Mis "autasu" antakse haavata saamise eest?

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
Kasutaja avatar
sinivarrukas
Liige
Kontakt:

Mis "autasu" antakse haavata saamise eest?

Postitus Postitas sinivarrukas »

Mul on selline küsimus: Näiteks amidel on "purple hart", 2 MS ajal oli sakslastel mitme "klassiline" haavatumärk, kas Eesti Vabariigis on välja kujunenud vastav kindel autasu, või mida sellistel puhkudel üldse antakse?

Kr.
Viimati muutis sinivarrukas, 03 Apr, 2012 19:52, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Re: Mis autasu antakse haavata saamise eest?

Postitus Postitas hillart »

Mis, krt? Haavatasaamise eest ei anta AUTASU, vaid lihtsalt haavatumärk või muu väliselt nähtav tunnus, et ollakse haavata saanud.
See, et meil iga haavatasaamisega mingi rist kaasneb on tegelikkuses nonsens, kuna tegelikkuses võib vägagi olla (ja ongi) olukordi, kus väga head mehed käivad aastaid missidel ja pole mitte haavata saanud. Ja just seepärast polegi saanud, et just-kui liighead mehed on. Liighead mehed selleks, et risti saada. :cry:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
TigeSiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TigeSiil »

hillart kirjutas:Mis, krt? Haavatasaamise eest ei anta AUTASU, vaid lihtsalt haavatumärk või muu väliselt nähtav tunnus, et ollakse haavata saanud.
See, et meil iga haavatasaamisega mingi rist kaasneb on tegelikkuses nonsens, kuna tegelikkuses võib vägagi olla (ja ongi) olukordi, kus väga head mehed käivad aastaid missidel ja pole mitte haavata saanud. Ja just seepärast polegi saanud, et just-kui liighead mehed on. Liighead mehed selleks, et risti saada. :cry:
Kas hillartil omal mõni rist saamata jäänud? Sorry, aga tundub nagu isiklik kibestumus :) Hea mees mingis kindlas olukorras on väga suhteline mõiste. Haavata saadakse ebaõnne tõttu ka lohakuse tõttu, kuid ei saa öelda, et hea mehega ei juhtu. Kas Tikko ei olnud hea mees või ükskõik kes on hukkunud või haavata saanud?
Ei saa öelda, et vähem head mehed haavata saavad - tihti ongi nii, et just heade meestega juhtub ja jobudega ei juhtu midagi. Nii ei ole küll hea öelda-mõelda, aga tihti on nii. Isiklikult olen küll seda meelt, et haavata saamise eest võiks olla ka ikka miski auväärsem asi kui riidest vinkel kuskil taskul.
Kindlasti tuleb siin vaadata ka haavata saamise asjaolusid jne. On ju vahe sees kui ise endale kuul jalga kihutada või siis kontaktis 6-7 kuuli keresse saada.
Teema jälle lai ja vajab kindlasti tähelepanu, kuid emotsionaalsus kipub tihtipeale segama :D
VAATA SAADAOLEVAT NÄNNI KA SIIT: http://album.ee/album/289244/50103302
Kasutaja avatar
sinivarrukas
Liige
Kontakt:

No nüüd läks küll nihu. Mitte seda ei pidanud ma silmas, et mis auhinna teenib haavata saanud mees, vaid seda kas ja kuidas riik asja näeb! Küsimus oli selles valguses, et kui näiteks amidel on konkreetne medal, mida antakse vaid lahingus haavata saamise puhul ja 2MS aegne Saksa sõdur sai vastava märgi tasku külge, siis kuidas on, (või siis võiks olla) meil :?: Ütlematagi on selge, et iga juhtum on erinev, aga see pole hetkel küsimus, sest vaprust saab alati autasustada eraldi.

Kr.
Kasutaja avatar
sinivarrukas
Liige
Kontakt:

Re: Mis "autasu" antakse haavata saamise eest?

Tähh Erik, sellises stiilis vastust ootasingi. Peab natike surfama, akki on mõni selline mees ka pildile jäänud...

Kr.
Kasutaja avatar
TigeSiil
Liige
Kontakt:

Sorry, lasin end lihtsalt kaasa haarata kaasfoorumlase "krt ...." osast ja postisus sai proportsionaalselt vale rõhuasetuse. tekstis mainisin ka vinklit ja see ongi minu meelest ainus tunnus, mille alusel haavatuid ära tunneb. Juhul kui neid vinkleid kantakse, paljud ei kanna.
Kindlasti võiks/peaks olema miski medal/märk haavata saanutele, mida antakse siis lahingus haavata saanule. Kuna sõdurid teadupärast kannavad medaleid, märke jne ja õmblustööd ei armastata, siis on ka selge, miks vinklit ei kanta, kuid DANCON MARCH medalit kantakse :)
Kasutaja avatar
sinivarrukas
Liige
Kontakt:

Kui hästi meenutan, siis tundub, et olen ka ise ikka seda vinklit piltidel silmanud. Kui keegi nüüd solvus selle ebaõnnestunud "autasu" sõnastuse peale, siis eks see tuli tänu amide Purple Heart 'ile, mis pigem kujutab endast autasu kui lihtsat haavatumärki.
Pilt
Mulle igatahes sümpatiseerib.
Viimati muutis sinivarrukas, 05 Apr, 2012 13:50, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

TigeSiil kirjutas:Kindlasti võiks/peaks olema miski medal/märk haavata saanutele, mida antakse siis lahingus haavata saanule. Kuna sõdurid teadupärast kannavad medaleid, märke jne ja õmblustööd ei armastata, siis on ka selge, miks vinklit ei kanta, kuid DANCON MARCH medalit kantakse :)
Olen ka ise seda riideriba alati pidanud üheks äärmiselt ebaõnnestunud nurisünnitiseks - kaitseväe sümboolikakomisjoni poolt siis :oops: :oops:

Medali või järgustatud märgipõhine klassikaline lahendus on haavatasaanute tunnustamiseks selgelt parim ja hästituntud näited selle kohta (saksa haavatumärgid, USA Purple Heart jm) on ka siin teemas läbi käinud.
Et sorry, võib-olla saame ka kunagi korraliku haavatumärgi; hetkel aga pole meie kaitseväel isegi väljateenitud aastate teenistusmedalit - erinevalt kõigi muude maade sõjavägedest (veelkord kivi selle hambutu sümboolikakomisjoni kapsaaeda :mrgreen: :mrgreen: )...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

kivi selle hambutu sümboolikakomisjoni kapsaaeda
Sümboolikakomisjoni kaitsmata - eks need haavatu"ribad" võeti otse enne-1940 kontekstist. Seal (kui mälu ei peta) oli veel nii peeneks aetud, et Vabadussõjas haavatasaamise puhul oli värviks kuldne, aga muus asjas haavatasaamine hõbedane.

Kuid sümboolikakomisjoni kapsaaeda viskaks oma väikse kivi - siiamaani ei ole meil sellist regulatsiooni, et mis on kõikide märkide kandmise järjekord. Ja see on küll müstika, et kui raske too töö olema siis peaks? USA-katel on üks lihtne trükitud poster ja kanna selle järgi, aga meil???

Ja teine asi on see üleüldine märkide kandmise ideoloogia. Jällegi, enne-1940 aastat (ja nüüd võin panna hirmsalt puusse - palun korrigeerige) oli reegel, et maksimaalselt viis märki võis rinnas olla. Mõõkadega asjad ja vabaduseristid läksid eristatuudi alla (ehk kui neid kokku oli rohkem, kui viis, siis pane aga kõik rinda). Aga meil? Oleme liiga selle ameeriklaste vaimuga kaasa läinud ja millised imesoomused meeste rindadele tekkinud!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Hjalmar Nelk kirjutas:
kivi selle hambutu sümboolikakomisjoni kapsaaeda
Sümboolikakomisjoni kaitsmata - eks need haavatu"ribad" võeti otse enne-1940 kontekstist. Seal (kui mälu ei peta) oli veel nii peeneks aetud, et Vabadussõjas haavatasaamise puhul oli värviks kuldne, aga muus asjas haavatasaamine hõbedane.

Kuid sümboolikakomisjoni kapsaaeda viskaks oma väikse kivi - siiamaani ei ole meil sellist regulatsiooni, et mis on kõikide märkide kandmise järjekord. Ja see on küll müstika, et kui raske too töö olema siis peaks? USA-katel on üks lihtne trükitud poster ja kanna selle järgi, aga meil???

Ja teine asi on see üleüldine märkide kandmise ideoloogia. Jällegi, enne-1940 aastat (ja nüüd võin panna hirmsalt puusse - palun korrigeerige) oli reegel, et maksimaalselt viis märki võis rinnas olla. Mõõkadega asjad ja vabaduseristid läksid eristatuudi alla (ehk kui neid kokku oli rohkem, kui viis, siis pane aga kõik rinda). Aga meil? Oleme liiga selle ameeriklaste vaimuga kaasa läinud ja millised imesoomused meeste rindadele tekkinud!
...Hjalmar vaidleb vist muidugi jälle mulle vastu aga ma ütlen siiski, et kõnealuse sümboolikakomisjoni "hambutus" on kõige otsesemas seoses selle komisjoni liikmete olematu militaarprofesssssionaalse kattekihiga... :wall:
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Kus ma siis vastu vaidlen - ei vaidle.

Haavatumärkidega ütlesin lihtsalt, et tegutseti selle uue kiriku vaimus (noh ctrl+c ja ctrl+v) ja kopiti enne-1940 maha. Aga eks seegi näitab ju komisjoni hambutust.

Aga muus asjas seda hullem. Ma ei räägi, et mingeid uusi märke välja mõelda, aga noh lihtsam, et olemasolevad ritta panna. Muidu vaata, et iga mees kannab samu märke täiesti erinevas järjekorras, piinlik lugu.

Aga minu personaalne asi on see, et minu arust nende märkide arv, mis rinnus on, on liialt suur.
Kasutaja avatar
TigeSiil
Liige
Kontakt:

Erik kirjutas:Sinivarrukas piltidel olen kah nännu. TigeSiil, ega vist ükski SÕDUR ei kanna ikka Danconi medalit :)
Ja kuids veel kannavad, enamik kannavad!
:wall:
Näen ise seda pidevalt :)
Kasutaja avatar
TigeSiil
Liige
Kontakt:

Erik kirjutas:Kas mõtled "laiguliste paraadi" Paldiskis?
Mitte ainult. Kantakse igasugu üritustel :)
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Olen ka DanConi lindikest päris paljude võitlejate tavavormil näinud.
Kasutaja avatar
sinivarrukas
Liige
Kontakt:

Mõned medalid maailmast, mis ettenähtud "pihtasaanutele" (informatiivne):
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
"haavatumärgiks" võib nest küll vaid 1.ja2.MS Saksa omi nimetada, ülejäänud ikka rohkem "autasu" moodi...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist