tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Kasutaja avatar
TangoViktor
Liige
Postitusi: 285
Liitunud: 08 Jaan, 2014 10:51
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas TangoViktor »

Tegelikult teema juurde tagasi tulles on eestis vägi kompetenset insener-tehnilis võimekust, juba kasvõi tudengite tasemel. Tegelikult piirab sellistel inimestel arendustöö enamasti see, et lihtsalt ei ole võimalik saada õiget kogust vajalike aineid, et rakett piisavalt kaugele lennutada, seda juhtimissüsteemi ja muud pudrumudru võib tõesti niisama teha. Lihtsalt proof-of-conseptiks piisab ka jah erinevas mudellennunduses levivaid raketimootoreid katsetades. Lihtsalt jääb ära lõhkepea.
Puhkeala on selline koht, kuhu sa mataks l*tsi.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9067
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Kilo Tango »

Eestis on vastavaid kemikaale võimalik vabalt hankida.
Eps
Liige
Postitusi: 38
Liitunud: 31 Mär, 2009 17:28
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Eps »

Kilo Tango kirjutas:
maanus kirjutas:Sellise leiutamise juures ei saa ma aru miks peaks maa-maa tüüpi rakett üldse rakett olema? Kui ajada miskit low-end asja siis tuleks ehitada hunnik lihtsaid uav-sid ja nende kasulik kandevõime täita lõhkeaine jne vajalike materjalidega. Või millised oleksid tehnilised (taktikalised) puudused sellisel "tiibraketil" päris raketi ees? Saaks ju sellised kasvõi Tütarsaartele lendama saata.
Rakett on odavam ja kiirem. Aeglaselt lendavat UAV-d tõrjuda on mitme suurusjärgu võrra lihtsam kui taktikalist raketti.

Ei ole eriline ekspert ja ei tea ka teie pädevust automaadiga UAV alla tulistamisest, aga ei usu, et lasete kasvõi 100m kõrgusel ukerdava mänguasja kohe alla. Isegi kui pihta saad, siis 1-2 tabamust ei ole piisav kui just kriitilist tabamust ei saa.
Või võetakse elektroonika abil rajalt maha?! Gruusias oli muidugi UAV vs MIG :D.

Tegelikult mulle lihtsalt meeldiks see kui antaks kasvõi väike õng, mille otsas ripub vb isegi väike kondike a´la tudengitele, kaitseliidus olevale inseneri elukutsega kodanikele, kes alustaks kui tahes ´´low-end´´ projekti kaitse ´´tööstuse´´ valdkonnas. Olen kindel, et selline lüke ja tugi aitaks võimalikule lumepalli efektile hoo sisse.

Krt mõni mees võiks lõputööks teha nt harkjala automaadile....kaua võib ehitada neid vormeleid :D
Tehku kiiresti ülesseatav miinipilduja laskeplatvorm, saavad oma tugevusarvutused ja kõik muu seal ära arvutatud.

Läks vist korralikuks oleksoloogiaks ära, aga ohh õnne - õige tuba!
lagrange
Liige
Postitusi: 33
Liitunud: 16 Mär, 2014 16:17
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas lagrange »

Tegelikult Eps'i tõstatud teema väärib edasiarendamist.

Mul on palju tuttavaid noori insenere ja tehnikatudengeid, mõned neist on väga andekad ja oskaksid kindlasti anda panuse mõne relva prototüübi või improviseeritud miini arendamise juures. Paljud neist on läinud ajateenistusse, omades kooli kõrvalt tehtud projektidest olulist kogemust. Nende kogemuste ärakasutamise asemel paneb süsteem neid tegema jalaväelase, autojuhi vms ülesannet, mis neile ei sobi ja inimeste potentsiaal jääb kasutamata. Paljud noored, kes ajateenistusest pigem hoiduvad, läheksid sinna ehk hea meelega kui saavad oma oskusi seal kasutada ja edasi arendada. Kasutatavaid relvasüsteeme sellise seltskonnaga arendada on raske, aga erialast rakendust mingis arendustöös leiaks neile kindlasti, kui vähegi tahta ja otsida.

Selline noorte inseneride võimete ajateenistuses kasutamine pole mingi ulmeline idee. Mul on soomlasi tuttavaid, kes tudengina ajateenistusse minnes on õppejõudude soovitusel peale baaskursust tegelenud enda erialale vastava arendusega. Üks arendas tarkvara mida kasutatakse õppustel lahingute simuleerimiseks, põhimõtteliselt arvutimängu. Teine tegeles ja tegeleb ka sagedastel kordusõppustel side ja raadioluurega.

Israelis on teatavasti küberkaitse ja -ründe üksused, kuhu erialaselt andekad noored aega teenima lähevad. Kindlasti on meilgi noori selle ala spetsialiste. Mõni neist muidu ehk ajateenistusest pigem hoiduks, aga selles valdkonnas annaks panuse hea meelega. Arvatavasti kaadriväelase palk selliseid oskusi riigikaitsesse muidu ei tookski.

Küünikuna kardan, et selline noorte inseneride kasutamine ei ole KaMini bürokraatide Exceli tabelitega kohanduv ja Kaitseväes pole inimesi kes selliseid tegevusi juhtida osaks.

Olen isegi mõtelnud, kas saaks oma erialaseid oskusi Kaitseliitlasena kasutada millegi riigikaitseliselt kasuliku arenduseks, aga juba tööinimene olles on nädalas päevi kahjuks liiga vähe.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas sadist »

On ka Eestis lastud IT-teemas pädevatel ajateenijatel enda oskuseid kasulikult rakendada, samamoodi nagu sportlastel ja moosekantidel.
Eps
Liige
Postitusi: 38
Liitunud: 31 Mär, 2009 17:28
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Eps »

Laglarge sai mu jutu ivale hästi pihta.

Minu vend teenis suurtükiväes alles hiljuti ja rääkis, et seal olevat keegi ajateenija teinud mingi arvuti programmi tulejuhtidele, kas see jutt ka tõele vastab, ei tea (samas miks peaks valetama).

Nüüd kus toimus suur üleskutse kaitseliiduga liituma, siis oleks ju igati asjakohane leida rakendust igasuguste erialadega inimestele.
Kuidas selleni jõuda on juba iseasi. Eks siin oleks suureks abiks juba eelnevalt haridussüsteemi integreeritud kodukaitse õppekava, kust kõik võiks alguse saada nt arsti elkukutset plaaniv noor teab juba ette oma saatust puu all meditsiinitelgis :).
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas sadist »

Eps kirjutas:Minu vend teenis suurtükiväes alles hiljuti ja rääkis, et seal olevat keegi ajateenija teinud mingi arvuti programmi tulejuhtidele, kas see jutt ka tõele vastab, ei tea (samas miks peaks valetama).
Tõsi.
Ta ise küll ütles nii, et päris uut ei teinud, oli vaid vana programmi "kokku pakkinud."
Lemet
Liige
Postitusi: 19908
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Lemet »

Tudengite kasutamisest- nõukogude ajal oli näiteks peenmehaanika teaduskonna tudengi kursusetööks radarile kahekiiruselise jõuülekande projekteerimine. Ja tõepoolest arusaamatu, miks lastakse juba aastakümneid sedasorti võimekusel kalanäoga mättasse joosta... :dont_know: Usutavasti oleks kõrgkooli tudengid suutelised ka selle va "rahvasoomuki" kerekarbi valmis projekteerima.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Taaniel Tina
Liige
Postitusi: 922
Liitunud: 07 Nov, 2012 9:54
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Kunagi tean, et oli selline raketi klubi ka Eestis, et poisid valmistasid selliseid kodukootud rakette, lasid need siis lendu ja pärast langesid need langevarju abil maha tagasi. Ja võitis see kelle rakett püsis kõige kauem õhus.

Kas selline asi ka praegu veel toimib?
Ja sellest saaks ju hakata ka vajadusel edasi arendama.
Kuigi aretada välja rakett, mis lendab, on vist kõige lihtsam. Keeruliseks teeb asja vist selle peal olev elektroonika, et ta lendaks õigesse kohta ja tabaks sihtmärki. Ka liikuvat.
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas mutionu »

Nagu eelpool kirjutasin, on küsimus ajas ja rahas.
Algelise UAV võib(tänapäeval pole see mingi tuumafüüsika) vaat, et igaüks valmis teha. Mingist piirist alates aga lähevad kulud lakke(ntx täpsemad andurid on kallid või ei saa neid "mees maalt" lihtsalt osta). Edasi tuleb asjakese testimine, mille kulud võivad kogumaksumusest olla enam kui pool. Seda, et asi lendab ja teeb enamvähem, mida vaja, ei saa ju vastuvõetavaks tulemuseks pidada. Ei saa ju nii, et "pommitusUAV" ajab segi leivaahju ja tanki. Edasi tuleb tootmisprotsess(põlve otsas tehtud asjad on toredad aga katsu sa neid hooldada/hallata). Veel edasi on edasine arendus ja hooldus. Jne jne jne.

See kõik kokku pannes moodustab paraja porno. Samas, kui soov on, et Eesti oleks iseseisva võimekusega mingil alal, tuleb see asi kõik läbi teha.

Üliõpilastelt võib saada hea projekti kuid kes sellega edasi tegutseb? Tegu ikkagi asjaga, mis riigikaitseline ja siis ilmselt kaetud ka "riigisaladusega". Pole nagu kuulnud, et KV või KL või KM ajaks üle hiilgavatest tehniliste alade spetsialistidest.
Kõik see on isiklik arvamus ja muidugi on võimalus, et ma eksin sügavalt.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 39982
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

UAV kui lennumasin pole mingi probleem ehitada, isegi vastavad suuremad mudellennuki ehituskomplektid on müügil.
Kogu asja iva on see mil -spec juhtimiskanal, mida ei anna Kullo mudelipoest tellida - ja kallimatel mõistagi ka andmekanal pildi jne edastamiseks.
Lennuk ise on kogu padajannist üks väike, arvan isegi, et mittemäärav osa. 50 km tagant millegi juhtimiseks otsesidena tuleb ikka arvestatav võimsus eetrisse lasta, sidekursustel õpetatakse, et rusikareegel väga jämedalt on 1 W - 1 km. Samamoodi on amatöörile päris keerukas edastada online videopilti 50 km taha. Jutt on siin otsesidest, mitte mingist GSM-maste kasutavast asjast.

UAV-sid ehitati isegi NSVL-s WWII ajal, meile tuttav Endel Puussepp osales katsetamisel (kui tal lennuk oli järjekordselt alt lastud).
Töökindlust need ei saavutanud juhtimissüsteemi (raadioside) probleemide tõttu ja seepärast taolisi "silmapiiri taga" tüüpi asju tollal ei kasutatud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Taaniel Tina
Liige
Postitusi: 922
Liitunud: 07 Nov, 2012 9:54
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Üliõpilastelt võib saada hea projekti kuid kes sellega edasi tegutseb? Tegu ikkagi asjaga, mis riigikaitseline ja siis ilmselt kaetud ka "riigisaladusega". Pole nagu kuulnud, et KV või KL või KM ajaks üle hiilgavatest tehniliste alade spetsialistidest.
Kõik see on isiklik arvamus ja muidugi on võimalus, et ma eksin sügavalt.
Edasi tegeleb ikka sellega ülikooli teadlased. Selleks nüüd küll ei ole vaja hakata kamina juurde eraldi mingit teadusasutust looma. Kamin sõlmigu TTÜ-ga ja vastavate teadlastega koostöö lepe, koos konfidentsiaalsus ja riigisaladuste leppega, ja tagab rahastuse. Kamina poolt oleks vaja paari inimest, kel oleks vastava ala teadmisi ja kes suudaks formuleerida eesmärke ja suhelda ülikooliga.
JTatikas
Liige
Postitusi: 142
Liitunud: 10 Jaan, 2014 15:15
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas JTatikas »

Kapten Trumm kirjutas: Kogu asja iva on see mil -spec juhtimiskanal, mida ei anna Kullo mudelipoest tellida - ja kallimatel mõistagi ka andmekanal pildi jne edastamiseks.
Lennuk ise on kogu padajannist üks väike, arvan isegi, et mittemäärav osa. 50 km tagant millegi juhtimiseks otsesidena tuleb ikka arvestatav võimsus eetrisse lasta, sidekursustel õpetatakse, et rusikareegel väga jämedalt on 1 W - 1 km. Samamoodi on amatöörile päris keerukas edastada online videopilti 50 km taha. Jutt on siin otsesidest, mitte mingist GSM-maste kasutavast asjast.
Kas probleemi ei anna lahendada, kui UAVsid panna teele mitu tükki, nii et üks on 50 km kaugusel, teine 40, kolmas 30 km jne ja nad omavahel annavad informatsiooni algpunkti?
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9067
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas Kilo Tango »

JTatikas kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas: Kogu asja iva on see mil -spec juhtimiskanal, mida ei anna Kullo mudelipoest tellida - ja kallimatel mõistagi ka andmekanal pildi jne edastamiseks.
Lennuk ise on kogu padajannist üks väike, arvan isegi, et mittemäärav osa. 50 km tagant millegi juhtimiseks otsesidena tuleb ikka arvestatav võimsus eetrisse lasta, sidekursustel õpetatakse, et rusikareegel väga jämedalt on 1 W - 1 km. Samamoodi on amatöörile päris keerukas edastada online videopilti 50 km taha. Jutt on siin otsesidest, mitte mingist GSM-maste kasutavast asjast.
Kas probleemi ei anna lahendada, kui UAVsid panna teele mitu tükki, nii et üks on 50 km kaugusel, teine 40, kolmas 30 km jne ja nad omavahel annavad informatsiooni algpunkti?
Lõpetage jalgratta leiutamine. See kui siin mõni mees ei tea, kuidas rakettmootorit disainida ei tähenda, et see oleks mingi üle mõistuse keeruline tegevus. Põhikooli matemaatkaga täiesti tehtav. Eestis on inimesi (siinkirjutaja kaasa arvatud), kes sellega kenasti hakkama saavad. Samuti on raketi juhtimine lihtsam, kuna see lenab vähem aega (miks see on oluline teab igaüks, kes asja vähegi jagab. Võtmesõnaks on andurite "triivimine"). Samuti on raketi ladustamine lihtsam, kuna lühema lennuaja tõttu piisab tahkiselektrolüüdiga patareidest (log-like storage). Samuti on raketi korpuse valmistamine märksa lihtsam ja odavam. Samuti on raketi suunamine liikuva märklaua pihta lihtsam suure kiiruseerinevuse tõttu. Eeliseid on raketil väga palju.

See kui mingid über-raketid (Javelinid jms.) maksavad palju ei ole tingitud sellest, et kogu süsteem on kinnitatud rakettmootori külge vaid üledimensioneeritud juhtimissüsteemist, mis on sündinud money is not a system design parameter ajastul. Mis ühest küljest muudab sellised süsteemid väga tõhusaks, teisalt vähendab nende levikut ja muudab kahtlaseks alternatiivkulu temaatika.

Võiks vadrata lõpmatult aga üldine põhimõte on järgmine: kui leiaks finantseerimise, oleks EKV-l prototüüp maa-maa INS juhtimisega lühiraadiusega nn. "sissirakett" olemas ca. pooleaastase kuni aastase perspektiiviga.
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: tee ise : Maa-maa tüüpi kaugjuhitav rakett.

Postitus Postitas mutionu »

Taaniel Tina kirjutas:
Üliõpilastelt võib saada hea projekti kuid kes sellega edasi tegutseb? Tegu ikkagi asjaga, mis riigikaitseline ja siis ilmselt kaetud ka "riigisaladusega". Pole nagu kuulnud, et KV või KL või KM ajaks üle hiilgavatest tehniliste alade spetsialistidest.
Kõik see on isiklik arvamus ja muidugi on võimalus, et ma eksin sügavalt.
Edasi tegeleb ikka sellega ülikooli teadlased. Selleks nüüd küll ei ole vaja hakata kamina juurde eraldi mingit teadusasutust looma. Kamin sõlmigu TTÜ-ga ja vastavate teadlastega koostöö lepe, koos konfidentsiaalsus ja riigisaladuste leppega, ja tagab rahastuse. Kamina poolt oleks vaja paari inimest, kel oleks vastava ala teadmisi ja kes suudaks formuleerida eesmärke ja suhelda ülikooliga.
Teoreetiliselt jah. Praktiliselt kahtlen sügavalt, vähemalt senised kogemused(mis ei oma mingit seost militaarse värgeldusega) seda ei kinnita.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline