KL masinapargi olevik ja tulevik

Vasta
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Aga prooviks kõigepealt kaitsta ja kui see välja tuleb (praegu vist pikk tee sinna), siis hakkaks mõtlema ründamise peale. Nagu jalgpallis. Isegi näit. Tallinna kaitsmisega on Eestil oma eelarve piires tegemist nii et hambad ristis. Sõdurid valmistuvad ikka eelmiseks sõjaks. Ka enne eelmist sõda ei jõudnud Eesti osta tanke piisavalt. Siis liideti-lahutati, leiti et Venemaal on kõike hirmus palju ja loobuti. Soomlastel oli ka tanke vähe, aga selgus, et tanki vastu aitab ka bensiiniga pudel väga hästi. Ärge nüüd tulge süüdistama, et ma ka täna soovitan tanke pudelitega pilduda. Aeg on edasi läinud, aga hinnasuhted peaksid kehtima endiselt.
Mõelge loovalt, härrased!
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Keegi ütleb nüüd veel kindlasti, et meil Naato... Ärge olge selles hirmus kindlad, et ikka on, kui tegelikult vaja! Poolal olid ka enne II MS vinged lepingud Inglis- ja Prantsusmaaga, aga kui häda käes oli, ei olnud reaalset abi kuskil. Pimesi kindel ei maksa ka näiliselt kindlate asjade peale olla.
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Postitus Postitas Pirr »

Jaanus2 kirjutas:Keegi ütleb nüüd veel kindlasti, et meil Naato... Ärge olge selles hirmus kindlad, et ikka on, kui tegelikult vaja! Poolal olid ka enne II MS vinged lepingud Inglis- ja Prantsusmaaga, aga kui häda käes oli, ei olnud reaalset abi kuskil. Pimesi kindel ei maksa ka näiliselt kindlate asjade peale olla.
Üsna levinud väärarusaam tõesti :?
KM Aaviksoo jmt. strateegid on öelnud, et meie liitlastel on tankid olemas, milleks meile siis neid vaja veel hankida, küll tuuakse kohale kui kriis käes ... Milleks meile siis üldse sõjaväge vaja kui mentaliteet samasugune, las teised panustavad ja meie sügame mune samal ajal. Kas mitte jänkide strateegid pole Balti stsenaariumite arvestustes ka välja öeldnud, et esmane kaitsevõime on siinmail ikka pea olematu :roll:. Kuveidi sarnast stsenaariumi ei pruugi meie rahvas enam üle elada ja kui elabki siis millise hinnaga. 10`d kordi oleks odavam esmakitsevõimesse panustada ja mundrikandjad uuesti ausse tõsta.
Tanke pole enam Euroopas kusagil lademetes vedelemas, mida kriisikolletesse saata (vanemaid Leo 1a5 vast on veel), üleliigsed Leo II A4`d on Saksamaa pea kõik maha juba müünud. Kui heas korras koos lahingukomplektiga Leo 1a5 10.000 EUR kätte saaks, siis ei tundu see militaarvõõrale tavakodanikule ka suure summana (pigem paneb kulme kergitama, et nii odav) ja väegrupi alustuseks oleks sellest masinast enam kui küll, ka siia saab rpg vastaseid võrke külge riputada või tornile lisasoomusplaati külge pookida hea tahte korral. Hiljem kui kogemuste pagas juba olemas ja pakkumisi ka eksisteerib, võib ju Leo II masinad ka juurde soetada.
Lennukite koha pealt min. 4 + 1 varuks F-16 masinat oleks hädavajalik.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Pirr, sa paistad suur tankisõber olevat. Kas saaksid rumalale ära seletada, mis oluline takistab Venemaad seda portsu tanke, mida Eesti pidada jõuab, suht. kiiresti tankitõrjerakettidega hävitamast? Tankid on Venemaal liga-loga, aga raketitehnika vist endiselt päris hea. Parem ikka kui Eestil. Või tuleb ikka neid logisevaid paras ports meie väheste heade Leopardide vastu. Siis ikka saavad jagu vist. Vabanda, kui rumalate küsimustega aega raiskan.
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Postitus Postitas Pirr »

Jaanus2 kirjutas:Pirr, sa paistad suur tankisõber olevat. Kas saaksid rumalale ära seletada, mis oluline takistab Venemaad seda portsu tanke, mida Eesti pidada jõuab, suht. kiiresti tankitõrjerakettidega hävitamast? Tankid on Venemaal liga-loga, aga raketitehnika vist endiselt päris hea. Parem ikka kui Eestil. Või tuleb ikka neid logisevaid paras ports meie väheste heade Leopardide vastu. Siis ikka saavad jagu vist. Vabanda, kui rumalate küsimustega aega raiskan.
Kapten Trumm oskab kindlasti paremini seletada ja põhjendada aga näit. vene tankitõrje kopterid pidid võrreldes lääne omadega üsna kehvakesed ja vähetõhusad olema. Pearõhk on ikka omadel T-72/T-80 tankidel ja masinatel (BMP näit.) paiknevatel tankitõrjerakettidel, vaenlase elavjõud kasutab ka rpg`sid. Kopterite (kas ka maa-õhk rakettide vastu?) vastu aitab väga hästi Gepard tüüpi õhutõrje elukas ja ideaalselt sobib ka muidugi Stinger tüüpi rakett :D.

http://www.army-technology.com/projects/gepard/

Kui vene tankid on varustatud ERA vmt. raketikaitsesüsteemiga siis ainus võimalus neid distantsilt hävitada ongi otsesihtimisega noolmürsk, selle vastu ERA ei kaitse ja mürsk liigub ka raketist teadupärast kiiremini.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Jaanus2 kirjutas:Kas selliseid iseliikuvaid tankitõrjemiine ei ole? Midagi raadio teel juhitava mänguauto sarnast. Või iseseisev robot. Vudib nurga tagant (või kraavist) välja ja - sürpriis! Nende meistedamisega peaksid isegi TPI-kad hakkama saama, ei pea kuskilt välismaalt tellima.
Kaitses need liikuvad miinid pole eriti tähtsad. Küll need tiblastani tankid tulevad ise miini juurde - ja laks.

Aga keegi ei keela tegemast lisaks liikuvaid laenguid - kas või mudellennukisse suundlaeng. Mudellennukiga saaks tanki rünnata ülevalt - seal soomus on õhuke. Selle mudellennukiga saa rünnata ka lahingukopterit.
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Postitus Postitas Pirr »

Kunagi nägin enda mäletamist mööda ühes Tehnika Maailma ajakirjas huvitavat tankitõrjemiini mis paigutati (ajakirjas oli ilus pilt ka) maantee äärde põõsaste taha ja maapinna vibratsiooni järgi järeldas, et nüüd on tank tulemas ning sobival hetkel miin aktiveerus (kaarega "hüppas" üle põõsaste ja maandus kõmmdi tanki katusele :D). On see tänapäeval ikka reaalne või oli tegu kellegi ideeprojektiga :roll:
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Asi on ühest küljest heidutuses. Kui kindral Ivanov saab ülessande planeerida ja läbi viia Toompeal lipu vahetus, siis esimese asjana võtab ta ette kaardi ja andmed selle kohta mis relvad meil on. Nende abil hakkab siis rehkendama oma vajalike vägede suurust.
Nii, mis siis neil eestlastel on: lennukeid ja tankitõrje koptereid pole, tanke ka mitte, on vaid pasid ja btr-d. Pasi ja BTR sisse augu tegemiseks piisab raskekuulipildujast. 14 mm toru teeb umbes kahe kilomeetri pealt oma töö ära. Pasidel ka raskekuulipildujad peal - järelikult ei maksa BTR-ga väga lähedale ronida, seega hakkavad Pasidega tegelema BMP-d ja tankid. Veel on neil haubitsad, millega saab horisondi taha lasta, aga selleks et need torud ohtlikud oleksid, peame meie seisma jääma, järelikult tuleb esimene peatus Tallinnas, kus nad oma tsiviilelanikonda ise tapma ei hakka. Selleks, et nad teid ja sildu õhku ei laseks tuleb tegutseda võimalikult kiiresti ja 4 tunni jooksul esimese polguga kohe Tallinnasse välja minna. Kui keegi kusagil teepeal vastu hakkab, siis jäävad osad jalaväe lahingumasinad maha ja seovad vastased lahinguga.
Esimesele löögirühmale peab järele minema varustuse voor kütuse ja laskemoonaga. See hakkab kohe tulema kui motolaskurid on trassi kindlustanud.

Kui meil oleks aga näiteks tankipataljon, siis ei saaks seda lihtsalt ignoreerida. Juhul kui esimene löögirühm on ka neist suutnud mööda lipsata ja Tallinnasse oma pesa teinud, siis on see surmavalt ohtlik järeleveole ja ei piisa lihtsalt paari BMP-BTR-i teeveerde olukorra kontrollimiseks mahajätmisest. Tankipataljoni tuleks jahtida vähemalt teise tankipataljoniga, aga kui tegemist on tehnoloogiliselt paremate masinatega ja olukorras kus ei ole täpselt teada, kus nad paiknevad, oleks vaja 5-6 kordset ülekaalu, et asi kiirelt lõpetada. Kui ühe päevaga neist lahti ei saa, siis järelvedu ei toimu ja Tallinna jäänud masinad ilma kütuse ja laskemoonata on surnud masinad.
Pealegi on teiseks päevaks ka juba NATO lennukid kohal ja siis kopterid ja luurelennukid ka enam lenda. Järelikult ei tea enam üldse kus need Leod pesitseda võiksid. Kogu üllatusmoment on kadunud ja konflikt hakkab venima.
See olukord ongi meile vajalik
Ehk siis teisel juhul peaks kordades rohkem ettevalmistustööd tegema, et ülatusmoment säiliks, seda on meil aga lihtsam eelnevalt märgata. Tankistidest saavad paljud muidugi surma, aga kokkuvõttes oleks inimkaotuste suurus väiksem kui ilma tankideta. Tankide mõte selles ongi, et säästa inimelusid.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Pirr kirjutas:Kunagi nägin enda mäletamist mööda ühes Tehnika Maailma ajakirjas huvitavat tankitõrjemiini mis paigutati (ajakirjas oli ilus pilt ka) maantee äärde põõsaste taha ja maapinna vibratsiooni järgi järeldas, et nüüd on tank tulemas ning sobival hetkel miin aktiveerus (kaarega "hüppas" üle põõsaste ja maandus kõmmdi tanki katusele :D). On see tänapäeval ikka reaalne või oli tegu kellegi ideeprojektiga :roll:
Täiesti reaalne. Kahjuks sellised on natukese kallimad kui see ca. 500 krooni külgmiin.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Tux kirjutas:järelikult tuleb esimene peatus Tallinnas, kus nad oma tsiviilelanikonda ise tapma ei hakka
Tshetsheenia sõjas venelased pommitasid pealinna Groznyi rusudeks lennuväel, Gradidel ja suurtükkidel - sellest sõltumata, et seal olid nimelt venelastest tsivilistid. Mõrvasid omasid silmagi pilgutamata.

Groznyist tshetsheenitsiviilid lasid jalga maale sugulaste juurde, aga rüssäd jäid järele, nendel polnud kuhugi minna.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Jah seda nad tegid, aga ma arvan, et venelased loodavad, et meie haubitsad ei hakka Tallinnat tulistama selleks, et neid hävitada.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Tux kirjutas:Jah seda nad tegid, aga ma arvan, et venelased loodavad, et meie haubitsad ei hakka Tallinnat tulistama selleks, et neid hävitada.
Võib-olla hetkel loodavad.

Aga Eesti peaks võtma vastu need Soome pakutud 122 mm haubitsad koos laskemoonaga. Kohe teha selgeks, et nad on nimelt Tallinna kaitseks - Tallinna kaitseõppused.

Nendega tulistatakse juba kaugele lähenevaid vaenlasi. Vaenlane saa niikuinii läbimurdeid meie kaitseliinidesse - seejärel tulistatakse haubitsadest linna sissetungivaid vaenlasi. Haubits on hea relv linnalahingus.

Tallinn on vaja hoida enda käes.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Jaanus2 kirjutas:Pirr, sa paistad suur tankisõber olevat. Kas saaksid rumalale ära seletada, mis oluline takistab Venemaad seda portsu tanke, mida Eesti pidada jõuab, suht. kiiresti tankitõrjerakettidega hävitamast? Tankid on Venemaal liga-loga, aga raketitehnika vist endiselt päris hea. Parem ikka kui Eestil. Või tuleb ikka neid logisevaid paras ports meie väheste heade Leopardide vastu. Siis ikka saavad jagu vist. Vabanda, kui rumalate küsimustega aega raiskan.
Üks mõte sulle veel selle kohta miks kaitseväelased soomustehnikat tahavad.

Oletame, et sa oled määratud mingi üksuse komandöriks ja sul on alluvuses sadakond meest. Sa saad ülesande kaitsta mingit asulat. Selleks sead sa omad mehed positsioonidele, ehk tegeled siis planeerimisega. See on ilus sõna, aga selle sisuline tähendus seisneb selles, et sa planeerid ja õigustad inimeste surma saatmist ja võtad endlae selle eest vastutuse. Mõtle selle peale korraks...
Kui õhtuks on sul sajast mehest viiskümmend surnud, siis kirjutad sa öö otsa kirju nende vanematele, naistele, pruutidele ja lähedastele. "Pean Teile kurvastusega teatama, et Teie poeg/mees langes kangelaslikult kodumaa kaitsel. jne." Ja nii viiskümmend korda. Siis võtad sa oma viiskümmend allesjäänud meest kokku ja pead pidama neile motiveeriva kõne, et nad ei deserteeruks. Pead neile sisendama soovi homme ise surra...
Mõtle ka selle üle.
Kui oled juht, siis tahad sa näha eelkõige seda, et sinu mehed elusalt lahingust tagasi tulevad, et sinu poolt surma saadetud kaaslased ei jääks sind kummitama. Selleks on ju ka tegelikult võimalus olemas - tuleb meestele hankida varustus mis neid kaitseb - korralikud kuulivestid ja kiivrid ning SOOMUSTATUD TRANSPORDIVAHENDID mis neid kaitsevad. Ehk siis kaitseväelased ei taha tanke maksumaksja kiusamiseks ja niisama kõvatamiseks vaid selleks, et näiteks sina ise surma ei saaks. Nii lihtne see ongi.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kas ma olen öelnud, et soomustatud kaitsevahendeid ei ole üldse vaja?
Ainult jõukohase portsu tankide kohta küsisin midagi. Tux, loe läbi need vähesed postitused, mis olen selles teemas teinud. Peaks olema ikka aru saadav, mis mind paneb muretsema? Või tundun tõesti idioot?'
Miks ma seda praegu kirjutan? Lõpetasin just teema Tankid EKV-le lugemise (72 lk.). Sama muret väljendatud sealgi, aga Trumm ei vasta.
Lähen nüüd sinna teemasse üle ja ei risusta seda siin enam.

Ehk - kõike peab vaatama komplektis, kõik koos maksab n. krooni. Meie eelarve on x krooni ja vägi 16-20000 meest, mida on selle jaoks vähe.
Me mõtleme midagi välja oma võimaluste piires või omame edasi väge a la paar tanki, paar lennukit, paar suurtükki jne., mida saab küll paraadil näidata ja sõdureid treenida (et mis see tank ja lennuk on), aga mis kedagi kinni ei pea. Muuseas - kaitseministeerium ei näe 2011. aastani ette isegi mitte soomustatud jalaväemasinaid, tankidest rääkimata.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Postitusi: 2306
Liitunud: 02 Nov, 2007 16:21
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Äkki vaataks üle milliseid vajadusi Kaitseliidul on masinate suhtes.

1. Rahuajal:
a) transportida igasugust varustust KV ladudest KL PS ja KL malevate ladudesse - seda saa teha tsiviilveokitel odavamalt kui sõjamasinatel;
b) transportida mehi koos varustusega õppustele, õppustel ja tagasi - selleks on vaja masinad millega saa sõita kehvatel teedel ja mingil määral ka maastikul;
c) olukorra pingestudes hajutada varustust peidikutesse - see peaks toimuma märkamatult, seega tsiviilmasinatega;
d) asjaajamissõidud linnades ja suurtel teedel - vähe kütust tarbivad sõiduautod (combi);

2. Sõjaolukorras:
a) luuresõidud: jalgratas, sõiduauto, jne. tsiviilvahendid;
b) meeste transport tegevuspiirkonna vahetusel - bussi, veoauto, jne. tsiviilsõidukid;
c) varitsuse teostamine vaenlase kolonnile - jalgratas, jalgsirännak;
d) Tallinna kaitsel on vaja vedada suurtükke, miinipildujaid, laskemoona, õhutõrjerakette, mehi, jne. igasuguste käepäraste (sundvõõrandatud) masinatega.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline