Ajaloovõltsijad, pugege peitu!

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Piiritagusest internetipropagandast

Postitus Postitas hummel »

Sai korra juba varem ettepanek tehtud, et korjata ühte idanaabrite huvitavamaid temaatilisi üllitisi ja ühtlasi üritada neid rahvakeeli kokku võtta. Sealt leiab ikka kindlasti päris mahlakaid käsitlusi Eesti ajaloost ja kaitsepoliitikast.
Vahest on nii, et oled nädala aega arvutist eemal ja siis võibki osa artikleid lehtedest vahele jääda (paberit pole tavaliselt ka aega sirvida) ja sellest on isegi natuke kahju.
Ise olen vene keelt õppinud, kuid siiski ei valda perfektselt. Seega kuluks pisuke sisukokkuvõte ka vahel ära.

Idanaabrite propagandat on minuarust üsna huvitav lugeda ja imestada. Nagu must huumor. Samas võiks öelda, et tegelikult selle organiseeritus ja järjekindlus annavad isegi silmad ette.

Paneks siia algatuseks ajaleheartikli, kus asjast kokkuvõtvamalt juttu:
http://www.postimees.ee/161206/esileht/ ... 629.php?r=

Siis samast artiklist pakutavaid "ajaveetmisvõimalusi" idakeelses internetikeskkonnas.
http://pribaltika.km.ru/
http://c-news.info/

Mitte ei lähe meelest üks vana ajaleheartikkel, kust sai edasi liikuda mingile vene saidile (Marimaa teema?), kus oli ikka igasuguseid kurjakuulutavaid pilte nn eesti terroristidest ja uutest lesnõje bratja -dest. taustaks oli mingi illustartsioon, kus üks laigulises vormis (sarnanes eemalt eesti laiguga) mees, kes oli üsna sarnane Mart Laariga, seisis kurjakuulutavalt, pumppüss käes. :lol:
Kes aitaks selle saidi leida?

Asja teeb imelikuks see, et justkui ihutakse viimastel aegadel juba mingit militaarset vaenu vms nagu ajaleheartiklistki lugeda saame. Tuleks valvas olla ja uurida, millega nad siis oma demagoogiaid ka põhjendavad. Eks mõnel pool saab ka ilmselt artikleid kommenteerida... asjatundlikumad ja keeleosksuslikumad kohalikud võiksid siis üritada ka faktidel põhinevat tõde sekka avaldada...
Kasutaja avatar
Sasha
Liige
Postitusi: 659
Liitunud: 14 Juun, 2005 16:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sasha »

1. Propagandale võiks tõesti kasvõi eraldi foorumiosa tekitada. Probleem on selles, et propagandast kainelt rääkida võib ainult kui selle arutajad ise ei ole ajupesu mõju all. Vastasel juhul iga arutatav teema läheks lukku või kustutakse -- nii nagu siin foorumis on siiamani tihti olnud. Kasutajate range filtreerimine vanuse ja adekvaatsuse järgi võib-olla päästaks olukorda aga praegu selleks vist militaar.net valmis ei ole.

2. Iga "üllitis" on alati teatud kontekstiga seotud ja teatud publikule suunatud. Ilma selle kontekstita ka selline tekstide korjamine on sisuliselt propaganda: piltlikum näide on venekeelne ressurs nimega inosmi.ru -- idee iseenesest on väga hea: tõlkida vene keelde välismaal ilmuvaid venemaale ja päevapoliitilistele teemadele pühendatud meedia materjale. Realsuses aga sellest on tekkinud omaette propagandarelv -- valides, mida tõlkida ja kuidas kommenteerida, võib tahtlikult teatud sõnum lugejatele sisse programmeerida.
Kui korjad Venemaa meedias ilmuvaid eestivastased publikatsioone, millist efekti sa saavutad? :) Puhtalt russofooblikut; ja mis on selles uut ja mõistlikut? Järjekordselt harjutada oma venevastasuse kompleksse?

3.
Meedia otsingumootor, sõna "Estonija" järgi:
http://www.smi.ru/search?query=%DD%F1%F ... te&x=0&y=0

Eesti meediast vene keelde tõlgitud artiklid ja nende arutelu:
http://www.inosmi.ru/issues/estonia.html

Otsing sõna "Estonija" järgi saidilt inosmi.ru:
http://www.inosmi.ru/search/?query=%DD% ... FF&x=0&y=0

Otsing sõna "Estonija" järgi väljaandes "Sõltumatu Militaar-Ülevaade":
http://www.ng.ru/search/?query=%DD%F1%F ... _1042_1054

Otsinguvorm saidil "Inopressa" (Välismaa meedia vene keeles)
http://www.inopressa.ru/search --> Эстония --> Искать

Eestile pühendatud uudised Putini-vastasel portaalil "Grani":
http://www.grani.ru/cgi-bin/search.cgi? ... FF&x=0&y=0

Eestile pühendatud uudised kollasel delfi-taolisel portaalil:
http://search.utro.ru/?query=%DD%F1%F2% ... &sort=date

Eestile pühendatud venekeelsete blogide kirjed:
http://blogs.yandex.ru/search.xml?text= ... E%ED%E8%FF
Kasutaja avatar
Sasha
Liige
Postitusi: 659
Liitunud: 14 Juun, 2005 16:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sasha »

Kusjuures, tänu viimasele viidele avastasin, et just viimastel päevadel on keegi ajaloolane Aleksander Djukov avaldanud omas blogis "Aktuaalne ajalugu" mitmed Eestile pühendatud tekstid üldpealkirjega "Eesti müüdid nõukogude "okupatsioonist":

http://a-dyukov.livejournal.com/56263.html#cutid1
http://a-dyukov.livejournal.com/58442.html#cutid1
http://a-dyukov.livejournal.com/60073.html#cutid1

Klooga laagrist: http://a-dyukov.livejournal.com/57053.html#cutid1
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Ajaloolaseks on seda vennikest natuke palju nimetada:
Окончил Историко-архивный институт, но вместо аспирантуры бросился в бега: в журналистику. В настоящее время - ответственный редактор Агентства военно-технической информации АРМС-ТАСС. Историю, однако, не бросил: в издательстве "Яуза" готовится к изданию книга о нацистском геноциде на оккупированных советских землях. Ну и еще кое-что пишу...
Vean kihla, et ta oskab vaid mõne sõna eesti keelt (nende seas sõna "laar"); selliste tegelaste analüüsile sündmuste kohta Eestis on mõtet tähelepanu pöörata vaid siis, kui huvitud tõesti spetsiaalselt kas propagandistidest või lollidest inimestest (ma ei tea, kumb ta on).
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Vean kihla, et ta oskab vaid mõne sõna eesti keelt (nende seas sõna "laar");
See ei ole ehk kõige olulisem, see "ajakirjanik" võib olla aga otseselt ühe teise organi palgal.
Sasha'l on õiged tähelepanekud, aga mis on rohi selle vastu?
Venelased võiksid ju rootslasteks hakata - nii vaiksed ja nunnud! Peksavad ainult Tallinki purjus pomosid jalaga tagumikku :lol:
Paraku ei ole esimesed korralikult tappa saanud (Vene - Jaapani sõda meelest ja uute võitudega rind õhku täis). Eks nad niikaua norivad, kui rusika silmaauku saavad. Meist hakkab kahju paraku!
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Pole oluline, kas see "ajakirjanik" on kellegi palgal või mitte. Inimene suudab "huvitavat" juttu ajada ka ilma vastaval palgal olemata, näiteid selle kohta ei pea otsima ainult Venemaalt, vaid võib ka näiteks sellelt foorumilt.

Kõige taandamine "tappasaamisele" on muidugi olukorra labastamine. See, miks nii on, nagu ta on, põhineb väga paljudel teguritel.
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kindlasti põhineb see väga paljudel teguritel. Moskoovia võidul Kiievi üle, mongolite ikkel, õigeusu praktikal, ja kurat teab veel millel!
Ja üldistused on muidugi alati kallutatud ja kallutatavad, kuid siiski katse toimuvat mingitesse raamidesse saada.
Charlemagne
Liige
Postitusi: 1483
Liitunud: 12 Juun, 2005 18:33
Kontakt:

Postitus Postitas Charlemagne »

Zachem, Pribaltika,zachem
Rossiju tak ty nenavidesh?
Umri, Litva! Eston, drozhisj!
Ty russkii h.. estshe uvidesh! :lol:

Kunagi leitud kuskilt venekeelse küberruumi avarustelt.
Et notre Parole s'appelle Fidélité !
Kasutaja avatar
Sasha
Liige
Postitusi: 659
Liitunud: 14 Juun, 2005 16:38
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Sasha »

Kusjuures, see Djukov jätkab oma tegevust Eesti suunas -- tundub et nagu ta valmistaks mingi raamat Eesti "okupatsioonimüütide" kohta.

http://a-dyukov.livejournal.com/66623.html
http://a-dyukov.livejournal.com/68685.html
http://a-dyukov.livejournal.com/68415.html
http://a-dyukov.livejournal.com/66900.html

Üldsuund on aga tuttav: "küüditati ainult neid, kes on seda väärinud". Viidetest näha, et loogiliste järelduste põhirõhk on pandud Eesti allikate vastukäivustele küüditatud/represseeritud statistikas.
andrus
Liige
Postitusi: 4332
Liitunud: 02 Juul, 2004 11:39
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

veel djukovi tegemistest:
http://www.regnum.ru/news/802017.html

ja artikli diskussioon VIF2NE foorumil:
http://vif2ne.ru/nvk/forum/0/co/1408589.htm

ps.
Djukov ise esineb vist nime AlReD all :)
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

propaganda

Postitus Postitas hillart »

Nii-ii!
Räägin ühe loo, missugusega just täna kokku puutusin ja mis väga ilmekalt näitab, kui efektiivne tegelikult idapoolne propaganda on ja veel olla vôib. Järgnevaga seoses ei saa ma kohe mitte kuidagi nôustuda siin foorumis kellegi poolt ette pandud reageerimisvariandiga, et - "las koerad hauguvad, karavan läheb edasi".
Astus minu juurde täna üks ingliskeelne mees ja märkis, et - mis teil seal Eestis ometi toimub? Tema lugenud just internetiuudistest, et Eestis arreteeris politsei vene kooli ôpetaja selle eest, et too ei olla eesti keelt osanud. Noh, et polegi siin miskit imestada, kui kogu maailma teadeteportaalid kajavad peaaegu igapäevaselt üha uutest ja uutest teadetest, et kuidas ikka Eestis ahistatakse, kiusatakse taga ja piinatakse inimesi rahvusliku kuuluvuse pôhjal. Ah, et nüüd siis on teil mindud juba vanglasse paigutamisele, kui keelt ei oska.
Mul vajus esimesl momendil suu ammuli. Noh, mis sa ütled? Mitte midagi. Kuidas sa tôestad, et pole kaamel, kuigi see silmaga näha on?
Asi vôttis kaunis aktiivse dispuudi mastaabid ja sellesse sekkus kokku oma 5-6 inimest. Ja kôik nad toetusid oma väljendustes just internetiuudistele. Ning need on maailmas aga, teadagi missugused. Asja peenemal uurimisel selgus muidugi, et kogu selle p..sa algallikaks on peaaegu eranditult kas otseselt, vôi ülekantuna, meie "sôbralik" idanaaber. Kuid tavainimene ju seda allikat nii peenelt kunagi ei uuri.
Mis mul siis lôpuks üle jäi? Mis maksab ühe eestlase vastuväide, kui hoopis vastupidisest kajavad maailma erinevad autoriteetsed uudisteportaalid.
Kutsusin nad kôik järgemööda Eestisse külla, et siis saate ise näha, et kus see kange diskrimineerimine on. Lubasid tulla kah. Külla muidugi. Hea oleks, kui tuleks, sest muidu olid need inimesed ikka päris normaalsed. Mis siis, et vene propaganda poolt ära petetud.
Seega. Sellel ajal, kui meie siin lähtume pôhimôttest, et las koerad hauguvad, karavan läheb edasi, vene vastavad ametkonnad töötavad raudse järjekindlusega. Ja efektiivselt. Oi, krt, kui efektiivselt.
Meenub propagandageeniuse Goebels`i môtteavaldus, et - vale peab olema piisavalt suur, et seda usutaks. Ja ei tasu unustada ka, et praegune suhtumine Eestisse on maailmas saavutatud meie idanaabri samm-sammulise ja pikaajalise tegevuse tulemusena. See pole mitte ühemomentselt tekkinud.
Alustati pisikestest natuke kallutatud artiklite-teadetega ja näete siis, kuhu praeguseks jôudnud ollakse. Sinnamaani, et ka lausvale vôetakse juba vähimagi kriitikata vastu.
Ah, mis siin ikka pikalt. Sant lugu on selle asjaga.
Mis arvate, kanged isamaa patrioodid? Midagi asjalikku, arvan ma.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
canislupus
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 14 Veebr, 2005 13:23
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

Olen ammu öelnud - on vaja Propagandaministeeriumi. Seda aga kindlasti ei teki, sest praegused valitsevad jõud on meie "dotlandi" omavahelisest jagamisest (loe: üksteise tagant seaduse raames varastamisest) rohkem huvitatud kui sellest, et meist mingit imagot luua.
Dekadentlus, pederastia, varastamine ja mõtlemine ainult hetkevajadusele - need on need asjad, millega tegeletakse.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Meenub propagandageeniuse Goebels`i môtteavaldus, et - vale peab olema piisavalt suur, et seda usutaks. Ja ei tasu unustada ka, et praegune suhtumine
Kui üheksa korda valetad, siis kümnes kord on see tõde.

J.Goebels

Kindlasti peale neid kõiki rünnakuid Eesti vastu leidub maailmas juba hulgim inimesi, kes arvavad, et midagi on siin väga valesti.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
PAK
Liige
Postitusi: 85
Liitunud: 03 Aug, 2005 13:18
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Postitus Postitas PAK »

Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Vaatasin! Keegi liikmeksolija võiks tiblalingile selle vastu panna
http://www.mippbooks.com/Page.BCart.cls ... KSID=83694
Las siis tellivad ja loevad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline