dedovshtshina

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Q kirjutas:Kes on sarnases seisuses vene kroonus olnud, teab mida see tähendab.
Pidevalt tühi kõht, magamata ööd, pidev moraalne ja füüsiline vägivald muudab inimese loomasarnaseks käsutäitjaks.
Neile lisaks teineteist taga ajavad mõttetud füüsilised tööd ja lõpmatud 'narjaadid' (vahtkonnad maakeeli?) tekitavad sellise hiigelväsimuse, et noorsõdur lihtsalt ei jaksa ega suudagi vajaduse korral enda eest seista.
Oma kogemused olid sellised, et teinekord kui tekkiski hea võimalus mõnele vanemale kaasteenijale peksa teha, olid käed kui süldid ja liikusid ringi kui siil udus, ise aga mõtlesid - kuhu krt see jõud kadus?! :(
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 21:23, muudetud 1 kord kokku.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

K.K.Sollmann kirjutas:
lõpmatud 'narjaadid' (vahtkonnad maakeeli?) (
Narjaad on toimkond (näiteks köögitoimkond- narjad na kuhnju või roodu päevnikuks- narjad na službu). Vahtkond on karaul.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas metssiga »

No perse, iga inimest arvestatakse ikka nii nagu ta ise on, Ärge rääkige, kuidas teid peksti ja piinati. Ja ärge veel rääkige, et vastu ei saanud lüüa. Sai, sai küll!
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2075
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Isa jutu järgi, kes 70- datel vene riiki "teenis", tean niipaljut, et tol ajal lood eriti hullud polnud. Kuid jah, et välja valida mehi allohvitseride kooli, pandi nad proovile. Näiteks tema juhtus "kogemata" vastakuti Läti poksimeistriga. Paraku lugu lõppes nii, et vennike lendas peadpidi vineerkappi. Ja oh imet, just sel silmapilgul tuli nurgatagant ohvitser ja lahutas vaenupooled ära. Vana läks siis kooli, tuli tagasi vanemseeruna. Kuna ise oli ka spordi meister. Sportlased olid ikka tegijamad, loodrid jäävad igal ajal loodriteks (muidugi see ei tähenda, et võib ülekohut teha).Kord oli mingi must lõõnud noa selga, kuid sai ka ise õpetust. Ta kaitses oma roodus üht Volga sakslast, kes oli lausa meeleheitel, kui isa koju tuli. Aga mis sa teed.

Mees kes käis aga 1988/89, sai hoopis karmima vastuvõtu osaliseks. No lausa sadistlikuks läks asi... :x Aga igaüks rääkigu enda eest. Ise kohal polnud.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Kasutaja avatar
ottojama
Liige
Postitusi: 329
Liitunud: 27 Dets, 2005 9:42
Asukoht: Tallinn/Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas ottojama »

Mind ei pekstud ega piinatud. Ja mina ei peksnud ega piinanud kedagi. Vahele ka ei läinud, kui midagi sellist nägin. Mind nagu polekski kohal olnud.

Õigus, meelde tuli, ükskord tegin salmilugemise asemel kätekõverdusi. Taadid nagu ei oodanud, et ma seda nii lõdva randmega teha suudan, sadat meetrit jooksin muidu minuti-pooleteisega.

Sellist tegevust, nagu videos näha, räägiti kõrvalkasarmus oleva hozbati kohta.

Aastad olid 85-86 - vist.
------------8<--------------
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

Eks kõik sõltus jah kohast ja inimestest,näiteks mõnikord võis ilge ustavnoi korraga väeosa paari kuuga õppustel täielikult segamini keerata.
Ja eks niiviisi tegid ka ohvitserid kui keegi ei näinud.
Kunagi ma olin staabiülema jutul-andis mingeid zadatsasid nagu ikka -
tegelesin elektroonika montaaziga komandnõi punktis.
Staabiülem oli kapten.
Siis kustus sisse mingi suht tigeda demblist seersandi.
Natuke sõimas teist ja siis virutad hea kolaka kolmnurka niiet teine kõõksus
tükk aega.
Ju teadis et sellega teistmoodi ei saa.
Mind ta küll ei toginud ega midagi.
Eks ta teadis -kui hakkab lollitama siis pannakse tema tööde peale üks
suur hui ja ta ei saa elusees oma asju valmis.
Ja tänu sellele staabiülemale ma käisin 5 kuud iga päev Kaliningradi linna
peal tööl .
See oli veel siis kui alles utsebkast tulnud ja teised jobud hirmsasti kamandada tahtsid.
Kell 7 hommikul tõmbasid linna peale uttu trammiga kesklinna
ja tagasi kell 19.00.
Ei ühtegi narjaadi ega midagi
Demblid olid tigedad nagu herilased selle peale aga mis teha kui selline töö.
Isegi ohvitserid ei julgenud midagi teha kui korrapidaja ohvitser su kapjorkast leidis siis ütlesit- rabotaju po prikazu natsalnika staba-
ja ei mingit kobinat.
Aga jah segaseid tuli sõjaväes palju ette
eriti just tsurkasid .
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

metssiga kirjutas:No perse, iga inimest arvestatakse ikka nii nagu ta ise on, Ärge rääkige, kuidas teid peksti ja piinati. Ja ärge veel rääkige, et vastu ei saanud lüüa. Sai, sai küll!
Ohoh, kus on süüdistused! :shock:
Kui metsaloom mind selle kamba sisse arvas keda anlt klobiti, siis vastuseks, et kakelda sai noorena õige mitu x, aga jõuga olid küll sellised lood et teda lihtsalt polnud.... :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 21:34, muudetud 1 kord kokku.
ennww
Liige
Postitusi: 308
Liitunud: 11 Mai, 2006 9:12
Asukoht: Hiiumaa
Kontakt:

Postitus Postitas ennww »

Varemgi öeldud, et väga palju sõltus väeosast.
Enda kogemused (83-85) sllised, et utšebkas mina ei mäleta, et otsest (põhjuseta) peksmist või mõnitamist oleks ette tulnud. Siiani on üsna positiivsed mälestused meie utšebka seerudest, ilmselt said nad oma rahulduse juba "ametlikust" noorte tagantsundimisest kätte, nii et põhjust lihtsalt mõnitamiseks ei olnud.
Hiljem väeosas, kus Kesk-Aasia ja kaukaasia mehi oli üsna palju, tundus et keerulisem oli neis väeosades, kus seltskond koosnes peamiselt "valgetest" meestest. Sideroodus olid peamiselt venelased/valgevenelasedja nende noored said just nimelt alandamist tunda.
Meil pidid noord muidugi enamuse töid ära tegema, kuid voodi all "juhtimist" ei harjutatud ja tumbotška peal kukena ka keegi ei kirenud. Pigem oli meil probleem vaenus erinevate rahvusgruppide vahel, sellega seoses ol ka lööminguid.
Karauul
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 13 Jaan, 2007 11:19
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Postitus Postitas Karauul »

Vastu hakata? Saan veel kuidagi aru, et sellised asjad olid N. Liidu ajal, aga nüüd veel, et venelane mõnitab venelast....? Ega see teema EKV-s võõras ei ole. Teenides oma isamaad ja siis saad veel seeru käest peksa, et sinu nägu, sinu olek ja sinu füüsis ei vasta mõne persooni ettekujutlusele. Poisid Eesti Kaitseväes olge julgemad ja usaldage ohvitsere. Ega ennem see asi ei lõppe, kui sellised vennad istuvad Murrus või Tartus. Tean, et Vene kroonus, kui hakkasid vastu siis võisid ise päevade peale kukkuda, kuid on olnud ka juhuseid, kus vennad said 3-8 aastat dispatti.
Kõik on võimalik, kui hästi tahta!
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Karauul kirjutas:Ega see teema EKV-s võõras ei ole. Teenides oma isamaad ja siis saad veel seeru käest peksa, et sinu nägu, sinu olek ja sinu füüsis ei vasta mõne persooni ettekujutlusele. Poisid Eesti Kaitseväes olge julgemad ja usaldage ohvitsere. Ega ennem see asi ei lõppe, kui sellised vennad istuvad Murrus või Tartus.
Või nii. Äkki siis pajataks juba lähemalt, kui niiviisi EKV süüdistamiseks läheb! Kes need siis seerudelt peksa on saanud näiteks oma näo või füüsise pärast? :shock:

Jah, olen kursis, et üksikute ajateenijatega on pidevalt distsiplinaarseid probleeme - ei aita ka mingid määrustikupärased karistused ning kõrgemad ülemad ei näe probleemi (ei viitsi asja kaugemale viia ja endale pikka tüli teha - niigi palju tööd). Praktiliselt igas kompaniis leidub mõni selline ära hellitatud või muidu veidi kiiksuga vend, kes lihtsalt ei tahagi aru saada, et ta pole omas kodus ja peab käituma vastavalt militaarreeglitele. Võimalik, et selliste üksikute "kompanii mädapaisete" vastu on ka kusagil eraldatud kohas viimase lahendusena vägivalda tarvitatud ning see on toiminud. Ma usun, et vaikimisi kiidaks sellise tegevuse heaks enamus kaadrikaitseväelasi, ajateenijaid-alljuhte ning isegi sõdureid. Tsiviiliski oleks asi ammu nii lõppenud.

Üldiselt üks selline valus vend on ikka väga rängalt ise oma probleemides süüdi ja ma ei näe põhjust teda eriti haletseda. Aru peaks saama ka ülematest, kes peavad samuti oma tööd tegema ja kuidagi toime tulema. Ei saa lasta mõnel süüdimatul endale pähe astuda. Füüsiline lähenemine on seejuures viimne lahendus. Kes aga omab enesekontrolli ja vähegi normaalse inimese aru, ei tohiks ülemate taolise üliviha alla kuidagi sattuda.

Selliste arenematute pinisejatega on tegelikult veel tarvitatud praktikat, et nad on saadetud "seevaldi dabrooga" üldse koju ära - vaimsed kohanemishäired ja teenistuseks kõlbmatu.

Aga et näiteks füüsilise suutmatuse pärast kedagi pekstud oleks, pole küll aastate jooksul kuulnud.
Võib-olla kunagi päris kv algusaastatel kasutati vägivalda või nii aga siis olid üsna teistsugused ajad.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

praeguseks on EKVst taoline jälkus õnneks kadunud(või siis pole seda seal üldse kunagi olnud,mina pole vähemalt kuulnud),ehkki "vanakesed"kipuvad üleolevalt käituma ja verbaalselt mõnitama vahel.aga minu ees nad tundsid teatavat aukartust ja maksimum mis nad julgesid oli sosinal öeldud "maniakk blääd" :lol: .
stilett
Liige
Postitusi: 1510
Liitunud: 02 Veebr, 2006 11:39
Asukoht: Läänemaa
Kontakt:

...

Postitus Postitas stilett »

Kolleg Fucs kirjutas, et kõige hullemad olid "bulbad" ehk valgevenelased. Meie pataljonis olid kõige hullemad leedukad. Pataljonis, kus ma teenisin, olid pikkade aastate jooksul ainult 4 regiooni esindajad- eestlased, valgevenelased, lätlased ja leedukad. Alla keskhariduse mehi ei olnud ühtegi. Peale selle, valdavalt linnapoisid. Kui rahvused sobivuse järgi seada, siis oleks valem selline- eestlased-lätlased-valgevenelased ja siis alles leedukad. "Bulbad" olid täitsa normid vennad. Leedukate eritunnus oli see, et kõige rohkem kottisid nad just oma rahvuse esindajaid, teistest rahvuste esindajatest pole vaja rääkidagi. Siiamaani meeles sellisede nimed nagu seersandid Razma ja Bruklitis. Täielikud tõprad. Ega mõlema demblisõidu eelõhtu eriti meeldiv ei olnud.
Aga üldiselt "dedovštšina" kui selline meie pataljonis erilist kasvulava ei saanud. Noor oli noor. Loomulikult erilist sõnaõigust noorel polnud, ja eks pidi ka "vanakeste" eest hulga tööd ära tegema. Kuid praktiliselt polnud sellist asja nagu füüsiline vägivald. Lihtsalt ohvitserkond ei lubanud, ega soosinud seda. Kui "dedovštšina" oligi, siis seda varjatud, kuid mitte mingil hullul ja kriminaalsel kujul Ise olin peaaegu poolteist aastat rühmakomandöri asetäitja, sain rahulikult koos oma vanade kamraadidega külastada oma pataljoni (tegime seda paar korda aastas) ja kellegil minu aegsetest noortest polnud minu vastu pretensioone ega viha. Lõppkokkuvõttes, pidid inimeseks jääma, siis ka sinusse suhtuti kui inimesse, kes pole oma käsi ja südametunnistust erinevate jälkustega määrinud.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Postitusi: 558
Liitunud: 17 Okt, 2004 17:52
Asukoht: Eestimaa,Läänemaa
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

venemaa dedovsiinast on pikk artikkel 10.veebruari Postimehest.päris huvitav.

mul on ka üks nö.tuttav,kes vene armees oli.rääkis siis mulle,et jahh,oli ikka kole seal küll,tsurkad tegid mis tahtsid,aga meie andsime vastu ikka ka.köigile söitsime löpuks löuga.
pärast tuli välja,et vennike oli sööklas terve ajateenistuse ja ei teadnud kasarmu elust ja öppustest essugi ja oli niikuinii alla lastud oma kaasvöitlejate poolt...

aga see selleks.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist