www.militaar.net

Militaarteemad minevikust kaasaega
Tänane kuupäev 20 Jaan, 2022 0:07

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]
Tee uus teema Vasta teemale  [ 2006 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 134  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 06 Okt, 2016 9:09 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 28 Juul, 2005 16:35
Postitusi: 34313
Üks hea inimene on filmist Tali-Ihantala 1944 noppinud kokku parimad palad Soome ja Vene soomusväe kokkupõrgetest Kannasel 1944.
https://www.youtube.com/watch?v=htnHGJMNjn8
Mingeid Kurski stiilis tankilahinguid lagedatel väljadel Soomes üldiselt polnudki - sest maastik selleks hästi ei sobi.
Mina sain seda filmi omal ajal vaadates suurepäraselt aru, miks Soomes need tankid nii tähtsal kohal on ja muu värk - mitte nii väga.

_________________
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 08 Okt, 2016 17:35 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 3000
Asukoht: Tallinn
http://www.hs.fi/kotimaa/a1475816070784 ... suositeltu

Tänane Helsingin Sanomat analüüsib neljapäeval toimunud 2 Soome õhupiiri rikkumist vene lennukite poolt, artikli juures on ka Soome ÕV Horneti pealt tehtud foto SU 27 hävitajast, see on pildistatud pimedas lambivalguses, nii et foto tegemiseks pidi päris lähedale lendama. Lähimast statsionaarsest Soome ÕV baasist oleks lennuaega piirini u 20 min, kuid Soome lennukid olid kohal mõne minutiga, et pildistada 1 min jooksul Soome õhuruumis viibinud võõrad lennukid. Soome ÕV muidugi ei kommenteeri valmisoleku taset eba ka seda, mis lennuväljalt starditi, kuid reageerimiskiirus viitab, et Soome ÕV valmisolekut on tõstetud. Artiklis tõdetakse, et õhupiiri rikkumised või vene lennukite ringilendamised riigipiiride läheduses ei ole juhuslikud, vaid sisuliselt poliitilised surveavaldused. Lisaks oli Helsingis USA asekaitseminister allkirjastamas tihedama kaitsekoostöö lepingut soomlastega ja Soome KJ on hakanud oluliselt tihedamat koostööd tegema nii Rootsi kui NATO lennuvägedega, loetletakse õppuseid, kus Soome ÕV on osalenud. Soome kaitsepoliitika uus liin viimastel aastatel on olnud ka kõikide õhipiiri rikkumiste avalikustamine koos tõenditega, varem pigem vaikiti kui avalikustati, see on ka oluline kaitsepoliitiline sõnum.

ILMAVOIMIEN Hornet-hävittäjät tavoittivat Suomen ilmatilaa loukanneet venäläiset Suhoi-27-hävittäjät torstaina ilmeisesti siksi, että Ilmavoimat oli tehostetussa valmiudessa.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Markku Myllykangas oli vähäsanainen, kun HS kysyi asiaa häneltä perjantaina. ”On ihan selvää, ettei eilistä ole yhdellä eikä kahdella koneella hoidettu. Se on Puolustusvoimien sisäistä asiaa, sitähän me teemme”, Myllykangas sanoi. ”Ihan tässä mennään meidän omilla toimivaltuuksilla.”

PUOLUSTUSVOIMAT julkisti Hornet-lentäjien ottamat kuvat kahdesta venäläishävittäjästä, joiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Kuvien nopea julkistus ei liene sattuma: Puolustusvoimat halusi välittää viestin. Lähin Hornet-lennosto eli Karjalan lennosto päivystää Kuopion Rissalassa. Sieltä kestää lentää Suomenlahdelle jopa parisenkymmentä minuuttia. Hornetit päivystävät joskus myös Tampereella, mutta sieltä lentoaika on vain viitisen minuuttia lyhyempi.

Torstaina Suomen ilmatilaa loukanneet venäläishävittäjät olivat molemmat Suomen ilmatilassa vain minuutin. Valmiuspäällikkö Myllykangas kommentoi HS:n ihmettelyä venäläisten hävittäjien nopeasta saavuttamisesta lyhytsanaisesti. ”Aivan.” Voiko tästä tehdä päätelmän, että Puolustusvoimat on ollut normaalia valppaampi? ”Siitä voi tehdä mitä johtopäätöksiä tahansa, mutta se on kuitenkin totta.”

MYLLYKANGAS ei suostu kertomaan, onko Ilmavoimat siirtänyt tai siirtämässä Horneteja päivystämään Helsinki-Vantaan lentokentälle, kuten tapahtui kaksi vuotta sitten. Hän huomauttaa, ettei valmiuden tehostaminen juuri näy ulospäin. ”Me emme julkisuuteen huutele, missä meidän koneemme kulloinkin ovat. Ne ovat aina sopivassa paikassa.”
Ilmatilanloukkausten jälkeen puolustusministeriö tiedotti, että ”Itämerellä on ollut torstain aikana vilkasta Venäjän sotilaslentotoimintaa.” Myllykankaan mukaan Suomenlahden sotilasliikenne ei ole kuitenkaan noussut samalle tasolle kuin vuonna 2014. Tuolloin venäläinen sotilasliikenne kasvoi yllättäen 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Samalla esimerkiksi suomalaisten taistelualusten tekemät tunnistustehtävät lähes kaksinkertaistuivat.

VENÄJÄN arvellaan käyttävän ilmatilanloukkauksia painostuskeinona muita valtioita kohtaan. Venäjä on yleensä kiistänyt ilmatilanloukkaukset tai niiden tahallisuuden. On epäuskottavaa, että venäläiset ilmaherruushävittäjät olisivat loukanneet Suomen ilmatilaa vahingossa kahdesti saman illan aikana. Torstaisten tapahtumien läheisyyteen osuukin poikkeuksellisen paljon tapahtumia, jotka liittyvät Suomen, Yhdysvaltain, Naton ja Ruotsin tiivistyvään puolustusyhteistyöhön. Ilmatilanloukkaukset tapahtuivat samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri Bob Work saapui vierailulle Suomeen. Venäjä halusi ilmeisesti näpäyttää myös Yhdysvaltoja. Work allekirjoitti perjantaina puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) kanssa Helsingissä Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusjulistuksen, jossa asetetaan tavoitteet maiden puolustusyhteistyön syventämiselle. Viime maanantaina Ilmavoimat taas julkisti, että se aloittaa lokakuun puolivälissä ilmataisteluharjoitukset Baltiasta käsin toimivien Ranskan ja Saksan ilmavoimien osastojen sekä Ruotsin ilmavoimien osaston kanssa.

Viikoittain lennettävät harjoitukset kestävät vuoden loppuun asti. Niihin osallistuu Suomen Hornetien ja Hawkien lisäksi Gripen-hävittäjiä sekä Nato-maiden Eurofighter- ja Mirage 2000-hävittäjiä. Ensi viikolla alkaa myös Ilmavoimien Ruska-pääsotaharjoitus, johon osallistuu yli 50 lentokonetta ja helikopteria.Ruskassa on ensimmäistä kertaa mukana ruotsalaisia taistelukoneita, jotka esittävät harjoituksessa ”punaisia”, jotka hyökkäävät Suomen kansallisen puolustuksen kimppuun. Tarkoitus on, että jo lähitulevaisuudessa ruotsalaiset hävittäjät esittävät harjoituksessa myös ”sinisiä” eli Suomen kansallista puolustusta. Ja siitä on vain runsas kuukausi aikaa, kun suomalaiset Hornetit olivat ensimmäistä kertaa mukana Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoituksessa Gotlannissa. Tuolloin suomalaiset esittivät hyökkääviä ”punaisia”.

VENÄJÄ käyttää ilmavoimiaan häpeämättä mahtinsa osoittamiseen ympäri maailmaa. Viimeksi tämä näkyi syyskuussa. Eurooppalaisissa viestimissä on tällä viikolla kohistu siitä, kuinka kaksi venäläistä Tupolev Tu-160 -pommittajaa lensi syyskuun lopulla Venäjän Kuolasta Norjan ja Skotlannin rannikkoa hipoen Ranskan ja Espanjan rannikolle saakka. Tu-160- eli ”Blackjack”-koneet ovat erittäin nopeita strategisia pommikoneita. Norjan, Britannian, Ranskan ja Espanjan hävittäjät seurasivat vuorotellen pommikoneiden lentoa Espanjan rannikolle saakka. Espanjalainen El País -sanomalehti kertoi, että Ranskan puolustusministeriö kuvasi konekaksikon lentoa voimannäytöksi, jollaista ei ole nähty sitten kylmän sodan vuosien.

VENÄJÄN valtion lentokoneiden ja laivojen liikenne kasvoi rajusti vuonna 2014 eli sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut keväällä Krimin. Venäläiskoneet loukkasivat silloin Suomen ilmatilaa kahdesti toukokuussa ja kolmesti elokuussa. Tuolloinen puolustusministeri Carl Haglund (r) kertoi olleensa hyvin turhautunut. Hän piti loukkauksia sellaisina, että ne viittasivat tahallisuuteen. Elokuun 2014 ilmatilanloukkausten jälkeen Suomen ilmavoimat tehosti näkyvästi toimintaansa. Hornet-hävittäjiä siirreltiin Etelä-Suomessa eri tukikohtiin päivystämään. Koneita sijoitettiin myös Helsinki-Vantaan lentokentälle. Niiden hälytyslennoista tehtiin havaintoja jopa Helsingin keskustan yläpuolella. Se, että Ilmavoimat julkistaa kuvia tunnistuslennoilta, oli ennen Krimin kriisiä erittäin harvinaista. Käytäntö on kuitenkin muuttunut parin viime vuoden aikana. Tunnistuskuvien julkaisusta on tullut osa Puolustusvoimien viestintää. Tunnetuin esimerkki tästä tapahtui itsenäisyyspäivän tienoilla vuonna 2014. Tuolloin Venäjän sotilasliikenne Suomenlahdella lisääntyi voimakkaasti. Ilmavoimat julkisti kuvia tunnistuslennoilla kohdatuista venäläisistä sotilaskoneista, vaikka ne eivät edes loukanneet Suomen ilmatilaa. Teko oli Suomessa ennenkuulumaton. Se oli vahva viesti sotilailta.


Manused:
Soome OV foto piiri rikkunud SU 27 FHesari 081016.jpg
Soome OV foto piiri rikkunud SU 27 FHesari 081016.jpg [ 16.84 KB | Vaadatud 3320 korda ]
Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 08 Okt, 2016 17:53 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 3000
Asukoht: Tallinn
Kapten Trumm kirjutas:
Üks hea inimene on filmist Tali-Ihantala 1944 noppinud kokku parimad palad Soome ja Vene soomusväe kokkupõrgetest Kannasel 1944.
https://www.youtube.com/watch?v=htnHGJMNjn8
Mingeid Kurski stiilis tankilahinguid lagedatel väljadel Soomes üldiselt polnudki - sest maastik selleks hästi ei sobi.
Mina sain seda filmi omal ajal vaadates suurepäraselt aru, miks Soomes need tankid nii tähtsal kohal on ja muu värk - mitte nii väga.


Soomlaste soomusüksuste lahingud Puna-armeega ei ole mitte teooria, vaid reaalselt toiminud lahingud, kus nii võidud kui kaotused on teada. Kuna maastik ei ole oluliselt muutunud ja tee kõrval on jätkuvalt kas kalju või mülgas, siis käib ka tänapäeval andmine sarnaselt, et võidab see, kes esimesena märkab ja sihitud lasu sooritab. Seega ka esiosa soomuse läbistavus on kriitiline võimekus. Huvitav, kas kusagil riigis on ka tankistide simulaator, kus saadakse teada, mis tunne on olla tanki sees, kui see sõidab miini otsa või saab tabamuse kahurist? Ehk ka see, et soomlased ei ole seni väga punnitanud evakuatsioonitankidega, tuleneb peamiselt sellest tõdemusest, et kolonni esimene tank rammitakse liikumisvõimetuks muutumise korral peamiselt teise ja kolmanda masina poolt teelt kõrvale ja tagalast tellitakse terve tank asemele ja peale lahingu lõppu saab purukslastud tanki ka tavalise soomustamata treileri peal remonditöökotta vedada?


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 09 Okt, 2016 11:55 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 28 Juul, 2005 16:35
Postitusi: 34313
Sellel soomlaste üllataval valmidusel on tõenäoliselt üks väga lihtne põhjus - siin figureerivad Su-27'd baseeruvad Lodenoje Pole's asuvas baasis, mis asub teisel pool Laadogat, suhteliselt lähedal Soome piirist. Tõenäoliselt avastasid soomlased nende stardi kohe ja edasine oli vaid vihje andmine õigesse kohta.

Reaktiivlennuki õhkutõusmiseks lähevad rahuajal (kui piloot pole valves kabiinis) ikkagi mõned minutid, Karajala lennosto-s kas tõesti tõsteti Su-de õhkutõusmisel valmisolek selliseks, et lennukid ootasidki stardiraja otsas mootori käivitamise signaali või tõstsid soomlased lennukid õhku ennetavalt (aimates ette, kuhu venelased lähevad ja mis edasi juhtub) - mis võimaldaski neil õigel ajal õiges kohas olla.

Kui sa aga venelaste starti ise fikseerida ei suuda, siis oledki halvemuses - Suursaarel olev radarijaam aga võimaldab venelastel vältida üllatamist Sadakunna või Ämari suunast.

_________________
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 09 Okt, 2016 13:00 
Eemal
Liige

Liitunud: 25 Mär, 2016 22:16
Postitusi: 6863
No siin võib olla mitu asjaolu.
Soomlased olid tänu luureinfole teadlikud võimalikest provokatsioonidest sellel perioodil. Üksused seati kõrgemasse valmisolekusse.
Teine asi võib olla see, et soomlased kasutavad vajaduse tekkides tsiviillennuvälju. See lühendaks oluliselt lennuaega.
Ilmselt venelased üritasid ikka mingi sõnumi saata sellise tegevusega. Samal ajal veeti ju Iskanderid Kaliningradi ja rikuti ka meie õhupiiri. Kusjuures Ämaris asuvad Eurofighterid läksid väidetavalt tuvastama Mach 1.3-ga. Juhus see kindlasti polnud.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 10 Okt, 2016 11:37 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 28 Juul, 2005 16:35
Postitusi: 34313
Selge on, et soomlastel "maagilist valemit" ei ole, nende Horneti stardiprotseduurid võtavad aega umbes samapalju kui samasuguste masinate omad Kanades, Sveitsis või USA-s - lihtsalt tehnilised iseärasused, drillimine võimaldab seda aega mõnevõrra lühendada, aga ega see NATO QRA ka tegelikkuses 15 min aega võta. Taolise reaktsioonikiiruse taga on siiski eelhoiatus, luure ja läbimõeldud tegevusplaan.

Soomlastel on Lodenoje Pole korral teatud asukoha eelis - nende piirist on sinna ca 200 km (piiritaguste radarite asupaigast ehk 250), meil on Kellaverest sinna ca 450 km. Soomlased avastavad sealt tulijad kõrgusevõtu ajal, meie avastame need siis, kui nad tõusevad kohe üle 10+ km kõrgusele (tavaline maakera kumeruse probleem). Kui aga nad jätkavad peale kõrgusevõttu keskmisel kõrgusel, siis soomlased avastavad nad lihtsalt meist hulga varem oma soodsama asukoha tõttu. Kui mõlemalt poolt tulevad hävitajad juba õhus on, siis oleme soomlastega samas seisus - mõlemad peavad arvestama, et venelased jälgivad Soome lahe saartelt taevast ja vihje reageerimise kohta jõuab kohe ka rikkujateni, kes saavad piisavalt aega oma tegevus lõpetada ja teha neutraalvööndi kohal imestunud nägu. Seega soomlaste kiiruse põhjusena tasub otsida just nende soodsamat asukohta.

Tulenevalt maakera kumerusest on maapinna kõrgusel asuva radari alumine avastamise kiir 450 km kaugusel ca 10 km kõrgusel. Mis kehtib soomlaste kui meie kohta, kes suudab radari panna ligemale, on lihtsalt paremas seisus.

_________________
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 10 Okt, 2016 11:54 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 28 Juul, 2005 16:35
Postitusi: 34313
Aktsioonis oleva Su-27 relvastusest ja selle tõsidusest kirjutasin natuke teemas "VF sõjaline võimekus ja armeereformid"
viewtopic.php?f=66&t=15892&start=3225

_________________
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 15 Okt, 2016 23:26 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 04 Juul, 2009 13:29
Postitusi: 10686
Soomlased kaaluvad Ahvenamaale üksuse saatmist
https://t.co/XZsYouJE00

_________________
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, võib kogu poliitika(demokraatia ja seadused) ära unustada.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 18 Okt, 2016 10:27 
Eemal
Liige

Liitunud: 23 Veebr, 2012 15:25
Postitusi: 733
ei lähe küll otseselt Soome kaitsevõime alla, kuid huvitav ülevaade siiski.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001931902.html
Viidatud artiklis on kajastatud Soome-Vene suhteid al 2003 aastast (Hodorkovski vahistamisest) kuni tänapäevani välja. Päris hästi joonistuvad välja ka erinevate erakondade nägemused vene-poliitikast ning NATOst.
Naljakas mõelda, et veel 2004 aastal paistsid Soome-Vene erisuhted pilvitud ning Halonen kinnitas Kultaranta kohtumisel, et jagvad Putiniga samu põhimõtteid demokraatiast, inimõigustest, riigi valitsemisest ja õigusriigist:) Huvitav, kas Halonen on tänaseks oma seisukohti muutnud? See oli ka see aeg, kus soomlased suht-koht avalikult naeruvääristasid eestlaste "alaväärsuskompleksi" Venemaa kohta.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 18 Okt, 2016 14:58 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 3000
Asukoht: Tallinn
Soome ja ilmselt suure osa EU poliitikute siiras seisukoht nendel helgetel aegadel oli, et Venemaa ja tema juhtidega on voimalik normaalset koostööd teha ja kokku leppida. Täna peab ikka olema täiesti meditsiiniline juhtum, et nii arvata. Haloneni käest ei ole update kysitud ja ilmselt ei kysitagi, sest mis seda pensionäri ikka kiusata, SDP on ka juba ammu opositsioonis. Ahvenamaale yksuste toomisest on räägitud, kuid kahjuks ei ole hetkel yksust, mida sinna kiiresti kantida, suure häda korral saaks paar rannikojäägrite kompaniid teele saata, kuid isegi kylma soja ajal ei olnud Ahvenamaal garnisoni. Kui tuleb, siis on see de facto Ahvenamaa militariseerimine, mina isiklikult eelistaksin kyll paari kompaniid Ahvenamaale paigutatuna, kui alternatiiviks on lihtsalt 1 kaunis päev todeda, et venelased on sinna baasi loonud ja ei kavatsegi ära minna. Eks näis.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 18 Okt, 2016 15:14 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 14 Aug, 2008 15:19
Postitusi: 2451
Õnneks Ahvenamaa pole ka päris Gotland. Sellist saarterägastikku on oluliselt keerulisema kaitsta ja ka okupeerida:
https://corporalfrisk.com/2016/09/18/the-other-island/


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 18 Okt, 2016 15:34 
Foorumil
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 14 Aug, 2008 16:40
Postitusi: 6259
Gideonic kirjutas:
Õnneks Ahvenamaa pole ka päris Gotland. Sellist saarterägastikku on oluliselt keerulisema kaitsta ja ka okupeerida:
https://corporalfrisk.com/2016/09/18/the-other-island/


Miks peaks mässama Ahvenamaa okupeerimisega, kui saab okupeerida Hiiumaa?


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 18 Okt, 2016 17:12 
Eemal
Liige
Kasutaja avatar

Liitunud: 16 Okt, 2005 19:42
Postitusi: 10159
Asukoht: Siilis
Ära nii ütle - kõik need põhilised Läänemere saared on ühteviisi olulised..

Ma pean silmas "Moonsundi" ja Ahvenamaa arhipelaage ning Gotlandi ja Bornholmi saari.
Siit lähtub, et Läänemere strat-lt olulised neli saart(-saarestikku) kuuluvad Soomele, Rootsile, Eestile ja Taanile ning kaks neist on NATO "all" ja kaks es ole mitte.. Neist kahest, kes "es ole mitte", on üks(-Gotland) juba tükimat aega venelaste löögi all - no pea see teine siis löögi alla es satu :|

_________________
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 19 Okt, 2016 12:32 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 3000
Asukoht: Tallinn
Kuigi sellest avalikult valitsuse ja presidendi tasemel ei räägita, tegelikult kuluaarides on ikka läbi moeldud, kuidas Ahvenamaad kaitsta ja see oleks peamiselt lennuväe ja mereväe teema. Rootslased Gotlandi sadamaid venelastele Nord Streami ehitamiseks kasutamiseks anda ei kavatse, ka selle pohjusel, et gaasitoru ehitamiseks kavatsetakse kasutada Soome sadamaid.

Ma ka väga ei usu, et Soome Ahvenamaale mingit uut garnisoni looma hakkab, sest Gotlandi rootslased on harjunud, et seal on enamiku ajaloost olnud märgatavad yksused ja maaväe tagasitoomine Gotlandile on loogiline tänases olukorras, kuid Ahvenamaa Soome passidega rootslased ei ole sellega harjunud, sealt ei käida isegi ajateenistuses, nii et Soome mundrikandjad Ahvenamaal on poolsada politseinikku ja piirivalvurit oma kergerelvastusega. Kui saartel mingeid kahtlasi mehikesi märgatakse, siis pannakse kogu lennu- ja laevaliiklus saarte piirkonnas kinni ja häireplaanid käima, isegi kui mone laeva pealt relvastatud inimesed Ahvenamaale maabuvad, siis nendele toetust saata on keeruline, kui soomlased tahavad koik lendava alla lasta ja koik ujuva mereväe rakettidega pohja lasta.

Soome lennuvägi harjutab pidevalt pohibaasidest väljaspool tegutsemist ja häda korral on voimalik Ahvenamaad Turku lennuväljalt katta voi sata isegi Ahvenamaale lennukeid koos toetava personaliga. OT teeks NASAMS ja mereväe laevad. Lisaks 2-3 kompaniid merejalaväge, mis koosnevad peamiselt rootsikeelsest personalist ning moned laevadevastased raketid saarte peale. See koik on voimalik kiiresti ja ilma suurema kärata korraldada ning siis on vaja juba väga massiivseid yksuseid Ahvenamaa soomlaste käest vallutamiseks. Kuna seal elavad etnilised rootslased, siis on ka Rootsil kriisi korral suur poliitiline vajadus sojalist abi anda, sest muidu muutuvad tyhjaks koik Soome ja Rootsi vahelise sojalise koostöö plaanid, kui raskel hetkel soomlased yksi jäetakse.


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
 Teema pealkiri: Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid
PostitusPostitatud: 20 Okt, 2016 12:08 
Eemal
Liige

Liitunud: 27 Dets, 2006 21:35
Postitusi: 3000
Asukoht: Tallinn
Tänane Hesari http://www.hs.fi/paivanlehti/20102016/a1476844348411

Sisu on lyhidalt järgmine: Septembri keskel joudis Soome 1 K9 haubits, mida soomlased on kasutama oppinud ja avalikud katselaskmised toimuvad Rovajärvel Lapimaal novembri keskel, sinna kutsutakse ka ajakirjandus kohale. Uusi haubitsaid tuleb vähem kui vanemaid 122 mm iseliikuvaid on hetkel kasutuses, kuid seda kompenseerib 155 mm suurem laskekaugus. Komplekti kuuluvat laskemoonavedukit on soomlased vaadanud, kuid praeguse seisuga seda osta ei kavatse. Sama tekst on ka teises alateemas, sest seal oli otseselt juttu, ei austraallased on K9 ära polanud vananenud ja halva relvasysteemina.

Järgnev on minu nägemus asjadest: Austraallaste arvamus on nii negatiivse alatooniga kui ainult olla voib, kui sogatakse midagi Kylma Soja aegsetest vananenud systeemidest. Ilmselt on nende lähteylesanne hoopis teine kui soomlastel. Näiteks on antud suunised eelistada järelveetavaid selle pärast et... Reaalsus on ikkagi see, et K9 ja teised sarnased iseliikuvad on paljudes sodivates riikides kasutusel ja ei ole kuulda olnud, et kahurväelaste surevus relva tagasilöögi voi muude tehniliste hädade tottu oleks märgatav, pigem ollakse onnelikud, et saab roomikutel kulgeda ja soomuse all istuda. Austraallased ilmselt unustanud, mis juhtub siis, kui vastasel on palju kaudtuld kasutusel voi ei ole ohtu sellise vastase otsa komistada lähimatel kymnenditel, samas tekib kysimus, et mis nad siis peale hakkavad, kui näiteks hiinlased peale tulevad? Soomlaste ravim ohu vastu idast on meile teada. Eks siis mone nädala pärast kuuleme, kuidas K9 pauku tegi Soomes, kindlasti on kohal koikide suuremate meediakanalite esindajad.

Samsungin ”Thunder” jyrähtelee Rovajärvellä – armeija testaa järeää eteläkorealaista tykkiä

Testitykki saapui Suomeen syyskuun puolivälissä.

Puolustusvoimat testaa parhaillaan Suomessa eteläkorealaista K9 Thunder -panssarihaupitsia. K9-tykistöjärjestelmä on todennäköisesti Maavoimien seuraava suuri kalustohankinta.

K9 Thunder on tela-alustainen 155 millimetrin panssarihaupitsi, jolla on pitkä ampumaetäisyys.

”Hankkeessa on ollut tavoitteena, että pystymme hankkimaan järjestelmän, jolla pystytään ampumaan 40 kilometriin. Sellaisia vaihtoehtoja on maailmalta kartoitettu”, sanoo tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta.

Eteläkorealaisella tykillä on tarkoitus ampua Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa eli perinteisellä Rovajärven tykistöleirillä, joka alkaa marraskuun puolivälissä.

”Siellä on yksi eteläkorealainen tykki testattavana kenttäkokeissa. Harjoituksen viimeisenä päivänä, jolloin meillä on perinteinen loppuammunta, on tarkoitus kutsua media paikalle. Siellä on mahdollisuus nähdä tykin ampuvan”, Pasivirta kertoo.

K9-testitykki tuotiin Suomeen syyskuun puolivälissä.

”Sillä on tehty turvallisuustestit ja on määritelty, että sillä voi ampua suomalaista ampumatarviketta. Henkilökuntaa koulutetaan sen käyttöön, jotta voimme testata sitä turvallisesti.”

Uusien tykkien ostaminen kuuluu Maavoimien niin sanottuun operatiiviseen tykistöhankkeeseen, joka on ollut käynnissä runsaat kaksi vuotta. Hankkeessa ostetaan kalustoa sodan ajan mekanisoiduille joukoille, jotka ovat parhaiten varustettuja joukkoja.

”Siinä on selvitetty erilaisia vaihtoehtoja, millä korvataan vanhenevaa venäläistä tykkikalustoa, mitä meillä on aika paljon. Olemme hakeneet ratkaisua, jolla pystytään tukemaan uusia nopeasti liikkuvia joukkoja”, Pasivirta sanoo.

Eteläkorealaiset tykit ostettaisiin käytettyinä. Niiden valmistaja on Samsung Techwin, joka siirtyi viime vuonna Hanwha-yhtiön omistukseen. Etelä-Koreassa K9-tykkejä on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1999 alkaen.

Puolustusministeriö tiedotti viime kesänä, että hankintaa koskevat neuvottelut on aloitettu Etelä-Korean kanssa. Hallitusneuvos Jouko Tuloisela arvelee kuitenkin, ettei mahdollista ostopäätöstä tehdä tänä vuonna.

”Menee varmaan vuodenvaihteen jälkeiseen aikaan. Työtä riittää vielä selvittämisessä”, Tuloisela sanoo.

Suomi päätyi K9-tykkeihin osin siksi, että Etelä-Koreasta on mahdollista ostaa suuri määrä käytettyjä tykkejä.

”Tarvitsemme suhteellisen ison määrän, eikä niin isoja määriä ole helposti löydettävissä”, sanoo Tuloisela.

Samaa määrää tykkejä Puolustusvoimat ei pysty hankkimaan kuin niitä ensi vuosikymmenellä vanhenee. K9-tykkijärjestelmällä pystytään kuitenkin kattamaan merkittävästi isompi alue kuin aikaisemmin. Siihen auttaa K9:n liikkuvuus ja pitkä kantama.

”Meillä ei ole nyt tällaista suorituskykyä: nopeasti paikasta toiseen liikkuvaa kauaskantoista tykkikalustoa”, sanoo Pasivirta.

Eteläkorealaisilla on panssarihaupitsiin myös erillinen ammusvaunu, jossa on sama runko kuin tykkijärjestelmässä. Myös Suomessa on pohdittu sellaisen hankkimista.

”Olemme sitä harkinneet ja katsoneet, olisiko niitä saatavilla optiona tai muuten”, Pasivirta sanoo.

”Tällä hetkellä ei ole mitään valmistelua siitä, että niitä hankittaisiin.”


Üles
 Profiil Saada privaatsõnum  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 2006 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 134  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Eestikeelne tõlge phpbb.ee poolt