178. leht 235-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 13:08
Postitas Kapten Trumm
Tegin vahepeal loomkatseid kaitseväe kuivtoidupakkidega. Leidsin kapist ühe, mille säilimistähtaeg oli ca aasta üle. Täiesti söödav kraam oli veel sees, seedimises ei toimunud mingeid muutusi.
Nende asjade tõe kriteerium on söödavus külmalt. Pildil olevad tooted pole veel kõige hullemad, soovitaks proovida seda maksastrogonovi külmalt. :D
Eriti kui peab seda manustama praeguse ilmaga, kuskil kuuse all, kiires korras :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 13:21
Postitas krizz
Väga toitainerikkad ja samas ka pea igavesti säilivad on meie oma kodumaised kuivatatud põldoad.

PS! Mõtlesin jah põlduba.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 13:34
Postitas Kriku
Miks just aedoad?

Kuivatatud ube olen ma siin teemas muidu mitu korda soovitanud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 14:12
Postitas parkija
Tervist .

Palun viidet kohale , kus kuivatatud aedube osta saab .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 14:35
Postitas Dr.Sci
parkija kirjutas:Tervist .

Palun viidet kohale , kus kuivatatud aedube osta saab .
Keilast Rõõmu kaubamajast, 400 g pakk oli 1.75 (vist oli Veski-Mati oma), samas olid konservoad samas koguses 0.79€
Toode ise:
https://www.veskimati.ee/pdf/?product=298&lang=et

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 15:05
Postitas Jaanus2
Kodumaiseid aedube teradena meil müügil pole (ainult seemneks, tarbitakse kauntena). Aedoad on nn. "türgi oad"ja poes müüdavad terad on kõik import soojematest maadest. Põldube (Vicia faba) võib küll kodumaiseid osta, kasvatatakse päris palju.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 16:00
Postitas parkija
Tänan .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 16:13
Postitas sahmik
Aedoa asemel soovitan soojalt isekasvatatud või siis poest ostetud põlduba.
Selver täitsa müüb seda https://www.selver.ee/polduba-veski-mati-1-kg

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Apr, 2020 22:55
Postitas vanahalb
Leo kirjutas:...siin kirjutavad peamiselt kogemusasjatundjad, kes on söönud palju konserve, jäänud ellu ja loevad peenikest kirja purkidel...
Ma juhin omalt poolt tähelepanu, et peenikest kirja purgil tuleb lugeda juba poes ja vähimagi kahtluse korral purk riiulisse tagasi visata.
Endal just juhtus, et sõin Rannarootsi "Veiseliha omas mahlas". Paar kuud tagasi, veel enne kriisiaega, Tallinnast ostetud. Sõin ikka inimese moodi ehk murdsin kahvliga otse topsist parajaid tükke ja mälusin hajameelselt. Lihal polnud nagu väga vigagi. Keerutasin purki vahepeal näppude vahel , jäin peenikest kirja lugema ja no RSK!!! - veiseliha 40 %, veisesüda 24 %, kanalihamass 14 %, vesi...
Hetkega tekkis konservile teistsugune maitse. Panin viimase lõpu leivatüki peale, et võib-olla kõlbab niimoodi süüa aga ei. Siis panin teise viilu leiba veel pealepoole, et siis pole näha ja ehk petab ära. Sellise lihapiruka kujul tegin konservile lõpu peale kuid päris jube oli. Teine purk oli veel, selle nihutasin kapi kõige tagumisse serva ja mingi koroonapandeemia küll mind seda ära sööma ei sunni.

Omati oli ju see "Veiseliha omas mahlas" veel aasta või kaks tagasi kuskil 80 % loomaliha? Kui oli isu taisema tüki järele siis seda ja kui pekisemat siis Rannarootsi sealiha mis samuti 80 % lihast koosnes.
"Osta tuleb nii et hiljem poleks piinavalt valus asjatult kulutatud raha pärast " või mismoodi Ostrovski läbi Pavka Kortšagini suu omal ajal koolis õpetas.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 7:09
Postitas oliver
Noneh, samalaadne juhus oli eelmisel aastal kui haarasin poeriiulilt "Naturaalse sealiha". See 43% sealiha oligi ilmselt naturaalne kuid ülejäänu :dont_know:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 11:58
Postitas Kapten Trumm
Omati oli ju see "Veiseliha omas mahlas" veel aasta või kaks tagasi kuskil 80 % loomaliha? Kui oli isu taisema tüki järele siis seda ja kui pekisemat siis Rannarootsi sealiha mis samuti 80 % lihast koosnes.
"Osta tuleb nii et hiljem poleks piinavalt valus asjatult kulutatud raha pärast " või mismoodi Ostrovski läbi Pavka Kortšagini suu omal ajal koolis õpetas.
Taoline JOKK pettus on konservide (ja tegelikult ka enamike lihatoodete) puhul kahjuks levinud. Kuna keskmine nuustik vaatab vaid hinnasilti ega jaga midagi selle koostisest, siis 3-4 eurot maksvat kvaliteetset 250g konservi lihtsalt keegi ei ostaks, kui kõrval riiulis on 1,50 maksvad konserveeritud tapajäätmed rohke maitsetugevdajaga.

Samal põhjusel on Maxima riiulitelt kadunud ka need kvaliteetsed nõuka militaarretseptide järgi tehtud Nostalgia konservid, kus parimates muud peale liha, vee ja maitseainete polnud.

Olen selliseid konserve lapsena söönud - need nn NZ konservid, mida tähtaja lõpus müüdi poodides ilma etiketita, 1/3 purki täidab valge searasv ja selle all on nats kallerdist ja rusikasuurune kiuline lihakamakas. Meil oli külmkapis neid tihtipeale - et peale kooli lapsed ei peaks vaaritama hakkama. Võtsid viilu leiba, määrisid seda rasva peale ja paar viilu liha kõigepeale.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 16:11
Postitas AMvA
Kapten Trumm kirjutas:
Taoline JOKK pettus on konservide (ja tegelikult ka enamike lihatoodete) puhul kahjuks levinud. Kuna keskmine nuustik vaatab vaid hinnasilti ega jaga midagi selle koostisest, siis 3-4 eurot maksvat kvaliteetset 250g konservi lihtsalt keegi ei ostaks, kui kõrval riiulis on 1,50 maksvad konserveeritud tapajäätmed rohke maitsetugevdajaga.
Ei pea ju 3-4 eurot maksma, saab ka odavamalt https://www.selver.ee/vurtsine-sealiha- ... otsi-240-g, 80% liha on praktiliselt maksimum mida annab konservi ajada.
Selle sinu pakutud hinna eest saab juba ikka vabalt täisulukilihakonservi poest https://www.barbora.ee/toode/metskitsekonserv-240-g

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 16:37
Postitas oliver
Selle kõrval tundub Frank Potti toode olevat just needsinased tapamajajäägid: Sealihamass 30%, joogivesi, seakamar, seasüda, seapekk, sealiha 5%, sibul, keedusool 1,3%, maitseained, säilitusaine E250.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 17:18
Postitas Kapten Trumm
AMvA kirjutas:Ei pea ju 3-4 eurot maksma, saab ka odavamalt https://www.selver.ee/vurtsine-sealiha- ... otsi-240-g, 80% liha on praktiliselt maksimum mida annab konservi ajada.
Selle sinu pakutud hinna eest saab juba ikka vabalt täisulukilihakonservi poest https://www.barbora.ee/toode/metskitsekonserv-240-g
Lubage üks homeeriline hirnatus:
Sealiha (80%), joogivesi, sool, tardaine E407,vürtsid, suhkur , säilitusaine E250.
Kvaliteetne (kordan kvaliteetne) sealihakonserv koosneb sealihast omas mahlas/rasvas ilma lisatud veeta, kuhu on pandud ainult soola ja maitseaineid.
Selline oli umbes aasta tagasi saada Maxima poodides, Läti toodang, "Suuretükiline sealiha" nimega vist, 3.55 (või äkki 4,55??) maksis 500g purk. Polnud isegi säilitusainet.

See Barbora link on vigane.
"Täisulukiliha" üks praktiline näide elust:
Koostisosad: Metskitseliha 68%, sealiha 24%, joogivesi, sool, suhkur, stabilisaator E451, lõhna- ja maitseained, antioksüdant E301, glükoos, toiduvärv E120, säilitusaine E250
http://www.linnamae.eu/toode/metskitsekonserv/

Taolisi konserve, mida võib nimetada ulukiliha solkimiseks, on poodides küll, ka 12 krooniga purk, sellisel juhul on tegemist ära rikutud karulihaga.
Puhtust taga ajades on kindlam valik väikse raha eest osta kalakonserve, neid vähemalt ei solgita sellises ulatuses kahjulike lisanditega.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 29 Apr, 2020 19:02
Postitas AMvA
Too mõni reaalne näide sellest "ideaalsest konservist". Mälestused ei lähe arvesse.