"Piiteri õhukaitsest" = 6. üksik õhukaitsearmee

Väeosadest, nende ajaloost ja traditsioonidest. Nii Eestist kui välismaalt.
indrek1
Liige
Postitusi: 31
Liitunud: 19 Jaan, 2005 15:07
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Postitus Postitas indrek1 »

Täiendan veidi teemat - komandopunkti pildid nähtaval siin:http://tunelis.ginklai.net/fortification/Bajorai Need siis leedukate tehtud, kellega koos sai see tuur tehtud. Enda omadega läheb veel aega. Üks vana pilt ka seal hulgas :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Internetis otsides kohtab ka vihjeid ümber Leningradi kavandatud ballistiliste rakettide tõrjesüsteemist, kuid see jäi millegipärast pooleli. Moskva ümber on selline olemas, aga see väidetakse olevat efektiivne üksnes all-out sõja korral, sest tõrjerakeid kandsid võimsaid tuumalõhkepäid ja kõrgel atmosfääris toimuvate plahvatuste efekt on umbes sama, mis EMP pommil.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5563
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas:Internetis otsides kohtab ka vihjeid ümber Leningradi kavandatud ballistiliste rakettide tõrjesüsteemist, kuid see jäi millegipärast pooleli. Moskva ümber on selline olemas, aga see väidetakse olevat efektiivne üksnes all-out sõja korral, sest tõrjerakeid kandsid võimsaid tuumalõhkepäid ja kõrgel atmosfääris toimuvate plahvatuste efekt on umbes sama, mis EMP pommil.
See jäi pooleli ilmselt vastavaid süsteeme keelustava leppe allkirjastamise pärast. Lepe sõlmiti millalgi 1970-ndail ning selle alusel võis nii USAl kui N Liidul olla üks selline süsteem. Venelaste oma oli Moskva ümber ning jänkid kaitsesid oma tuumarakettide stardipositsioone.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Selle moskva oma kohta on muidu netis arvamusi (tundub, et põhjendatud), et see on kõlbulik vaid piiratud rünnaku puhul, selle efektiivsus lausrünnaku on umbes sama, kui üksik S-125 divisjon, mida ründab eri suundadest kümmekond lennukit.

Selle eesmärk pidi olema põhiliselt hiinlaste ühe lõhkepeaga vanade rakettide eemal hoidmine. Kontsentreeritud MIRV-idega rünnak läheb sellest ilmselt kohe läbi, sest tõrjerakette on selleks liiga vähe.
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas just plain mean »

14 õhukaitsediviis paiknes Tallinnas kesklinna surnuaia taga - seal, kus praegu on sidepataljon. Väeosa number oli 03115 ja komandopunkt paiknes minuteada Pääskülas. Millegipärast mulle tundub, et "Anood" oligi diviisi pozõvnoi.

Diviisile allus 4 seniitraketibrigaadi - 94. Keila-Joal ("Vodopad"), 207. Rakveres, 210. Saaremaal Kingissepas ja 898. Valgas (kuigi see vist oli hoopis polk).

Rakvere 207. seniitraketiväebrigaadi väeosa number 96420. Linnak oli raudteejaama taga, vana kaitseväe 5. jalaväepataljoni territooriumil. Seal paiknesid autorood, siderood, majandusrühm ja töökojad ning loomulikult staap ja komandopunkt (varemed on siiani alles suure raudbetoondetailidest angaari näol). Kummalisel kombel ei suuda ma meenutada brigaadi raadiokutsungit, kuigi teadsin seda väga hästi. Brigaadi staap paiknes varem Tapal lennuväekasarmutega samas linnakus, ent koliti Rakverre 1979.a. kevadel. Rakveres olevat enne seda paiknenud "strateegide" väeosa, mis mingil põhjusel olevat sealt praktiliselt üleöö ümberdislotseeritud.

Olen üritanud restaureerida mälus raketidivisjonide paigutust ja relvastust, ent ei õnnestu eriti. Mäletan, et Tapa lähedal Lehtsel paiknes ainus salajane divisjon S-200 rakettidega (divisjoni kutsung oli "Krokodil"). Sondas oli 4. zrdn ehk seniitraketidivisjon S-75 ("Vinilovõi"). Rakvere lähedal Tõrremäel oli 5. zrdn S-75 ("Balnik"). Kahalas oli 6. zrdn -S-75 ("Galife"). Kunda lähistel Viru-Nigulas oli 8. zrdn S-125 ("Detektor?"). Olid veel seniitraketidivisjonid Võsu ligidal Lahe külas, Püssi lähedal ja Kolga Aablas S-125 rakettidega. Kusagil paiknes veel mitu allüksust, sealhulgas tehniline divisjon (Ihasalus?), aga nende puhul pean küll paluma kõrvalist abi, et need kaardile panna.

PS Ka Neemel oli S-125 divisjon, aga ma pole kindel, millisele brigaadile see kuulus.
Viimati muutis just plain mean, 09 Aug, 2009 13:49, muudetud 5 korda kokku.
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas just plain mean »

valga polgu allüksuste paiknemise kaart:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... 554321&z=9
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kaasfoorumlane Leemet juba märkis täie teravusega, et Käsmus ja Võsul pole divisjone kunagi olnud... Rolling Eyes Aga tegelikult Võsult natuke edasi Lobi poole tegelikult üks S-75 zrdn paiknes mere ääres
Võsult pisut edasi mere äärt mööda paikneb Lahe küla, sealkandis oli tõepoolest kohaliku rahva kõnepruugi järgi "raketibaas". Paiknes pea täpselt Käsmu vastas üle lahe. Pädanikupõlves sai kord augusti õhtul rannas istudes ja sahvrist pännu pandud suitsulesta kausi sisuga lähemat tutvust soetades nähtud sealtkandis laia tulesaba taevasse siirdumas. Nägi välja samamoodi kui Kapjarõs (Kapustin Jaris) paar aastat hiljem tähendatu, ainult tunduvalt väiksem. Millega tegu võis olla, ei tea, õppelaskmisi käidi ikka mujal tegemas ja seitsmekümnendate keskpaiku siinkandis lahinglaskmine...???? Aga tagantjärgi meenutades olid need ööd augustilõpus ikka vaatamisväärsused omaette juba ainuüksi prožektorikiirte tõttu, mis merd kündsid. Visuaalne vaatepilt missugune...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas just plain mean »

Tõepoolest, lahinglaskmine Soome lahe kohal tundub pisut vähevõimalik, kuigi... Mine tea, äkki avastas lahingvalves olev toimkond "imperialistliku õhupiraadi" ja otsustaski tule avada vastavalt bojevoje dežurstvo reeglitele?
Lahinglaskmised väljaõppe kontrollimiseks toimusid alati Kasahstanis Baikonuri lähistel (Sarõ Šagan jt. veetlevad ning maalilised "suure kodumaa" paigad, mida elu jooksul on kohustuslik näha). Been there done that
Dan
Liige
Postitusi: 319
Liitunud: 03 Aug, 2005 16:08
Asukoht: Eestimaa
Kontakt:

Postitus Postitas Dan »

Kui tohib küsida, siis kust kõik neid väeosade kutsungeid teada saate ?
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

nad on kindlasti olnud -pomoshnik dezurnova po tsasti ja istunud vähe kommutaatori taga
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Lemet kirjutas: Võsult pisut edasi mere äärt mööda paikneb Lahe küla, sealkandis oli tõepoolest kohaliku rahva kõnepruugi järgi "raketibaas". Paiknes pea täpselt Käsmu vastas üle lahe. Pädanikupõlves sai kord augusti õhtul rannas istudes ja sahvrist pännu pandud suitsulesta kausi sisuga lähemat tutvust soetades nähtud sealtkandis laia tulesaba taevasse siirdumas. Nägi välja samamoodi kui Kapjarõs (Kapustin Jaris) paar aastat hiljem tähendatu, ainult tunduvalt väiksem. Millega tegu võis olla, ei tea, õppelaskmisi käidi ikka mujal tegemas ja seitsmekümnendate keskpaiku siinkandis lahinglaskmine...???? Aga tagantjärgi meenutades olid need ööd augustilõpus ikka vaatamisväärsused omaette juba ainuüksi prožektorikiirte tõttu, mis merd kündsid. Visuaalne vaatepilt missugune...
Peale Sahhalini intsidenti jäi seda tulistamist kindlasti vähemaks, sest tule avamise korraldus viidi nii kõrgele tasemele, et kui ükskord käsk saadi, siis oli märk juba kadunud.

Muide näiteks õhk-õhk rakettide lahinglaskmisi tehti küll Läänemere kohal. Kuuldavasti meile lähim polügoon oli Riia lahel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Postitusi: 19935
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kui Sa Sahhalini all pead silmas Korea 747 (KAL 007) allatulistamist esimesel septembril 1983 (sümboolne kuupäev, kas pole), siis minu poolt kirjeldatu juhtus varem, kuskil 75-76. Või vähemasti raudselt enne 79 aastat.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 741
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Kiviõli ja Sonda vahel oli üks raketibaas(praegu karjäär) ja üks oli Lüganuselt itta kilt-paar(EE alajaama lähedal). Tollest, mis Lüganuselt idas, oli parajat antennimetsa näha. Kiviõlis ega Sondas rohkem osasid küll polnud.
Kasutaja avatar
just plain mean
Liige
Postitusi: 627
Liitunud: 08 Dets, 2008 14:05
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Lihtsalt infoks ja jutujätkuks

Postitus Postitas just plain mean »

"Valgamaalase" jutt 20.09.2008 reporter Sven Andreson

Valgamaal asus ka 1115. seniitraketipolk, endise nimega 898. kahe Punalipu ordeniga seniitraketipolk, mis kuulus 14. õhukaitsediviisi koosseisu. Õhukaitsediviisi juhtkond paiknes Tallinnas Juhkentali kasarmutes. 14. diviisi koosseisu kuulusid põhiväeosadena seniitraketi- ehk õhutõrjekaitsevägi, raadiotehnikavägi, hävituslennuvägi ja tagalaväeosad.

14. õhukaitsediviisi seniitraketivägede koosseisus oli kolm brigaadi juhtkondadega Keila-Joal, Rakveres ja Kuressaares ning ainsa polguna 1115. seniitraketipolk, mille juhtkond resideerus Valgas ja komandopunkt niinimetatud 7. kilomeetril ehk Valgast Tõrva poole sõites seitsme kilomeetri kaugusel paremat kätt metsa sees.

Polgul oli 4–10 seniitraketi- ja 1–2 tehnilist divisjoni Valga-, Viljandi-, Tartu- ja Pärnumaal ning Läti territooriumil Härgmäel. Valgamaal asusid polgu allüksused näiteks Sangastes.

Niinimetatud 7. kilomeetril Valga lähedal Metsniku bussipeatuse juures paiknes ka teine väeosa, mis tegeles 5. õhukaitsearmee komplekside S-75 ja S-200 seniitrakettide tuumalõhkepeadega.

Link ka lõpuks:
http://www.valgamaalane.ee/210908/esile ... _foto1.php
Kasutaja avatar
paharet
Liige
Postitusi: 531
Liitunud: 14 Jaan, 2005 11:53
Asukoht: Tamsalu
Kontakt:

Postitus Postitas paharet »

Olid veel seniitraketidivisjonid Võsu ligidal Lahe külas, Püssi lähedal ja Kolga Aablas S-125 rakettidega.
Huvitav,et mina Kolga Aabla divisjonist midagi ei tea olen kõik suved veetnud lapsepõlvest alates seal.Lähim S-125 divisjon Kolga Aablale mida tean on Jumindal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist