"Dissidendid" riigikaitsest

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

"Dissidendid" riigikaitsest

Postitus Postitas Lemet »

Aga miks peaks süüdistama? Järsku piisaks lihtsalt tõdemisest ja arvestamisest. Ja riigi tasemel peaks planeerimine hõlmama ikka märksa pikemat ajavahemikku kui viis aastat. Mitte nii, et kui mõni riigikogu saadik võtab kõrgest toolist kuulutada, et Estile pole tanke vaja, siis eelistatakse jooksult midagi muud või kui kaitseväe etteotsa sattub inimene, kellele on meri südamelähedane, siis köetakse raha elu eest laevadesse. Sedasorti fopaad on meie "planeerimist" ju pidevalt saatnud, meenutame või plaane kutselisele armeele ülemineku kohta(õnneks lõpetas tekkinud kisa selle idee teokstegemise, aga fakt jääb faktiks-planeerimine ja toimetamine sellel suunal käis täie auruga), Jägala sõjaväelinnakut, Pärnu jalaväepataljoni vahetult enne ärakaotamist tehtud remonti, miinilaevade soetamist ning hambad ristis nende ja taanlaste lipulaeva ülalpidamist ning remonti jne. Kõige selle taustal rääkida ressursipuudusest ei tundu väga aus, pigem tuleks rääkida ressursside kulutamise otstarbekusest.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas tommy »

Äkki peaks hoopis vabanema iseenda kinnisideedest..??
mutionu
Liige
Postitusi: 1467
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas mutionu »

tommy kirjutas:Äkki peaks hoopis vabanema iseenda kinnisideedest..??
Aga kui ei targutaks?

Isiklik kogemus ütleb küll seda, et Eesti Vabariigis on pikaajaline planeerimine(enam kui üks-kaks aastat) pigem haruldus kui reegel. Selline arvamus on kujunenud töötades ettevõtetes, millede töötajate arv on olnud kümnest kuni tuhande viiesajani, siia lisandub ka suhtlus erinevate riigiametite/firmadega.
Masendava järjekindlusega seistakse lõhkise küna ees. Tundub, et küsimused algused "Aga kui" ja "Mis saab siis kui" on inimeste ajust kadunud.

Muide, milleks on, teinekord neljast lühilasusest koosnevasse postitusse, toppida neli "..."? Mingi innovaatiline lausete lõpetamine?
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas toomas tyrk »

Lemet kirjutas: Mitte nii, et kui mõni riigikogu saadik võtab kõrgest toolist kuulutada, et Estile pole tanke vaja, siis eelistatakse jooksult midagi muud

või kui kaitseväe etteotsa sattub inimene, kellele on meri südamelähedane, siis köetakse raha elu eest laevadesse.

meenutame või plaane kutselisele armeele ülemineku kohta(õnneks lõpetas tekkinud kisa selle idee teokstegemise, aga fakt jääb faktiks-planeerimine ja toimetamine sellel suunal käis täie auruga),

Jägala sõjaväelinnakut,

jne
Hm, oskus ikka täiesti seostamatut seostada ning sellest mingeid vingeid teooriaid kokku keevitada on ka ikka täiesti omaette oskus.

Kas sa tõesti ootad, et pärast sinu postitust kõik hakkavadki uskuma, et tanke ei ole meil seepärast, et Valve Kirsipuu kunagi ütles Riigikogus ühe repliigi?

Et merevägi pole meil mitte sellepärast, et me oleme mereriik, vaid sellepärast, et vahepeal oli admiral kaitseväe juhataja,

Mis planeerimine ja toimetamine see täie auruga kutselisele armeele üleminekuks käis? Mujal kui sinu peas? Teatavasti see vaid lühiajaliseks uitmõtteks jäigi, hoolimata sellest, et ka kaitseminister (ja tema ning peaministri erakond) seda toetas(id).

Mis selle Jägala linnakuga nii hirmsat siis juhtunud on?

jne...

Mina pean küll nentima, et suurem osa neist probleemidest on küll sinu peas, mitte planeerimises...

Ja panen veel neli ???? ka. Et kõigil selgem oleks!
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas trs »

Mõned kaasfoorumlased võiksid ennast kokku võtta. Mõttetu virisemine ja tänitamine muutub häirivaks. Intelligentne inimene mõistab, et iga asja jaoks on koht ja aeg. Kogu riigieelarve on üks suur kompromiss. Kasutatavate ressursside hulk on piiratud. Ka laenata ei saa lõputult. Kaudselt on ka kõik muud rahva meelsust ja rahulolu mõjutavad valdkonnad seotud julgeolekuga, mitte ainult tankide ostmiseks eraldatav raha. Samuti tuleb aru saada, et meie riigil ei oleks meie rahva jaoks mitte mingit mõtet, kui selle toimimise ainuke eesmärk oleks valmistumine sõjaks tiblastaniga. Samas on siililegi selge, et juhtimistasemel tuvastatud hooletus, korruptsioon ja sihilikud ebaratsionaalsed otsused on üheselt mõistetav riigivastane tegevus. Selle vastu võitleb ka otseselt see mõne poolt kirutud Kapo.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Lemet »

Niisiis, planeerimisest, rahakulutamisest, iseseisvast kaitsevõimest ning kompromissidest...
Alates 2000. aastast kuulus Eesti mereväele. 21. novembril 2000 heisati laeval Eesti lipp ja talle anti nimeks Admiral Pitka Johan Pitka järgi.

Laeva hoolduseks vajalike rahaliste vahendite puudusel seisis laev 2008. aastast kasutamata. 2013. aastal arvati Admiral Pitka teenistusest välja ning 2014. aasta märtsis laev lammutati.
Mis mind huvitab, on see rahahulk, mida enne reaalsuse kohalejõudmist selle kolaka käigushoidmiseks ja remondiks kulutati(olles pisut laevade ja nende remondihindadega kursis, ei olnud see teps mitte odav lõbu). Mida andis see laev meie kaitsevõimele rohkem juurde, et seda eelistati ja tankid jms tahaplaanile lükati. Millisest pikaajalisest planeerimisest selle laeva 13 aastat marineerimine kõneleb?

Toomasele jäi ennist arusaamatuks, mis selle Jägala linnakuga lahti on...ega ei olegi midagi, lihtsalt korra kasutusel olnud linnak lasti lõplikult laguneda, siis võeti ette see taastada, maksti välja projekteerimiskulud mitmetele ettevõtetele ca 600 000 eurot ja lasti ideel taas hääbuda. Suurepärane näide pikaajalisest perspektiiviga planeerimisest.

PS. Borja, ole kena ja liiguta see siit mõne vastava teema alla või tee, mida tegema pead.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
alo
Liige
Postitusi: 390
Liitunud: 23 Dets, 2003 9:41
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas alo »

trs kirjutas:tuleb aru saada, et meie riigil ei oleks meie rahva jaoks mitte mingit mõtet, kui selle toimimise ainuke eesmärk oleks valmistumine sõjaks tiblastaniga
Nõus, samas tuleb ka aru saada, et meie riigikaitse eesmärk täna peabki olema 95% valmistumine sõjaks tiblastaniga, 4% jääb vast võitluseks ISISe ja 1% muude teoreetiliste vastastega..
Lemet kirjutas:PS. Borja, ole kena ja liiguta see siit mõne vastava teema alla või tee, mida tegema pead.
sekundeerin
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas trs »

95% otsestest kuludest ehk tõesti, aga sõjaline julgeolek on osa üldisemast kontseptist, mille koostamisel on kriteeriumiks inimese heaolu. Ja seal on enda julgelt tundmine juba oluliselt laiem teema, mille osadeks on ka tuletõrje, liikluspolitsei, Kapo, piirivalve, integratsioon, maksud, palgad, välispoliitika jnejne. Täiesti lühinägelik ja võhiklik on kontekstist välja rebida suvalisi üksikuid numbreid ja natuke mõteldes saab ka mõni kaasfoorumlane aru, kui palju on kasu meie riigi julgeolekule siinsest virisemisest kasu. Enamik saab niigi aru, et halbu otsuseid on läbi aegade omajagu tehtud, aga antud juhul on nii see Pitka-paat kui mingi linnak kusagil täiesti mõttetu kommiraha ja meie julgeolekut vähe mõjutanud otsused. Ilma järjekordselt neid tagamaid teadmata ei hakka ka endast lugupidav inimene siin hinnanguid andma. Kindlasti võib tagantjärgi ebaratsionaalsete otsuste näiteid tuua veel hulgim, aga tagantjärgi teadus on täppisteadus ning meie riik ja riigikaitse alles lapsekingades. Kellele ei meeldi, peaks enda jaoks selgeks mõtlema, kas ta tahab tagasi Vene sõjaväe juhtimise alla minna või ise meie riigikaitse strateegiat hakata koostama. Helgeid päid on alati vaja.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Lemet »

antud juhul on nii see Pitka-paat kui mingi linnak kusagil täiesti mõttetu kommiraha
Lugupeetav on vast nii lahke ja sehkendab siia üles selle "kommiraha" aastatel 2000-2008, mis Pitka ülevalpidamiseks-remondiks kulus. Jägala linnaku projekteerimiskulud...taas kommiraha, mille suuruseks on kahe ja poole SISU XA-188 maksumus...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
mart.
Liige
Postitusi: 71
Liitunud: 11 Sept, 2014 10:44

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas mart. »

Pole vaja rääkida, et riigil raha ei ole kui rahaga ei osata otstarbekalt ümber käia. Võtame või kas need 300 miljonilised Sandown-klassi miinijahtijad, mis nüüd varuosade doonoritena kasutult miinisadamas kai ääres seisavad. Tallinnas asuvatesse kaitseväe linnakutesse kust nüüd välja kolitakse on samuti viimase 20 aastaga kümneid ja kümneid miljoneid investeeritud. Ega siis endine Briti kaitseatašee Eestis Glen Grant muidu toona rääkinud, et kaitsevägi raiskab mõtetult raha. Miks siis KAPO selle asjaga ei tegele? Delfi lapskommentaatoreid, keskerakonda, vanureid, puudega inimesi ja invaliide on küll tore ahistada aga see on pelgalt asendustegevus ja ei enamat.

http://www.postimees.ee/1680521/valisek ... aha-lugeda
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Hala kaitseväe teemadel

Postitus Postitas toomas tyrk »

Vastavalt soovidele sai see hala tõstetud eraldi teemaks. Et edaspidi saaksid siis kõik soovijad juba siin oma pisarad välja valada.

Faktiliste märkustena mainiks, et Jägala linnak seisab endises seisus endiselt edasi. Ja koostatud projekte pole veel keegi ära põletanud ega isegi mitte minema visanud. Seoses muutunud rahaliste prognoosidega otsustati (hetkel) selle realiseerimisest loobuda. Ja täielikult miinus poolele ei saa selleks projekteerimiseks kulutatud raha kanda isegi siis, kui see projekt sellisel kujul kunagi ei realiseeru. Selle tegemisel on saadud teadmisi, mida on võimalik kasutada edaspidi nii eelarvestamisel kui planeerimisel.

Mis puutub mereväe teemat, siis siin ma sõna eriti võtma ei hakka. Kuid erinevalt suurest osast foorumlastest ei kanna mina küll mereväele kulutatud raha mõtetute kulude nimekirja. Saavutatud on oluline võimekus. ja kui meelde tuletada, mis oli esimene NATO üksus, mis saabus Ukraina kriisi ägenedes Läänemerele. Ja kui veel tuletada meelde, et selle NATO üksuse koosseisus oli ka meie "plastmasküna".

jne...

Aga jõudu halamisel!
tuna
Liige
Postitusi: 600
Liitunud: 20 Juul, 2005 13:35
Asukoht: Kärdla
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas tuna »

toomas tyrk kirjutas:Mis planeerimine ja toimetamine see täie auruga kutselisele armeele üleminekuks käis? Mujal kui sinu peas? Teatavasti see vaid lühiajaliseks uitmõtteks jäigi, hoolimata sellest, et ka kaitseminister (ja tema ning peaministri erakond) seda toetas(id).
Ma kardan, et kui me nüüd hakkame tagantjärele väitma, et tegemist oli lühiajalise uitmõttega, siis me petame vaid iseennast.

Vaade juhtunule neli aastat hiljem.

http://www.diplomaatia.ee/artikkel/mott ... ikaitsest/
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Hala kaitseväe teemadel

Postitus Postitas toomas tyrk »

Hm, tsitaat kohe artikli algusest
2003. aastal võttis Läti valitsus selgelt suuna ajateenistuse kaotamisele. Eestis räägiti samal ajal ettevaatlikult pigem ajateenistuse vähendamisest ja elukutseliste osa suurendamisest.

Erinevalt Eestist toimus põhimõtteline pööre Lätis üllatavalt kiirelt, lõunanaabrite juures ei tekkinud siseriiklikku avalikku diskussiooni või arutelu. Pigem veenis valitsusaparaat omapoolses heade ideede kaitsmisele suunatud suhtekorralduse kampaania käigus Läti avalikkust selle otsuse õigsuses. Avalikkus ei arutlenud selle üle, kas kaotada ajateenistus või mitte, vaid kaalutleti, kas seda teha kohe ja kiirelt või loobuda ajateenistusest pikaajalisema protsessi käigus.

snip-snip

2003. aasta 18. augustil informeeriti Eesti avalikkust päev varem toimunud Eesti ministrite NATO komisjoni istungist. Seal:” /”¦/ ütles peaminister Juhan Parts põhimõttelise “jah”-sõna kaitseministeeriumi kavale vähendada üle kahe korra ajateenijaid, keda on praegu aastas umbes 3000 [ja] suurendada elukutseliste sõjaväelaste arvu/”¦/”. Eestis avalik reaktsioon oli aga juba eelnevalt laias laastus negatiivne.
Ehk siis ühes riigis räägiti kohe ajateenistuse kaotamisest, teises ajateenijate osakaalu vähendamises ning kutseliste osakaalu suurendamisest.

Kutselisele armeele üleminekust ei räägitud 2003 teps kohe mitte. Ja kui Ligi 2005 selle oma avalduse tegi, siis väga lühikeseks see uitmõte jäigi. Või õigemini - see on vist hetkel edasi ka Reformierakonna programmis, aga selle elluviimisest ei räägi ka nemad. Ligi vahest veel räägib.

Ja ka ajateenijate arv ei näita enam ammu kahanemistrendi.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Hala kaitseväe teemadel

Postitus Postitas tommy »

Ja täielikult miinus poolele ei saa selleks projekteerimiseks kulutatud raha kanda isegi siis, kui see projekt sellisel kujul kunagi ei realiseeru. Selle tegemisel on saadud teadmisi, mida on võimalik kasutada edaspidi nii eelarvestamisel kui planeerimisel.
Jägalasse projekteeritud kasarmuhoone olevat tüüpprojektina aluseks praegu ehitatavatele/valmivatele uutele kasarmutele.(praegused on küll väiksema mahutavusega)
See võimaldas kokku hoida nii aega kui raha.
mart.
Liige
Postitusi: 71
Liitunud: 11 Sept, 2014 10:44

Re: Hala kaitseväe teemadel

Postitus Postitas mart. »

toomas tyrk kirjutas:ja kui meelde tuletada, mis oli esimene NATO üksus, mis saabus Ukraina kriisi ägenedes Läänemerele. Ja kui veel tuletada meelde, et selle NATO üksuse koosseisus oli ka meie "plastmasküna".
Esimese aprillini on veel aega aga tuleks aru saada, et see kuritegelik rumalus tuleb kõik meie endi olematu esmase enesekaitsevõime ja tegelike abivajajate heaolu arvelt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist