Smith kirjutas:
Oled asutanud oma ettevõte ja maksad 50 inimesele “omast taskust” palka,
vaatanata kriisile?

Ma olen siin juba ammu-ammu varem kirjutanud, et ei maksa naljalt ükski ettevõtja niisama lihtsalt "omast taskust" palka vaatamata kriisile. Kui käivet ei ole, kulude poolel katet pole, ja kui
ka äriplaanil edasiseks perspektiivijumet ei paista, aga nii 10.-ndal, kui 20.ndal deklar kukil nõuab konkreetset makset, siis see on üks esimesi asju/arveid, millest on vaja kukilt lahti saada. Edasine on järgmiste kuluartiklitega ühele poole saada kuni rendipinna vabastamiseni, kuni liisingute lõpetamiseni jne. Üleliigsed kulud tuleb maha saada. Nii lihtne see ongi. Ja kui kogu ettevõtmise oled rendipinna peale kavandanud, liisingud seadmete (ja
ka sõidukitena

) näol selga tõmmanud, rahavoog on planeeritud peost suhu elamisele (olgu või kalamarja süües) ilma reservideta... ja siis palgatud 50 inimest seda "oravrattas" karuselli teenindama ja "oravaratta" omanikule doljat (olgu siis silku või kalamarja) teenima, siis selle "oravaratta" seiskumisel ongi need palgaoravad esimesed, kes üle parda lähevad. Kahju ja brutaalne, aga nii on. Kõigepealt tõmmatakse vähemaks ja neil allesjäetutel piitsutatakse selga, aga kui on näha, et asi seiskub, siis jäetakse nad kõik ula peale, no mis neist enam toita ja riigile lõivu maksta, kui nad ratast ringi ei suuda ajada.
Ja see kehtib laias ulatuses ettevõtluses, mitte ainult nüüd toitlustuses ja turismis.
P.S. Ma olen ise olnud sellises olukorras, kus väga konkreetselt arutasime, mida ja kuidas edasi, st kui ikka asi pekki vajub ja me süsteemi püsti ei suuda hoida, siis pole tglt enam mingit mõtet ei neid TSD-sid ära maksta ega muid asju kinni tampida, see on kõik lihtsalt õhku haihtunud raha. Et millised kulud ja lepingud tuleb kohe saada maandatud, või lõpetatud, et millised kui kahjulike sanktsioonidega, et kes TSD-lt maha ja kes jääb, jne. Et kogu aur tuleb suunata ettevõtte kui sellise päästmisele, mitte töötajate päästmisele. Mingit jutt, et "ah maksab niisama oma taskust poistele palka edasi", no see on ikka muinasjutt... Kahju, aga elu on teine... eraettevõtluses.