NKVD operatiivgrupp 1940

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

NKVD operatiivgrupp 1940

Postitus Postitas Reigo »

Teatavasti saabus 1940. aastal Eestisse NKVD operatiivgrupp eesotsas Aleksei Škuriniga, mis viis Varese valitsuse perioodil läbi "tšekistlikke meetmeid". Seni pole välja suudetud selgitada, millal täpselt operatiivgrupp Eestisse saabus: kas juba koos Punaarmee täiendavate jõududega või mõnevõrra hiljem? Ajalookirjanduses leidub ka vastuolulisi andmeid Škurini saabumise kohta; üks teos väidab, et komandeeriti juba mais 1940 (mis pole küll kuigi usutav).

Piiriületusnimekirjades 1940. aasta mais ja juunis sissesõitnute kohta kohtab Škurinit esimest korda 1940. aasta 26. juunil. Samal päeval ületab piiri veel üheksa tegelast, kes kasutavad Škuriniga sarnaseid kattedokumente. Üheksast seitse on identifitseeritavad NKVD töötajatena (ja küllap olid need ülejäänud samuti tšekistid).

Seega näib, et NKVD operatiivgrupp kui selline saabus Eestisse 26. juunil, ehkki mitte tingimata täies koosseisus. Ent on fakt, et juba enne seda teostati Eestis NKVD huvides arreteerimisi. Oletatavasti oli nende puhul dirigendiks NKVD välisluure resident Botškarjov (NSVL saatkonna nõunik) ja võib-olla ka Punaarmee väeosade juures tegutsevate eriosakondade töötajad.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: NKVD operatiivgrupp 1940

Postitus Postitas oleeg »

Oletatavasti oli nende puhul dirigendiks NKVD välisluure resident Botškarjov (NSVL saatkonna nõunik) ja võib-olla ka Punaarmee väeosade juures tegutsevate eriosakondade töötajad.
:scratch:
Oletusena jah, kuid kahtlen sügavalt. Pigem mitte. NKVD välisluure resident vaevalt ja väeosades tegutsenud vennikesed võib üsna ilmselgelt välistada.
Seni pole välja suudetud selgitada, millal täpselt operatiivgrupp Eestisse saabus: kas juba koos Punaarmee täiendavate jõududega või mõnevõrra hiljem?
Aga miks mitte varem? Näiteks 39. aastal?
Varese valitsuse perioodil läbiviidud "tšekistlikud meetmed" olid tegelikult vaid osa meetmete kogupaketist... Kõike lihtsalt ei läinud vaja, kuigi olid planeeritud algusest peale.
Sellest on ju kirjutatud...

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Re: NKVD operatiivgrupp 1940

Postitus Postitas Reigo »

NKVD operatiivgrupi all 1940 mõeldakse siiski konkreetset ajutist organisatsiooni eesotsas Škuriniga, mille moodustamiseks anti käsk seoses Eesti peatse oodatava sovetiseerimisega. Enne 1940. aasta juunit vaevalt et seda operatiivgruppi Eestis moodustati.

Mis puutub "tšekistlikesse meetmetesse", siis 1940. aasta juunis juba 21. juuni paiku võeti kasutusele uus "meede", mida varem ei esinenud ehk Eesti kodanike või elanike arreteerimine. Näiteks arreteeris poliitiline politsei valgeemigrante, kes seejärel Leningradi saadeti. Ilmselt toimus asi NSVL esindajate "ettepanekul". Seega kes olid need esindajad?

Võib-olla Botškarjov ei olnud tõesti mingi dirigent, sest 19. juunil saabus Tallinna ju Ždanov isiklikult. Võib-olla tuli "impulss" arreteerimisteks temalt, misjärel väiksemad vennad tegutsesid siis vastavalt sellele. Botškarjovi polnud sinna vahelülina tingimata vaja. Ta võis küll nõu anda, keda arreteerida jne.
MOrav
Liige
Postitusi: 2150
Liitunud: 28 Dets, 2004 20:45
Kontakt:

Re: NKVD operatiivgrupp 1940

Postitus Postitas MOrav »

Mida Brücker-Riigi toimikus leiduvad K-templid nimedel tähendavad? Kartoteeki? Kui, kas sellise kartoteegi kasutamise kohta hiljem on ka andmeid, nt 1940-41?
Reigo
Liige
Postitusi: 2228
Liitunud: 01 Dets, 2005 22:09
Kontakt:

Re: NKVD operatiivgrupp 1940

Postitus Postitas Reigo »

Toimik fondis ERAF 138SM? See on vist kartoteek, jah. Eks nad teoreetiliselt ikka kontrollisid oma kartoteeke ka 40-41 kui päring ühe või teise isiku kohta sellesse konkreetsesse organisatsiooni (kus kartoteek asus) sisse tuli. Täpsemalt ei tea öelda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist