Rahvus ja lojaalsus

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Eesti venelaste suhtumine Eestisse ja eestlastesse.

Postitus Postitas jackpuuk »

Ei osanud kuhugi teemasse postitust teha, nii tegingi uue teema. Nimelt sain eile tuttavaks ühe vene rahvusest inimesega, kes töötab Eesti struktuurides. Temaga pikalt vesteldes olin sunnitud oma arvamusi natuke revideerima(rõhk sõnal natuke), mees räägib puhtalt Eesti keelt, (küll natuke jäigalt kirjakeelt, st. ei kasuta slängi ega pillu ei vene, ega inglisekeelsid väljendeid sisse, natuke harjumatu). Tal võib olla õigus, et me mõne koha pealt ise põhjustame arvamuste konflikte. Ta peab Eestit oma kodumaaks ja ka suhtub sellesse vastavalt, ta on eestlane, ehkki ta emakeel on vene keel. Olen jõudnud arusaamisele, et neid on teisigi. Mees ise kasutajat ei oma, aga külastab meie foorumit, palusin tal kasutaja teha ja meiega oma mõtteid jagada, pmst. oli ta nõus. Kas teil on selliseid tuttavaid?
sitt päev, kellele kurdad
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

On küll, üks kolleeg Pärnust on selline, kellest niisama aru ei saagi, et venelane on. Aktsendivabalt räägib riigikeelt. Aga on oma rahvuse üle uhke. Ja kommunismi ja natsismi vahele tõmbab rahumeeli võrdlusmärgi. Meenutas momenti sõjaväes, kus lauldi rivilaulu miskite vene sigade tapmisest ja tema vaikis ja keldus kaasa laulmast. Olla tehtud mööndus ja sõnad ringi midagi kommunistlike sigade tapmise teemale.
Teised paar noort venelast olid ka suhtlusvõimelised, aga nende puhul oli kuskil pronkssõduri kandis piir ees, nad olid ikka alati veendunud, et eesti rahvas astus lauldes ja rõõmuga nõukogudeliitu ja et Tiefi valitsus on miski Laari väljamõeldis jne.
Ühega oli veel kunagi vaidlus euroliitu astumise teemadel, aga see oli loogiliselt lahendamatu vaidlus. Küsimus oli mõjusfäärides, mul oli venelaste mõjusfäärist siiber ja pooldasin euroliitu, samas ei suuda leida ka ühtki põhjendust, miks peaks venelane omasuguste mõjusfääri vastu olema - loomulikult oli ta euroliidu vastu.
Ja see diskrimineerimine jne on selgelt piiritagune joba, vähemalt meil küll pole mingeid probleeme rahvuslikul pinnal olnud, pigem oleme ikka kokku hoidnud, eriti ametiühingu rindel.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Karuke
Liige
Postitusi: 1445
Liitunud: 12 Veebr, 2006 19:49
Asukoht: Stockholm
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Eks katsume ikka näha kõigepealt inimest ja alles siis (võibolla) rahvust.
See on ka isikule kellega kokku puutume julgustav...
Suhtumine(sed) kujunevad harilikult olmelis-isiklikul tasemel ja mõni maasoost mölakas võib palju ära rikkuda.
Nagu ka punapruun ti...
Inimene otsustab ikka enamasti isikliku kogemuse põhjal - ja teeb (paha)tihti üldistavaid otsuseid nende isikute põhjal kellega vahetult suhtleb.
Sikuke õrn värk.
Nii, et kannataust ja taktitunnet :D
Venelased on Eestlasele geneetiliselt lähedased, väga tugeva soomeugri tagapõhjaga rahvas - ja pole ühtki mõistlikku põhjust miks me kasvõi isiklikul tasemel hästi läbi saada ei või
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Kui ma õieti temast aru sain, siis võtab asju tänapäevase seisuga, st. elab tänases Eestis ja suhtub ajalukku neutraalselt, ei Eesti ega Vene müütide põhjal. Eesti on tema kodumaa ja ka tema suhtumine on Eestisse selline, ta pole siin võõramaalane. Ta on selle riigi kodanik, kus ta elab. Loodan, et ta ka ise võtab varsti siin sõna, minu kasutajat ta teab.
sitt päev, kellele kurdad
Frundsberg
Liige
Postitusi: 1649
Liitunud: 15 Mär, 2005 10:15
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Mis seal siis ikka nii imelikku on? Näiteks mul oli kogu põhikooli pinginaaber, kes rääkis kodus isaga vene keelt. Ei ütleks, et ta oleks olnud rohkem või vähem eestlane kui meie, kes kodus vaid eesti keeles hakkama saime. Vahe oli vaid selles, et vene keele tunnis peediti teda mitu korda rohkem kui meid teisi.
Kasutaja avatar
-=Mortyr=-
Liige
Postitusi: 363
Liitunud: 26 Okt, 2005 13:00
Kontakt:

Postitus Postitas -=Mortyr=- »

Mis siin näiteid ikka tuua: Ise olen venelane, sugulased kõik puhta vene soost. Ise käisin eestikeelses lasteaias, tänavu lõpetan eestikeelse gümnaasiumi. Paralleelselt õppisin mõlemat keelt. Kodus räägin vene keelt, vennaga mõlemat segamini. Üldiselt eesti keel palju paremini käpas kui vene keel, eriti ortograafia koha pealt. Oskan mõlemaid nii suhtlus kui ka kirjatasandil. Aktsendid puuduvad mõlemaid rääkides. Ise tunnen ennast rohkem eestlasena ja olen isamaale patriootlik. Vene kombeid ka ei järgi (kui ainult üksikuid). Täpselt samamoodi on üles kasvanud ka mu vend. Mainiks veel, et venelastest tutvusi on vähe - ainult oma maja rahvas.
Mingit viha ei eestalste ei venelaste ega muude vastu ei pea niikaua kuni elatakse sõbralikult ja distsiplineeritult. Isiklikult pole mind solvatud ega peetud ebavõrdväärseks teistega. Plaanis on teha sõjaväekarjäär. :wink:
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

-=Mortyr=- kirjutas: Ise tunnen ennast rohkem eestlasena ja olen isamaale patriootlik. Vene kombeid ka ei järgi (kui ainult üksikuid)
No ega nüüd siis eestlaseks ka pea hakkama, kui vene juured all. Rahvus pole asi, mida häbenema peaks!
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
jackpuuk
Liige
Postitusi: 2243
Liitunud: 28 Aug, 2007 2:06
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Mortyri postitus oli see, kuhu tahtsin välja jõuda, seda peaks lausa suures ajakirjanduses kasutama. Siis oleks sellel muidugi propaganda mekk man, ei tahaks ühtegi meie foorumlast ära kasutada. :( Liiga palju on müüte tekkinud selle asja ümber, kahjuks on emakeelena vene keelt rääkivad inimesed ise suht kidakeelsed selle koha pealt olnud. Muidugi on see suht mõistetav, aga ma ei usu, et Teie oleksite valged varesed.
sitt päev, kellele kurdad
ppp
Liige
Postitusi: 723
Liitunud: 05 Apr, 2006 17:54
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Poleks hakanud siin torkima, aga just jällegi tuldud töökaaslase juurst, kus joodud tavapärane pudel viina, nii et ei saa mitte vaiki olla! Mees Lääne -Ukrainast, Ivano-Frankovskist. Eesti keelt eriti ei räägi, pojad valdavad vabalt, vanem lisaks ka inglise, saksa, ja ka muid keeli veidi. Arutasime tavapäraselt ka poliitilisi teemasid, peamiselt tema. Seab rangelt vahe lääne- ja Ida Ukraina vahele. Ka oma vanaema saadeti 49-l Kasahstani asumisele, ema lõppes KGB tegevuse tagajärjel. Inimesel on kaine suhtumine ja eestisõbralik maailmavaade. Samas on mul ka teisi venekeelseid töökaaslasi, kes arvavad , et Ansip on saatanast jne (pole küll ka ise ref. erakonna valija :P ). Üks selgitab mulle, et mis tähtsust on , mis keeles me räägime omavahel, mina nõus, et räägime siis eesti keeles :D . Tema, et mina olen poolakas (ühtegi sõna poola keeles ei mõista).
Kokkuvõtteks - asi on ideoloogias, mitte rahvuses. Kuigi erilist ideoloogilist vahet tänapäeval enam pole, üks progresiivne kapitalismiteooria on nii Euroopas kui Venemaal - targad ja töökad peavadki saama rohkem ja hästi palju ! Edasi tuleb juba riiklik ja rahvuslik ideoloogia,,, millisele riigile - rahvale kulub rohkem jne..
(ise valin sots. demokraate kuna paremat pole leidnud :) )
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Karuke kirjutas: Venelased on Eestlasele geneetiliselt lähedased, väga tugeva soomeugri tagapõhjaga rahvas - ja pole ühtki mõistlikku põhjust miks me kasvõi isiklikul tasemel hästi läbi saada ei või
Lähedased meile geneetiliselt on Vm ugri-mugri juurtega põliasukad, mitte aga venelased, kui rahvus, tervikuna.
Nii olen mina vähemalt asjast aru saanud.
Isiklikul tasemel võivad aga kõik kõigiga hästi läbi saada, hoolimata rassilistest v religioossetest erinevustest.
Nt ex-jugoslaavlased pidavat ind. tasemel päris hästi omavahel lävima, aga vaat rahvuslik-relig. üldpinnal näivad lõhed ületamatud olevat.
Üldises pildis on meie kultuurid, käitumismallid ja ajalooline nägemus siiski niivõrd erinevad, et kujutaks ka 100 aasta peale ette, et eestlased-venelased rahvuste tasemel omavahel suurteks sõpradeks saaksid
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
medal
Liige
Postitusi: 756
Liitunud: 16 Jaan, 2008 23:20
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

Sollmann kirjutas: Lähedased meile geneetiliselt on Vm ugri-mugri juurtega põliasukad, mitte aga venelased, kui rahvus, tervikuna.
Läänepoolsete venelaste soontes voolab ikka väga ohtralt soome-ugri verd. Kohalikud rahvad sulandati ju suurde vene rahvusesse.
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Postitusi: 323
Liitunud: 28 Nov, 2005 23:54
Asukoht: Stockholm-Ormsö-Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas ormsö »

Minu Tallinna korter asub Telliskivi tänaval, vanas puumajas. Majas 5 korterit, neist üks Tallinna linnale kuuluv üüripind. Seal elas (nüüdseks välja tõstetud üürivõla tõttu) selline ca 23 a lastekodust pärit elu hammasrtaste vahele jäänud vene noorsand Vasja. Vasjal käis siis kogu aeg "külas" selline väga kirev ning enamasti kriminogeene kaader (narkomaanid, vargad, tema noortevanglasõbrad jne). Iga nädal oli mul nendega ütlemisi ning tuli ette ka füüsilist kontakti kui viskasin neid majast välja ja keelasin väravast sisse tulla. Alguses sain siis kogu aeg teada "kes ma olen ja kes eestlased on", siis olid aga nad ei tea kust saanud teada, et olen rootslane (tegelikult eestirootslane) ning edaspidi olin "ainult švedskii fašist". Ei lasknud ma end kordagi nendest segada ja oma koha leidsid nad ikka tänaval, kui juhtusin neid majas nägema. Tuli siis aga pronksöö ja olin Tallinnas. Siis kui kogu kaader lõhkus ning laamendas tänavatel, istusid nemad suhtkoht vaikselt Vasja juures ning jõid viina. Kui Kopli vandid hakkasid kampadena kodu poole linnast öösel kõndima, ajasin mina igaks juhus oma autod ja bussi tänavalt hoovi, ning Vasja sõbrad olid need kes aitasid väravaid lahti hoida ning kirusid ning vandusid oma laamendavaid rahvuskaaslasi maapõhja. See tuli mulle aga täieliku üllatusena, ning olgem ausad, sellise kaadri poolt veel eriti.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Päris huvitav teema, katsume, et lihtsustatud lahmimiseks-sildistamiseks ei läheks. Tahtsin lisada, et suhteid raskendab see, et siinsed venelased on väga erinevad oma taustalt ja seetõttu on ühtlustatud suhtumine raske tekkima. Eestivenelased alles hakkavad kujunema (eespool oli positiivseid näiteid). Lisaks on mitmeid vahevariante - venemeelsed, natuke eestimeelsed, peaaegu täiesti eestimeelsed (eriarvamused võivad ilmneda mõnes üksikus küsimuses). Ajajooksul see ühtsus positiivses mõttes kindlasti järjest suureneb, eriti kui koolisüsteemis midagi kihva ei keerata. Eeldused tulevikus hästi läbi saada on täiesti olemas (eestisiseselt), venelased on eestlastele kultuuriliselt ikka hulga lähemal kui Põhja-Aafrikast pärit "prantslased" oma kaasmaalastele, kuigi nende prantsuse keel võib olla veatu. Sõja korral võivad Vasja pätipoistest sõbrad isegi idavaenlase pihta tulistada, sest nad ei taha, et keegi siinset elu muutma hakkab. Siinne elustiil meeldib neile juba rohkem kui idapoolne.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Postitusi: 1378
Liitunud: 31 Jaan, 2005 19:45
Asukoht: Planeet Maa
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

medal kirjutas:
Sollmann kirjutas: Lähedased meile geneetiliselt on Vm ugri-mugri juurtega põliasukad, mitte aga venelased, kui rahvus, tervikuna.
Läänepoolsete venelaste soontes voolab ikka väga ohtralt soome-ugri verd. Kohalikud rahvad sulandati ju suurde vene rahvusesse.
Seda ma tglt silmas pidasingi.
Lääneotsa venestunud ugri-mugrilased on meile gen. samahästi kui vennad ja õed.
Kaugemaltnurga vasjadega on meil aga samapalju ühist kui nt 'aafrika prantslastega'
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Postitusi: 2180
Liitunud: 30 Dets, 2004 12:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Põlvkondade teema on see venelastega läbisaamine.
Laias laastus paistab nii: 60-datel sisse toodud, praegused pensionieelikud ei suuda sellega eriti leppida, et siin teine riigikord on, nad ei õpi keelt ja käivad, rusikas taskus. (räägin laias laastus, ei ütle, et nad kõik sellised on)
Aga noorem põlvkond, kes praegu on nii 20-sed, kes pole kommunismust tunda saanud: paistab, et nemad on riigikorraga juba leppinud ja räägivad ka riigikeelt aga piir tuleb pronkssõduri juures, kus nad ikka väidavad, et nemad on meid vabastanud jne.
Mind huvitab rohkem, mis saab aga nende lastest.

Üldiselt sellel taustal, kus õllesed rullnokad virisevad peale sõjaväekutse kättesaamist, et "miks mina pean neid toompea rasvamagusid veel kaitsma," samas siin loen, et mõni venelane on valmis relv käes, põhiseaduslikku korda kaitsma - asi on lootustandev.

Tegelikult pole asi sugugi nii hull, kui Puutja, Vasakpartei ja Savisaar halavad, äärmuslasi on, mõlemal poolel, aga neid on vähe. Põhimass nii eestlastest kui venelastest vaatavad neid laamendajaid kui idikaid ja elavad rahulikult edasi. 20 aastat tagasi võtsime siin poistekambad kokku, et "lähme venelasi peksma," aga see jäi kuidagi aegamööda soiku ja on aktuaalsuse kaotanud. Viimasel ajal on rahvuslikul pinnal löömasi ikka kaunis harva.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist