Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Rohkem selline tööõnnetuse jutt.
Mul sai ka ükskord kraani ja atmosfääriga "nalja".
Ilus 80 liitrine ankur käis keldris,ainus mure oli kraani ja ankru vahelt tilkuv kesvamärg.Läksin siis torutangidega natuke tihedamaks kruttima.Niipea kui tangid kraani puutusid käis litakas ja kesvamärja juga lõi mu kohe hoobilt pikali.Kraps püsti ja ankur auguga taeva poole pikali,et kraam raisku ei läheks.Siis märkasin,et keermest pooleks murdunud kraaniraibe oli veel pahandust teinud.Lennanud teine läbi ilusa EW aegse klaasist silgupüti(mis oli silku täis) ja oli poolest saati veel läbi kardulasalve tollisest lauast.
Ja siis nad(silgud) seal mööda keldripörandat õllevahus ujusidki,vahelduseks mõni vanaisast jäänud karukonserv vahel hulpimas.
Ainus hea asi oli see,et nüüd pidi kesvamärja ruttu ära jooma .
Mul sai ka ükskord kraani ja atmosfääriga "nalja".
Ilus 80 liitrine ankur käis keldris,ainus mure oli kraani ja ankru vahelt tilkuv kesvamärg.Läksin siis torutangidega natuke tihedamaks kruttima.Niipea kui tangid kraani puutusid käis litakas ja kesvamärja juga lõi mu kohe hoobilt pikali.Kraps püsti ja ankur auguga taeva poole pikali,et kraam raisku ei läheks.Siis märkasin,et keermest pooleks murdunud kraaniraibe oli veel pahandust teinud.Lennanud teine läbi ilusa EW aegse klaasist silgupüti(mis oli silku täis) ja oli poolest saati veel läbi kardulasalve tollisest lauast.
Ja siis nad(silgud) seal mööda keldripörandat õllevahus ujusidki,vahelduseks mõni vanaisast jäänud karukonserv vahel hulpimas.
Ainus hea asi oli see,et nüüd pidi kesvamärja ruttu ära jooma .
Juhan K, mis kandi mees oled? Põhjapoolses kandis (Tallinn +100 km) võin sulle korraliku õlleankru laenata ja retseptiga saan ka abiks olla. Hädaga saab maltoosast ka õlut, aga ega see õige kraam pole. Linnaseid pole sugugi lihtne teha, mul läks kolm satsi pekki, enne kui korralikud sain. Hallitanud linnas võtab mõnusalt perse lahti. Sellest pudist (Cibus või kes iganes seda teeb) õlut ei saa, jõle maitse ja pasataud ainult. PS või mail abiks kui arvad et aidata saan.
Edit: Krt mul äi tegi ükskord leivast õlut, päris joodav oli...
Edit: Krt mul äi tegi ükskord leivast õlut, päris joodav oli...
Kurat, ajate siin isu peale niimoodi. Ma otsin siis ikka oma ankru ka üles. Kas võiks ikka mitteprivaatselt neid retsepte jagada ja teistele ka kodukeemialabori jaoks siia foorumisse üles panna?
Priit
Priit
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Resideerun Hääde Mõtete Linnas. Mõtlesin, et algatuseks kütan ühe laari leivakalja. Kuivatasin juba leivadki ära ja olin valmis pärmi noorendamiseks, aga siis liitsin aja kokku ja sain tulemuseks, et pean 16 tundi üleval passima järjest, et see saadus pudelitesse villida. Sellele avastusele jõudsin aga täna kell 1 päeval, nii et lükkasin asja edasi. Vähemalt on leivad kuivatatud, seegi hea.
A üks küsimus kalja kohta: Kas noorendamata pärmiga head nahka asjast ei saa?
A üks küsimus kalja kohta: Kas noorendamata pärmiga head nahka asjast ei saa?
Krt, Tartusse on natuke kaugel tulla... Selle pärmi noorendamise kohta ei oska ausalt öeldes miskit rääkida, linnaseõlu läheb üsna hästi ka ilma pärmita käima. Noorendamise all mõtled sa ilmselt pärmi niiöelda käima laskmist, ma ei ole seda kunagi proovinud, üks tuttav soomest küll rääkis sellest, aga ise proovinud pole. Pane niisama pärmi, peaks toimima kül, aga liiga palju pannes tuleb kehv maitse ja see pasataudi teema võib ka juhtuda. Pull lugu on see, et põdrad käivad siin maltoosat ostmas, neil vist mingit asja müüakse, aga sigakallis on.
meie peres tehakse jõulude ajal lahtist jõulukalja sellisest asjast nagu õlleleib. Kuna teeb seda mul isa, siis protseduuridest ei tea rääkida. Põhimõtteliselt peaks see olema maltoosa asendaja. kui üks päev asi käima panna avatud nõus, siis järgmisel päeval saab sellist mõnusat magusatr kaljajooki, kui aga veel oodata ja kehasse panna, siis vist peaks ka kangemat kraami saama. Tootjaks oli miski Lõuna-Eesti pagaritööstus, eksin kui ütlen kas Põlva või räpina leivakombinaat.
Mina olen õlut teinud 3l purkides ja ikka sestsamusest maltoosast (sellest on juttu T. Niibergi raamatus "Koduõlu, kali, siider"). Joojad jäid üllatavalt kiiresti totaalselt purju...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Soetasin Niibergi edasiarenduse sellest raamatust. Minuostetud teose nimi on "Kodused rüüped & napsud". Igasugu vahvaid kärakaretsepte ja värke on sealManurhin kirjutas:Mina olen õlut teinud 3l purkides ja ikka sestsamusest maltoosast (sellest on juttu T. Niibergi raamatus "Koduõlu, kali, siider"). Joojad jäid üllatavalt kiiresti totaalselt purju...
koduöllest
maltoosivirre puhul kõige tähtsam et suhkur oleks ilusti sulanud ja vesi enne jahutamist läbi keedetud (kergem pohm)
õigesti sulamata suhkru puhul hakkab meski lõpuks tagurpidi käima (läheb
äädikataoliseks)
õigesti sulamata suhkru puhul hakkab meski lõpuks tagurpidi käima (läheb
äädikataoliseks)
Ajalugu kirjutavad alati võitjad, ja kaotanud poolte ajalugu kuulub osalejate kahanevale ringile.
(Joachim Peiper)
(Joachim Peiper)
Panime siis jaanipäevaks õlle sedapsi käima. Keetsime 40 liitrit vett koos riidest kotti (et ei peaks pärast läbi kurnama) pandud kadakaokstega. Tuli selline tee värvi ollus. Siis jahutasime maha ca 30 kraadini ning lisasime 4 pudelit maltoosat, 1 kg suhkrut ja 60g suhrusvedeldatud pärmi. Vana kombe kohaselt valasime õllejumalale ka ankrusse suts valget viina. Kogu meski siis ankrusse, ankur sauna eesruumi sooja ning 2 päeva pärast läheb ankur kinni. Jaanipäeval peaks siis va märjuke valmis olema. Eks näis mis seekord tuleb.
No ja kuda välja kukkus, oled elus?:Dormsö kirjutas:Panime siis jaanipäevaks õlle sedapsi käima. Keetsime 40 liitrit vett koos riidest kotti (et ei peaks pärast läbi kurnama) pandud kadakaokstega. Tuli selline tee värvi ollus. Siis jahutasime maha ca 30 kraadini ning lisasime 4 pudelit maltoosat, 1 kg suhkrut ja 60g suhrusvedeldatud pärmi. Vana kombe kohaselt valasime õllejumalale ka ankrusse suts valget viina. Kogu meski siis ankrusse, ankur sauna eesruumi sooja ning 2 päeva pärast läheb ankur kinni. Jaanipäeval peaks siis va märjuke valmis olema. Eks näis mis seekord tuleb.
et see vana nodi maamunalt ja maamunast veel niipea ei lõppeks!
Elus aga lapselt saadud tuulerõugetes. Märjuke aga tuli päris korralik. Päev enne Jaani tegin esimese proovi - võtsin januga kannu ja veel veerand lisaks. Läks 5 min mööda ja korralik surin oli peas. Maitsel pole aga viga midagi, kuigi kilojagu suhkrut oeks vist võinud veel panna. Nüüd ta aga käärib rehetoas edasi ja ootab mil ma tuulerõugetest paranen. Kuivad särjepoisidki on räästa alla ootereziimil.
Võsa Pets kunagi näitas, kuidas pesumasina ja maltoosaga õlle-solki teha...
Ise teeme linnastest ja humalatest. Käima panek toimub Kingissepa vanaema 200 aastase vaadi sees...
PS! Suhkurt ära unusta, kui tahad väga "võtjat" saada.
Ise teeme linnastest ja humalatest. Käima panek toimub Kingissepa vanaema 200 aastase vaadi sees...
PS! Suhkurt ära unusta, kui tahad väga "võtjat" saada.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist