Kuidas nägi välja muinaseestlaste lahinguvarustus

Muistsed linnused, keskaegsed kindlused, kõik sõjad ja lahingud. Mis iganes leidis aset enne XX sajandit...
Vasta
Kasutaja avatar
helmet-ss
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:38
Kontakt:

Kuidas nägi välja muinaseestlaste lahinguvarustus

Postitus Postitas helmet-ss »

12. sajandi Gneseni katedraali pronksuksel on kujutatud sõjastseeni Ida-Preisimaa aestidega. Seal on hästi näha meeste lühikest tuunikat ja tihedalt liibuvaid rinnakaitseplaate ja ümmargusi mütse (nagu need meile hästi tunda on).

Vibukütid kandsid pikka kuube, mis oli keskelt vöötatud. Meeste juuksed oli pikad, keskelt lahku kammitud ja tagant kokku kinnitatud. Juustevärv oli enamuses blond, silmade värv sinine ja näod olid päikese ja tuulte käes punaseks parkunud.

Nii siit jätkaks edasi teemaga..et milline siis ikkagi nägi välja muinassõdalane millist varustust kandis,milliseid turviseid kasutas jne.Praegu muinasvõitlusega tegelevad klubid kasutavad klassikalist viikingivarustust,kuid miskipärst mulle tundub,et eestlased(aestid) ei olnud päris sarnased.nagu kirjandusest ja ajaloolistast allikatest teada kasutati härjanahkseid mütse,rautatud mütse,vammuseid,relvastuses tapreid,kärpe,nuiasid,kas kasutati ka mingeid turviseid(va saagiks saadud rõngassärke).Käidi ju ka vasturetkedel venemaa poolel seega pärines osa varustust sealtpoolt.
Tahakski nüüd teda kust leida pilte,linke ja sellekohast materjali..või mida arvavad siin osalejad asjast.Sest minule tundub et praegused võitlusklubid on liiga viiknglikud??
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Postitus Postitas alari »


http://www.muuseum.haapsalu.ee/viiking/esileht.htm

Ise ei oska midagi kindlat rääkida, soovitan lugeda raamatut "Eesti aastal 1200", see raamat räägib veidi üldisemalt elust muinasaja lõpul. Eestimaal kasutati igasuguseid relvi, lisaks sinu relvade nimekirjale veel mõõka, oda, kirvest. Turviseid kasutati kindlasti, täpsemalt ei oska rääkida.

Mõnes teises foorumis on sellistest asjadest pikemalt kirjutatud, aga kõige kindlam on otsida üles mõni inimene, kes tegeleb nende asjadega või mõni ajaloolane, nemad oskavad kindlasti palju rohkem sellel teemal rääkida.
Kasutaja avatar
helmet-ss
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:38
Kontakt:

Postitus Postitas helmet-ss »

no jah see lääne mees on suht viikinglik..aga kuna nad olid rannarahvas ja ise ka pooleldi viikingid siis on see mõistetav...selge see et kasutati mõõku ,kirveid ja odasi.Aga sisemas usun et ikkagi eesti sõjamees erines nii välimuselt kui varustuselt neist skandinaavia viikingitest oluliselt.saarlased võibolla olid isegi sellised sest need rändasid rohkem:)
Arnold
Liige
Postitusi: 5110
Liitunud: 23 Jaan, 2005 16:26
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Võib-olla alustaksid Eesti pinnalt välja kaevatud arheoloogilise materjali tundmaõppimisest? Täit vastust ei saa, aga lauslollusi suudad ehk siis välistada. Kusjuures kommertsliku "viikingluse" juures pole see oluline - "muistse" viikingi lahutamatud atribuudid on Saku Rock ja McDonald! Ülejäänu on juba fantaasiast tulenev :wink:
Kasutaja avatar
ostius
Liige
Postitusi: 299
Liitunud: 22 Sept, 2004 15:58
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas ostius »

Mina neid vanu kirikupilte ei usuks. Võta mingi suvaline altarimaal Kristuse ristilöömisest ja vaata: taustal on keskaegne linn, roomlased näevad välja nagu sõjasulased ning tsiviilisikud kannavad selliseid riideid nagu maalimise ajal moes oli. Kust võis kunstnik teada midagi kaugemat ja ammusemat kui linnamüüride vahelt paistis? Telekat polnud, isegi muuseume mitte.

Pilt

Kujuta ette, et keegi teeks tänapäeval sellise altarimaali, kus roomlased on riietatud ja relvastatud nagu Blackwateri palgasõdurid. Kohe tõuseks suur kisa, et ei vasta tõele.

Mis aga puutub aestidesse, siis ega sakslased mittesakslastel suurt vahet ei teinud. Ida-Preisimaal elasid slaavlased, pisut põhja pool balti hõimud ja päris üleval soomeugrilased. Võta nüüd kinni, kes need aestid olid. On ainult hüpotees, et need võisid olla eestlaste esivanemad.
hagen
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 13 Jaan, 2005 16:47
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Postitus Postitas hagen »

Ommik.Krt see on ju sajandi leid,uksel preisi aestid,blondid ka veel,sinised kontaktläätsed ja puha.Arvan ,et tegu on keskaega sattunud larpijatega(viikingid).Või keegi on fotoshopiga lollitanud.
Sõbrad elu on hunnitu,kuid tripper on jälk.
Wiking
Liige
Postitusi: 1308
Liitunud: 10 Apr, 2004 18:09
Asukoht: Haapsalu
Kontakt:

Postitus Postitas Wiking »

Kusjuures kommertsliku "viikingluse" juures pole see oluline - "muistse" viikingi lahutamatud atribuudid on Saku Rock ja McDonald! Ülejäänu on juba fantaasiast tulenev :wink:
Milline see "kommertlik viikinglus" on? Niipalju kui mina neid inimesi tean, kes seal re-actingu jne tegelevad küll kommertslusest ei õhka. Hamburgerlus nüüd sellega küll kokku ei lähe. Ja mis puutub õllesse, siis mulle meeldib ka õlu, see ei tähenda, et seda igapäev jooksin ja arvan,et ei teegele ka sellega need, kes on leidnud sideme oma rahva juurtega. Kaldud iseloomustamisega nö kuskile nn õlleurgaste kultuuri, millel pole siinse teemaga miskit pistmist. Kui sa just väikestviisi huumorit siin publikule ei paku :lol:
Kui vaadata Eestis Lääne-Eesti ja Saaremaa rannarahva ajalukku, siis selge see, et siin oldigi viikingid ja elati samasugust elu. Ja kui arvad, et viimasel ajal ja ka NL okupatsiooni aegu(siis küll sellest ei räägitud, olime ju legendi järgi nö uuralite tagant :D :D) leitud hulganisti viikingiaja esemeid on luulu, siis võiksid ajaloolasena tuua väla tõelise nn õige ajaloo.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Postitusi: 2238
Liitunud: 01 Veebr, 2005 15:29
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Ise ma pole seda teemat eriti uurinud, aga kusagilt olen kuulnud, et eestlaste relvastus oli sel ajal üsna muljetäratav. Paljud relvad, mis euroopasse ei olnud veel jõudnud, ei tuntud olid meil siin kasutusel. Eestist on ju alati kaubateed läbi läinud. Oleme siin ida ja lääne piiripunkt alati olnud.
Mis sellesse puutub, et olime nagu Vikingud, siis mina kahtlen selle. Rassiliselt ehk küll, aga vaevalt me oma vaenlaste moodi välja tahtsime näha. Kurjad keeled ju räägivad, et Vikingud ei tahtnud meie saarlaste pärast siia tulla, kuna olime verejanulised paganad. Kui oma julmuse poolest tuntud vikingud meid verejanulisteks pidasid, ei taha mõeldagi millega meie esiisad aega veetsid.
Igaljuhul kahju, et sellel ajal ei leidunud juhti, kes oleks Eesti hõimud üheks rahvaks ühendanud. Siis oleksime suutnud ehk oma verejanu ka idast ja läänest tulevatele sisserändajatele näidata, nii et nad ei oleks siia roninud ja elu siin oleks praegu hoopis teine.
Kui järele mõelda, siis juhtide puudus on meil lausa ajalooline probleem :lol:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
helmet-ss
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:38
Kontakt:

Postitus Postitas helmet-ss »

mnjah..isegi "sugulasrahvast " kutsuti samojeedideks...aga kui ma otsisin netist pilte ja võrdlesin neid vene muinassõdalastega..siis mulle tundus küll et mõnes osas kannatame isegi võrdlust.Sest tolle aja venemaal olidki valdavalt elanud ju marid,vepsalased,vadjalased jm selline ugrirahvas..enne kui slaavlased nad slaavistasid ja õigeusustasid.Usun et meie sõdalased asudes sellises kultuuride ristumiskohas olidki pigem segu nii viikingitest kui idapoolsematest naabritest.
Mis aga juhtide puudusesse puutub ..usun et neid siiski oli aga eks igaüks istus oma mätta otsas ja vaatas kuidas talle kasulikum.Pigem jäi koostööst puudu.Ja küllap leidus neidki vanemaid kes parema pakkumise nimel loobusid vastupanust(allpool on teema kus käsitletakse seda teemat).
Kasutaja avatar
drachenheim
Liige
Postitusi: 85
Liitunud: 19 Juul, 2004 8:15
Kontakt:

Postitus Postitas drachenheim »

hugo1 kirjutas:Igaljuhul kahju, et sellel ajal ei leidunud juhti, kes oleks Eesti hõimud üheks rahvaks ühendanud. Siis oleksime suutnud ehk oma verejanu ka idast ja läänest tulevatele sisserändajatele näidata, nii et nad ei oleks siia roninud ja elu siin oleks praegu hoopis teine.
Kui järele mõelda, siis juhtide puudus on meil lausa ajalooline probleem :lol:
13. saj alguse muinasmaakonnad olid tegelikult ammuste meie hõimude asustus piirkonnad. Samas Vaigas ja Narva piirkonnas elasid hoopis vadjalased. On spekuleeritud, et meile omase "iga mees iseenda eest" printsiibi kohaselt oleks tekkida võinud riik võinud olla midagi Shveitsi konföderatsiooni taolist. Vaevalt, et ühtset riiki oleks suudetud luua, kuna domineerivad maakonnad Saaremaa, Sakala, Ugandi olid omavahel suuruselt ja tugevuselt võrdsed ning ühe ülemvõimu teiste üle poleks talutud. Konföderatsiooni algeid võib ju märgata Raiküla kokkutulekutes (allikate puudusel on see muidugi spekulatsioon, kuid on loogiline järeldada, et ka meie esivanemad omavahelist ja välispoliitilist suhtlemist kusagil arutasid).
Mis puutub juhtide puudusesse, siis oli meie esivanemate elukorraldus ju erinev germaanlastest ja slaavlastest. Ehk talud moodustasid küla, valiti külavanem. Külade liit moodustas kihelkonna (külakonna). Kihelkonna vanem oli valitud külavanemate seast. Nüüd nn maakonna moodustasid kihelkonnad, kuid ei olnud maakonnavanemat,vaid maakonda juhtis kihelkonnavanematest koosnev nõukogu. Kui oli sõda, siis valiti maakonna sõjajõudusid juhtima nn sõjapealik või sõjavanem, kuid see oli ajutine tiitel. (nagu hiljem indiaanlastelgi). Seetõttu meie armastatud Lembitu (mis võib tähendada nii armastatu kui armutu-lembetu) oli ainult kihelkonnavanem, kes hea sõjamehena valiti juhtima Sakala maakonna sõjajõudusid. Tänu sellisele elukorraldusele oli ka rahvakoosolekutel (osalesid täisealised mehed) kärajatel suurem võim igasuguste sõjameestest tegelaste üle ning liiga autokraatlikule juhile teist võimalust ei antud.
Veltu
Liige
Postitusi: 605
Liitunud: 02 Nov, 2005 19:34
Asukoht: Minu kodumaa on N-Liit.
Kontakt:

Postitus Postitas Veltu »

Eestlaste varustus?Se oli kaunis primaarne.Pearelvadeks olid odad,mõõgad,nuiad ja vibud.Rõngassärke esines ka,aga ma ei tea öelda,kas need saadi trofeedena,kaubeldi kusagilt või valmistas neid külasepp.Hiljem õpiti sakslaste trofeede pealt piiramismasinaid valmistama.
2H
Liige
Postitusi: 92
Liitunud: 11 Veebr, 2005 7:57
Kontakt:

Postitus Postitas 2H »

Eestlane ei olnud muinasajal mingi sõjamees,ta haaras relvad vaid siis,kui vaenlane lähenes.Muul ajal ta kündis põldu.Eestlaste agresiivsus väljendus vähestes jõukudes mis tungisid siinsetest piiridest välja ja nendest ka kroonikad kirjutavad.Kui terve elanikkond oleks ennast elatanud röövidest ja vallutustest oleks siin tekkinud riik,või selle alged.
Aga kas need olid siin?Eestlased röövisid ka üksteist ja neil oli suht suva kes on naaber.Tähtis oli oma kogukond.Ma arvan,et meie esiisadel polnud õiget arusaama riigist.
Nii ,et eespool öeldule, julgen ma arvata ,et ka sõjariistad olid suht tagasihoidlikud.
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Lisaks sõjavarustuse kohta, et kindlasti olid eestlastel ka kilbid (tihti unustatakse need mainimata). Kuna kilpe pole minu teada eriti säilinud ei saa ka täpselt öelda, milliseid kilpe kasutati. Ümarkilbid polnud muinasaja lõpul enam nii laialt kasutusel, kui varem. Tõenäoliselt kasutati tilgakujulisi kilpe.
Kasutaja avatar
helmet-ss
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:38
Kontakt:

Postitus Postitas helmet-ss »

mis puutub tilgakujulistesse siis seda ma hästi ei usu..kirjanduses on viidatud ,et lahjematel meestel oli tavalisest kiskplangust kandiline ja tegijamatel juba vastastelt saagiks saadud metallkilpe.Olen märganud et mõned on kujutanud ümarkilbi asemel tehnoloogiliselt sama kuid pigem kuus või kaheksanurkset??
Kasutaja avatar
helmet-ss
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:38
Kontakt:

Postitus Postitas helmet-ss »

http://www.varbola.ee/vvv/
kas see pilt muinassõdalastest on ligilähedanegi
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist