NL väeosade numbrid, asukohad

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Kasutaja avatar
ibra
Liige
Postitusi: 59
Liitunud: 27 Sept, 2013 11:23
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas ibra »

kalleb kirjutas:kas teie ajal lasid mingid tsurkad Dobrovolski polügoonil raketi koos stardiseadeldisega lendu ja põlesid ära ?

mingi kaabel olevat valesse kohta sisse surutud ja pajehhali

igaljuhul terve patarei oli gruz 200 - hukkus lahinguülesande täitmisel

Moskovsk-Minkskoje divizija oli vist
Ma käisin komandirovkas Gaz 66-ga mõned korrad Dobrovolskis.Oli vist jah mingi Moskovsi diviisi värk. Vedasin partisane ja mingeid puuraami sees 80 kloseid reaktiivmürske. Partisanid lasi seal iga suguseid katjuusa moodi asjandustest ja haubitsatest ja millest iganes. No laskmine oli öösel ja minust tagant poolt tulid üle peade selline tulemeri. No oli alles vägev ulgumine ja tulevärk. Nagu seal ma kuulsin ohvitseride käest et kunagi varem oli stardi hetkel mingi rakett ümber kukkunud või plahvatanud, ning oli hukkunuid aga kui palju hästi ei mäleta aga oli ka kindraleid surma saanud. No sellist juttu ma kuulsin, aga ei näinud. Mäletan, et seal poligoonil pidi olema mingi veekogu, kuhu vahest nimelt sisse põrutati ja kalu veepealt korjati.
Kasutaja avatar
ibra
Liige
Postitusi: 59
Liitunud: 27 Sept, 2013 11:23
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas ibra »

Kolasim siin mööda foorumit ja leidsin samal ajal minuga samas väeosas oleva ajateenija kasutajanime ignatius all. Jaanuarist 2013 pole ta foorumit külastanud. Mina läksin kroonusse kevadel autojuhina ja sain 2,5 aasta pärast sügisel minema. Ignatius tuli sügisel ja lahkus 2a. pärast sügisel. Väeosas ma teda nagunii tundsin, aga praegu ei tule nägu ette. Mina olin esimese divisjoni kolmandas batareis, ignatius kusagil mõnes teises allüksuses.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

Teema saab küll kohe 10 aastaseks (esimene juubel), aga igavusest märgime siis ära ka oma kolgata tee :lol:

1985a 19.novembril anti sõjaväepilet pihku ja veeti Lasnamäe jaotuspunkti. Seal sai töllerdatud mitu päeva ja tagasi tuldud. Uus minek, seekord edukas, oli 20.mai 1986

Niisiis
1986 mai - 1986 juuli s/o 01205 A
1986 juuli - 1988 oktoober s/o 87204 У
1986 oktoober - 1988 juuni s/o 87204 K
Vahepeal mõned lühiajalised komandeeringud teistesse s/o

Väeosa nimetus: 10-тый отдельный батальён КГБ СССР
Aadress: Москва г-361 Рябиновая 38/40
Pataljoni üks rood (87204 У) viidi millalgi oktoobris-novembris 1986 Bakuusse ja toodi 1988 kevadel tagasi.
Pataljoni üks rood (01205 A) viidi millalgi novembris-detsembris 1986 ära ja asemele tuli 26008 üks rood.

Sõjaväelinnaku, aadressil Рябиновая 38/40, moodustasid kaks uut ja üks vana kasarmu, peavaht (ainus rajoonis, allus otseselt 87204 väeosa komandörile ja sinna veeti tegelasi ka ümberkaudsetest väeosadest), ГСМ (ГСМ laod + kütusetanklad ja НЗ), autopark ja autopargist eraldiseisvad remonditöökojad. Ühes uues kasarmus asus s/o 87204 ja s/o ????? staap (enam ei mäleta numbrit, aga tõenäolise võin välja uurida, kui otsin üles oma грамота-d :lol: .

Teine uus kasarm oli nii uus, et mehitati alles minu demblisse tuleku ajal. Sinna tekkis siis s/o 83070. Kolmandas, vanas kasarmus, asus s/o 01205 seersandikool, garantiin ja utšebka, s/o 97610 (ilmselt ainult üks osa sellest) ja lühiajaliselt s/o 26008 (samuti ainult osa sellest).
s/o 01205 ja 26008 põhiline asukoht oli Рябиновая 36.

87204 kasarmutesse paigutati pärast 1991a piirivalvurid (s/o 2009) ja s/o 87204 moodustati asjandus nimega "Госпредприятие 87204"

Teenistuse jooksul puutusin põgusalt kokku järgmiste omapäraste väeosadega ja tegelastega nendest väeosadest (nimetan huvitavamad neist):

s/o 63791 - (особый батальон сопровождения воинских грузов)
s/o 48428 - (449-й отдельный салютный дивизион)
s/o 55605 - (11-й отдельный кавалерийский полк) (Алабинский гарнизон)
s/o 1139 - (комендатура госдач)
s/o 1005 - (4-тый отдельный батальён КГБ СССР ehk "Кремлёвский полк")
Numbrita s/o ametliku nimega "Хозяйство" mille taha käis vastav number (7;8;9;10 jne ehk siis "Хозяйство 8" näiteks) - (Службы охраны и Управления связи КГБ СССР)

"Polevaja podkotovka" toimus Moskva lähedal "Tamani diviisis" (2-я гвардейская Таманская мотострелковая дивизия)
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Castellum »

Fucs kirjutas:s/o 55605 - (11-й отдельный кавалерийский полк) (Алабинский гарнизон)
See on nüüd küll 1980. II poolel huvitav väeosa...ehk räägid lähemalt, niipalju, kui kokkupuudet oli...
Fucs kirjutas:s/o 1005 - (4-тый отдельный батальён КГБ СССР ehk "Кремлёвский полк")
Kas tõesti ametlikult kirjas" батальён"?
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

Castellum kirjutas:
Fucs kirjutas:s/o 55605 - (11-й отдельный кавалерийский полк) (Алабинский гарнизон)
See on nüüd küll 1980. II poolel huvitav väeosa...ehk räägid lähemalt, niipalju, kui kokkupuudet oli...
Fucs kirjutas:s/o 1005 - (4-тый отдельный батальён КГБ СССР ehk "Кремлёвский полк")
Kas tõesti ametlikult kirjas" батальён"?
Nende ratsaväelastega sai kokku puututud kusagil 1986a sügisel Moskva lähistel (linnast väljas, täpset kohta ei mäleta, aga kuna sellel ajal ma vedasin isikkooseisu teatud kindlatele objektidele, siis see võis tõenäoliselt olla mõne järgmise objekti lähedal: "Власиха" (Одинцово-10); "Жуковка" ; "Горки-10" ; "Балашиха" või "Барвиха", mis jäid enam-vähem ühte kanti kõik).

Vedasin niisiis kodanikke objektile, hommikul väeosast sihtpunkti, siis sõitsin väeossa tagasi, lõunaks viisin objektile suurtes termostes toidu ja jäin objekti juurde passima, kuniks õhtul saab kodanikud tagasi väeossa viia. Kuna mind objektidele sisse ei lastud, siis kodanikud kas viisid termosed objektile ja tulid õhtul koos tühjadega tagasi, või mõnel objektil sõid objektilt väljas. Tavaliselt kella 12-st / 13-st kuni kella 17-ne / 18-ni passisin omaette niisama, üksinda, väljaspool objekti kusagil.

Ühe objekti lähedal heinamaal olid mitu päeva ratsaväelased oma hobustega, millise väeosa olemasolu tekitas kohe imestust ja uudishimu. Väeosa varrukaembleemil (шеврон) olid tumesinisel taustal kollane hobuseraud ja ristatud mõõgad. Kuna tumesinise taustaga embleeme kasutasid julgeolekuväed ja lähedal olid valdavalt ainult julgeoleku objektid, siis esimene mõte oli, et küllap on tegemist mingi Kremli polgu X rooduga, keda kasutatakse paraadidel vms presentatsioonidel.

Sai siis jalutatud nende juurde ja paari tegelasega veidi juttu puhutud. Pärast kohustuslike viisakuste vahetamist (откуда родом? когда ДМБ? jms) viisin jutu nende imeliku väeosa teemale. Siis nad rääkisid, et asuvad tegelikult Moskvast paarikümne kilomeetri kaugusel Kalininetsis, Alabino karnisonis (Kalininetsis, Moskvast edelasse, asus ka Tamani diviis ja samasse suunda jäävad ka ülal loetletud objektid, kus ma neid näha võisin). Osalevad "Mosfilmi" võtetel. Põhitegevuseks oligi olnud erinevatel filmivõtetel osalemine, massistseenid nii ratsa kui jala. Väeosas pidavat olema väga suur hulk ratsasportlaseid, kõrgharitud või kõrghariduse pooleli jätnud kodanikke, X elualade esindajaid (veterinaarid, näitlejad, kunstnikud jm loomeinimesed). Filmivõtted (kui sellised parajasti toimuvad) pidavat enamasti toimuma Tamani diviisi polügonil, aga ka linnalähedal loodues. Vennad kellega mina rääkisin, paistsid küll igati valge inimese moodi olevat ja haritud.

Mis puudutab s/o 1005 nimetust "4-тый отдельный батальён КГБ СССР", siis see oli ikka ametlik väekoondise nimetus minu teada. Sellele viitasid järgmised asjad:

1. Korra vedasin Kremli polgu ladudest hunniku mingit kastidesse pakitud tavaari. Saatelehel oli kirjas, et nii ja nii mitu ühikut saadetakse ühest kohast teise. Saatjaks "4-тый отдельный батальён КГБ СССР" ja vastuvõtjaks "10-тый отдельный батальён КГБ СССР". Väeosade numbreid ei mäleta, et oleks saatelehtedel olnud. Mäletan lehtedel punaseid pitsateid (tavaliselt olid sinised).

2. Käisin mitu korda kui "дежурная машина" kuuenda upravljenie staabis "дежурный по управлению" käsutuses. Keegi alampolkovnik, kes ükskord korrapidaja oli, vestles kõva häälega telefonis kellegagi ja rõhutas mitu korda, et täna on korrapidaja masin kümnendast pataljonist, mitte neljandast ja "Кремлёвцы" saadavad oma masina homme, mitte täna.

3. Mitu korda Moskva kesklinna objektidelt "Дом 2" ja "ГВЦ" öösel väeossa sõites sattusin GAZ-66 kolonni sappa, milles istusid tumesiniste furaškade ja pagunitega sõdurid automaadid jalgevahel. Kui ma arendasin minu kõrval istuva kapteniga juttu a´la "tea kuhu need Kremli polgu vennad öösel automaatidega sõidavad?", sain vastuseks midagi sellist, et "need ei ole neljanda polgu sõdurid üldse, vaid hoopis mingist X väeosast, mis tegeleb objektide valvega". Siis sai omaette mõeldud, et huvitav-huvitav, kui meie oleme kümnes ja Kremli omad neljas polk, siis kus on veel vähemalt kaheksa polku ja millega nad tegelevad?

Muud ei oska praegu öelda.

Edit: Lisan ka paar pilti kaunistuseks :)

Pilt
08.03.1988 Naistepäev. Pilt tehtud kasarmu koridoris. Mina olen esimeses reas vasakult esimene :)

Pilt
Üks meie tubli noorvõitleja vande andmise päeval (1988 ?).
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

Kirjutan veel ühest kergelt koomilisest loost kokkupuutest ühe nende "Хозяйство"-ga.

Kremlist lõunas, kohe üle Moskva jõe oli meil üks objekt nimega "Пятницкая". Пятницкая ilmselt selle pärast, et asus Пятницкая tänava ühe põiktänava ääres. Seal oli maasse kaevatud pirakas vundamendi auk ja selle kõrval hunnikus vundamendiplokid. Sinna pidi tulema julgeoleku sidejaam. Ehitusplats oli piiratud mitmemeetrise tiheda plankaiaga ja sellel asus peale augu ja plokkide veel üks vaguntüüpi ehitussoojak. Seal objektil siis töötasid, või pidid hakkama töötama muidu tsiviilehitajad. Meie kutsusime neid kõiki Прораб (производитель работ).
Samal objektil töötas kümnemeheline "duhhide" grupp, keda mina sinna vedasin.
Umbes nädala jagu möllasid siis need soldatid seal uuel objektil meil ilma tsiviilehitajateta, mingi aeg hiljem siginesid pärast ka Прораб-id. Objekti vanemaks sinnamaani oli üks seeru.

Teiselpool planku ca neli viis meetrit aiast, oli üks vana pisike kirik (pigem kabel), kust oli veetud üle plangu pingule tõmmatud terastraati mööda meie objektile igavesti jäme toitekaabel. Kaabel lõppes "rubilnikutega" varustatud suures metallist elektrikilbis, mis oli kruvitud soojaku seina külge.

Noja need "duhhid" ajasid seal soojakus midagi totaalselt lühisesse nii, et see elektrikilp läks koos soojakuga põlema. Seeru haaras mingi veeämbri soojakust ja viskas selle täie vett kusagile peale, ning sai hea elektrilöögi ja lendas selili. Siis tuigerdas minu juurde silmad pahupidi peas ja karjus mulle На по́мощь! (mina lebotasin oma masinas teiselpool plankaeda tänaval). No ma siis lendasin На по́мощь ja käskisin duhhidel rubilniku välja lülitada kilbi küljes. Aga keegi ei julenud puudutada seda. Ma siis haarasin ühe pika plangu ja virutasin sellega rubilniku pihta. Rubilnik läks välja, aga see jäme toitekaabel, mis kirikust tuli, hakkas aurama ja siis veidi hiljem ka tossama ja siis lõi lõpuks leegid välja. Mina olin kiire poisina selleks ajaks juba vahukustutiga soojaku katusel ja mängisin tuletõrjujat :lol:

No ma karjusin nendele tegelastele seal, et minge kutsuge tuletõrje, sest kolm vahukustutit sai tulemusteta tühjaks juba lastud ja siis keegi jooksis kuhugi midagi tegema ja kutsuma. Aga see kaabli kärssamine liikus soojaku poolt kiriku poole (kirikupoolne kaabli ots oli mitu meetrit kõrgemal kui soojakupoolne ots) ja jõudis üle plankaia. No siis lendasid sealt kirikust välja mingid sinimütsikesed, prapporid, kaptenid ja majorid ja tormasid mööda tänavat ümber selle plankaia meie objektile, igasugu joptvajumatid lendasid kahte lehte. Samal ajal oli kuulda, kuidas tuletõrje masinad sireenide saatel kusagilt ülejärgmisest kõrvaltänavast meist mööda põrutasid vales suunas.

Kuna meie objektil asunud kuus vahukustutit olid tühjaks lastud juba, siis sinimütsikesed tõid joostes veel lisa.
No ma kustutasin selle putka ära lõpuks sealsamas katusel turnides. 8 vahukustutit lasin kokku tühjaks ja kaks jäi veel alles :D

Pärast tuli välja, et see kirik või kabel oli üks tähtis valitsusside jaam (üks nendest "Хозяйство"-test) , mille me peaaegu põlema oleks pannud ja mine tea, soodsatel asjaoludel võibolla isegi maha oleks suutnud põletada. Lisaks jätsime sidekeskuse mingiks ajaks (vbl 10 minutit) ilma toiteta, enne kui sinimütsikesed varutoite tööle said ja meid teise toitekaabli küljest lahti ühendasid.

Kui ma pärast äkšõnit katuselt alla ronisin, siis üks sinimütsike oli juba väed õuele rivistanud ja sõimas täiest hingest, et miks kümme meest vahtisid suud ammuli kuidas üks mees katusel kustutab!? Seeru sai ka nagu tuppalasknud kass, aga kui sinimütsikesed lõpuks teada ning aru said, et too on kergelt kontuužennõi ja kontaktivõimetu saadud elektrilöögist (või siis hoopis ЧП-st, selle arengust ja ulatusest, mine sa tea), siis jätsid ta rahule.

Lõpuks jõudis kohale ka tuletõrje.
Pärast tuletõrjet saabus ka meie väeosa ossobistist major ja mingi miilitsavormis tegelane.

Mulle aga avaldati tänu operatiivse tegutsemise eest :lol: :lol:

Sellest, kuidas kümme "debiilset duhhi" (kasutatud väljend muutmata) Kremli külje all valitsuside oleks peaaegu maha põletanud, räägiti väeosas veel kaua ja toodi alati õpetlikult hirmsaks näiteks, mis kõik võib juhtuda.

See oli nüüd kergelt OT muidugi, aga ehk annate andeks.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

ГБ oli ikka tavaline. Hiljem tulid selle asemele lühiajaliselt ОКП ja veel hiljem ПП.
ОКП pagunid anti sellele samasele 11-й отдельный кавалерийский полк (neil ratsaväelastel olid muidu tumesinised pagunid tähtedega СА ja mingitsorti välivormil üldse ilma tähtedeta tumesinised pagunid) ja see 11-й отдельный liideti minuteada Kremli polguga kui кавалерия президента või misiganes nimega.

Need jäid peale. Alternatiivina oli lubatud ametlikult koju minna erariietes, mida ma ka innukalt kasutasin.
Küll aga ei tohtinud objektidel kanda ГБ paguneid vaid pidid olema mustad СА (üüberkonspiratiiv või mingi muu kiiks ma ei tea). ГБ paguneid igapäevaselt igas asendis ja kohas võisid kanda ainult Kremli polgu omad, kes pidasid seda auasjaks ja meid teisi n.ö. kõntsaks, kes ei väärinud kandma ГБ paguneid. Venelasetel on mingi oma teema nende vormidega :lol:
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Troll »

Fucs kirjutas:
Castellum kirjutas: Kas tõesti ametlikult kirjas" батальён"?
Mis puudutab s/o 1005 nimetust "4-тый отдельный батальён КГБ СССР", siis see oli ikka ametlik väekoondise nimetus minu teada.
Castellumi küsimus puudutab seda, et vene keeles kirjutatakse "батальон", mitte "батальён".
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

Ahah.
Selline tohutu viga siis. :cry:
See viga ё-de ja o-dega on kogu mu kirjutatus läbiv ja ei esine ainult viidatud kohas.

Ja ma pole venelane, ning teema pole vene õigekirjast, seega ehk andestate vene keelsed kirjavead.
Kapral Karu
Moderaator
Postitusi: 1133
Liitunud: 14 Dets, 2004 13:44
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Kapral Karu »

Kremli polgul numbrit ei olnud, ametlik nimetus oli 1973. a-st Отдельный Краснознаменный Кремлёвский полк КГБ jne. 1952. a-st Отдельный полк специального назначения, enne seda Полк специального назначения ja Батальон особого назначения.
Kuna tegu oli nn üksikpolguga, võis tema koosseisus olla ka üksikpataljone, nii et siis need 4. ja 10. pataljon võisid olla selle polgu osad. Kuna polk valvas ilmselt ka muid objekte peale Kremli, võis osa sellest asuda mujal.
11. ratsaväepolgu riismetest moodustati presidendipolgu ratsaväe-aueskort (Кавалерийский почётный эскорт).
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas kalleb »

Kremli polkudes oli vist ikka jube ustavshina , seal ju shaakaleid palju rohkem kui lihtsõdureid, õnneks pole sellises kohas ise viibinud aga isegi Kaliningradi semjorka ustavshina oli väga jube, utsebkast rääkimata
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas EOD »

kalleb kirjutas:Kremli polkudes oli vist ikka jube ustavshina , seal ju shaakaleid palju rohkem kui lihtsõdureid, õnneks pole sellises kohas ise viibinud aga isegi Kaliningradi semjorka ustavshina oli väga jube, utsebkast rääkimata
No ega semjorka siis pühast vaimust "otlitšnõiks" ei saanud. Ikka läbi ustavshina. :wink:
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Castellum »

Fucs kirjutas:Ahah.
Selline tohutu viga siis. :cry:
See viga ё-de ja o-dega on kogu mu kirjutatus läbiv ja ei esine ainult viidatud kohas.

Ja ma pole venelane, ning teema pole vene õigekirjast, seega ehk andestate vene keelsed kirjavead.
Ei ole suur viga...kas küsimus oligi selles, et kas tõesti ametlikult oli ka selline vene ortograafia rikkumine. Venelasi on siin foorumis ehk vähe, aga keeleoskajaid ehk küllaltki palju (mina küll kuulun sinna oskajate kehvemale poolele). Vene keel on ka selline parajalt nüansirikas, et väikegi vahe tähendab teinekord palju, seetõttu pole ka mingite pisiasjade üleküsimine mingi eriline asi.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas Fucs »

kalleb kirjutas:Kremli polkudes oli vist ikka jube ustavshina ....
Üks härra, kes oskaks ilmselt "Kremli polgu" sisekorrast ja sealsest ustavshinast rohkem ja täpsemalt rääkida:

http://uus.refleks.ee/et/inimesed/9?view=person

Tema näiteks "praagiti välja" sealt Kremli polgust (mäletamist mööda jalgade pärast), pärast mingit teenistusaega ja saadeti meie väeossa oma aega lõpuni teenima. Aasta võis olla 1987.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: NL väeosade numbrid, asukohad

Postitus Postitas kalleb »

sellist pilti sai nähtud 1988 aasta detembris Kapustin-Jari polügoonil

Pilt

väga hea ülevaade siin http://militaryrussia.ru/blog/topic-191.html

osalesin Sovetski raketibrigaadi 1 divisjoni koosseisus õppustel mis toimusid seoses vana tehnika (raketikompleks Luna-M ehk SCUD) ümbervahetamisega uue kompleksi Totska-Y (SCARAB) vastu

463-я ракетная бригада (Советск) 11-й гвардейской отдельной армии Прибалтийского ВО, расформирована

praegu peaks väeosa tehnika paiknema Luugas

26-я ракетная бригада (г. Луга) Ленинградский 12 9К79-1 "Точка-У" + 9 КШМ Р-145БМ, по состоянию на 2009 г. возможно комплектуется комплексами 9К720 "Искандер-М"
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist