Tundub, et hämati ka selles erilubade punktis.Muinsuskaitseobjektidel võivad metallidetektoreid uurimistöödel kasutada vaid Muinsuskaitseameti kirjalikku eriluba omavad ja teaduslikku uurimistööd tegevad teadlased.
Teemakohast
Ei hämatud hr. Siga! Ilma kirjaliku loata ei tohi muinsuskaitseobjektil metallidetektorit kasutada!Siga kirjutas:Siinkohal oleks paslik lisada tsitaat ajakirjanduses avaldatud üleskutsest:Tundub, et hämati ka selles erilubade punktis.Muinsuskaitseobjektidel võivad metallidetektoreid uurimistöödel kasutada vaid Muinsuskaitseameti kirjalikku eriluba omavad ja teaduslikku uurimistööd tegevad teadlased.
P.S. Kirjalik luba on see va Muinsuskaitseameti peadirektori käskkirjaga väljastatud "propusk" arheoloogilisteks uuringuteks. Ja seda võivad taodelda üksnes arheoloogilise eriharidusega inimesed.
Käed eemale muinaspärandist!!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
http://www.postimees.ee/?id=136900
"Virumaal on metsades sõjaaegset lahingumoona otsivad kohalikud korrakaitsjatele juba aastaid muret valmistanud. "Mustadeks arheoloogideks" nimetatavaid õigusrikkujaid on prokuratuur ka varem kohtu ette saatnud. Ida-Virumaal on esinenud ka juhtumeid, kus lõhkekehade otsijad on oma ebaseadusliku tegevuse käigus plahvatustes hukkunud".
"Virumaal on metsades sõjaaegset lahingumoona otsivad kohalikud korrakaitsjatele juba aastaid muret valmistanud. "Mustadeks arheoloogideks" nimetatavaid õigusrikkujaid on prokuratuur ka varem kohtu ette saatnud. Ida-Virumaal on esinenud ka juhtumeid, kus lõhkekehade otsijad on oma ebaseadusliku tegevuse käigus plahvatustes hukkunud".
http://www.postimees.ee/?id=136900
midagi militaarset
midagi militaarset
Nagu oleks Narva veehoidlast tšainikuga vett võetudhttp://www.postimees.ee/?id=136900
midagi militaarset

Ei ole olemas mõistet "kutseline metallidetektori kasutamine"! Järgmine lause kuulub juba "Nelli Teataja" kuldvaramusse! Teadus ei hävita!Tänan.Sõela-detektori loogikast saan täiesti aru.Eelnevalt loetu põhjal nõustun ka väitega,et tänase seisuga tõesti Eesti Vabariigis metallidetektoritele ning igasuguste muude arheoloogilises uurimistöös rakendatavatele otsimisvahenditele erilubasid ei väljastata.Kahjuks ei saa ma aru,kuidas on see seotud hobidetektorismiga.Nimetasin teadlikult hobidetektorismi,eristamaks seda kutselisest metallidetektori kasutamisest.Võimalik,et arheoloogide hulgas on huvigrupp,kelle eesmärgiks on piirata metallidetektorite kasutust arheoloogilistel töödel.Arheoloogia,mis oma olemuselt on pigem hävitav kui loov teadus,võib sellisest piirangust isegi võita.Isiklikult arvan,et kaotused oleks suuremad.Hobidetektorismiga ma arutatud teemal märkimisväärset kokkupuudet ei näe.
Arheoloogilistel väliuurimistel kasutatavad meetodid on ainuisikuliselt kaeveluba omava arheoloogi otsustada ja vastutada, metoodika pädevusest sõltub aruande tõsiseltvõetavus. Mingid hobidetektoristid ei oma arheoloogiateadusega tõesti mingitki tõsiseltvõetavat kokkupuudet.
Pihtas-põhjas Robert! Vitsameeste töö ja leib võetakse detektoristide poolt ära. Nüüd on siis lõpuks ka süüdlased siin foorumis avalikustatudRobert kirjutas:Võimalik,et arheoloogide hulgas on huvigrupp,kelle eesmärgiks on piirata metallidetektorite kasutust arheoloogilistel töödel.

P.S. Päriselt ei tohiks muidugi kõrvale heita ka "sõelujate" ja "mullapuurijate" huvigruppe, rääkimata üha suurenevast "georadaristide" fännklubist

Miks ei suuda?Mõned näiteks on usinad iseõppijad ning väljas viibinud rohkem kui diplomeeritud arheoloog kogu oma karjääri jooksul.Näiteks detektorist Arne Kivistik,kelle poolt on avastatud hulgaliselt muistiseid.Põllult leitud üksik denga ilma kalmele viitava muu leiumaterjalita ei pane mind küll telefonitoru haarama.Mina ei jaga Sinu arvamust,et oskus ''maastikku lugeda'',mullapinda hinnata ja selles leiduvate esemete järgi seoseid luua on ainult arheoloogidele koos ülikooli lõputunnistusega ulatatud oskus.Noh oleneb muidugi inimesest...Arheoloog kirjutas: P.S. Saad ju väga hästi aru, et denga väärtus sõltub kontekstist (ohvrikoht, külakalme etc), mida detektorist paraku adekvaatselt hinnata ei suuda. .
Kallis corvus!Mind paneb imestama sinu madal hinnang rahvuskaaslaste osas.
Kuida sa suudad üldse Eesti riigis elada?Kullast kaelaehte leiu kogemus minul puudub ja pole kuulda olnud,et keegi oleks ka leidnud,seega tegu puhtalt oletusliku väitega.Selles osas olen nõus,et inimene on loomult ahne.See ei kehti muidugi ainult detektoristide kohta...

Seda probleemi enam ei ole. Isegi leiukohal ausalt üle antud esemete puhul täna mingit hindamist ei toimetata. See iseenesest juba välistab võimaliku nurina justnagu pahatahtlikult antud ebaõiglase hinnangu osas. Ei ole ju ometi võimalik kahelda hinnangutes, mida antudki pole. Kuidas selline lahendus ennast õigustab on vast peagi näha.Need samad tegelased, kes kommenteerivad ja virisevad kuidas riik väidetavatel leidjatel leidu hinnates naha üle kõrvade tõmbab või kui ebaõiglased on muuseumide hindajad jne.jne.
Samas ei ole ma ealeski nõus praktikaga, kus kõikides maailma hädades süüdistatakse ühiskondliku hierarhia madalamat taset ehk siis lihtinimest. Küll ei ole ta piisavalt haritud ja ideeline, alatasa jääb üllusest ja omakasupüüdmatusest vajaka, siis ei kuula ta jälle käsku või on muidu loll nagu Iivan.
Selline alavääristamine ei ole lihtsalt ilus. Või õieti on see ikka üpris inetu, eriti, kui teada, et ühiskonna toimimiseks peaks olema veel teine, haritum, teadlikum ja oskajam pool, kes nagu õigupoolest peakski seda elukorraldust vedama ja kujundama.
Justnimelt, mõned on!...Valdav enamik detektoriste, kelle koguarv ulatub sadadesse, ei jaga paraku asjast (vabandage väljendit!) aga "ööd ega mütsi". Ma ei kujuta ette, kuidas oleks võimalik mingite kursustega neid piisavalt harida. See lihtsalt pole võimalik. Ja ega paljud härrased sellest hoolikski...Westland kirjutas:Mõned näiteks on usinad iseõppijad ning väljas viibinud rohkem kui diplomeeritud arheoloog...
Mis puutub aga usinatesse iseõppijatesse, siis tuletaksin Sulle siinkohal meelde üht kurvastavat lugu, kus mündiaarde leiukohast teadlikult eemaldanud detektoristid võtsid lisaks veel ette selle puhastamise ja konserveerimise. Otse loomulikult sooviti nagu õiged mehed kunagi, saada Eesti riigi käest ka kopsakat leiutasu. Sa vist peaksid aduma, mis eesmärgil mündiaare seadusevastaselt "lahti võtmine" toimus...

P.S. Võib juhtuda, et varsti hakkan ka mina pooldama detektorite lauskeelamist

Vot see on üks huvitav teema! Sellest ma saan päris hästi aru, et laialiküntud kogum korjatakse künnikihist kokku. Kuidas seda aga hiljem uuesti"lahti võetakse" sellest kuulaksin pajatusi huviga. Kui Sa pead silmas tehnoloogilist poolt, näiteks mõnede kokku oksüdeerunud müntide lahtivõtmist, siis oleksid ka professionaalsed nipid teretulnud.
Aga sa nimetasid ju ise need kirjutamata reeglid ära.Nii see ongi.Ei tea,kas olen naiivne aga minu tutvusringkonnas pätte ei ole.Leiukontekstist eemaldamisi muinasesemete puhul tuleb ette aga seda tehakse teadmatusest.Foorumis on sellistel juhtudel leidjat teavitatud ning soovitatud koheselt MK-sse pöörduda.Olen ka varem kirjutanud,et detektoristide seas valitseb mõningane segadus,kuna muinsuskaitseseadus ei seleta lahti,milline on ikkagi see riigi huvisfääri kuuluv kultuurilis-ajaloolise väärtusega leid.Viimase kümne aastaga, mil diskussioon eksisteerib, on üldse tekkinud mingid kirjutamata reeglid, mis detektoristide vennaskonnas oleksid nagu A ja O? Nimetage mulle need! Haudu ei avata? Kaevamata asulakohtadel ei tehta šahte? Kalmeid ei loobita laiali? "Järelkaevamisi" pooleli sessoonsetel kaevamistel ei korraldata? Asjasid ei eemaldata nende leiukontekstist? Vaadake peeglisse härrased!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist