Tšetšeenia sõda

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Põhja Kaukaasia on lihtsalt koht kus sõjad ei ole vaibunud praktiliselt mitte kunagi.
Kahe suurriigi - Tsaari Venemaa ja Osmani Türgi impeeriumi vaheline "piiri - puhvertsoon".
1818 ehitasid venelased siia piirikindluse "Krepost Groznaja"
Kohalikud mägilased harjunud võitlema küll mongolite, siis türklaste, venelaste ja veel tont teab kellega ei alistunud aga kellelegi.
19 sajandi kaukaasia sõdade käigus venelased ikkagi samm sammult allutasid põhja Kaukasuse.
Aga viha ja kättemaksutahe jäid.
Kahjuks saadetud minu meelest ebaratsionaalse jõukultuse ja teiste ignoreerimisega...
1991 aastal NSVL lagunedes kuulutasid välja iseseisvuse, mille nad olekski pea-aegu saanud kui polnuks irratsionaalset korralagedust.
Sellest sai sõja ajaend.
Lisaks oskasid Tšetšeenid mesti lüüa islamiäärmuslusega ja seda äärmiselt ebasobival ajal.
Nüüd pole vene jõustruktuuridel probleemi mistahes aktsioonide õigustamisega.
Ja kaasa ei tunne õnnetuile mägilastele keegi...
Viimati muutis Karuke, 06 Mär, 2006 21:45, muudetud 1 kord kokku.
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Eesti keeles viimane kokkuvõte, kus põhipunktid kirjas läbi ajaloo

Akadeemia 10/2005
Tshetsheenia konfliktist ja selle tagapõhjast
Anne Kull, Ain Kull
Lk 2139 jj
Maximus
Liige
Postitusi: 301
Liitunud: 18 Veebr, 2006 14:06
Asukoht: Raplamaa
Kontakt:

Postitus Postitas Maximus »

See sõda oli jeltsinil,,kaine''peaga kuulutatud,tema nõuandjad olevat lausa põlvili palunud,et ta seda ei teeks(kunagi kanal 2 näitas hulludest poliitikutest dokumentaali).Isiklik arvamus on,et venemaa juba oli kaotanud suure osa endisest territooriumist ja veel ühe osa eraldumine ei tulnud ilmselt kõne allagi.
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Postitus Postitas richard »

Lugege (nõrganärvilistele ei soovita, raamat on masendavalt kurb)vene ajakirjaniku Politkovskaja (Pealtnägijas oli kunagi temaga intervjuu) raamatut "Teine Tshetsheeni sõda".

Üks näide ainult ühest intervjuust: vene armee nooremad ohvitserid, kes armastavad viia läbi ülekuulamisi grupiviisiliselt, ka vägistavad elanikonna hulgast kinnipeetud mehi. Kiites, et neil on kenad tagumikud ja, et nende naised ju neile ei anna.

Tegemist on täna ametlikult Venemaa koosseisu kuuluval territooriumil vene armee poolt rahuliku elanikonna vastu sooritatud tegudega.

Tugevate traditsioonidega armee!
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2084
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Hilja aegu sai Gadõrovi poiss 30 aastaseks.See tähendab,et mees võib presidendiks kandideerida.Tal on juba praegu suur võim,oma armee jne.Sellelt pinnalt ennustatakse tõsist konflikti Tsetseenia praeguse presidendiga.Arvatakse,et üks osapool hakkab selle rivaalitsemise käigus otsima tuge iseseivuslastelt.Lõpuks taandub kõik jälle mingite klannide vahelisse võimuvõitlusse.Kui tõsine on kellegi Moskva meelsus,kui tõsine iseseivus meelsus-see on sageli küsitav.Meenutagem kasvõi Kadõrovi isa.Oli iseseisva Tsetseenia pea mulla,kuid läks venelaste poole,kui olukord raskeks läks.Mis sest,et oli ennem kutsusnud tstseene üles venelasi tapma.Iseseisvuslased hindasid sellist käitumist väärikalt-9 mai paraadil lendas ta koos poole tribüüniga Allahi juurde.Karta on,et piinatud tsetseenide kättemaks tabab ka ta julma poega.(väljapressija-piinaja jne)
Näib.et suurim põhjus,miks tsetseenide enamus on näiliselt leppinud Vene võimuga,on see,et ollakse lihtsalt väsinud sõdadest ja soovitakse kosumise aega,et siis uuesti mässu tõstma hakata,nagu oli 1991 a.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
richard
Liige
Postitusi: 1089
Liitunud: 28 Sept, 2006 21:59
Kontakt:

Postitus Postitas richard »

richard kirjutas:Lugege (nõrganärvilistele ei soovita, raamat on masendavalt kurb)vene ajakirjaniku Politkovskaja (Pealtnägijas oli kunagi temaga intervjuu) raamatut "Teine Tshetsheeni sõda".
Tänases postimehes artikkel. Politkovskaja mõrvati venemaal. Ju ta käis ikka võimudele närvidele. Vot see on ikka riik! Putin saab nüüd kergemalt hingata, üks tõe avalikustaja jälle vähem.
Mamba
Liige
Postitusi: 587
Liitunud: 28 Jaan, 2007 20:14
Kontakt:

Postitus Postitas Mamba »

Olen lugenud. Tekib selline tunne et kogu see venelaste armee on üks suur koletiste kari, isegi loom ei suuda olla nii rõve. Ja need pantvangidraamad jne. mida mägilased on korraldanud on väga köömes võrreldes venelaste tegudega, ma saan aru kui nad oleks terve teatri täie inimesi ära vägistanud, surnuks piinanud, laibad tükkhaaval aknast välja visanud või veel parem juppidena sugulastele maha müünud vot siis oleks olnud sama tase nagu vene sõjaväel. Kogu see sõda on lihtne näide sellest kui üks väike rahvus on jäätud üksi ja suurriik lihtsalt läheb vägistab, piinab ja tapab kogu elanikkonna ja pärast ütleb et mida te topite oma nina suure ja õilsa venemaa siseasjadesse. Täpselt samamoodi võiksime me ida-eestis venelasi raudkangiga vägistamas käima hakata ja kui keegi midagi piuksub siis mis see teiste asi on, oma riigis teeme mis tahame ja meil oleks veel suurem õigus seda teha sest ida-eesti on ka tegelikult eesti osa.
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Tshetsheenia

Postitus Postitas Kruuda »

Teeks sellise teema kus saaks arutada 1 ja 2 Tshetsheenia sõja üle. Eelkõige loodaks arutusi mis läks teises sõjas valesti ja mida saaks sellest õppida.
Lupus
Liige
Postitusi: 872
Liitunud: 02 Juun, 2005 12:44

Postitus Postitas Lupus »

Kas teises sõjas nii väga enam tsetseenid sõdisid? Või noh siis kindlasti sõdisid kui vene soomuskolonnid Grosnõi poole liikusid ,aga hiljem. Seal oli/on kõvasti islami poegi kes pole tsetseenid kogunenud.
Ja valesti läks see ,et ise nad läksid 1999 Dagestani torkima.
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Sa siis arvad, et kui Dagestani afäär oleks olemata siis ei oleks olnud enne 2000 aasta jeltsini üllatust väikest sõda au lappimiseks vaja?
Tsetseene usutavalt ei olnud teises sõjas vähem.. ikka vast 15000 ja pisut peale. Oluline erinevus oli ja kardetavalt ka teise sõja puhkemist soodustav asjaolu 99 novembri raketirünnak Gehi-Tshu külale.
Lupus
Liige
Postitusi: 872
Liitunud: 02 Juun, 2005 12:44

Postitus Postitas Lupus »

Vat seda ma ei tea.
Aga kui taktikaliselt võtta siis venelased olid vist natuke targemad kui esimeses sõjas? St. on hulga raskerelvastust kohale toonud ja külad ,asulad pühiti maapealt ära ?
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Kui päris aus olla siis on raske ette kujutada milliseid asulaid ära pühiti. Ainus koht mis seal linna mõõdud annab oli Groznõi ja see oli paras tondilinn juba 95. See oli vist ainus asi milles Dzhohhar eksis. Ta oli nimelt kindel, et isegi Venelased ei ole sellised mölakad, et linna pommitama hakkavad. See oli ka kuulsaks saanud Gratshovile saadetud telegrammi põhjus.
Ehki põhilised purustused tulid küll raketi tulest siis pommitati ka.
Ma miski pärast usun et 99 ei olnud neil enam seda hulka dollareid mis 94. Kust nad neid 94 hankisid ei tea aga neid oli palju. Ja relvi vedeles ka ikka müstilistes kogustes mälestusena N-liidu armeest. Ja islami vabatahtlikud vaevalt lahingutes seda väärt on kui need keda osteti 94. 94 oli üldiselt nii et 15000 meest kellest arvestatavad Dudajevi väite järgi olid 3000 aga see võib olla pisut liialdatud ja veel 15000 meest keda saaks leida.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline