Lennukijäänused Tehumardil

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Jah, õigus!

Tehumardi lennuk oli kahemootoriline ja kui Lagedi muuseumis asuv kabiini küljeaken on sellelt lennukilt nagu väidab isand Tõrs, siis on tegu Junkers 88-ga.
Aga tõnuv võiks sellest sabajupist pildi teha ja foorumisse üles riputada uue alateemana, siis on kergem identifitseerida selle kuuluvust.
Anton - horridoo!
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

Kui Saaremaale kukkunud kahemootoriliste saksa lennukite teemat jätkata, siis lisaks siia, et päris Leisi alevi lähedale oli 1945.a. mai algul alla kukkunud kahemootoriline saksa lennuk, väidetavalt He-219.
Sellest kirjutas paar aastat tagasi ajalehes "Meie Maa" Ormi Sulg. Ta elas siis noore poisina Leisis ja olla lennuki kukkumist pealt näinud. Ta väitis, et järsku oli lõuna suunast vuhisenud madalalt üle Leisi seisvate mootoritega saksa lennuk ja kukkunud puruks kusagile lähedale metsapadrikusse. Vanemad mehed ei olla lubanud poisse vaatama minna. Kuna lennuk oli jäänud suhteliselt terveks ja kabiin olla ka päris ühes tükis olnud, kuid pehme ja märja savise pinnase sisse sööstnud. Mehed olid hakanud kabiini osa kohe maa seest välja kaevama, kuid maapind olnud väga märg ja vesi tulnud kohe kaevatud auku. Sellegi poolest olla jõutud niikaugele, et kabiinis olevad kaks meest leiti surnuna, võib olla ka uppununa. Artikli autor meenutab, et ühe lenduri käe peal olnud käekella sai omale tolleaegne Leisi poiss ja hilisem tuntud laulja Hendrik Krumm. Kuna kell käis täpselt ja oli stopperiga, siis selle kella abiga olid maha peetud kõik tolle aja Leisi kooli spordivõistlused.
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Postitusi: 1831
Liitunud: 01 Jaan, 2005 20:06
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Huvitav lugu! Mis sest masinast edasi sai? Kas see on senini Leisi küla külje all maa sees või korjasid venelased selle sealt ära? Muidugi on kahtlane, et see oli He-219. Need masinad olid spetsiaalsed radaritega varustatud ööhävitajad ja kaitsesid Reichi. Kokku toodeti neid 268 masinat. Mida oli asja sellisel lennukil äkki Riia lahele ja Saaremaale? Üheski Kuramaa kotis olnud lennuüksuses polnud selliseid masinaid ja Saksamaalt siia päise päeva ajal jahti pidama tulla oli natuke kaugevõitu seda enam oli sõja lõpp ju käega katsuda. Nii, et veel üks mõistatus :?
Anton - horridoo!
soadf
Liige
Postitusi: 1194
Liitunud: 03 Mär, 2005 23:15
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Postitus Postitas soadf »

FW Anton kirjutas:Huvitav lugu! Mis sest masinast edasi sai? Kas see on senini Leisi küla külje all maa sees või korjasid venelased selle sealt ära? Muidugi on kahtlane, et see oli He-219. Need masinad olid spetsiaalsed radaritega varustatud ööhävitajad ja kaitsesid Reichi. Kokku toodeti neid 268 masinat. Mida oli asja sellisel lennukil äkki Riia lahele ja Saaremaale? Üheski Kuramaa kotis olnud lennuüksuses polnud selliseid masinaid ja Saksamaalt siia päise päeva ajal jahti pidama tulla oli natuke kaugevõitu seda enam oli sõja lõpp ju käega katsuda. Nii, et veel üks mõistatus :?
igal juhul pidi esiots olema maa sees ja üle jäänud kui vöimalik lammutati ära külameeste poolt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot] ja 23 külalist