"Jutustusi kodumaa ajaloost"

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Tarmo Männard
Liige
Kontakt:

"Jutustusi kodumaa ajaloost"

Postitus Postitas Tarmo Männard »

Mäletate ju seda ajalooõpikut..seda, kus sees on ülestõestetud kraega nuhi pilt!?
Eks enamus jama on seal sisuline...aga...aga....mitteainult! :)

Nojah. Istun ma vetsus ja loen sealt lugusid ja vaatan pilte...ja ühtäkki on mul taaskohtumine lausega, mis juba kaugel kooliajal tähelepanu köitis.
Panen ta siia kirja koos paari varasema lausega:

"Õhtul kell üheksa kõmatas ristleja Aurora" kahuripauk. See oli märguanne pealetungiks."Aurora" helgiheitja valgustas punaseks värvitud uhket hoonet. Palee akendest ja barrikaadide tagant külvati pealetungijad üle kuulirahega. Esimene katse Talvepalee vallutamiseks tõrjuti tagasi.
Siis hakkasid mürisema kahurid. Tulistati teisel pool jõge asuvast kindlusest.
"Aurora" tulistas PAUKPADRUNITEGA (minu sõrendus), et mitte purustada ajaloolist hoonet."

Mäletan, et mõtlesin juba 10 a poisina imestunult:
Miks peaks keegi tulistama vaenlast paukpadrunitega?
Milleks sel juhul üldse tulistada?

Praegu imestan lisaks, et...kas tõesti oli mässajate eesmärgiks vaid õhusurvega aknaid lõhkuda?
Sest no TEGELIKULT ei olnud ju tegemist mingite eriliste ajaloosäilitajate seltskonnaga.

Mida vastab lugupeetud Tarkade Klubi?
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kindlasti oskab vastata raamatu autor - minu teadmise järgi paneb kut duracelli jänes Raadio 2-s(ma ise satun seda jaama väga juhuslikult kuulama). Tegelikult tollal ei huvitanud meid need "suured teadmised" ju karvavõrdki! Seega mingite paukpadrunite rõhutamine - kui seal ka mingit tõeväärtust oleks olnudki - oli üks "hane selga vee viskamine"! :wink: Selle looga seoses meenus hoopis Brežnevi "Väikese maa" "läbitöötamine" klassijuhatajatunnis. Klassijuhataja alla aastane põnn oli raamatu eelmisel õhtul läbi vaadanud ja vaene mamma pidi vabandama, et ta sellise ära ilastatud ja katki näritud teosega meie ette pidi tulema. Ega meiegi tema järeltulijast targemaks saanud - ma ei tea isegi mis maitse sellel asjal oli.
Tarmo Männard
Liige
Kontakt:

Ohjummal...jah!
Klassijuhatajatunnis võeti läbi "Väikest maad"- kuidas venelased joonistasid linale Hitleri vuntsidega sea ja kõik ligiroomajad kuulipritsist maha lasid.
Ja neetud fashistidel ei jäänudki muud üle, kui oma juhi pildi pihta kahurituld anda....
On ikka imekspandav, MISSUGUSEST veest ja vasktorust läbi on käidud.

Aga kas Neva peal paugutamine siis oli või ei olnud? Ja kui oli, siis pole kuulda, et ka Peeter-Pauli kindlusest Talvepalee pihta metalli oleks lennutatud.....et siis veel paukpadruneid? :)
Viimati muutis Tarmo Männard, 02 Mär, 2009 14:09, muudetud 1 kord kokku.
lamjak
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lamjak »

Täiesti ilmselgelt olid Talvepalee ründajad kõrge moraali ja hästiarenenud ilumeelega kodanikud, kes tegid kõik endast oleneva, et säilitada arhitektuurilist pärlit, mis sümboliseeris neile rõhuva klassi ebainimlikku suhtumist lihtsasse inimesse, kes andis endast kõik, et toita oma nälgivat peret orjastavates tingimustes. Ei ole alust kahtlustada kontrrevolutsiooniliste kärnaste koerte kuritahtlikku sobingut, mis oleks takistanud vaprate punaste madruste ligipääsu lahingmoonale. Ka pole põhjust naeruväärseks oletuseks, nagu poleks õilsad kangelaslikud revolutsioonilised meremehed suurtükke osanud suunata taktikaliselt soodsamas suunas. Kõrgelt tsiviliseeritud inimestena ei kasutanud hoone vabastajad ka siseruumides käsirelvi enne verejanuliste vastaste täielikku alistumist, säilitamaks elajaliku rõhumise imekauni sümboli struktuurset terviklikkust nõukogude rahva hüvanguks ja üleüldiseks heaoluks.

Ma eeldan, et selline vastus on ammendav.
Tarmo Männard
Liige
Kontakt:

Sellesama ajalooõpikuga tuleb meelde ka lugu...Olin selleks hetkeks omal käel tudeerinud "Sõjalise algõpetuse kursust".
Nii et suutsin toona 10 aastasena käisest puistata termineid nagu "Mosini vintpüss" ja "76 millimeetrine polgukahur" ja oskasin seletada, mis vahe on Maximi ja Gorjunovi RK-del jne... :)

Õpikusse olid joonistatud ka kahuri ja haubitsa pildid.
Ja ma olin vahetunni ajal lubanud poistele, et tõestan tunnis, et õpetaja ei tea asjast õhkagi!
Ootasin peaaegu tunni lõpuni, kui õps...kes oli samal ajal ka Tall 9 kk dire ütles tunni lõpul, et "kas küsimusi on?
Tõstsin käe: "Ölege palun, mis vahe on kahuril ja haubitsal, nad on piltide peal üsna ühesugused?"

Vastus ületas kõik ootused:
"Vaata, Tarmo, vanades jahimehejuttudes räägitakse, et "Võtan haubitsa selga ja lähen metsa"
Ja see tähendab seda, et haubits on kahurist palju väiksem. Seesugune, mida üks sõdur jõuab turjal tassida!"

:)
Tarmo Männard
Liige
Kontakt:

lamjak kirjutas: Ma eeldan, et selline vastus on ammendav.
Turakas!! :lol: :lol: :lol:
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Kirjutan jälle asjast midagi teadmata. See Aurora märguande pauk võis olla lastud ilma mürsuta ja kogu lugu, mitte et käis hirmus tühjatulistamine. Ei tea ka, kas Auroralt oli võimalik üldse Talvepalee pihta laske teha. Lisaks on ju ka mingi teooria, et mingit erilist vallutamist ja vastupanu ei olnudki, või kuidas?
Sporrenberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sporrenberg »

Venemaal teemat laialt käsitletud.
Paraku Eisenšteini, Sergei Mihhailovitši linateoses lavastust Talvepalee vallutamisest ja Admiraliteedikäigu raudväravatest ülesronimist....ajaloolistes mängufilmides palju kasutet motiiv, näidatakse tummfilmina kui kroonikakaadreid.Tegelikkuses ööl vastu 8. novembrit (26. oktoobrit) hõivati Talvepalee praktiliselt ilma vastupanuta, linnarahval polnud järgmisel päeval aimugi öösel toimunust.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

"Jutustusi kodumaa ajaloost" ka täiesti olemas, kuigi pole käepärast. Nuhi pilt kah hästi meeles ja veel mõned iseloomulikud. Aga mida tahaks öelda selle õpiraamatu kohta, on, et kuigi tegemist punapropagandaga, oli sisu ülesehitus ja lahtiseletus siiski tore, ladus ja huvitav. Nagu need "uued sõnad", "kodanlaste" pildid jne.

Mina olen kuulnud, et Talvepalee olla võimudelt ära võetud läbirääkimiste (ultimaatum?) teel, kuid osa joobnud bolševikke tahtis tüüpilisel slaavi kombel end ikka tõestada ja korraldas hiljem väikese röövründe, et süda rahule jääks.
Aurora pealt võidi tulistada muidugi nn paukmoonaga ehk (topisega) kartuusiga ilma mürsuta. Sellest olen omakorda kuulnud, et kuna paleed kaitses naispataljon, taheti neile väheke hirmu nahka ajada ja nad pottide-pannide juurde tagasi peletada. Olla ka õnnestunud.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Mäletan hästi oma esimest ajalooõpikut, põnev lugemine oli, alleski on vist praegu. Kogunisti virutasin ühe 9.klassi lõpupäevil vanapaberi kuhjast, kuna eelmise pidin ju 4.klassi lõpul tagasi andma. Seal oli jah palju põnevat lugemist, nuhi pilt oli ja mungad olid kuskil ka, nad tundusid mulle nii sarnased seal.
Seda zooloogiaõpikut kahjuks tookord ei leidnud, kus väljasurnud roomajate piltide sekka oli üks Liaz677 buss eksinud.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Mul on meelde jäänud, et Aurora tegi tõesti ainult märguandeks pauku. Vastupanu seal praktiliselt ei olnud (mõned paugud vist ikka vastu tulistati ka), nii et suurtükist tulistamiseks (mürsuga) puudus ka igasugune vajadus. Vseviov oma saates kunagi rääkis, kuidas see täpselt käis. Pärast leidsid punased palee keldrist veel joodavat ja siis oli eriti lõbus. Lisaks olid seal palee kaitsjate poolel mingid naissõdalased, kellest küll sõdalastena eriti kasu ei olnud. Võibolla on see saade kuskil netiavarustes isegi olemas, kavas oli küll jupp aega tagasi.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
cleo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas cleo »

Soobel kirjutas:Mäletan hästi oma esimest ajalooõpikut, põnev lugemine oli, alleski on vist praegu. Kogunisti virutasin ühe 9.klassi lõpupäevil vanapaberi kuhjast, kuna eelmise pidin ju 4.klassi lõpul tagasi andma. Seal oli jah palju põnevat lugemist, nuhi pilt oli ja mungad olid kuskil ka, nad tundusid mulle nii sarnased seal.
Seda zooloogiaõpikut kahjuks tookord ei leidnud, kus väljasurnud roomajate piltide sekka oli üks Liaz677 buss eksinud.
Pergele, kas kellelgi pole alles Riigi ja Õiguse aluste õpikut, vot seal oli tõelisi pärleid sees..... Tollases 8-das klassi võeti see teema läbi... oleks huviline...
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Palametsa on kombeks mõnitada, aga tahaks teda ka natuke kaitsta. Palamets on suurepärane metoodik ja praktik ehk teab, kuidas peab õpetama, et lastel oleks huvitav ja oskab seda ka ise, tõestuseks need rahva seas populaarsed jutusaated raadios. Lisaks on Palamets tüüpiline koolmeister selles mõttes, et ta on vormiliselt riigitruu ja õpetab iga võimu ajal nii "nagu peab" (muidu ei oleks varem üldse saanud, nüüdki vist ei saa hästi iga päev rääkides, et Ansip on halb, halb). See õpik oli mu teada eriline selles mõttes, et oli vist ainuke eraldi õpik rahvusvabariikides kohaliku ajaloo kohta, üleliidulised normid sellist ainet ette ei näinud, kõike võis käsitleda ainult üldise ajaloo raames. Lisaks nuhi piltidele sai laps sealt teada, et oli üldse olemas Eesti Vabariik, kui sellest kodus väga palju ei räägitud. Lisaks olid ajaloohuvilise õpilase jaoks populaarsed ka kõiksugu muud propagandaraamatud selle kohta, millised sead pesitsesid EW-s. Mõnel sellisel raamatul oli isegi kolm lõvi kaane peal. Liigse propaganda suutis normaalne aju sealt enamvähem välja filtreerida ja see ei seganud. Ka Palametsa raamatus oli peale nuhi pildi veel ilusaid pilte, linnusest näiteks.
Pärtel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Pärtel »

juhtusin, mõned head kuud tagasi, nägema RTR pealt üht dok saadet Talvepalee vallutamisest. nii imelik, kui see ka ei tundu, oli see vastupidine varem ajaloost teadule. nimelt väideti seal seda, et mitte Aurora ei tulistanud Talvepaleed, vaid seda tegi kahurvägi. kaitsesid Talvepaleed aga hoopiski naistest koosnevad mingid Kodukaitse moodi üksused. see kahurvägi tulistas aga Talvepaleed alles PÄRAST selle vallutamist. kas see oli vajalik ideoloogilises võtmes, ei oska öelda. igal juhul saadi see Talvepalee kätte ilma eriliste inimohvriteta, sest neil naisväelastel polnud õieti relvigi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline