Viktoriin

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
teddybbeer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teddybbeer »

152mm?
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nublu »

teddybbeer kirjutas:152mm?
veel suurem 8) 8) :lol:
Kasutaja avatar
taipohh
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas taipohh »

380mm
Kui ma oma suhkru normi ei saa, siis ma vihastan!
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Kontakt:

taipohh kirjutas:380mm
Nüüd läks üle...

Väike vihje veel, need algses küsimuses mainitud kaliibrilt suurimad ning merekindlusele kuulunud kahurid olid 12" ehk siis 305 mm.

Peale selle oli merekindlustes veel neli veidi vähem kuulsat kahurit Suurupis, mis oma kaliibrilt jäid neile 305 mm alla. Aga mis ei ole antud küsimuse subjektiks.

Suurestükke, mille kohta mina küsin, olevat ka olnud neli. Ning puhta maavägede käsutuses.

Nii et lisaks pakkumisi, härrased :wink:
teddybbeer
Liige
Kontakt:

nu siis pakun 203mm.. igatahes kiire guugeldamine väitis et vene kroonul olnud kuni selle suuruseni välisuurtükid kasutusel... v oli ka 280mmseid? enda järelduse et 152mmine tulenes sellest et talvesõja jooksul sommidel vägevaimad tykid olid 152mmised(ike välisuurtükivägi) ja eesti territoriaalkorpuse käes olid kah max 152mmised... välikindlustusi ju eestil ei old?... mudugi kui suur berta on kohaliku päritoluga siis on oopis teine lugu :wink:
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Kontakt:

No see on kõige lähem pakkumine, mis seni tulnud :wink:

Kuna näib, et suurte torude huvilisi siin eriti ei ole. Ning lihtsalt pakkumine ka kellelgi verd käima ei aja, siis loeks selle äkki õigeks vastuseks, kuna ka ilus põhjendus pakkumisel juures on 8)

Aga tegelikult oli suurestükiks 229 mm (ehk siis 9") vene mortiirid. Mis asusid Jaanilinna lähedal betoonalustel. Oma 135 kg kaalunud mürske võisid tulistada 7 km kaugusele. Väidetavalt olevat samadel positsioonidel teinud läbi ka II Maailmasõja.

Ja raamatuks kust see tarkus pärit on, oli Mati Õun, "Eesti Sõjavägi 1920-1940". Seal on ühest neist pilt sees ning selles pildiallkirjas siis need targad sõnad nende mortiiride kohta...

See on ka ainus koht kus ma nende kohta mingit tarkust leidsin, nii et kui kellelgi mingit täpsemat infi nende kohta on (kust ja kuidas saadud ning kuidas nad selle II Maailmasõja läbi tegid), siis oleks tore sellest kuskilt lugeda...

Aga las nüüd siis Teddybeer küsib järgmise küsimuse...
teddybbeer
Liige
Kontakt:

ehh mul hakkavad küsimused vaikselt otsa saama :D
midagi lihtsat:
Missugune sakslaste Teise maailmasõja operatsioon kandis esialgset nime "Operatsioon Fritz"?
Kasutaja avatar
taipohh
Liige
Kontakt:

Barbarossa :?:
teddybbeer
Liige
Kontakt:

vastus õige! aadu vahetas nime 17. 12. 1940.
küsimise kord laeb üle taipohhile.
Kasutaja avatar
taipohh
Liige
Kontakt:

nooh....sihuke lihtne.
mis otstarvetel kasutasid sakslased inglise Bren liikurit(vist tohib öelda liikur)
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Sakslased panid neile tankitõrjerelvad peale. V.t. linki:
http://www.geocities.com/Augusta/8172/p ... 3.htm#bren

Aga kuuldavasti kasutati neid trofeerelvi ka niisama luureks, õppusteks, sõdurite vedamiseks jne. Aga Sa pidasid silmas vist ikka seda tankitõrje värki.
Kasutaja avatar
taipohh
Liige
Kontakt:

jah...sinu küsimus.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

propatria kirjutas:
Milleks kasutati sõjanduses II Maailmasõja ajal (ametlikult!) veel kahurimürske lisaks kasutamisele neile sobiliku relva laskemoonana?

Selgituseks niipalju, et minu poolt soovitud tegevust harrastati kindlasti NSVL relvajõududes, teiste riikide kohta täpsemad andmed mul puuduvad.
Üks varasemaid ja kuulsamaid teadaolevaid fakte mürskude kasutamisest lennukipommidena oli Jaapani kallaletung USA-le Pearl Harbouris. Jaapanlased varustasid 16" laevasuurtüki mürsud stabilisaatoritega ja kasutasid neid väga efektiivselt USA liinilaevade vastu.
propatria
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

Tänu täpsustava kommentaari eest! Ise ei ole teiste riikide sellelaadsete tegemistega tõesti päris kursis.

Lugupidamisega ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Tavaliselt püüab iga riik oma maskeerimisvormi ise välja mõelda. Eks maastikud ja looduse värvid ole piirkonniti erinevad ning potentsiaalsest vaenlasest tuleb ka pisut erineda. On aga mõned eriti õnnestunud laigud (Woodland, Flecktarn, DPM, CADPAT jne), mida tarvitatakse üle ilma. Neid kopeeritakse litsensi alusel üks ühele, muudetakse pisut laikude kuju, kohandatakse värvilahendust vastavalt loodusele või piraaditsetakse autoriõigusi eirates niisama :oops:
Üks riik võttis üle ühe maailmamustri laikude kuju, värvilahenduse tegi aga punaseks!!! Mis mustrist ja mis riigist on jutt? :roll:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist