Pirita jõgi
Pirita jõgi
Tere foorumlased. Laia ringi küsimus, mis puudutab Pirita jõge- kas Lagedist alates kummipaadiga on võimalik liigelda Pirita jõe sillani , nimelt tahaks kummipaadiga minna jõele, aga puuudb info heade sissemineku kohtade kohta ja veetaseme ning muude piirangute kohta. Olen väga tänulik selle info eest, mis oskate jagada.
Re: Pirita jõgi
http://www.tallinnapostimees.ee/251561/ ... n-kadunud/
http://uudised.err.ee/index.php?06114985
Tsiteerides klassikuid- poiss, ää jända, lõhud silmad...
http://uudised.err.ee/index.php?06114985
http://www.rescue.ee/30304Õnnetusterohkeim koht asub Tallinnas Pirita jõel. Sel aastal on toimunud seal neli paadiõnnetust, milles uppus üks inimene, kaks vajasid haiglaravi ning üks on endiselt kadunud.
Viimastel aastatel on Pirita jõe Iru silla juures oleval lõigul toimunud õnnetustes veesõidukitega uppunud kolm inimest ja kolm jäänud kadunuks. Ohtlikud on ka Jägala ja Keila jõgi, kus sellel aastal on olnud kaks õnnetust.
Tsiteerides klassikuid- poiss, ää jända, lõhud silmad...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Ainuke võimalus on, et lähete sealt maad pidi mööda, aga siis peab kaldale mineku koha enne välja vaatama ja kuidagi märgatavaks tegema. Kui hiljaks jääd on suur jama majas, seal on selline pööris, et praktiliselt pääseda pole eriti reaalne.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Ma muidugi ei innusta ohtlikult käituma, aga kui kummipaadist kõvasti kinni hoida (klammerdada) siis ei tohiks vette kukkununa pöörisesse kinni jäämise ohtu olla. Lihtsalt kui teoreetiliselt filosofeerida. Ma kindlasti ei soovita oma eluga riskida.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Olen ise sellest üritanud kinni pidada aga ikka kipun esmalt kätega vehkima, et pea vee peale saaks. Alles siis hakkan ringi vahtima, kust haarata saaks.pagan kirjutas:Ma muidugi ei innusta ohtlikult käituma, aga kui kummipaadist kõvasti kinni hoida (klammerdada) siis ei tohiks vette kukkununa pöörisesse kinni jäämise ohtu olla. Lihtsalt kui teoreetiliselt filosofeerida. Ma kindlasti ei soovita oma eluga riskida.
Vot ei mäleta, kust omal ajal sisse sai mindud, igatahes tegin seda IL76 õhukummiga (mille pätid mõni aasta tagasi õuest ära varastasid) aga ei mäleta seal kuskil sellist totrat pöörist, kust edasi ei saanud. Võibolla panin lihtsalt läbi sellega vabas voolus, see kumm oli oluliselt jämedam, suurem ja paindumatum, kui mistahes kummipaat.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
-
wambambola
- Liige
- Kontakt:
Sa vaata suurvee ajal ette. Ma ise elan sealkandis aga pole suvejooksul seal pöörise juures käinud. Kevadel, lume sula ajal oli seal küll üks suurem pööris ja sel oli ikka kõva tõmme. See Pirita jõgi pole nalja asi .
Selge siis, ma harrastasin seda lennukikummimängu ikka rohkem poisipõlves, suvel ja ujukate väel. Eks siis oli vesi madal ja vool rahulik. Muidu oli mõnus küll seal kummis istuda ja kärestikest alla kihutada, vastu kive põrgata nagu piljardikuul. Eks käisin sisse ka ja sain ka sinikaid. Tegelikult sealt vanadekodu kandist oli igav, vesi sügav ja vool rahulik, peaaegu Tupsi taluni välja. Kaldale tagasi sai tuldud alles Lükati silla all, sealt aga kumm kaenlasse ja niimoodi paljajalu ujukate väel nr5 bussi ja koju tagasi.
Il-76 kumm peaks ju päris aukartustäratavate mõõtmetega olema. Lasid selle enne bussiminekut tühjaks või pressisid ennast täis kummiga sisse.sealt aga kumm kaenlasse ja niimoodi paljajalu ujukate väel nr5 bussi ja koju tagasi.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Oli küll see Ikaruse tagumine seisuplats seda kummi suht täis tõesti. Metsakooli kandist Irusse sai teda veel jala tassitud. Seejuures polnud ta just väga raske - 12 kilo vist kaalus, mingil põhjusel sai teist kaalutud.
-
Tarmo Männard
- Liige
- Kontakt:
Olen kummipaadiga sõitnud Pirita jõel korduvalt. Kunagi oli see minu igakevadine rutiin.
Võin soovitada järgmist:
Lagedilt peale minna ei maksa, sest kuni Petrburi maantee sillani on jõgi üsna mõttetu ja igav.
Soovitan minna peale ust Peterburi maante silla alt. Mitte kõrgemalt.
Maantesillast sadakond meetrit ülespoole asub betoonastang, mis on olnud paljude surmade põhjustajaks.
Olen seal isegi kummipaadiga tagasivoolus kinni istunud.
Kutsusin appi Tarmo Kruusimäe ja võtsime ette kahe-mehe ristisõja.....kirjutasin märgukirja linnavalitsusele ja võtsin ka televiisoris sõna.
Nüüdseks on sinna viidud kivid, tekitati kunstlik kärestik, sellega likvideeriti tagasivool ja see koht ei ole enam nii ohtlik.
Siiski soovitan sealt eemale hoida.
Kuni iru sillani on vool suhteliselt aeglane. Sealt edasi läheb juba lõbusaks. Lõbu kestab Lükati sillani.
Konstantin Pätsi vabaõhukooli juures on veel üks ekstramõnus kärestik.
Iru sillast Pirita sillani on see kõik taas üsna aeglane ja rahulik.
http://www.ekstreem.ee/kaidojatarmo/rafting.htm
NB: Ja loomulikult ajage selga päästevestid!!!
Võin soovitada järgmist:
Lagedilt peale minna ei maksa, sest kuni Petrburi maantee sillani on jõgi üsna mõttetu ja igav.
Soovitan minna peale ust Peterburi maante silla alt. Mitte kõrgemalt.
Maantesillast sadakond meetrit ülespoole asub betoonastang, mis on olnud paljude surmade põhjustajaks.
Olen seal isegi kummipaadiga tagasivoolus kinni istunud.
Kutsusin appi Tarmo Kruusimäe ja võtsime ette kahe-mehe ristisõja.....kirjutasin märgukirja linnavalitsusele ja võtsin ka televiisoris sõna.
Nüüdseks on sinna viidud kivid, tekitati kunstlik kärestik, sellega likvideeriti tagasivool ja see koht ei ole enam nii ohtlik.
Siiski soovitan sealt eemale hoida.
Kuni iru sillani on vool suhteliselt aeglane. Sealt edasi läheb juba lõbusaks. Lõbu kestab Lükati sillani.
Konstantin Pätsi vabaõhukooli juures on veel üks ekstramõnus kärestik.
Iru sillast Pirita sillani on see kõik taas üsna aeglane ja rahulik.
http://www.ekstreem.ee/kaidojatarmo/rafting.htm
NB: Ja loomulikult ajage selga päästevestid!!!
Pirita jõgi on praeguse veeseisuga üsna igav. Kärestikel on ootamas suur kive mööda nühkimine ja paadi lõhkumine - vesi on madal.
Nehatu astangust natuke pikemalt.
1. See EI OLE ohutum ka praegu.
2. Tegu on inimtekkelise paisuga, sellega kogutakse vett Iru elektrijaama jaoks. Suur tagasivool ning pööris tekivad seetõttu, et astangu all on jõepõhi sile.
3. Mida kõrgem on veetase, seda madalam ja ohutum tundub paisuastang. See on VASTUPIDI. Astang tundub madal sellepärast, et tagasivool on suurem ja OHTLIKUM!
4. Pöörise tõttu on vesi nii aereeritud, et päästevestist pole suuremat abi - see ei anna selles konkreetses tagasivoolu ning pealevoolu kohtumise piiril ujuvust juurde.
5. Olles sinna sisse sattunud, on reaalseim võimalus sukelduda ning üritada põhjast ennast jalgadega tõugata pöörisest välja allavoolu. Teoorias kena sõnastada, aga proovi seda teha tegelikus olukorras kus sul on reaalselt sama palju orientatsiooni ja iseotsustamist nagu pesumasinasse pandud sokil.
Kui vandaalid ei ole sigatsenud peaks paisust ülesvoolu jõekallastel hoiatavad sildid üleval olema.
Sõnaga, ära roni sinna - seal on juhtunud õnnetusi ka kogenud kärestikuaerutajatega.
Tahtes rohkem teada saada - vaata lehte www.kajak.ee
Nehatu astangust natuke pikemalt.
1. See EI OLE ohutum ka praegu.
2. Tegu on inimtekkelise paisuga, sellega kogutakse vett Iru elektrijaama jaoks. Suur tagasivool ning pööris tekivad seetõttu, et astangu all on jõepõhi sile.
3. Mida kõrgem on veetase, seda madalam ja ohutum tundub paisuastang. See on VASTUPIDI. Astang tundub madal sellepärast, et tagasivool on suurem ja OHTLIKUM!
4. Pöörise tõttu on vesi nii aereeritud, et päästevestist pole suuremat abi - see ei anna selles konkreetses tagasivoolu ning pealevoolu kohtumise piiril ujuvust juurde.
5. Olles sinna sisse sattunud, on reaalseim võimalus sukelduda ning üritada põhjast ennast jalgadega tõugata pöörisest välja allavoolu. Teoorias kena sõnastada, aga proovi seda teha tegelikus olukorras kus sul on reaalselt sama palju orientatsiooni ja iseotsustamist nagu pesumasinasse pandud sokil.
Kui vandaalid ei ole sigatsenud peaks paisust ülesvoolu jõekallastel hoiatavad sildid üleval olema.
Sõnaga, ära roni sinna - seal on juhtunud õnnetusi ka kogenud kärestikuaerutajatega.
Tahtes rohkem teada saada - vaata lehte www.kajak.ee
-
Tarmo Männard
- Liige
- Kontakt:
Ma ei ole seal viimase 15 aasta jooksul kärestiku sees enam käinud. Hiljem olen jõele läinud sadakond meetrit mere poolt. Nii et mu jutt on vaid teoretiseerimine.
Aga maanteelt, antud kohast mööda sõites, on näha, et betoonjurakast allavoolu on tassitud kive. Suuri, mürakaid munakive.
Seepärast ei ole jõepõhi enam sile, vaid täidetud.
Ja eeldatavasti ei tohiks (aga märkate, et kasutan tingivat kõneviisi, onju) seal suurvee ajal tagasivoolu enam olla, vaid hetkel on sinna kunstlikult tekitatud tavaline kärestik.
Maakeeli öeldes ei tööta päästevest seal seetõttu, et vesi oli segatud õhuga. Kuupmeeter mullivett ei kaalu enam tonni, vaid tunduvalt vähem. Üleslükkejõud on väiksem ja vesi "ei kanna".
Kui olin sinna kummipaadiga kinni jäänud ja sekunditega oli selge, et aerutamisest abi pole, võtsin aeru testpidi kätte ja lükkasin ennast seinast lahti. Ja õnneks see töötas. Muidu oleks kurba nimekirja täiendanud veel kaks inimest. Oli kole kogemus.
Kusjuures enne maabusime ja arutasime, et kas minna maad mööda või astangust. Aga kuna kõik eelnev oli olnud küllalt igav, siis otsustasiime lisada reisile pisut põnevust. Õnneks oli suurem vesi läinud allavoolu umbes nädal varem.
Telesaates tegin katse, kus panin lastepäästevesti sisse 7 liitrise veekanistri. Sidusin nööri otsa ja viskasin ülesvoolu sisse. Ilus ja kole oli vaadata. Aga jah, just pesumasinasse sattunud oranži sokki see kärestikus pöörlemine enim tõesti meenutas.
Aga maanteelt, antud kohast mööda sõites, on näha, et betoonjurakast allavoolu on tassitud kive. Suuri, mürakaid munakive.
Seepärast ei ole jõepõhi enam sile, vaid täidetud.
Ja eeldatavasti ei tohiks (aga märkate, et kasutan tingivat kõneviisi, onju) seal suurvee ajal tagasivoolu enam olla, vaid hetkel on sinna kunstlikult tekitatud tavaline kärestik.
Maakeeli öeldes ei tööta päästevest seal seetõttu, et vesi oli segatud õhuga. Kuupmeeter mullivett ei kaalu enam tonni, vaid tunduvalt vähem. Üleslükkejõud on väiksem ja vesi "ei kanna".
Kui olin sinna kummipaadiga kinni jäänud ja sekunditega oli selge, et aerutamisest abi pole, võtsin aeru testpidi kätte ja lükkasin ennast seinast lahti. Ja õnneks see töötas. Muidu oleks kurba nimekirja täiendanud veel kaks inimest. Oli kole kogemus.
Kusjuures enne maabusime ja arutasime, et kas minna maad mööda või astangust. Aga kuna kõik eelnev oli olnud küllalt igav, siis otsustasiime lisada reisile pisut põnevust. Õnneks oli suurem vesi läinud allavoolu umbes nädal varem.
Telesaates tegin katse, kus panin lastepäästevesti sisse 7 liitrise veekanistri. Sidusin nööri otsa ja viskasin ülesvoolu sisse. Ilus ja kole oli vaadata. Aga jah, just pesumasinasse sattunud oranži sokki see kärestikus pöörlemine enim tõesti meenutas.
Aiteh kõigile tiidjailõ!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist