"Uurimisorganid"
Re: "Uurimisorganid"
Järelvalveelundid...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Eks see amet ole jälle saksaaegne rudiment - amt..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kirjuta sellest artikkel.
Wikipedia õpetab:
http://et.wikipedia.org/wiki/OrganOrgan on juriidilise isiku osa, mis täidab juriidilise isiku ülesandeid tema eesmärkide raamides.
Ikka vene keelest ju...ОВДcorvus kirjutas:Kust aga see (minu arust)värdsõna etümoloogiliselt meie keelde jõudis... Huvitav kas uus sõnade päritolu seletav sõnastik annab vastuse?
on ka organõ gosbezopasnosti
Kui ma nüüd õieti mäletan, siis arutleb selsamal teemal GULAGi arhipelaagi esimeses köites ka raamatu autor.
Minu meelest on rahvasuu selle "organite" asja väga ilusasti paika pannud järgmise lookesega: Läheb miilits ujuma, vastu hulbib sitajupp ja ütleb: "Tere, kolleeg!" "Mis kuramuse kolleeg ma sulle olen?" solvub miilits. "No me mõlemad ju oleme siseorganitest," kõlab vastus.
Vene keeles käibib ka sõna "tšlen", eesti keeles "liige", mis tähendab nii kõrgel parteilisel kohal olevad kodanikku, kui ka mehe nabast allpool asuvat olulist organit. Suuri, musta värvi ja tumendatud klaaisidega autosid hüüavad venelased igatahes "tšlenovozideks". Ja kõik saavad aru, mida sellega öelda tahetakse.
Aga teema algusesse tagasi tulles on sõna "organid" näol tegemist vist lihtsalt keelelise rudimendiga, mis ei taha kuidagi käibelt kaduda. Täpselt nagu sõna "infrastruktuur", kuigi märgatavalt lühem ja suupärasem "taristu" on juba tükk aega olemas.
Vene keeles käibib ka sõna "tšlen", eesti keeles "liige", mis tähendab nii kõrgel parteilisel kohal olevad kodanikku, kui ka mehe nabast allpool asuvat olulist organit. Suuri, musta värvi ja tumendatud klaaisidega autosid hüüavad venelased igatahes "tšlenovozideks". Ja kõik saavad aru, mida sellega öelda tahetakse.
Aga teema algusesse tagasi tulles on sõna "organid" näol tegemist vist lihtsalt keelelise rudimendiga, mis ei taha kuidagi käibelt kaduda. Täpselt nagu sõna "infrastruktuur", kuigi märgatavalt lühem ja suupärasem "taristu" on juba tükk aega olemas.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
corvus kirjutas: Ma täpselt ei mäleta aga võis olla vist nii, et partei oli süda, keskkomitee oli aju ja tšekistid ning miilits olid mingid muud "organid". Rusikas oli armee. Ühesõnaga, kõik liigne oli väljaheide. Intelligendid ja "endised" ja "tulevased" (trotskistid jne). Hakkas see mõiste leidma laiemat kasutust 20ndate alguses.
Pakun, et tšekistid ja miilits võinuks olla maks ja vanglad ning laagrid pärasool
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kusjuures ka ajakirjandusväljaandeid nimetasid sovetid "organiteks". EKP Keskkomitee organ "Rahva Hääl" või umbes nii.
Brennabor kirjutas:Kusjuures ka ajakirjandusväljaandeid nimetasid sovetid "organiteks". EKP Keskkomitee organ "Rahva Hääl" või umbes nii.
EKP KK häälekandja "Rahva Hääl".
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Organ, lühend sõnast organisatsioon? Venelased armastavad ju silpide kaupa lühendamisi...
Aga miks see siis vene keeles mitmuses on? Häälekandja tähenduses ainsuses, aga siin mitmuses (ja ainult mitmuses).
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 3 külalist