Aili't on Lärka lehel vast kõige paremini kajastatud - see seisab praeguseks restaureerituna Hamina's Reserviupseerikuolu muuseumiõuel. Jukka Purhonen on masinale restaureerimise käigus koostanud väidetavalt sõjaaegsega autentse värviskeemi, ning Ailile on praeguseks ainukesena replikana taastatud Soome StuG'idele iseloomulik varustuskast. Masina eripärana võib välja tuua esiplaadi, mille luugid avanevad Panzer III sarnaselt ette, mitte külgedele, nagu StuG G'del harilikult.
Natuke ajaloolisest taustast ka: Peale Talvesõja rahulepet hakkas Soome otsima võimalusi oma relvastuse täiendamiseks, et võimaliku uue sõja korral N-Liiduga oma territooriumi edukamalt kaitsta. Sellega seoses osteti Saksamaalt 59 StuG III G'd, milledest esimesed 30 saabusid kolmes jaos 1943. aasta suve lõpul ja ülejäänud 1944ndal aastal. Lisaks värvimisele Soome kamosse varustati masinad varustusekastidega ning mootorikattel ettejäävad tagavararattad nihutati meeskonnaruumi külgedele. MG34 monteeriti maha ning asendati vene DT kuulipildujaga. Aili oli toodetud MIAG'i poolt. Jätkusõjas kogunes selle masina arvele seitse T-34', milledest viis hävitati 25ndal juunil Tali-Ihantala lahingus Leitimojärvi lähistel ning kaks Vuosalmi lahingus 11. juulil.
Aluseks oli sobiv valida Dragoni StuG III Ausf.G Early Version'i karp. Juurde ostsin Voyager Model'i porilauaetsid ning kuna masin on kõigile Soomes muuseumiõue peal vaadata, siis ei saanud karbis olevate roomikutega valetada, vaid pidin eraldi ostma kinnise hambaga Friulid. Esiplaadiga aitasid mind Siim ja Urmas ning DT saan samuti Urmaselt. Siinkohal tahaks veel tänusõnadega mainida Andreas Lärka't, kes ei venita meilidele vastamisega ja on andnud väga konkreetseid vastuseid tekkinud küsimustele.
Kuna Lärka lehel olevate fotode levitamine on autorikaitseseadustega piiratud, siis ei hakka ma siia teemasse päris Aili pilte postima, vaid üsna head pildimaterjali saab siit vaadata http://www.andreaslarka.net/ps531008/ps531008.html
A mudelist ka. Dragon läheb kokku tavapäraselt hästi. Kuna alus on sama Panzer III'ga, siis tegevuskäik oli juba tuttav. Etsisid panin ma sellises mahus aga esimest korda kokku ja need pakkusid seevastu kohati teravaid elamusi. Scratch'ist interjöör oli ka omaette elamus, mis seisnes suuresti stüreenist kastikeste vorpimises ja nende traadiga ühendamises - eks ma harjutan vaikselt Panzer IA interjööri jaoks:P
Pildid ka:

Sisemust on scratchist mõnevõrra juurde ehitatud. Päris palju on seetõttu küsitud, kas ma jätan katuse pealt ära käima - ma ei tea veel, üsna suur oht on, et katuseplaat jääb rõvedalt irvakile ning kui nii juhtub, siis ma liimin ta ikkagi kinni. Üldiselt võib interjööri enda suht lõpetatuks lugeda.

Tagumine kast on stüreenist koostatud. Piltide järgi tundub olevat nõksu liiga kõrge, samas nad vististi olidki alguses kõrgemad ja siis mingil hetkel lahingute ajal kärbiti madalamaks. Igal juhul ümber ma teda enam tegema ei hakka, kuna täpseid mõõte kasti kohta pole kuskil avaldatud ja nõnda pole võimalik kindlaks teha, kui palju ja kas ta üldse oma mõõtudelt mööda on.

...ja kasti raam:

Tagavararatta uus asukoht raketisega:

Urmase valmistatud vormid uue esiplaadi valamiseks - Järgmine nädal saab näha, kuidas mul epo valamine välja kukub:

Echelon valmistab ka eraldi StuG'i soome variantide dekaale paarikümne erineva isendiga. Ka Aili on ilusti olemas, seega pintsliga filigraanhullust ei pea, jumal tänatud, tegema:

Hetkeseis on siis selline. Kuna mu enda pildimasin on lõplikult peetis, siis järgmised pildid saab, kui ma järgmine kord viitsin töö juurest kaamera jälle ära virutada.
Kristjan