Venemaa-Eesti vaheline võimalik konflikt aastal 2022 ?

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
kobra
Liige
Postitusi: 212
Liitunud: 30 Juul, 2007 19:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas kobra »

S-2 kirjutas:Küsimus siis selles, et kas Venemaa omab stealh tehnoloogigaga lennukeid või mitte? Kui jah on asi ikkagi teoreetiliselt ja eelpool öeldut arvestades tehtav.
Kas sa oled kuulnud stealht tehnoloogiat kasutavast trantspordi lennukist? mina küll ei ole.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Teoreetiliselt on paljud asjad tehtavad, praktiliselt on olukord selline, et uute relvaprogrammide rahast jätkub hädapärast NSVL ajal loodud relvasüsteemide põhjal uute inkarnatsioonide loomiseks. Vene konstruktorid on teles ärbelnud, et neil oli stealth 60ndatel olemas, eks unistada ju võib, kuid reaalselt pole suurt midagi. Küsimus pole mitte ainult materjalis, vaid stealth-lennukid on vähem või rohkem ebastabiilsed lendavad telliskivid, kus soovitud suunas lendab ta ainult tänu ülikiirete arvutite pingutustele. Isegi praegu aktuaalsed vene lennukid on valmistatud F-4 tasemele tehnoloogiaga, kasutades neetimist, keevitamist jne. F-16 tasemel komposiitmaterjalid pole veel masskasutusse jõudnud (F-16 tegi esmalennu 70ndate keskel).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
skulmars
Liige
Postitusi: 252
Liitunud: 06 Veebr, 2007 17:57
Kontakt:

Postitus Postitas skulmars »

Venemaa Pihva õhudessantvägede üksused korraldavad täna Eesti piiri lähistel õppused, keskendudes sellele kuidas läbida rasketes tingimustes soine ala.

http://www.epl.ee/artikkel/398040
Alati võib pakkuda Eesti üliõpilasorganistasioonide sümboolikat, fotosid 2MS eelsest ajast
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Meedias jooksis ka läbi osalejate arv - 1000 meest ehk umbes pataljon koos juurdeantud pudinatega. Pataljoni õppusi korraldatakse ka meil rutiinsena ilma suurema meediakärata. Palju kära eimillestki. Maikuus viidi vene piiri lähedal Põlvamaal läbi brigaadi õppus Kevadtorm 2007.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Mina saan selle aastataguse teema siit kusagilt alt üles upitada, loodetavasti ei teki modedel põhjust seda "oleksoloogia" alt kuhugi mujale tõsta...
Ühtlasi panen siia ka "Metsavenna käsiraamatu" lingi http://www.laidoner.ee/projektid/5/tiitel.htm. Kes veel pole lugenud, neile hulk huvitavat materjali, teistel lihtsalt hea meelde tuletada.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
nuhk.Albert
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 06 Dets, 2007 20:58

Postitus Postitas nuhk.Albert »

MART HELME: Mitte nii võimatu stsenaarium

2009. aasta kevadeks on maailma finantskriis kasvanud üle võimsaks majanduskriisiks,.....Eestit vaevavad sotsiaalsed ja rahvustevahelised pinged..... selles olukorras otsustab Moskva võtta revanši 1991. aasta ja pronksiöö kaotuste eest ning alustab vägede koondamist Eesti piiridele.....
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

...järgneb NATO tõsiseltvõetavuse tuleproov.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Peris hea novell diagonaalis lugedes :)
cleo
Liige
Postitusi: 197
Liitunud: 28 Okt, 2008 14:50
Kontakt:

Postitus Postitas cleo »

nuhk.Albert kirjutas:MART HELME: Mitte nii võimatu stsenaarium

2009. aasta kevadeks on maailma finantskriis kasvanud üle võimsaks majanduskriisiks,.....Eestit vaevavad sotsiaalsed ja rahvustevahelised pinged..... selles olukorras otsustab Moskva võtta revanši 1991. aasta ja pronksiöö kaotuste eest ning alustab vägede koondamist Eesti piiridele.....
hmmm, mitte nii diagonaalis lugedes:
kui oluline on side säilitamine Peastaabi ning üksuste vahel ning seetõttu kasutatakse mitmekordselt dubleeritud süsteeme, mida venelastel ei õnnestu piisaval määral halvata.
1-2 päevane lumesadu tõmbas u 32'000 majapidamisel stepsli seinast. Mitmekordselt dubleeritud side ei tööta ilma elektrita.
Peale kahepäevaseid marulisi rünnakuid eesti üksuste varem ettevalmistatud positsioonidele Sinimägedes,
Kas kuskil Eestis, mitte ainult Sinimägedes on mingisuguseidki "ettevalmistatud positsioone?"
Eesti on vahetult enne sõjategevuse puhkemist saanud suure partii rannakaitserakette,
Jõuluvana tõi/toob või?

jnejnejne. üldiselt väga positiivne aga reaalsest elust ikka hirmkauge stsenaarium. Eriti meie poolt vaadates.... ehk siis klassikaline soovmõtlemise näidis.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Kuskil teemas tuli korraks jutuks veel üks variant, mille üle olekseid ritta panna.

24. Veebruari ennelõunal on EKV üksused rivistunud Narvas, härdas vaikuses kuulatakse presidendi kõnet. Vaikuse katkestavad võimsad plahvatused, ei ole vist vahet, kas väljakut tabas paar tiibraketti, SMERŠi tulelöök või lendas kohale lennukilt lastud kobarmoonaga rakett. Kui suits on hajunud, selgub kibe tõde: hukkunud on nii president kui KV juhataja, kohal viibinud peaminister, kaitseminister, mitme Kaitseväe väeosa ülemad ning peastaabi osakondade ülemad, kõigi väeliikide ülemad jne. Hukkunud on jämedalt kolmveerand kõigist paraadist osalenuist, mõnevõrra on viga sanud ka veidi eemal rivistatud tehnika. Vigastatute hulk ületab Eesti haiglate võimekuse.

a) Venemaa esmalt eitab toimunut, seejärel ajab mingit häma mässust Peterburi svr vägedes. Kõigile küsimustele kobisetakse vastuseks, et "me tegeleme sellega", aga üldiselt on näha, et tegemist on "siseasjaga", ning teistel on sellesse sekkumine ebasoovitav.
b) Venemaa president avaldab mõni tund hiljem kaastunnet ning lubab "kõikvõimalikku abi", kisa-käraga alustatakse näidisprotsessi päästikule vajutanud polkovniku üle, mis hiljem aga sumbub. Kuna kannatada saanud "kaasmalastele" osutatud abi EV ei ole Venemaa arvates piisav, hakatakse ajutisele (kriisi) valitsusele tuntavat survet avaldama.

Kumb variant on tõenäolisem? Mis saab edasi? Kes haarab võimu Eestis ning millist mehhanismi kasutades?
Kasutaja avatar
Rainerr
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 03 Mai, 2008 13:09
Kontakt:

Postitus Postitas Rainerr »

Ei leiagi enam seda õiget alateemat.

Kuidas on sellega, et sissetung mööda veeteid? Peipsi-emajõgi- tartu?
On olemas vastav tehnika sissetungiks, ning ka sissetungi tõrjumiseks?



Rainer
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Võib-olla on juba läbi jooksnud selline artikkel, kirjutamise aeg on kuu aega enne Gruusia sündmusi. Takkajärgi on hea mõnigi paralleel vedada....

http://www.inosmi.ru/translation/242292.html

Tegu siis otseselt mahahõigatud ähvardusega piiride ümbervaatamiseks, kui ei arvestata VF soovidega
В. Путин на саммите НАТО в Бухаресте официально, как тогдашний президент страны, говорил о диалоге и сотрудничестве с Альянсом. Однако за закрытыми дверями риторика в адрес Украины была агрессивной: "Украина - это не государство! Что такое Украина? Одна часть ее территории - это Восточная Европа, а другая - и очень большая - подарена нами!" В. Путин дал понять, что если Украина будет принята в НАТО, то может быть инициирован процесс возврата ее восточных областей и Крыма.
Ja ka veidike kuulsa viienda punkti tegeliku rakendumise tõenäolsusest. Juhul, kui Ukrainast on saanud NATO liige. Mitteliikme saatuse nägime Gruusia peal juba ära.
Корпорация RAND, которая провела аналогичное моделирование, считает, что Германия, не желая ввязываться в войну, выступит с предложением признать факт передела Украины. Эту позицию поддержит большинство стран ЕС и НАТО. За помощь Украине, надо полагать, выступят США, Великобритания и Турция, к их мнению присоединятся Венгрия, Чехия, Польша и Балтийские страны. Что касается конкретных действий Польши, то они возможны только в случае активного участия "германской группы" - Польша не пожелает быть единственной базой в войне США с Россией.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

Ülelombi tundub, et peetakse Venemaa tungimist Baltikumi päris reaalseks. Kamin võiks oma avalike strateegiadokumentide koostamisel natuke julgust ammutada ja kirjutada nii nagu asi on: Eesti peamine ja ainus sõjaline oht on Venemaa poolne agressioon.

The Joint Operating Environment 2008
http://www.jfcom.mil/newslink/storyarch ... OE2008.pdf

Ja kopi Mihkelsoni blogist
http://markomihkelson.blogspot.com/2009 ... lmade.html

Maailm läbi USA väejuhatuse silmade

USA sõjaväe prognoos eelolevaks 25 aastaks pole kuigi lohutav. Maailmal seisavad ees tõsised raputused ja üllatused, millest osa on tingitud looduslikest teguritest ning osa inimmõjutusest. Seejuures suurimateks strateegilisteks väljakutseteks USAle peetakse riikide lõikes Hiinat ja Venemaad.

Läinud aasta 25. novembril avalikustas USA väejuhatus poolesajaleheküljelise raporti "The Joint Operating Environment 2008". Selles analüüsitakse mitmeid trende (nagu demograafia, globaliseerumine, majandus, energia, toit, vesi, epideemiad, küberruum, kosmos, kliimamuutused) ning konkreetsete riikide või regioonide arenguid, mis kokku loovad pildi USAd ning tema liitlasi ees ootavatest väljakutsetest.

Tooksin esile 10 olulisemat tähelepanekut, mis jäid mulle silma Eesti rahvuslikku julgeolekut arvestades:

1. Analüüsi autorid rõhutavad, et ajaloos on korduvalt eksinud need, kes on kuulutanud rahu ja stabiilsuse kindlat võitu või vähemalt pikaajalist kestmist. Sõda on olnud inimkonna üks liikumapanevaid jõudusid ning seda pole mõtet välistada ka tulevikus, kirjutatakse analüüsis.

2. Euroopa elanikkonna vananemine suurendab võimalust, et kontinendi demokraatiatel muutub üha raskemaks saata oma kaitsejõudusid riskiohtlikkesse piirkondadesse.

3. Energiatarbimise kasv (2030 tarbitakse väidetavalt 50 protsenti rohkem energiat kui täna) loob energiatootmise piiratuse juures ähvardava eelduse tulevikukonflikti(de) tekkeks.

4. Analüüsis viidatakse murega Euroopa relvitustamispoliitikale, mis on eriti silmatav Venemaa agressiivsema käitumise kõrval. Küsitakse: kas Euroopat võiks äratada "agressiivne ja ekspansionistlik Venemaa, immigratsioonistress või radikaalse islami ekstremism".

5. Kaheks suurimaks strateegiliseks väljakutseks riigiti peetakse Hiinat ja Venemaad. Eriti suur küsimärk on USA-Hiina suhete areng, kusjuures öeldakse otse: "Hiina võib kujutada kõige tõsisemat ohtu Ameerika Ühendriikidele".

6. Venemaa tulevik on ebaselge. Rõhutatakse praeguse juhtkonna seoseid KGBga ning traditsioonilist zero-sum lähenemist rahvusvahelistele suhetele. Putini lipukirjana on viidatud tema käsitlust Nõukogude liidu lagunemisest kui suurimast geopoliitilisest katastroofist 20. sajandil.

7. Eraldi on rõhutatud Venemaa tegevust etniliste ja rahvuslike pingete ärakasutamisel oma mõjuvälja laiendamisel "lähivälismaal". Tuleviku Venemaa üks stsenaariume võiks seejuures autorite meelest olla selline: "One of the potential Russias that could emerge in coming decades could be one that focuses on regaining its former provinces in the name of "freeing" the Russian minorities in those border states from the ill-treatment they are supposedly receiving."

8. Analüüsi autorid ei välista, et natsionalismi ning revanšismi meeleolude kasvu tõttu võib Venemaa korrata Saksamaa saatust 1930ndatel aastatel.

9. Erilist tähelepanu pööratakse kaasaegse infoühiskonna mõjudele lahingunarratiivi kujundamisel. Seejuures tuuakse esile Venemaa invasiooni Gruusia vastu, kui sõjalise operatsiooniga paralleelselt käis massiivne meediapealetung.

10. Euroopa võimalike pingepiirkondadena viidatakse Balti ja Ida-Euroopa riikidele. Nord Streami üheks eesmärgiks peetakse aga katset NATO riike teineteisest eraldada.

Loomulikult tuleb silmas pidada, et tegemist on avaliku materjaliga, mis ilmselt puudutab vaid ääriti USA väejuhatuse tegelikke hinnanguid ja analüüse.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

See nädal on oma rahvusvaheliste suurte kohtumistega väga huvitav. Nende kohtumiste valguses on Stratfor kirjutanud loo "What Russia Will and Won't Trade With Washington", kus on ka sellised lõigud:
We translate the Russian position in this way. First, Russia’s relationship with Iran is too valuable to Moscow — and too painful for Washington — to be traded for a BMD installation in Poland. The price for Iran will be much higher than that. Second, the real issue is not the BMD system in Poland but the longer-range plans the United States might have on the Russian border. The Russians are far more concerned about other U.S. bases in Poland and other arms deliveries to the Polish military and to the Baltic states that are part of NATO. It is the unstated plans that make the Russians nervous, not the BMD system.

The solution Moscow proposes would eliminate the problem — for Russia. First, it either would eliminate the need for bases in Poland or at least place those facilities under international control. Second, it would represent a transfer of critical technology to Russia and to all participants. The United States is not going to internationalize its hard-won and costly BMD technologies entirely. Washington has offered to share some technology to enable the Russians to build their own system, but not to write a blank check, or to avoid placing installations in Poland that make Russia nervous.

This last is the critical point. The Russians don’t want the United States using Poland as a base for containing Russia, and they fear the BMD is simply the first of many military installations. Even less do they want U.S. and NATO forces deploying into the Baltic states. They might trade pressure against Iran in return for guarantees that Poland and the Baltics would serve as a neutral buffer zone, but not for anything less.

If the Americans concede on this point, then NATO — under internal pressure already — would be dead. It would mean that the guarantees built into NATO membership would not apply to Poland and the Baltics, given that NATO would have guaranteed the Russians not to deploy defensive forces there. Moreover, the Americans are not certain the Russians have all that much influence in Iran. They might trade BMD for a major Russian effort. The United States won’t neutralize part of NATO in exchange for a good try.
http://www.stratfor.com/geopolitical_di ... ted_states
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

http://www.epl.ee/artikkel/464485
•• Kuidas mõjub majanduskriis Venemaa välispoliitikale? Kui naftahind oli kõrge, siis räägiti, et see teeb naftariigid isekamaks. Kas nüüd on vastupidi?

Asi pole nii lihtne. Putin mõistab, et kriis süveneb. Parim võimalus seda vältida on teemade tähtsuse muutmine. Teda võiks päästa kaks asja. Esiteks sõda Lähis-Idas, mis tõstaks naftahinna taas kõrgele, ja teiseks sõda endises Nõukogude Liidu ruumis, mis muudaks täielikult sisepoliitilist maastikku. Niisiis, kas globaalsem, suurem sõda või väiksem, lokaalne sõda. Iraanis Putin just sellele panustabki, provotseerides Iisraeli ründama Iraani tuumaobjekte. Teiseks üritab ta aga Gruusia ja Ukraina sisepoliitilisi pingeid avan­tüüri tarbeks ära kasutada.

•• Kas on olemas strateegia, millega lääs saaks Venemaaga edukamalt hakkama?

On üks võimalus, aga seda läänes ei kasutata: arestida Medvedevi ja teiste pangaarved. Nad on ju miljardärid. Muidugi pole pangas arvet, mille juurde oleks kirjutatud „Putin”, aga igaüks teab, mis firmadega nad on seotud.

•• Kas Eestil oleks suhetes Venemaaga võimalik arendada mingit tulemuslikumat strateegiat?

Nende silmis olete te juba definitsiooni poolest reeturid. Aga muidu – te peate oma Euroopa liitlastele meelde tuletama, et olete siin.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist