Lennuvahendid EKV-le ehk õhuväe oleksoloogia

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
denis23
Liige
Postitusi: 1961
Liitunud: 17 Okt, 2004 11:38

Postitus Postitas denis23 »

Ja isegi ei taha mõelda kui palju KVALITEETSET jalaväerelvastust võib osta selle raha eest...püsikuludest ei räägi üldse parem.

eelkõige oleks nimekirjas:

tankitõrjekäsirelvad
tankitõrjemiinid
helikoptritõrjemiinid
õhutõrjerelvad
öövaatlusseadmed
sideseadmed
Ostan kokku kõik võimalikud E.Savisaare kuju, nime, autogrammiga esemed (trükimaterjalid, aktifotod, raamatud, pastapliiatsid, toiduainepakendid) jne.
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Mis teil viga on mehed?!
Kaitse eelarve on üle 5 MILJARDI mis kulutatakse ära ametnike ülalpidamiseks ja kui tehakse kulutus mis mingilgi moel on sõjaline siis käib üks vigisemine näruse 800 miljoni ümber.
Iga rahasumma eest saaks palju erinevaid asju, mõned neist vajalikumad, teised vähem vajalikud aga see raha mis ametnikele palgaks makstakse jõuab suures osas peale seedimis elundite läbimist kanalisatsiooni. Kas ei tundu, et virisemine käib ikka väga valest otsast!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui kaminas on 300 ametnikku ja nende keskmine palk on 20 000 bruto, siis koos sotsiaalmaksuga moodustab see 5 miljardist tervelt 96 miljonit aastas ehk tervelt 1,92%.

Vot seal see Eesti Nokia (antud kontekstis oleks õigem vist öelda "Eesti Harris") peidetud ongi :lol:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kruuda
Liige
Postitusi: 857
Liitunud: 12 Veebr, 2007 6:33
Kontakt:

Postitus Postitas Kruuda »

Kaitseministeerium palga kulud 84 miljonit (paistab, et saavad vähem kui Kapten Trummi arvutatud 20000 bruto) ja majandamiskulud 856 miljonit.
Kaitsejõudude peastaap: personalikulud 87 miljonit ja majandamiskulud 143 miljonit.
Laidoneri muuseum... kah tore koht 5 miljonit.
Seli tervisekesus... sama tore koht 7 miljonit.
Kellel viitsimist võib jätkat. Palk ei ole sugugi ainus kuluartikkel erinevalt Lp. Kapteni arusaamast.
araterI
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 20 Jaan, 2007 15:00
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

Tundub, et kära ei millestki

- ka Eesti superarmeele on vaja korralikku bürokraatiat ehk hästimakstud ametnikest ja sõjaväekaadrist ei pääse me kuhugi. Kaminat võib ju natuke kärpida aga mitte oluliselt. Peamine suurendamist vajav artikkel on kaadri mehitatus ja palgatase

- see on juba puhas eelarvetehnoloogia, et kui palju nendest kuludest on puhtalt kamina kulud ja palju mitte. Kui K.Trummi arvutuse koha pealt 2% kulutustega tsiviiljärelvalvatakse 5 miljardit, siis on väga efektiivne. Tegelikult on see % kõigi sarvedega. Aga poh pole või, kas see on 2-5 või näiteks 7%?

- Ligikaudsete arvestuste järgi sellest 5-st on vähemalt 2 miljardit uue riistvara soetamine ja ca 1,5 miljardit igasugused opereerimiskulud, alates relvastuse hooldamisest, kulumaterjalideni kuni kaadrisõjaväelastele palkade maksmiseni ja ajateenistuse "teenuse osutamiseni". Pool miljardit absoluutne maksimum on puhtalt kaminat ja tilulilu.

- Bottomline on see, et
a) raha on täpselt nii palju kui on ja ka teoreetiline maksimum täna oleks 5 asemel 7.5 miljradit
b) raha jaotuse proportsioon 7.5-ga oleks lõppkokkuvõttes sarnane sellega mis praegu
c) küsimus pole niivõrd pahade tsiviilkontrolöride rohkuses või palgatasemes kuivõrd selles, et milliste prioriteetide ja loogikaga investeeringute raha kulutatakse. Ehk sellel mehel peab lai tagumik olema, kellel 800 milli eest sinna miinijahtija lastakse toppida. Selle kõrvalt tehakse kaheldava väärtusega säästudiile, mis pealegii pole sisulise kaitsevajaduse kontekstis.

denisile niipalju, et kuna Sa päris kaua pole foorumis vähemalt kirjutanud, siis Sinu prioriteete on vastavate teemadel all käsitletud selle aja jooksul üsna põhjalikult. Sõjatehnoloogia on lihtsalt selline, et täiuslik kaitse koosneb 10 miljradist kroonist MBT-dest, hävitajatest, IFV-dest tükiarvuga kokku mõnisada ja siis 10 miljardi krooni eest kõigest muust nodist tükiarvuga kümned või isegi sajad tuhanded, alates taskunugadest, lõpetades miinipildujate, TT, ÕT jms-ga. Aga ühega pole teist ja teisega esimest. Loetelus laevad, lennukid, tankid on prioriteetide tipus paraku lennukid ja kõige lõpus laevad.

Ühe Abramsi eest saab 4 miljonit ragulkat aga mida see teadmine meile annab? Ühe tuumapommi peaks miljardiga ikka kätte saama aga mida see meile annaks?
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Muuseas makstakse kaitseministeeriumi eelarvest 2008 aastal 114 miljonit sotsiaaltoetusi :shock: kas see on mingi "iga vald toitku oma sandid" teema, või on sotsmini kohustuste kaminile ülekandmine osa plaanist kaitsekulutuste 2%/SKP viimisel
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Pidage puristamisega hoogu.

Eks need sotsiaaltoetused ole vahest sõjaväepensionid, invaliidsuse ja surmasaamise toetused? Sõjaväes on ju vähe erinev tervise- ja sotsiaalkindlustuse süsteem?

Pealegi lähevad osa kuludest Kamina konto alt, vaevalt, et Sakala tn maja ülalpidamine ja tibide kontoritarbed 856 milli maksavadb. Eks selle all ole tegelikult Kamina haldusalas olevad kinnisvara kulud, mida on tegelikult tohutult, näiteks kasarmute remondid jms, mida tsentraalselt korraldab Kmin kinnisvaraosakond.

Kui selle 856 sees on ka näiteks Ämari lennuvälja rekonstrueerimine, mille hanke tegi Kamin, siis see pole üldse midagi enneolematut.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1476
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Kui siin kaitse-eelarve lahkamiseks läheb, siis võtaks selle ennem lühidalt kokku:

1,8 miljardit kaitseväe tegevuskulud
1 miljard varade soetamiseks
1 miljard kaitseotstarbelisele varustusele (sellest pool kamini, pool KV tegevuskuludes)
0,34 miljardit kaitseliidule
0,24 miljardit kamini tegevuskulud
0,16 miljardit teabeametile
0,11 miljardit sotsiaaltoetused
0,26 miljardit muud kulud (sh. rahvusvaheliste organisatsioonide liikmemaksud, KRA jne.)

Huvitav, et kaitse-eelarve tuludest 284 miljonit on toetused. Teab keegi, kes ja kus meid nõnda toetab?
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
TheCorruptedOne
Liige
Postitusi: 60
Liitunud: 29 Jaan, 2007 8:04
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas TheCorruptedOne »

Äkki mõni isamaameelne miljonär, näiteks Armin Karu.

Aga natuke tõsisemalt... Võibolla mõni NATO alamkomisjon? Aga siiski usun ma ka et käsi on mängus mõnel eraannetajal :)
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

NATO abirahad peaks need olema, ma arvan.
Ei raatsi meie miljonärid sentigi riigikaitsele ohverdada. Ja see asi ei käi vist ka nii, et võtan kätte ja teen ülekande.

Parem oleks mõni sihtkapital moodustada või fond ja siis selle kaudu. Nagu enne sõda allveelaevade jaoks raha koguti.

Üldiselt see raha ei ole mingi uskumatu probleem ja hävitajaid ei pea näiteks kohe pauguga 10 tk välja ostma. Saab teha pikaajalise contracti nii, et iga aasta ostetakse üks lennuk jälle välja. Meil jagub raha piisavalt nii tankide, kui lennukite ostuks, kui ülalpidamiseks. Iseasi, kuidas seda muidu kulutatakse.

Pasundatakse, et pole raha Tallinna külje alla uue linnaku püstipanekuks. Samas on kulutatud (arvatavasti koos ehitushindade kasvuga) u 100 000 000 EEK, et püstitada 0-ist keskpolügooni kõige mahajäetumasse ja kaugemasse sektorisse (piltlikult öeldes praktiliselt pärapõrgusse) pompöösne linnak. Et sealt näiteks veokitega polüka keskel asuvale (ja sageli kasutatavale) laskeväljale (ka muud põhilised õppealad on sealsamas) jõuda, tuleb mingi 30-40 minutit kitsast ja käänulist teed maha loksuda. Et Tapale või Rakverre jõuda, läheb vist umbes samakaua. 30-40 minutit on aga väljaõppe planeerimise ja läbiviimise seisukohast väga arvestatav (surnud) aeg.

Lisaks selle üksiku "metslinna" infra ülalpidamine. Kes Peterburi maanteed või Loobu teed mööda pimedas sõidab, peaks märkama kaugemal polüka kohal taevas paistmas aukartust äratavat tulekuma. Samas ei jää selles suunas 15 km raadiuses ühtegi arvestatavat asulat. Lisaks elektrile on vast päevakorras ka muud kulud. Näiteks kütus, mis töötajatel sinna edasi-tagasi sõites kulub ja valve.

Pakun, et kui selle metsalinnaku rahad oleks maetud näiteks endise Kalevi ÜJP garnisoni putitamisele, olekski sinna saanud kindlasti juba ära tuua marjas ruumikitsikuses vaevleva Tagalapataljoni...
:evil:

Ühesõnaga - raha oleks nii tankidele, kui lennukitele (kui muudele väiksematele asjadele), aga selle kulutamine ei õnnestu täna just liiga hästi.
Rebasepoeg
Liige
Postitusi: 156
Liitunud: 06 Jaan, 2006 20:59
Kontakt:

Postitus Postitas Rebasepoeg »

Aga siis tekib jälle küsimus, et kuhu tekib polügoon.? Kuskil peab ju harjutama ka saama.
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Madis22 kirjutas:Muuseas makstakse kaitseministeeriumi eelarvest 2008 aastal 114 miljonit sotsiaaltoetusi :shock: kas see on mingi "iga vald toitku oma sandid" teema, või on sotsmini kohustuste kaminile ülekandmine osa plaanist kaitsekulutuste 2%/SKP viimisel
Kaitseministeeriumi sotsiaaltoetused - loe: kaitseväelaste eripensionid.

Kaitseministeeriumi tegevuskulude 800 miljoni hulka käivad ka suuremate relvastuse- ja varustusehangete osamaksed. Tööjaotus käib nii, et kamin teostab suuremaid hankeprojekte (uued relvad ja tehnika, ehitamine), Kaitseväe Logistikakeskus hangib peamiselt jooksvalt kuluvat kraami (mundrid, laskemoon, kütus jne).

Mis puudutab keskpolügoonile rajatud 100 miljonilist teeninduskompleksi, siis selle üle kurtmine, et sinna tuleb sõita 40 minutit, on pehmelt öeldes hilinenud. Alternatiiviks oleks Kuusalu keskpolügoonist loobumine (ja 10-aastase töö mahaviskamine) ning uue keskpolügooni rajamisega alustamine. Mis ei ole vist enam võimalik.

Uue linnaku ehitamine või Jägala remontimine ei maksa mitte 100 miljonit, vaid pigem vähemalt 500 miljonit krooni.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Postitusi: 2079
Liitunud: 18 Apr, 2004 12:55
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

A4 kirjutas:Mis puudutab keskpolügoonile rajatud 100 miljonilist teeninduskompleksi, siis selle üle kurtmine, et sinna tuleb sõita 40 minutit, on pehmelt öeldes hilinenud. Alternatiiviks oleks Kuusalu keskpolügoonist loobumine (ja 10-aastase töö mahaviskamine) ning uue keskpolügooni rajamisega alustamine. Mis ei ole vist enam võimalik.

Uue linnaku ehitamine või Jägala remontimine ei maksa mitte 100 miljonit, vaid pigem vähemalt 500 miljonit krooni.
Ei saa aru, kus võtavad küll mõned postitajad "huvitava idee", et polügooni pole vaja? Või et polügoon on vale koha peal? Ei ole ise üheski postituses seda mainud sõnagagi! Palun lugege tähelepanelikult. :evil:
Jutt oli polügooni uuest linnakust, mis keset metsa kuhugi kaugemasse ja suhteliselt küsitava efektiivsusega asukohta on 0-ist üles ehitatud. Igatahes pole päris normaalne, kui laskeväljalt, mis koos lähiümbruskonnaga on kasutatavaim ala (polüka keskel), käänulist teed mööda Tapale (vesi, kütus, toit) sõit võtab samakaua, kui polügooni linnakusse sõit. Olen ise sõitnud eelnimetatud marssruute. Kui seda linnakut nii väga vaja on, miks ei kannatanud ehitada seda kuhugi natukegi soodsamasse asukohta? Polügoon suur ja lai.

Huvitav - minu mäletamist mööda on õnnestunud polügoonidel 10-15 a õppusi läbi viia ka ilma kohapealsete erilinnakuteta (õppusele minnakse ikka "metsa"). Oleks piisanud keskpolüka keskosas mõnest lagedaks lükatud ja tasandatud muru- ja kruusaplatsist, kus mõnikord mitte-lahinguõppe laagrites telkida, tehnikat parkida ning rivistusi teha. Lahingõppusel käib majutus nagunii varjatult kusagil võsa vahel ja teenindustoetus samuti.
Aga noh - rikkus ja mugavus ei anna häbeneda!

Võimalik, et selle raha eest poleks saanud Jägala linnakut täielikult Tagalapataljonile käiku võtta - pole seal ammu käinud ja ei tea, mis tast nüüdseks on saanud. Mingeid üritusi ja kursusi seal igatahes pidi korraldatama vahepeal - järelikult täitsa mäda ei ole.
Jägala ülesputitamine on ilmselt siiski odavam, kui jälle ühe täiesti uue kompleksti ehitamine ning tagalapati tingimuste lahendamine olulisem, kui polügooni karulaande linna ehitamine.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Jägala linnak on täiesti töökorras, on KL Harju maleva käes. Kasarmu tahaks seest tiba sanitaarremonti, kuid kõik on kenasti alles, isegi plafoon "häire/õppehäire", kraanist soe vesi voolab, ruumid on soojad ja isegi riiete kuivatuskapid täiesti töötavad. Mitte ei saa aru, mis segas seda kasutamast? KL käes on see selgelt liiga suur tükk ja vähe kasutatava maja kütmine kallis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Kapten Trumm kirjutas:Jägala linnak on täiesti töökorras, on KL Harju maleva käes. Kasarmu tahaks seest tiba sanitaarremonti, kuid kõik on kenasti alles, isegi plafoon "häire/õppehäire", kraanist soe vesi voolab, ruumid on soojad ja isegi riiete kuivatuskapid täiesti töötavad. Mitte ei saa aru, mis segas seda kasutamast? KL käes on see selgelt liiga suur tükk ja vähe kasutatava maja kütmine kallis.
Ei tea kas on vaja mind sellesse vestlusse, aga sekkun ikka.

Jägala linnak (endine Kalevi pataljon) on päris hea. Ka Aegviidu polügon suht lähedal.

Seal tehti ka parasjagu remonti enne kui suleti. :cry:

See pole KL Harju maleva kasutusel, vaid lihtsalt Harjulased valvavad objekti - et ei rüüsteta paljaks - äkki on kunagi vaja.

Tagalapataljon oleks tõesti vaja kolida paremasse kohta ja saada paremad ruumid.

See keskpolügon on väga vajalik - kahjuks korralikust polügonist annab ainult unistada Eestimaal. Ei ole olnud, ei ole, ega ka pole tulemas. Pole võimalik korraldada brigaadi taseme õppuseid, pole võimalik korralikult suurtükiväe õppuseid korraldada - räägimata õhutõrjest.

See asub hetkel Kuusalus ja ma loodan väga, et sellest kunagi saa korralik keskpolügon - ega keegi enam viska kaikaid kodaratesse. On kamina hirmus möödalaskmine, et veelgi pole korralikku polügonit.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist