Saaremaa metsavend Ilp

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

VanTao kirjutas:......Lugedes nyyd Ilbi kohta pandud lisa- jutte ja nyansse tekib tunne et ta oli pea-aegu et tshekist juba...
Ära nüüd valesti aru saa. Ma ei ole üldsegi püüdnud väita, et Ilp oleks NKVDga koostööd teinud. Eks punased püüdsid teda ikka kuidas oskasid, aga punaste firmas oli sees niiöelda Ilbu agent, kes talle sealt teavet lekitas.
Näiteks minu vanaonu, kes Ilbuga kambas oli. Ta sai Pihtla valla Kõnnu küla Rähna talus korraldatud haarangu käigus PPŠ kuuli tuharasse ja põdes pärast metsas mitu kuud. Haav mädanes täiega ja ta võeti ühest Kaarma lähedasest talust poolteadvusetult kinni. Raviti ta terveks Kuressaare hospidalis (praeguse pronksist Vabadussõja sõduri) selja taga. Julgeolek ei olnud selleks ajaks enam nii loll, et sellie mees oleks kohe siberisse teele saadetud. Meest üritati värvata, et ta läheks metsa ja Ilbu ära tapaks. Läkski mees Julgeoleku poolt pakutud mänguga kaasa, mõeldes et kui olen metsa pääsenud, siis "püüdke tuult kõrbes". Kõik toimis. Julgeolek värbas ta ära. Mees läks metsa ja enam ühendust ei võtnud. Kõik oli toimunud suure saladuskatte all. Kuid mingi aja pärast oli Ilbul kogu inf käes. Võttis punkris mehe liistule ja siis oli tegu, et asju selgitada. Asi algas ikka põhimõtte järgi, et milleks suud kulutada, kui jumal inimesele käed on loonud. Pärast said asjad küll klaaritud, kuid umbusaldus jäi. Ja see, et mees 12.12.49 Kõriska metsas surma sai, on ka sellest umbusaldusest tingitud.
Nüüd jutu alguse juurde - Kust ammutas Ilp oma infi?
Kui nüüd rääkida rahvuslusest või aadetest. Siis üks meestest selles loos oli aktiivne kaitseliitlane, omakaitses praktiliselt esimesest võimalusest alates, vabatahtlik 36. pataljonis, vabatahtlik Leegionis, sõjavangist põgenenud ja nüüd metsas. Mis oli Ilbul talle vastu panna. Mida oli ta oma kodumaa või aate nimel teinud? Samas oli ta antud momendil metsavendade liider ja nn. ajutrust. Vaieldamatult geniaalne isik omas rollis. Nii, et kõik on siin suhteline.
Kuid sõja läbi teinud mees on hoopis teine natuur, kui kodumetsades seikleja. Väga hästi ära on toonud selle inimese muutumise sõjas, oma eessõnas raamatule "Tuline Värav" Harald Riipalu.
Ta ütleb nii: Ta sammus nendel aastatel teed mööda, mis tuleb tundmatust minevikust ja mille lõpus on tuline värav - värav, millest läbiminekul on lõpp või tagasitulekul ümbersündimine. Nendest, kes on jäänud teisele poole väravat, on mälestuseks tundmatud kalmud. Need, kes tagasi pöördunud, on muutunud inimesed. Muutunud inimesena kirjutab ka autor selles raamatus, mida ta läbi elas, kuulis ja nägi ja tundis, ning paneb sõdurina õhtul pärast lahingut kokku oma porised sõrmed palveks ja tänuks Jumalale, et see on talle kinkinud veel selle päeva...
HARALD RIIPALU
Inglismaal, 5. märtsil 1955

Siin on ära öeldud ka põhjus, miks kunagised rindemehed on teistsugused kui need kes sõjas käinud ei ole. Neilt ei maksa ka täna nõuda, et nad punastesse kuidagi mõistvalt suhtuma hakkaksid ja mingit tolerantsi tänapäevase sahkerdamise suhtes tunneksid.
See lõpp läks küll teemast mööda.
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

metsawend kirjutas:Ilp oli Saaremaal teada tundud tegelane ja mind huvitab selline küsimus ,et on kellelgi mingit teavet Ilbi tegevuse kohta Haeska ja Reeküla vahelises piirkonnas?
Haeskast oli pärit Ilbu pruut (elukaaslane) Therese Tomson. Tema maja oli paarsada meetrit Leisi-Kuressaare maantee pealt Luulupe poole keerata. Seal kandis pidas Ilp maha mitu lahingut.
Ükskord tuli ta Haeskast üle raba Piila külasse haavatud ja teadvuseta pruut süles. Läks Mihkli talusse, kus peremees oli tuntud kui iseõppinud ja edukas loomaderavitseja. Pikka juttu Ilp ei rääkinud. Kui naine sureb, läheb ka sinu hing koos temaga teise ilma kaasa. Kui saab terveks, kuldan sind üle.
Ilp oli sõnapidaja mees. Ja naine sai terveks. Ja tulemuseks oli, et peale kaupluste rüüstamisi, mida ta ridamisi toime pani (Eilka poe puhul, saatis nädal enne isegi juleolekusse sellest kirjaliku teate, mida seal kellegi lolliks naljaks peeti) sai Mihkli Toomas ikka üht teis paremat omale. Ja isegi vastu tahtmist. Toomas oli usklik ja vaga mees, kuid Ilp ütles, et kingitud hobuse suhu ei vaadata.
Toomasel tuli aga pärast tutvuda Nõukogudemaa idapoolsete avarustega.
Üks detail veel, mida ise nägin. Kuressaare lossihoovis andis kontserti Artur Rinne. Märganud laulu aja pealtvaatajate hulgas Mihkli peremeest, lõpetas laulu ja ütles, et näen publiku hulgas meest keda kohtasin kunagi väga ammu ja kaugel ja nüüd tahan, et ta peale kontserti paigale jääks, sest tahan temaga kindlasti rääkida. Tuli välja, et ta oli kinni istunud koos Rinnega. Rinne selle eest, et oli 20.Diviisi SS sõjakirjasaatja ja laulis leegionäridele, Toomas selle eest, et Ilpu aitas.
Viimati muutis Arensburger, 06 Veebr, 2006 22:38, muudetud 1 kord kokku.
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

VanTao kirjutas:...Ei nimesid ,,tunnistajaid , ei toimikuid , ei midagi ,mis puutub Ilbi tegvusse välja arvatud see mölakas ,kes ta maha myys.
Kui möni teist paneks ka mingi konkreetsema vihje ,mis kinnitaks seda seisukohta...
Loomulikult ei pretendeeri ma oma öeldus absoluutsele tõele. Ka ei saa ma omi väiteid täiendada viidetega teatmeteostele või dokumentidele. Olen oma andmed kogunud inimestega vesteldes, neid andmeid siis ise analüüsinud ja oma jaoks sündmuste kõige tõenäolisema käigu loonud. Nii, et kõigutamatuid fakte ma siia ei too.
Otsustasin natuke lobiseda vast seepärast et VanTao taolise otsa ise lahti võttis.
Ametlikke dokumenteeritud andmeid siia tuua on raske. Võib tuua vaid rida kuupäevi, millal ja millist poodi rööviti, millal mingi kolhoosiesimees peksa sai või mõni uue korraga kaasa mineja maha löödi. Kuid lisan siiski, mõni karistatu võis olla ka süütu.
Tegelikult ei ole mind kunagi huvitanud dokumenteeritud faktide kogumine sündmustest, mis siis olid Ilbu korda saadetud või siis tema kaela veeretatud. Mind on rohkem ikka huvitanud küsimus, et mis inimene ta selline oli. Mees legendist, kuid oli ta ju ka lihast ja luust.
metsawend
Liige
Postitusi: 184
Liitunud: 11 Nov, 2005 16:20
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas metsawend »

Kas kellelgi on juhuslikult andmeid Ilbu tegemiste kohta Reeküla soos.Kui keegi teab sealsestest punkritest midagi siis antku teada.Ma üldiselt sellepärast uurin ,et suvel ma juhtusin metsas kolades ühe punkri juurde mis oli kaunis hästi säilinud ja seal oli üks vana ajaleht sellest ajast kui tegutses Ilp.Nali oli muidugi selle juures see ,et keegi tark oli selle kenasti pudelisse villinud.
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

Elmar Ilbi teemal on Saaremaa ajakirjanduses järgmist informatiivset materjali:
1) Tõnu Prei "Legend Ilbist - KGB versioon". Oma Saar, 12. - 24. august 1995
2) Boris Loho "Legendi lõpp". Oma Saar 3. - 7. oktoober 1995
3) Luule Piibur "Inimjaht lindpriidele". Meie Maa 18. august 2000
NB! Boris Loho - ENSV Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi Saaremaa osakonna operatiivvolinik

Elmar Ilp langes 12.08.1950 ja samal päeval näidati kolme laipa rahvale julgeoleku hoovil. Koos Ilbuga olid seal tema pruut Redeese Tomson ja metsavend Felix Vahter. Laipasid näidati rahvale lühikest aega, väidetavalt tuvastamise eesmärgil. Tegelikuks põhjuseks aga soov rahva hulka teadmine lekitada, et Ilp on lõpuks ikkagi tabatud. Üks tol päeval asja kaemas käinud isik ütles, et tema kohale jõudes ajasid püssimehed juba rahvast hoovi pealt laiali. Kohal oli inimesi nii umbes mõnikümmend. Tema sai laipu näha vaid eemalt ja lühikest aega ning tal on meeles vaid see, et Redeese Tomsoni (22. aastane) jalas olid valged suvekingad.
Samas paigas oli rahvale välja öeldud ka mehe nimi, kes Ilbu välja andis.
http://www.ekspress.ee/viewdoc/89B1DCF1 ... 73003845FC
metsawend
Liige
Postitusi: 184
Liitunud: 11 Nov, 2005 16:20
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas metsawend »

tänan selle info eest ja eks ma katsu jöudumööda metsas ka kolada.Mets ise annab ju tihti parimaid jälgi metsavendade tegevuse kohta ja lumi on peaaegu läinud nii ,et paras aeg end metsa Ilbi jälgi otsima minna. :roll:
metsawend
Liige
Postitusi: 184
Liitunud: 11 Nov, 2005 16:20
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas metsawend »

tekkis idee minna Saaremaa metsadesse metsavendluse jälgu otsima.Kas oleks huvilisi?
granada
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 27 Nov, 2005 23:39
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas granada »

Ei olnud mingit lahingut ega punkrit. Ilp, tema pruut ja üks metsavend lasti une pealt maha, kui nad telgis magasid. Kogu asi toimus rabas, sinna nagu eriti punkrit ei ehita. :)
metsawend
Liige
Postitusi: 184
Liitunud: 11 Nov, 2005 16:20
Asukoht: Saaremaa
Kontakt:

Postitus Postitas metsawend »

keset rabametsa kui on väga niiske siis mitte aga soosaarele saab kindlasti punkri teha :wink:
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

Arensburger,unustasid mainida Saaremaa Muuseumi Kaheaastaraamatuid,milledest vähemalt kahes on Ilbu kohta väga huvitavat infi,nt tshekistide agendi üksikasjalik aruanne elust koos metsavendade grupiga jne.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

ja granada,lahing tõenäoliselt siiski toimus ja oli kestnud kolmveerand tundi.
Arensburger
Moderaator
Postitusi: 617
Liitunud: 25 Veebr, 2004 19:41
Kontakt:

Postitus Postitas Arensburger »

Vestlesin hiljaaegu ühe Leisi kandi eakama naisterahvaga, kes teadis E.Ilpu saksa okupatsiooniajast. Nimelt ehitati Triigi sadama piirkonnas sel ajal purjekaid. Mehed, kes oskustöölistena seal töötasid olid vabastatud sõjaväeteenistusest ja muudest okupatsiooniaegsetest sundustest. Sinna, vägagi soodsasse kohta, sai tööle ka Ilp. Kuna saksa ajal ei olnud ametlikud toiduratsioonid just rikkalikud, siis tuli meestel toidulisa kõrvalt hankida. Triigis hakkasid sagenema juhtumid, kus taludes oli käidud toiduvargil. Inimeste kaebustega selles küsimuses hakkas tegelema noor (kuid väga energiline) politseikursustelt tulnud Leisi konstaabel Arno Pea. Tema operatiivtöö kandis vilja ja varitsusega võeti vargad vahele. Varasteks osutusid mõned laevaehitajad (A.Pea konvoeeris nad raudus kätega Leisi Omakaitse staapi), nende hulgas Elmar Ilp. Leisi Omakaitse kompaniiülem mereväekapten Alfred Pupp ja konstaabel Arno Pea (pärit Kiratsi-Uduvere kandist) viisid läbi juurdluse, kus tuvastasid et varguste organisaator oli E.Ilp ja seetõttu otsustati teised vabastada ja Ilp saata edasi Kuressaarde, kus otsustatakse, mis temaga edasi teha.
Umbes samal ajal vahistati Leisis ka üks Sule nimeline mees. Sulg oli sattunud ühe kaaskodaniku pahatahtliku valekaebuse ohvriks. Pärast rääkinud Sulg, et teda ja ka E.Ilpu mõistetud süüdi ja karistatud vangistusega. Kinni istunud ta Kloogal ja seal koos temaga oli olnud ka E.Ilp. Enne punaste tulekut olid vangid lahti lastud ja ta tuli koju. Tõenäoliselt talitanud nii ka Ilp, kuigi nad ei tulnud koos koju.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Postitus Postitas sadist »

toiduvarguste kohta ei tea,aga 1943 tegi Ilp ühe aida tühjaks ning jäi vahele,kui proovis kraami(riided jms)maha lükata.istus kuni punaväe tulekuni kinni,töötas mõnda aega arveametnikuna ja pandi relva(nagaan)omamise eest uuesti kinni.1948 pihtis ta nkvd agendile,et ta ei suudaks ka võimuvahetuse korral üle kolme päeva normaalselt elada,kuna pole harjunud tööga elatist teenima.
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

kuna pole harjunud tööga elatist teenima

Kõlab nagu tavaline pätt :roll:
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Postitusi: 2354
Liitunud: 21 Jaan, 2005 0:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: laibad

Postitus Postitas Satakas »

VanTao kirjutas:Mis puutub laipu ,mida demonstreeriti Kingissepas ehk Kuressaares NKVD poolt siis ,kui Ilp koos naisega maha lasti oli neid vaid kaks seal öuel.

Hilisem demonstratsioon leidis aset möned aastad hiljem ja näidati rahvale laipu metsavendadest ,kes saabusid mandrilt Saaremaale eesmärgiga pögeneda Rootsi.

Neid oli terve hulk olnud ja lahing Kihelkonna kandis NKVD ja metsameeste vahel olevat kestnud hommikuni,mille käigus lasti maha ka kusagil 4 tshekisti

Hukkunud metsameestest 5 pandi mitte raekoja taha välja näitamiseks vaid Täitevkomitee hoovi.
Keegi oli nad NKVD-ele yles andnud Kihelkonna kandist,
Nende poole peal osales ka lahingus toosama paadimeees,kes pidi nad Gotlandile toimetama,
Paadimehe pere söitis Siberisse.
ega see pole sama juhtum, mida oma raamatus on kirjeldanud ka ahto levi? mainitud "halli hundi päevikus" vihjab ta enda sõjajärgse saaremaa perioodi kohta ka seda, et (vabas vormis, mälu järgi) "mingi end metsavennaks pidav Ilp on kogu kohaliku miilitsa ja julgeoleku tagajalgadele ajanud nii, et kellelgi pole enam asu".
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline