Soome kaitsevõime

Vasta
Vaikne Laskur
Liige
Postitusi: 38
Liitunud: 23 Jaan, 2008 18:24
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Vaikne Laskur »

See on ainult algus.
10 aasta pärast meil on veel palju väiksem armee ( tõenäoliselt Horneteist ehk lennab pooled + muud säästud )
Uutised on meil nii et Euroopas ka armeed tehakse väiksemaks ( Belgia , Hispaania , Saksa jne. ).
Me peame ka olla nende hulkas.

Me kuuleme veel samad sõnad kui 1939 augustil meie peaministeri kõnest : on olnud hea kui me ei ole raha raisanud relvadesse.


Praegu on meil müügil 100 000 kasutamatud AK-47:t , reservväel ei ole vaja , ostake !

Soome armee 2025 :rip: :D
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6199
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas kaur3 »

Mina vaatan täna õhtul "Pealtnägijat" suure huviga. Veel suurema huviga jälgin ma edaspidi Soome kaitsejõudude ümbertegemist. Tegemist on tõelise väljakutsega organisatsioonile. Alguses on šokk, siis tuleb viha, kuid lõpuks tuleb kuidagi uutes tingimustes uued lahendused välja mõelda. Kui ikka öeldakse, et enam ei saa vana moodi edasi minna, sest raha ei ole kogu senise struktuuri ülalpidamiseks, siis võib küll nutta ja halada, kuid homme tuleb üles tõusta ning asjad ümber mõelda. Ma arvan, et ka Eesti jaoks on tulevikus nii mõndagi kõrva taha panna sellest Soome muundumisest. Mida täpsemalt kõrva taha panna, see selgub tulevikus :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39983
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eestil ja Soomel on üks põhiline erinevus - Eestis pole suurt midagi lammutada ega kärpida (kui rohkearvulised kaadri/palgaliste soojad kohad ja staabid välja arvata - eks neid ole ka Soomes omajagu).
Vaid juurde on vaja.
Ei ole Horneteid, mida seisma jätta ega kümneid suurtükiväepataljone, mida likvideerida.

Kui vaadata viimast lühimaa ÕT hanget, siis tundub, et arvukus jääb tulevikus 200 ja 250 tuhande vahele.
Suurejoonelisi kärpe-ideid saab tõenäoliselt kena jahutuse seoses NATO idee atraktiivsuse vähenemisega tulenevalt sõjajõudude kõvast kärpimisest Euroopas.
Ehk iseseisva sõjapidamise ülesanne ei kao Soomel kuskile, liitlased asendust ei paku ja ilma selleta on NATO-st tüli kõvasti (ahendab nt välispoliitilist manöövriruumi).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6199
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas kaur3 »

Sai "Pealtnägija" ära vaadatud.

1. Saates pandi vastakuti ka siit foorumist läbi käinud Santahamina meeste raport ning pessimist, kes ütles, et need hirmud on asjata, sest tegelikkuses tehakse Venes sõnadega suured linnad, kuid tegelikkuses mitte midagi. Kõik minevat aina halvemaks. Kui küsiti, et millel tema hinnang põhineb, siis vastuseks tuli mömm, mömm ja kõik teavad seda ju isegi. Pekka Visuri tõdes kokkuvõtteks, et äkkrünnaku võimekus võib ju venelastel olla, kuid kuhu nad siis nii äkki keset õndsat rahuaega ründavad heast peast.

2. Sõjaajaloolane ütles, et Soomes on tänasel päeval 150 000 meie žargoonis palja tilliga reservisti. Ülejäänud armee ei suuda kogu riigi territooriumi kaitsta. Sõjalises mõttes suudetakse kaitsta valitud piirkondi. Näiteks Suur-Helsingit.

3. Vana maasoola koloneli meelest on Soomele vaja väga palju TT-relvi (raketid ja külgmiinid) ning ÕT-relvi. Jäi nagu meelde (parandage mind!), et saaks ka ilma Hornetiteta õhus hakkama.

4. Ühe Sotilaskoti ees seisis kriiskav suur Mersu. Nagu Savisaare oma :)

Saade ise siin: http://areena.yle.fi/video/1328130014647
Leo
Liige
Postitusi: 3302
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Leo »

Siin on link eile eetris olnud saatele, seda saab vaadata 30 päeva jooksul:
http://yle.fi/ohjelmat/1350704
Siin on link tänase Turun Sanomate artiklile tulevatest muutustest:
http://yle.fi/ohjelmat/1350704

Järgnev jutt koosneb asjadest, mis ma olen soomekeelsest meediast aastate jooksul lugenud ja Soome KJ kaadri ning aktiivsemate reservistide käest kuulnud. Alustaks lühidalt YLE saate kokkuvõttest. Lugu oli väga põhjalik ja asjatundjatena esinesid KJ arengut uurinud komisjoni esimees, suurärimees Risto Siilasmaa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Risto_Siilasmaa), Soome ohvitseride ametiühingu esimees, ajakirja Suomen Sotilas peatoimetaja ja mitu erukoloneli. Kõik armee ja riigikaitsega väga hästi kursis olevad inimesed. KJ juhtkond ja ministeerium keeldusid kommentaaridest. Kõige tähtsamad öeldud:

Soome kaitse-eelarve on 2,5 miljardit €, sellest on plaanis aastas kokku hoida vähemalt kümnendik. Ohvitseride arvates kuni 800 miljonit €.

Siilasmaa ütles, et rahadest ei jätku tänase süsteemi ülevalpidamisest ja igalt poolt natukese vähendamise asemel tuleb võtta ette see summa, mis on võimalik riigikaitse peale panna ja välja mõelda, mida on võimalik selle piires saavutada. Samas on selge, et vanast reservist kuni 150 tuhat on väga halvasti relvastatud. Samas kaadriarmee maksaks veel mõned miljardid rohkem, mille eest saaks maksimaalselt 50-60 tuhat sõdurit, kellest maaväe komponent oleks 30-40 tuhat, mis sõja korral piisaks napilt Helsingi ja teise suurema linna, näiteks Tampere või Turku kaitseks. Ka vähendatud reservarmee ei suuda kogu maad kaitsta, seega tuleb ühiskondlikult läbi rääkida, milliseid piirkondi armee sõja korral kaitseb.

Ohvitseride esindaja nimetas planeeritud vähendusi katastroofiks (kui soomlane ütleb nii, siis tähendab see ikka väga suurt jama, põhjanaabrid selliseid sõnu ei loobi), kus 4 aastaga lastakse tühjaks enamik sõjaaja võimekusi, mille ülesehitamiseks alates 2015 a, juhul kui rahadega lahedamaks läheb, kuluks vähemalt 15 a.

Ajakirja peatoimetaja rõhutas, et maamiinide hävitamise otsus oli puhtalt poliitiline tegu, sõjaliselt lollus ja kõik muud nõustusid sellega. Samas tõi ta välja, et ajateenistuse ja reservväelaste peale kulub 10% kogu eelarvest ja sealt suuri säästusid ei saa (näiteks kordusõppustele kulub 20 milj € aastas ja läbi käib 25000 võitlejat, sest Soome kordusõppuse tsükkel on esimese liini üksustes 3-5 ja teisel liinil 6-10 a. Kordusõppusi kavatsetakse 2012 korraldada ainult 2000 mehele, mis on suur probleem, kuid sääst on tilluke). Lisaks kritiseeris ta valitsuse sõjatehnika massvananemise juttu, mis on puhtalt poliittehnoloogiline termin struktuurimuudatuste õigustamiseks. Samuti tuleb esimesena kokkuhoidu alustada välismissioonidest, mis on kulukas kõrvaltegevus, mis ei aita sõja-aja armeed ette valmistada.

Enamik kolonele keskendus Venemaa ohule, v.a. 1 kolonel, kes kategooriliselt eitas Venemaa ohtu. Mainiti ära Iskanderi raketid, mis eri Lääne Ringkonna baasidest lastuna kataksid kogu Baltikumi ja Soome, lisaks Lääne ringkonna üksuste arvukuse tõusust 90% ja Venemaa plaanist investeerida 500 miljardit peamiselt maaväe ja õhuväe uuendamisse, k.a. esimese liini brigaadide muutmiseks tehnika ja meeskondadega täiesrti komplekteeritud kaadriüksusteks.

Räägiti ka sellest, et valikuline ajateenistus viib lühikese ajaga kaadriarmeeni, sest inimestel tekib suur motivatsioon valikut vältida. Näiteid ei mainitud, kuid endal tuleb meelde Rootsi, Läti, Leedu. NATOst mainiti 2% kaitse-eelarve nõuet, mida Soome ei täida ja ilmselt NATO ei soovi tuhandet kilomeetrit lisapiiri Venega, mille taga on Soome võitlusvõimetu armee. Lisaks oli intervjuu ajateenistuse lõpetanud tulevaste lipnikke, seeru ja kapraliga, kes kiitsid ajateenistuse jooksul õpitut ja soovisid rohkem praktilisi harjutusi. Siilasmaa mainis ka imitaatorite kasutamise laiendamist, mis on parem kui lihtsalt paukmoonaga metsas joosta.

Turun Sanomad mainivad, et tuleval nädalal avalikustakse Soome KJ reformiplaanid, milles ilmselt soovitatakse poole tosina garnisoni sulgemist, k.a. kaitseväe palgal olevate vähendamist 15 tuhandelt 12-13 tuhande peale. Eks näis.

Ise ütlen, et senine Soome kaitsedoktriin on üles ehitatud oluliste maastikupunktide ja maa-alade kaitsmisele brigaadi lahingugruppidena. Uus struktuur näeb ette liikuvamat pataljoni lahingugruppidel põhinevat kaitset. See mõjutab kindlasti nii struktuure kui ka väljaõpet ja varustust. Täiesti kindlasti reservarmee ja otseselt sõjaaja struktuuri kuuluvate aastakäikude arv väheneb ja ka aastakäikude suurus väheneb. Näiteks täna on aastakäik 25 tuhat ja 200-tuhandeline armee vajaks 8 aastakäiku + paar-kolm aastakäiku täiendusreservi. Seega lõppeks aktiivreserviperiood nii 30-aastasena.

Relvasüsteemide utiliseerimine käib jõudumööda koguaeg, sest tehnika ja relvastuse roostetamine on paratamatu, kuid ostetakse ka uusi relvi ja soomlastel on meeletud reservid, näiteks 100 kahuri utiliseerinime on alla 10% olemasolevatest. Suurimad säästud tuleksid lennuväest ja mereväest, kui vähendad lennutundide ja laevade merepäevade ja õppuste arvu, kuid see vähendab oluliselt Soome kiirreageerimisvõimet, mis on praegu väga kõrge, sest 60 Hornetit ja enamik laevastikust on võimalik kohe välja saata. Lisaks mereväe ja piirivalve ning maaväe eriüksused, sisuliselt pataljon kaadrikaitseväelase. Lisaks mõeldakse selle peale, kuidas suurendada Soome kaitseväe kiirreageerimisvõimet, kui ühel mustal päeval need Lääne ringkonna brigaadid hakkavadki Soome tulema, ning nende taga rongid mujalt juurdeveetud vägedega.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6199
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas kaur3 »

Leo, hästi tõlgitud ning osavalt ümberjutustatud! Bravo!

Nüüd ootan ise edasi huviga kuidas soomlased oma šokist välja tulevad ning kas ka paradigmad murduma hakkavad :)
Leo
Liige
Postitusi: 3302
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Leo »

Ma siis jätkaks teemat, et mida soomlased võiksid teha. SA struktuuri kokkutõmbamine on loomulik ja samuti on võimalik, et laevastiku merepäevasid ja lennuväe lennutunde tõmmatakse kokku. Kui palju F18 Horneti lennutund tegelikult maksab, on raske öelda, kuid eri allikad pakuvad 4-40 tuhat €. Ilmselt sõltub sellest, kas lihtsalt kruisitakse keskmise kiirusega või tehakse kiireid sööstusid ja lastakse ka natuke. Kusagil mainiti ka, et keskmine Soome hävitajapiloot lendab paarsada tundi aastas, mis on jänkidest vähem kuid venelastest rohkem ja Soome õhuvägi on andnud mõista, et vähemate lennutundidega kukub lendurite pädevus.

Võimalik, et tehaksegi nii, et pooled lennukid on 100% valmisolekus ja ülejäänud lendavad ainult 30-50% ja siis järgmisel aastal siis osad vahetuvad. Kui palju niimoodi säästaks?

Paljudel meestel on peale ajateenistust õpingutest vaheaasta või tehakse juhutöid ja logeletakse niisama. Kui meestele peale ajateenistust pakkuda 1-2 aastast teenistust õpitud erialal, siis saaks sellest moodustada kiirreageerimisbrigaadi, mis siis oleks mõnetunnises valmisolekus ja komplekteeritud. Sisuliselt oleks vaja paar-kolm jalaväepataljoni, lisaks soomuspataljon ja muud brigaadi üksused ja Soome maaväel oleks tõsiseltvõetav kiirreageerimisvõime nii kodumaal kui igasugu rahvusvahelistele kriisidele. Ei tea, palju selline lahendus maksaks, kuid ega igasugu NBG pataljonide hoidmine palgal ja reservis ei ole ka odav ja seda tehti. Lisaks pannakse suuremat rõhku kohaliku kaitse kompaniidele, kus on hetkel kuumas reservis 5-6000 võitlejat. Need kompaniid võiks kasvatada territoriaalpataljonideks, millest moodustatakse kaitseringkonna brigaadid. Sisuliselt tähendaks see Soome maaväele 1 brigaadi 6 h valmisolekus ja 3-4 brigaadi maakaitseüksusi 12-24 h valmisolekus. Kõik suhteliselt hästi kokku harjutatud. See paneks juba Moskva pistrikud ja tõsiselt mõtlema, kas on üldse mõtet üritada. Samas maakuntakomppaniate tugevdamine nõuab tõsist poliitilist üksmeelt, et ei hakataks asja torpedeerima mingite vasakpoolsete saja aasta vanuste muljete tõttu, kus Suojeluskunta punaseid hukkas. Selle poliitilise taaga tõttu on Kaitseliit ja Rahvuskaart Soomes sisepoliitiliselt keerulised teemad.
Viimati muutis Leo, 02 Veebr, 2012 12:51, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39983
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma arvan, et selline 20-a logarditest koosnev kiirreageerimisbrigaad saab Soome KJ suurim nali olema. :)
Seni on soomlased iseäranis uhked oma armee vaimse võimekuse üle, sest kõikehõlmava teenituskohustuse tõttu on tegemist läbilõikega suhteliselt haritud ja vaimselt võimekast Põhjala ühiskonnast.

Sellistest luftipumpadest saab tulla vaid midagi sellist nagu on USA (ja ka mujal) armees, kus reakoosseisus on arvestatav "kaader" eilsed getode töötud luuserid, igasugu aasia immigrandid jne. Täpselt selsamal põhjusel käivad ka nende "palgaarmeedega" missioonidel kaasas igasugu rämedad pahandused nagu laipadele kusemine, videokaamera ees vangide alandamine. Sellist asja ei hakka elu sees ükski haritud sõjamees tegema. Sellisel logardikarjal puudub lihtsalt sisemine moraal ja distsipliin ning sellest ka pahandused.

See on minuarust ka põhjus, miks eestlaste maine on kõrge(m). Kui Soomes tekib valikuline teenistus, läheb lahti viilimine ja teenistusse sattunute kvaliteet hakkab alla käima (targemad ja nutikamad leiavad põhjuse, et mitte minna) ja kuna valikut jätkub, siis ei hakka neid ka keegi väga taga ajama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3302
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Leo »

See ongi üks 100% kaadriarmee peamistest miinustest, et sõduri ja vanemsõduri ametikohtasid täidavad peamiselt inimesed, kellel pole tsiviilis midagi mõistlikut teha. Töötud, harimatud, raske iseloomuga logardid ja pisipätid. Lisaks veel see, et kogu jõugule on vaja palka maksta ka selle aja eest, kui nad kasarmus KVMiga tegelevad. Ülesandeid täidavad ainult miinimumprogrammi järgi, sest ei ole motti pingutada. Lisaks kõikidele elamispinna võimaldamine ja pension. See kõik ajab vähegi võimeka kaadriarmee nii kalliks, et isegi USA on pankroti äärel Iraagi ja Afgaani seikluste tulemusena ning Briti politseil on suur probleem endistest kaadrisõduritest koosnevate pätijõukude taltsutamisega. Vaevalt Soome endale põhiharidusega töötute pättide armeed tahab. Muidugi on vaja ohvitsere juhtideks ja veebleid ja seersante spetsialistideks, kuid enamik armeest võiks ikka tulla reservist, nagu see Eestis ja Soomes seni on. Käia nädal või paar mõneaastase intervalliga metsas vanade sõprade ja heade tuttavatega on pigem motiveeriv ja lahe, kui segav.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas hillart »

:lol:
Viimati muutis hillart, 22 Okt, 2013 13:34, muudetud 2 korda kokku.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39983
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ongi nii, et armeeteenistuses näha üksnes sõjalist väljundit on väga kitsarinnaline, kaminlik.
Kui soome läheb osalisele teenistuskohustusele, siis tähendab see esimese kivi liikuma hakkamist hilisemas peatumatus varingus, mis finaliseerub ühe inimpõlve jooksul Soome armee saksastumisega.
Küsimus on selles, mis mentaliteeti süsteem toodab. Ja nagu siin kordumalt tõestatud on, siis lapsusi ja väärinfot armee kohta omavad ja levitavad ikka need, kel endal asjaga pistmist pole.

Üks patsifismi võidukäigu põhjus on ju see, et ühiskond ei paku neile kogemust, mis lillad ja roosad mõtted peast peletaks.
Ma arvan, et poliitiliselt on see taotluslik - saamaks hääli relvajõu hääbumise tingimustes on vaja elektoraati, kes armeest midagi ei arvaks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Wrangel
Liige
Postitusi: 637
Liitunud: 20 Okt, 2010 16:26
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Wrangel »

Lätlased viskame pannile nad ju elukutselised ja lisaks Soome pole NATO-s, lätlased aga on, seega paragrahv 5 ja ennast mitte kaitsvad lätlased orgi otsa ja tulele. Nämma. Arvestades praegust olukorda peaks igas Eesti võeosas olemaka vastav retseptiraamat.
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Lemet »

Soomes kavatsetakse kärbete tõttu kaitseväest kaotada kuus allüksust
Üksuste tegevuse lõpetamise tõttu väheneb isikkooseis 2200 inimese võrra ja koondamise oht on 1200 inimesel.

2013. aasta lõpuks lõpetavad tegevuse Põhja-Karjala brigaad Kontiolahtis, Kotka rannikupataljon ja õhujõudude tehniline kool, teatab Helsingin Sanomat.

Sellest järgmise aasta lõpuks on tehtud ettepanek lõpetada pioneerirügemendi tegevus Keuruus, Häme rügemendi tegevus Lahtis ja lennusõjakooli tegevus Kauhavas.

Lapi õhutõrjerügement ühendatakse 2014. aasta lõpuks jäägribrigaadiga, reservohvitseride kool maaväe sõjakooliga, siderügement soomusbrigaadiga ning suurtükiväebrigaad Niinisalos Pori brigaadiga.

Õhujõudude hävituslennukid F-18 Hornet kontsentreeritakse Rissalasse ja Rovaniemisse. Karjala ja Lapi õhuväedivisjonid jäävad alles.

Soome kaitsevägi kavatseb loobuda ka osast kinnisvarast. Kärbete tõttu kaovad ka praegused sõjaväeläänid.

Üldine ajateenistuskohustus säilib, aga väljaõpet vähendatakse 15 päeva võrra.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=63889133
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39983
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Taldrikutäis suurtükiliha ehk Soome kaitsvõime peale kär

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kuigi mõte on arusaadav, on artikkel taaskord Telhvile iseloomulik pudru ja kapsad.
Allüksuste kaotamist vaevalt et Soomes riiklikul tasemel otsustatakse, seda teeb vast ikka väeliigi ülem (nt likvideerib personalipuudusel ühe Hornetite hooldusmeeskonna).
Armees (ja tegelikus sulgemisprogrammis) on ikka väeosad ja väekoondised.
Ka ma kuulen esimest korda õhuväedivisjonidest. Soome lennuväe üksus on natuke midagi muud, läänes nimetatakse seda geschwader või wing (suuruselt on see vene eskadrilli ja polgu vahepeal). Eks tegelikult tugevdatakse Pirkkala sulgemise arvelt Lapi ja Karjala lennostot kumbagi 30 masinani.
Divisjonid on tegelikult pataljoni ekvivalendid maismaal asuvates vägedes NSVL süsteemis. Divisjoni järgmine väiksem tase on patarei (kompanii ekvivalent). Näiteks vene õhukaitse raketidivisjon koosneb stardipatareist ja raadiotehnilisest patareist. Õhukaitse polk või brigad koosneb mitmest raketidivisjonist ja ühest tehnilisest divisjonist. Jne.
Läänes on selle asemel pataljonid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6199
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Soome ostab mini-UAV'sid

Postitus Postitas kaur3 »

Finland has selected the Israeli Orbiter-2 mini-UAV system for its next generation Unmanned Aerial System to be used in support of the tactical ground forces. The acquisition of 55 systems is expected to be worth about 23 million Euros.

At a maximum takeoff weight below 10kg, this electrically powered aircraft, Orbiter uses a classical 3 meter span flying-wing design, to stay in the air on a four hour mission, at a range of 30-80 km, and a ceiling up to 18,000 ft, carrying a nose mounted stabilized electro-optical payload (STAMP) provided by Aeronautics’ subsidiary Controp(Aeronautics owns 51 percent of the company while Rafael owns 49 percent). With the Orbiter’s payload capacity it can carry one payload on a mission – either the daylight, thermal or thermal-zoom variants of the STAMP, weighing up to 1.2 kg. Aeronautics has recently demonstrated the support of the Controp M-STAMP multi-sensor payload (1.2kg) carrying both CCD and a thermal imager. With this advanced payload the Orbiter supports advanced observations modes, including inertial target tracking, hold or point to coordinate, scan or mosaic modes and ‘pilot window’ support.

http://defense-update.com/20120503_aero ... stems.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist