. Kasarmutes vist oli mingi elu sees, samuti elasid ohvitserid sealsetes elumajades.

Kuskil sügise poole toodi sinna Tänassilmast S-300 divisjon ja see oli seal ilmselt kuni 9. jaanuarini 1992, mil üheksa Keila-Joa brigaadi S-300 divisjoni siit Venemaale viidi. Need kompleksid olid vist tolle aja kõige kallim Eestis asunud sõjatehnika. Umbes paar nädalat hiljem kuulutas EV Ülemnõukogu kogu endise NL relvajõudude veel Eestis asunud vara EV omandiks... Ei tea, kas venelased võtsid meid siis tõesti tõsiselt?
M-K
Liige
Postitusi: 31
Liitunud: 27 Juul, 2005 14:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas M-K »

Tänud info eest! Seda oligi tarvis teada 8)
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Üks mu tuttav, kes teenis Pahkla S-200 divisjonigrupis, väitis, et ka nende tehniline divisjon asus Raudalus. Minu seniste teadmiste järgi aga oli Keila-Joa brigaadil vaid üks S-200 tehniline divisjon ja see asus Keila-Joal (õieti Türisalu külas). Pahklas oli tehniline rühm ja raketihoidla, ent puudus tankimisliin. Võib-olla hoiti Raudalus (siis ilmselt sellessamas "rajatises nr 1") sellele grupile määratud rakette ja võib-olla sobis Raudalu tehniline positsioon ka S-200 teenindamiseks. Pahkla hoidlas võisid siis seista juba tangitud raketid? Kui seal üldse midagi hoiti, sest käisin seal kuskil 1990.a paiku ja siis oli sealne hoidla tühi.

75-sed raketid pandi kokku spetsiaalsetel madalatel kärudel, mida veeretati lihasjõul. Nendelt tõsteti need autopoolhaagisele (PR-11 + mudeli tähis) minu mäletamist mööda kraanaga (meil oli selleks MAZ-500). Detailide transportimiseks oli "avtopogruztšik" (vist 4045). PR-11-l oli küll "balka" (tala?), mida sai keerata 90 kraadi horisontaalsihis ja pisut ka vertkaalis, ent mitte nii palju, et oleks saanud raketi otse kärult peale võtta. See oli mõeldud raketi laadimiseks stardi- ehk laskeseadmele ("PU" ehk "puskovaja ustanovka"). Raketi liigutamiseks oli "balka" sees pikk kett, mille abil rakett käsitsi laskeseadme "balkale" vändati, ka "balka" pööramine-kallutamine toimus käsiväntadega. Üks selline PR-11 seisab Lagedil Tõrsi muuseumis ja selle peal on praegu merelennuväe tiibrakett "Kometa".

Kokkupanemata rakettide veoks oli omaette haagis, mida kutsuti MMZ-ks. Selle peale mahtus 2 raketti silindrilistes metallist "taarades" (ilma lõhkepeadeta) + 2 kasti mõlema raketi tiibade-stabilisaatoritega.

Raudallu määratud raketidetaile laaditi vagunitelt maha Viljandi maantee ääres Liiva jaama juures asuval raudteeharul, selle juures oli sõdurite jaoks väike vagunelamu.

Samas Raudalu linnakus oli ka S-125 tehniline divisjon. Valgevenes Žoludoki alevi lähedal oli selle tehpositsioon omaette aiaga piiratud alal suurusega umbes 30x100 m. Kapitaalseid hooneid seal ei olnud, kui midagi oli vaja katuse all teha, siis kasutati ilmselt S-75 tdn hooneid.
maradör
Liige
Postitusi: 172
Liitunud: 06 Sept, 2004 11:01
Kontakt:

Postitus Postitas maradör »

Käisin paar nädalat tagasi Pahkla territooriumil ja hea üllatusena oli paigutatud 5-korruselise maja juurde pahkla matkarada tutvustav tahvel kus oli ka juttu raketibaasist. Panen siia üles ehk on ka teistel huvitav vaadata. Siin on juttu küll tehnilisest divisioonist, mis asus Keilas kuid ma arvan, et oli mõeldud ikka Keila-Joal asuvad baasi.

Pilt


Pilt
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Selles tekstis ja skeemil on üksjagu umbluud, näha on, et neid pole eelnevalt ühelegi asjatundjale üle vaadata antud. Ei viitsi hakata seda lähemalt kommenteerima.

Lisaksin siia vaid killukese skeemil olevast "Eestimaa kivide kuningast": nimelt rääkis kunagi Eestimaa hea tundja Veljo Ranniku ühele ekskursioonigrupile "sügaval nõukogude ajal" järgmist. Kuskil 80.-il või 70.-il tahtis sõjavägi selle baasi territooriumi laiendada. Laiendusele jäi aga ette seesama looduskaitsealune kivi-kuningas. Ei käinud need asjad siis sugugi nii, et mida sõjavägi tahtis, seda tegi. Maaeraldus tuli kooskõlastada ENSV vastavais instantsides. Ja nii seadsid looduskaitsjad tingimuseks: võimaldada avalik juurdepääs "Eestimaa kivide kuningale". Kui naljakas või arusaamatu venelastele ka selline "kuningas" tunduda võis -- igatahes aktsepteeriti seda nõuet või mis ta siis oli, ning see juurdepääs võimaldati: kivi juurde pääses mööda vastavat traataedade-vahelist "koridori". Vaatamata sellele, et kivi otsast ja juurest paistis hästi ära divisjonigrupi "pea", selle kõige tähtsam objekt -- sihtmärkide avastamise ja rakettide lennujuhtimise radar (ehk luure- ja suunamisradar). Kivi juurde läks üsna korralikult sissetallatud rada... :wink:
Kasutaja avatar
Ernest
Liige
Postitusi: 45
Liitunud: 15 Mär, 2005 10:27
Asukoht: Mustamäe
Kontakt:

Postitus Postitas Ernest »

Vastupidi, igal juhul tuleks parandada ja täiendada seda teksti! Kus viga näed laita, tule ja aita! Selliseid skeeme on tehtud ainult Kadila ja Rohu strateegiliste rakettide baaside kohta siiamaani. Algatus igatahes väga positiivne!
M-K
Liige
Postitusi: 31
Liitunud: 27 Juul, 2005 14:36
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas M-K »

Tegemist siis põhimõtteliselt sama tüüpi baasiga. Asub see Lätis Riia lennuvälja lähedal. Fotol on näha sama otstarbega ehitis üleval paremal.
Pilt
abeek
Uudistaja
Postitusi: 7
Liitunud: 07 Mär, 2005 23:14
Kontakt:

Pahkla radar

Postitus Postitas abeek »

marni
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 04 Apr, 2009 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas marni »

kas keegi teab mingit üldisemat infot selle kangru raketibaasi kohta?
et millal ta sinna tekkis? mis otstarbel? kui palju inimesi oli jne?
Kasutaja avatar
OHT
Uudistaja
Postitusi: 9
Liitunud: 14 Juul, 2011 12:40
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Endine Kangru raketibaas

Postitus Postitas OHT »

Leidsin selle vana teema...
Kellel huvi, võin pisut muljetada - teenisin seal Pahklas isiklikult aastatel 1984-1986
Palju on ununenud kuid suvepoole on plaanis sinna nostalgitsema minna...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist