Vanaonu saksa sõjaväes

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Kasutaja avatar
kloss
Liige
Postitusi: 352
Liitunud: 31 Mai, 2004 19:51
Asukoht: Kuressaare
Kontakt:

Vanaonu saksa sõjaväes

Postitus Postitas kloss »

Mõned head aastad tagasi leidsin vanaema pidialbumi vahelt mõned põnevad fotod( http://www.hot.ee/sojahuviline/ ). Kuna perekonna ajaloost pole vanem generatsioon eriti rääkinud, siis vanaonu Martini sõjapäevil tehtud pildid olid täielikuks üllatuseks. Kuna teema hakkas huvitama, asusin tasapisi vanaemalt infot pinnima. Selgus vaid väga lühike lugu.

Vanaonu Martin Teppan sündis 1925 aastal Kuremaa vallas Jõgevamaal. Kuna perekond oli suhteliselt vaene, siis oli ta sunnitud koos venna Karliga minema 1930date lõpus Tallinna paremat elamist/tööd otsima. Tallinna elust keegi eriti midagi ei teadnud. Teada on vaid see, et vanem vend Karl sõdis saksa sõjaväe kooseisus 1941 Saaremaa lahingutes ja hukkus. Hetkel on ta ümber maetud Kuressaare Kudjape kalmistule.
Noormast vennast eriti teateidei olnud, oli vaid teada, et ta ei tahtnud vanemale vennale alla jääda ja kippus ka sõjaväkke. Kuna sõja alguses oli ta vaid 16 aastane, siis suure tõenäosusega valetas end vanemaks ning suure tõenäosusega valetas ka oma nime. Seda arvan sellepärast, et teadaolevates nimekirjades tema nime ei leia. Kuna minu vanavanaisa oli teise poja sõttamineku vastu, siis sai kogu sellest loost tabuteema. Teada on vaid seda, et Martin oli saksa sõjaväes Rebase pataljonis, võitles Venemaal, elas üle nii Sinimäed kui ka Emajõe lahingud, sai autasusid(millede üle ta väga uhke oli olnud) ning euroopasse taandumise asemel läks metsavennaks. Metsavennana tegutses Avinurme kandis koos sõjakaaslase kellegi Kasega(võis olla Hugo) ning koos langesid Sadala-Avinurme piirkonnas(aasta teadmata, teada oli koht ja 1990date alguses matsime Martini ümber Palamuse kalmistule).

Kuna Martini sõjakäigust on väga vähe teada, siis olen üritanud ise mitmelt poolt otsida viiteid temale. Aga pole kahjuks midagi leidnud :( Kui kellegi on tuttavaid Rebase pataljoni vetarane või muid huvitavaid allikaid, siis võite neid pilte naidata. Või kui kellegi on materjale Rebase pataljoni kohta, siis oleksid ehk ka need abiks ?
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Metsavendade lehel http://www.rk.ee/metsavennad/langenud/kal.html
on langenutest

Kask, Hugo, langenud/arreteeritud 29/10/1945 Tartumaa, Avinurme; andmete allikas Riigarhiivi filiaal: F. 131, s. 9, lk. 31

Samal päeval ja samas kohas langenud/arreteeritud:
Pärn, Hugo, 29/10/1945 Tartumaa, Avinurme, F. 131, s. 9, lk. 31
Pärn, Mihkel, 29/10/1945, Tartumaa, Avinurme, F. 131, s. 9, lk. 31

Avinurmes tapetuid on veelgi, sellel kuupäeval tapetud/arreteeritud metsavendi vaid need kolm.

Seda toimikut maksab vaadata; kui pole päeva või nädalaaruanne, siis tasuks otsida selle aja julgeoleku- ja sisemini-i aruandeid Keskkomiteese ja Moskvasse. Sest sain aru, et Martin Teppani surmaaeg on ka teadmata, aga langes koos Hugo Kask/Kasega. Ja järsku aitab siis see Hugo Kask'i nimi edasi ka sõjaagseis otsinguis (üksus jms).

Üks Hugo Kask (sünd. 9. X 1909 Võtikvere vallas, isa Jaan) on õppinud Tartu ülikoolis (matrikkel 14269; lõpetas 1942 metsanduse).
tiir
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 22 Jaan, 2012 13:17
Kontakt:

Re: Vanaonu saksa sõjaväes

Postitus Postitas tiir »

Martin Teppan,Uno Kask,Mihkel Pärn lasti maha 29.10.1945a.haarangul.Elusalt saadi kätte August Pihkva..Rühma kuhu need mehed kuulusid on NKVD nimetanud "KRANAADIHEITJAD"1945A.suvel juhtis rühma Kaarel Rajasalu Venevere Kaitseliidu rühmaülem.Samast rühmast Vello Kask areteeriti 05.11.45a. 10a.Magadanis,tuli eluga tagasi.Heino Rosin lasti maha11.08.45a.Rajasalu areteeriti 1953a. 25+5a.; Evald Taliste s.1927a. 1949a.surmanuhtlus. Põhjala Ott suri vangis.Lepp Jakob langes haarangul.Mälestusi sellest rühmast palju,ka nimesid.1945a. suvel oldi laagris praegu ida-virumaa ja Jõgevamaa piiril ,mehi umbes 15. Seiklusrikkad operatsoonid Venevere ja Laekvere miilitsa ,jt.bolsevike vastu.Seda päva, kui Martin jt.maha lasti ,meenutab Heino õde Aime.Oli1945a.sügis,tulime koolist ,külavahel tulid vastu vene sõdurid .See mees kes kolonni ees sammus üritas akordioni mängida.Jumal küll see on ju Uno pill,jäin tee äärde seisma õhust tuli puudus .Siis nägin sõdurite keskel "väikest kutti" ,August Pihkvat,ta vaatas mulle otsa ja ütles :ära karda.Tee ääres kartuli põllul lebas surnud inimene.Kodus kuulsime et see oli Uno.Martini ja Mihkli surnukehad olid põllu servas metsa all.Matsime nad meie talu kaskede alla .Sinna kuhu olime koos Uno ja Martiniga paar kuud tagasi matnud mu kalli velle Heino.
Walther
Liige
Postitusi: 64
Liitunud: 17 Dets, 2005 19:46
Kontakt:

Re: Vanaonu saksa sõjaväes

Postitus Postitas Walther »

Eino (vist siiski mitte Heino) Rosina kohta on mul selline info:
24.08.1926-11.08.1945 Otto poeg
Pärit Avinurme valla Laekannu küla Raja talust. Oli üks 7 lapsest. Lõpetanud Laekannu põhikooli. Isa oli Avinurme OK jaoülem. Oli ise OK-s 1944 Eesti kaitselahingutes. Metsavend kodukandis alates 1944 aasta septembrist Kaarel Rajasalu salgas. Osales rünnakutes Sadala ja Avinurme TK-dele. Kevadel 1945 liitus salk Venevere-Paasvere metsavendadega. 11.08.45 läks kohtuma tütarlapsega, kes osutus NKVD provokaatorisk. Võeti vangi ja nõuti punkri asukoha näitamist. Põgenes metsas, kuid jälitajad tapsid ta kodutalu piiril. Maeti 12.08.45 salga poolt kodutalu metsa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline