Eston Kohver

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Lemet »

Jaanus Piirsalu...
uper, et Eston Kohver on lõpuks tagasi kodus naise ja laste juures. Nüüd võib esitada ebamugavaid küsimusi kaitsepolitseile. Seni polnud seda võibolla tõesti eriti ilus teha, põhjendusega, et ei maksa hakata musta pesu pesema enne, kui põhieesmärk on saavutatud ja oma mees taas väljaspool hädaohtu.

Lõpp oli muidugi positiivne (ja mul on väga hea meel, et olin veel enne Kohveri kohtuotsuse väljakuulutamist üks väheseid, kes avalikult uskus, et muutuva välispoliitilise olukorra tõttu on reaalne Kohvri koju pääsemine koos saabuva sügisega – vt 11. augusti Postimehe kommentaari «Võimaluste aken Eston Kohvrile»), aga kui vaadata juhtumit tervikuna, siis teisiti kui kaitsepolitsei läbikukkumiseks on seda raske nimetada. Kõigepealt ei osatud hinnata Venemaa kasvavat agressiivsust ja lasti Kohver röövida (lähtume kapo enda versioonist) ning seejärel jäi reetur Dressen ilma teenitud karistuseta.

Jah, oli raske uskuda, et Venemaa eriüksus võiks tulla üle piiri ja röövida kapo töötaja. Aga selleks me ju peamegi üleval oma eriteenistusi, et nad suudaksid vaenlase käitumist ennustada. See ju ongi nende töö mõõt!

Aga kui üle piiri tunginud eriüksusel oleks olnud mingi palju jõledam ülesanne, mis oleks lõppenud reaalsete ohvritega, kas ka siis oleks Eesti avalikkust rahuldanud seletus stiilis «me ei osanud seda ette arvata, sest teate, see ei ole tegelikult kooskõlas luurajate maailma kirjutamata reeglitega ja üldiselt meil nii ei tehta»?

Aus ülestunnistus – et me ei osanud seda oodata – on muidugi sümpaatne tegu, aga see ei saa olla eriteenistuse puhul õigustus, erinevalt Agu Sihkvast või noorpoliitik Madissonist.

Minul on küll raske rõõmustada koos eilses Postimehes rääkinud anonüümse «Kohveri vahetusoperatsiooniga seotud inimesega». «Me oleme kindlasti plussis,» rõõmustas too inimene. «Ta pidas silmas, et kui spionaažis süüdi mõistetud Kohver veetis Venemaal vanglas aasta, siis tema vahetuskaup, riigireeturist kaitsepolitseinik Dressen Eestis tervelt kolm aastat. Ja maksumaksja rahakoti kulul vangis istumine kestnuks veel pikalt,» vahendas mu kolleeg tolle allika sõnu.

Tuleb välja, et vaat kui tore, et Dressen enam meie maksumaksja raha ei kuluta. No siis oleks võinud ta ju kohe pärast kohut Piusa sillale viia, suruda kätt ja üle anda. Oleks lausa kaks aastat meie raha kokku hoidnud!

Ebaõnnestumistega võib ja tuleb leppida, aga ei tohi leppida sellega, kui sulle avalikult täielikku jama aetakse. Seda enam, kui ajakirjandus omalt poolt käitus kogu Kohvri juhtumi jooksul suhteliselt vastutustundlikult. Näiteks ei kirjutatud eelmise aasta lõpus sellest – ehkki seda infot väga taheti Moskvast edastada –, et nüüdseks samuti meediastaari seisusse tõusnud Aleksander Toots oli oma FSB ametivennaga juba oktoobri lõpuks kokku leppinud, et pärast süüdimõistmist antakse Kohver Eestile üle, ning et uurija teatas sellest viivitamatult ka Kohvrile endale. Nagu näeme, nii ka läks.

Luuretöös ei ole teadagi kunagi mingeid garantiisid, aga just seetõttu ei ole ka mõtet olukorda ilustada: Venemaa FSB tegi seekord meie kapole 2:0 ära. Mis pole ju tegelikult häbiasi, arvestades, kuidas kapo varem FSBd naks ja naks paika pani ning kui mitukümmend korda võimsama organisatsiooniga on tegu. Totter on aga teha nägu, et midagi pole juhtunud ja et tegelikult oleme meie võidumehed ja kangelased. Kindlasti ongi keegi selles olukorras õigustatult kangelane, ainult et see kangelastegu tuli sooritada pärast seda, kui keegi millegagi saatuslikult mööda oli pannud.

Kõigil oleks julgem tunne, kui kapo ja siseminister selle asemel, et kiidelda, kui hästi läks ikkagi Kohveri tagasisaamisega (läks küll jah!), vastaks küsimusele (kasvõi kapo erikomisjonile), millised järeldused on nad teinud sellest juhtumist. Riigi julgeolek ei kannata enesepettust. Kapo läbikukkumine on liiga tõsine asi, et avalikkus peaks lõpuni õnnelikku nägu tegema.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Drax »

Ega kuskilt YouTube'i hägusatest kaadritest tõde (ega päikese päris täpne suund) ei selgu ja mul on endal lausa allergia kõiksugu Putini kehakeele ja interneti CSI ekspertide vastu, nii et kindlasti ei paku ma enda seisukohti mingi kindla tõe pähe. Aga jään ikkagi uskuma, et kui päike paistab paremalt, siis ei saa öelda, et natuke oleks nagu vasakult ka; et lõhkepaketid-tossugranaadid lõhatakse ikkagi kinnipeetava ja tema julgestuse vahel, mitte kinnipeetava ja kinnipidajate vahel; et näoga ollakse pigem vastase suunas ja oma kindlat seljatagust ja kodumaad hoitakse selja taga.

Ja see ei takista mul uskumast meie ametnikke, et vahistamine-mahamurdmine toimus Eesti poolel, mistõttu FSB näitab oma publikule vaid valitud videolõike, lihtne :).
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Vene DELFI hoopis sexikama nüansi üles leidnud :lol:
http://rus.delfi.ee/daily/estonia/dress ... d=72570305

Point siis selles, et venesse vahetatud (ja presidendist armu antud) DRESSEN kenasti edasi EV kodanik.. et kui tahab (ja tuju tuleb), sõidab rõõmsalt üle Narva silla Tallinna venesõbralikesse hotellidesse pidu panema - no eelolevaks jõuluks näiteks :mrgreen:
Решение о лишении гражданства может вынести только правительство. Eesti Päevaleht пыталась получить комментарий от министра внутренних дел Ханно Певкура, но министр, к сожалению, был недоступен.
Olen ikka öelnud, et aegajalt on väga kasulik vene DELFIsse põigata - no igasugu lahedat infi leiab ju :twisted:
Aga PEVKUR oli (jälle) nagu siil udus.....
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Fucs »

tuna kirjutas:Ära erutu.
Püüan :D
tuna kirjutas:Võin lohutuseks öelda, et ka minu mõttekäigud alustasid umbes sama rada pidi nagu Sinul (see puudeasi küll välja arvata). Aga alati on kasulik läbi mõelda, kas vastupidine ei ole sama tõenäoline. Su joonis kahe päikesega on küll väga efektne, aga tegelikult on seal tõlgendusruum venitatud mõlemale poole nii laiaks kui vähegi võimalik (ja veel natuke otsa). Kui jääda nüüd elulisema tõlgenduse juurde, siis meie teooriates on päikese asukoha vahe üsna väike. Ka minu teoorias on päike piirijoonest nö Vene poolel.

Geomeetria on naljakas asi. Ma ei ole kunagi väsinud imestamast, kuidas mingi ehitustöö juures paari millimeetrine tühine mõõtmisviga on paar meetrit hiljem kasvanud tohutuks möödapanekuks. Sellel videol on neli mõõtmispunkti: plahvatuskoht, Kohver, filmija ja päike. Kusjuures: esiteks, päikese asukoht ei ole videol täpselt määratletav; teiseks, päike on teiste mõõtmispunktidega võrreldes tohutu suur ja tohutult kaugel. Ja kõik neli mõõtmispunkti on surutud kokku kahemõõtmeliseks, kusjuures kaugused mõõdetuna objektiiviga risti on kokkusurutud eksitavalt. Ja et asi veel keerulisem oleks, on kaamera fookus Kohveri näo suhtes, mis on põhiline näitaja päikese asukoha suhtes, veel alt üles.

Proovi need neli mõõtmispunkti läbi mängida kolmemõõtmeliselt (s.t mitte kaardil) ja saad tõenäoliselt aru, mida ma silmas pean.
Jah.
Sellepärast ma ennist päris alguses ütlesingi, et 30/70 mitte 10/90 ega 0/100
Minu jaoks on seda tuge, läbi töötatud materjalis, selliseks arvamuseks, nagu mul praegu on, igaljuhul rohkem kui 50/50.

Ja ma olen rahulik praegu jätkuvalt 8)

Muidu võib loomkatseid igaüks ise teha selle päikesega praegu. Minna kella 9 ajal välja, keerata ennast näoga lõnasse ja vaadata, kuhu päike paistab. kui kõrgelt ja mis nurga alt.

Yks kirjutas:Fucs, vabandust kui kuidagi tunned end puudutatult. Ei ole vaja! Ma ei pidanud antud juhul kindlasti silmas kedagi siinsest foorumist. Ei konkreetselt ega üldistavalt.
No sorry siis minu poolse ülereageerimise eest.
Mulle tundus hetkeks, et siin vist tõesti mõeldakse, et ma olen mingi VF propast läbipestud ajudega tüüp, kellele meeldib hirmsasti EV valitsusele ja riigile ära teha kus aga saab. Ja puruloll veel pealekauba.
Viimase kohta ei hakka tagasi ajama, sest mine tea, võibolla olengi napakas (palgid-pinnud-silmad jms värk), aga VF propa juurtest ja töömeetoditest ma võiks ilmselt ise loenguid pidada, ning selle õnge vähemalt mina niisama lihtsalt ei lähe 8)

OK selle Kohveri teemaga siis.

Edit 1:
Kui keegi viitsib, siis võiks midagi samasugust algelise analüüsi taolist kokku panna ja piltlikult ära tõestada, et kohver oli 70/30 või minupärast 100/0 EV poolel kui filmiti seda, mida videos näeb. Või siis lausa ära tõestada, et esitatud vidios nähtu on võltsitud vms. Ja kui tuleb mõni selline asi, mis minu arvamust asjast muudab, siis mina muudan oma arvamust ka. No problem.


Edit 2:

Kui keegi siis viitsib täpsemalt arvutada jne, siis panin kiiruga kokku ka abimaterjali. Vbl läheb vaja kellelgi.
Sorry nende kõverate graafikute pärast, aga MS paintiga ei saanud miskit ilusamat-paremat tehtud :)
Päike.png
Viimati muutis Fucs, 29 Sept, 2015 19:06, muudetud 2 korda kokku.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5557
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas toomas tyrk »

Borja kirjutas:Point siis selles, et venesse vahetatud (ja presidendist armu antud) DRESSEN kenasti edasi EV kodanik.. et kui tahab (ja tuju tuleb), sõidab rõõmsalt üle Narva silla Tallinna venesõbralikesse hotellidesse pidu panema - no eelolevaks jõuluks näiteks :mrgreen:
Sellest on juba juttu olnud. Dressenil ei ole ühtegi pädevat EV reisidokumenti, et valutult piiri ületada. EV kodanikul on loomulikult võimalik kodumaale ka naasta ilma reisidokumendita, aga siit uuesti lahkuda...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Sorry kui vahepeal juttu juba olnud..
Siin teemas lihtsalt selline (varjude mängu) tulevärk käimas, et ma olen igasuguse orientiiri kaotanud :roll:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kuperjanov
Liige
Postitusi: 389
Liitunud: 23 Veebr, 2006 15:02
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Kuperjanov »

Hea töö, Fucs!
Yks
Liige
Postitusi: 1915
Liitunud: 04 Juun, 2014 8:48

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Yks »

Ma nagu kohati ei saa Piirsalust aru. Jah, osad tema tõstatatud küsimused on kindlasti olulised ja asjakohased, kuid... Mis pagana raportit või ettekannet ta soovib saada? Soovib sise-eeskirjadest ja muudatustest koopiat? Lugegu oma enda kolleegide artikleid äkki aitab!

Siseministri usutlus 2015.aasta mais:

Küsimus: Lähim kuu pakub loodetavasti mingi lahenduse eelmise aasta ühe suurema skandaali asjus. See on kaitsepolitseinik Eston Kohvri röövimine Eesti territooriumilt. Kas keegi kaitsepolitseis selle ebaõnnestunud operatsiooni eest ka vastutas?

Vastus: 20 ja rohkema aasta jooksul polnud siseministeerium kunagi kaitsepolitsei suhtes teenistuslikku järelevalvet läbi viinud. Eston Kohvri juhtumi puhul otsustasin selle teha. Vaadati läbi kõik protsessid, käsuahel – mõistetavatel põhjustel ma ei saa siin väga palju avaldada, kuid oma järeldused on tehtud.
Muudest siseminstri plaanidest võib lugeda siit:
http://arvamus.postimees.ee/3177233/esm ... aehitamine

Tema on ajakirjanik, kurat tulnud siis pressikale ja "küsinud need olulised küsimused", millele ta vastust tahab. Või mingu järgmisele. Või kui tal on midagi, mis väärib vastuseid siis uurigu, või kui ise ei oska tehku koostööd mõne uuriva ajakirjanikuga, aga viigu töö lõpuni. Antud juhul on tegu pigem üsnagi kahtlase väärtusega küsimused õhku stiilis kirjutisega.
tuna
Liige
Postitusi: 600
Liitunud: 20 Juul, 2005 13:35
Asukoht: Kärdla
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas tuna »

Fucs kirjutas:
tuna kirjutas:Proovi need neli mõõtmispunkti läbi mängida kolmemõõtmeliselt (s.t mitte kaardil) ja saad tõenäoliselt aru, mida ma silmas pean.
Jah.
Sellepärast ma ennist päris alguses ütlesingi, et 30/70 mitte 10/90 ega 0/100
Minu jaoks on seda tuge, läbi töötatud materjalis, selliseks arvamuseks, nagu mul praegu on, igaljuhul rohkem kui 50/50.
Ma näen, et Sa siiski ei vaevunud kolmemõõtmeliselt asja läbi mõtlema. Muidu oleks Sa ilmselt taibanud, et Sul ei ole kuskil ühe katkematu videopildi peal kolme mõõtmispunkti. Kolme on aga teatavasti vaja selleks, et objekt ruumis kindlalt paika panna. Leheküljel 43 Sinu poolt toodud pilt on selle suhtes väga iseloomulik - pildil on nooled varjudele Kohveri näos ja siis suur nool, et "BANG tuleb kohe siin". Viimast Sa aga lihtsalt eeldad, tõenäoliselt sellepärast, et Vesti videoloos järgnes lõik plahvatusega kohe Kohveri näoga lõigule. Plahvatuse lõigus pole Kohveri nägu üldse näha.

Kui on tegemist kahe erineva lõiguga, siis tõenäosus, et Kohver ja filmija seisid mõlema filmimise ajal täpselt ühel ja samal kohal (ehk teiste sõnadega, seisid kohtumise ajal liikumatult paigal), on kaduvväike. Kui aga nende omavaheline asend muutus kasvõi paarikümne sentimeetri võrra, siis olenevalt sellest, kui kaugel oli plahvatuskoht (seda aga, nagu korduvalt öeldud, video järgi määrata ei saa), võis viimane vabalt ka kaadrist hoopis välja jääda.

Teiste sõnadega, Sul on video, kus päike langeb Kohverile näkku vasakult. Kuidas aga Kohver asetses sellel hetkel piiri suhtes, pole Sul ühtegi pidepunkti. Kui ma ei eksi, oli see Sinu teooria viimane ümberlükkamata punkt.
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Drax »

tuna kirjutas:Teiste sõnadega, Sul on video, kus päike langeb Kohverile näkku vasakult. Kuidas aga Kohver asetses sellel hetkel piiri suhtes, pole Sul ühtegi pidepunkti. Kui ma ei eksi, oli see Sinu teooria viimane ümberlükkamata punkt.
Kui sa ise kaaderhaaval viitsid vaadata seda videot (venelaste uudistesaade, plahvatus 6:01) siis on hetkeks ka peale lõiget ning vahetult enne plahvatust samuti näha Kohveri riietes tegelast, kellel langeb pea vari paremale õlale ja kes on seetõttu tõenäoliselt seljaga pigem põhja- kui lõunasuunas.
Kasutaja avatar
lumeunt
Liige
Postitusi: 51
Liitunud: 07 Mai, 2010 17:26
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas lumeunt »

Krt, mehed, mitu lehekülge mõttetut jauramist ja üksteisele maakera ümmargususe tõestamist! Kui Vene pool nii rahulikult filmis, tegi ta seda ju enda poolel. Kui teie siin juba viitsite 200+ rida analüüsida ja graafikuid koostada, siis miks poleks seda võinud teha vastav ametkond kohe peale video avaldamist? Ilmselgelt oleks palju põhjalikumalt ära tõestatud Eesti poolel filmimine ja oi seda rahvusvahelist "seakisa" peale seda. :lol: Võeti mees Eesti poolelt, filmiti Vene poolel. Lihtne?
[color=#FF4040]... ja kui ei oska, harjutame![/color]
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Lemet »

Ka Sulev Vedler on Ekspressis sel teemal sõna võtnud...
Kohveri afäär: vastamata küsimused 

 Kohveriga (44) on seotud rohkelt saladusi. 

Laupäeval jõudis Eestisse tagasi kaitsepolitseinik Eston Kohver, keda venelased hoidsid üle aasta teisel pool Peipsit trellide taga.

Eesti ühiskond võttis Kohveri vastu rõõmuhõisetega. Poliitikud ajasid end puhevile, sotsiaalmeedia kihas, nagu oleks koju toodud olümpiavõit.

Peaaegu 13 kuud kestnud meediakärast hoolimata teame Kohveriga juhtunu kohta piinlikult vähe.

Kes vähegi viitsib mõelda, mida Kohver tegi, see leiab kiiresti, et ta langes inimröövi ohvriks ja istus trellide taga. Kõik. Aga midagi muud ta ei saanudki tolles olukorras teha.

Nii pentsik kui see ka ei ole, siis juriidiliselt on Kohveri kujul tegemist endise kriminaalkurjategijaga. Seda muidugi Venemaa, mitte Eesti mõistes. Samamoodi panid venelased Eesti riigiametnikke vangi või lasid isegi maha ka enne ja pärast teist maailmasõda.

Pihkva kohus mõistis Kohveri 15 aastaks vangi. Siseminister ­Hanno Pevkurselgitas laupäeval peetud pressikonverentsil, et Venemaa president Vladimir Putin rahuldas Kohveri armuandmispalve. Armuandmine ei tähenda süüdimõistva kohtuotsuse tühistamist, vaid karistus loetakse kantuks. Samamoodi sai vabadusse ka Mihhail ­Hodorkovski (tema istus küll aastaid kauem). Eesti võimudel puudub voli tühistada Venemaa kohtu otsust.

Eesti ajakirjanikud tegelesid Kohveri teemaga hellalt.

Ent nüüd on olukord muutunud. Kohver on vaba ja kaitsepolitseil tasuks anda rohkem infot mehe osas, kellele saatusele rahvas nii truult kaasa elas.

Kas Kohveri töö kandis vilja?

Kaitsepolitsei esimese ­röövijärgse pressiteate kohaselt täitis Kohver mullu viienda septembri hommikul kella üheksa paiku Luhamaa piiripunkti lähistel “teenistuskohustusi seoses piiriülese kuriteo tõkestamisega”.

Hiljem täpsustas Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu, et Kohver “kogus teabehanke mõistes informatsiooni piiriülese tollipiiri korruptsiooni kohta”.

Info hankimine puudutas korruptsiooni ja salakaubavedu.

Me ei tea, kas tänu Kohveri tööle õnnestus mõni piiriülene kuritegu tõkestada või mitte. Kas keegi on kahtlusalune, juba kinni võetud, karistada saanud.

Miks ei teinud Kapo venelastega koostööd?

Piiri pidamisest peaksid olema huvitatud nii Eesti kui Venemaa, sest kui salakaup liigub ühes suunas, siis esineb oht, et see võib liikuda ka teises suunas. Kui ühel korral tuuakse salaja üle piiri salasigarette ja uimasteid, siis teisel puhul võivad seal kulgeda relvad, pagulased, nn rohelised mehikesed ja ei tea, mis või kes veel.

Ametlik riikidevaheline koostöö võinuks välistada Kohveri röövimise ja spiooniks tembeldamise. Kuid see pole kindel. Neli aastat tagasi kohtus Kohver ametlikult piiril ­FSBga ning venelased said Eestilt terrorismi ennetamise eesmärgil infot ebaseaduslike relvade ja lõhkeainete kohta. Seetõttu teadis FSB hästi, millega Kohver tegeleb.

Ja koostööst saab rääkida heade suhete pinnal. Suhted aga ei ole viimasel ajal head ega konstruktiivsed.

Kohveri röövimise järel on salakaubavedajate elu läinud keerulisemaks ja läheb veelgi, sest Eesti jälgib riigipiiri hoolikamalt ning kavatseb maismaaosale kõrge tara ehitada. Seega aitas Kohver isegi Venemaal trellide taga istudes kaasa Eesti julgeoleku tugevdamisele.

Milles täpselt venelased Kohveri süüdi mõistsid?

Välisministeerium ja kaitsepolitsei väitsid seni, et neil puudub ­Pihkva kohtus tehtud otsus. Samuti, et Kohver ei tohtinud sellest Venemaal vangis viibides sõnagi rääkida, sest otsus sisaldab Venemaa ­riigisaladusi ning nende reetmise eest saanuks ta lisakaristuse.

Eestis olles puudub Kohveril ja kaitsepolitseil vajadus kaitsta Venemaa riigisaladust, kui see pole just vahetustingimustes kokku lepitud.

Praegu on Venemaa saanud PR-sõjas ülekaalu, levitades hoogsalt oma versiooni juhtunust. Telekanal RTR näitas laupäeval varjatud kaameraga tehtud salvestist, kuidas Kohver püüdis infot osta. Luges mingile sellile eurosid peo peale, kuni kõlas kärgatus ja ta kinni rabati. Venelaste väitel meelitas eestlase riigipiirile FSB Pihkva osakonna töötaja, keegi V. V. Ivanov. Kohver olla temaga kohtunud korduvalt ja üritanud osta teavet, kas teatud tegelased on Venemaa piirivalve Petseri osakonna töötajad. Samuti soovinud ta teada saada, kes teevad Vene piirivalvuritega salajast koostööd.

Venemaalt tulev massiivne infovoog ei ole aga mõjutanud eestlaste ega Lääne arusaama Kohverist. Kodumaal peetakse teda sangariks.

Kes vastutab prohmaka eest?

Tegemist oli mõlemalt poolt ettevalmistatud operatsiooniga. Seda näitab asjaolu, et FSB mehed oskasid Kohverit oodata. Venelased maskeerisid end nii osavalt, et eestlane ei aimanud ohtu. Röövlitel olid kaasas granaadid ja raadiosignaali seganud seadmed.

Ka Eesti poolelt osales operatsioonis mitu inimest. Kaitsepolitsei peadirektor kinnitas mullu sügisel Vikerraadiole, et “julgestus oli sündmuskohal, õigemini selle operatsiooni toimumise kohal. Julgestus fikseeris toimuva, kuid nad ei saanud sekkuda.”

Kui julgestus ei saanud sekkuda, siis lonkas operatsiooni elluviimine, võib-olla ka selle planeerimine.

Nüüd teavad eestlased, et venelaste puhul tasub kõike oodata.

Tallinnas võinuks juhtunule järgneda nõiajaht ja näidispoomine, mis oleks FSB-le ainult rõõmu teinud. Kuid Sinisalu jäi kaitsepolitsei peadirektoriks. Ta ütles laupäevasel pressikonverentsil Pevkurile osutades: “Tahan isiklikult tänada siseministrit. Natuke rohkem kui aasta tagasi, kui see kõik juhtus, käitus ta riigimehena ja ei hakanud otsima süüdlasi, vaid otsis neid teid ja viise, kuidas jõuda lahenduseni ehk selleni, et me täna siin istusime koos Estoniga.”

Eesti ühiskond on Sinisalu ja tema alluvatega tööga rahul. Viimaste nädalate jooksul on nad saavutanud midagi, mida jalgpallis tuntakse hat-trick nimel all. Esiteks paljastasid nad altkäemaksuvõtjatena Tallinna Sadama juhatuse. Teiseks esitasid korruptsioonikahtlustuse Tallinna linnapeale Edgar ­Savisaarele ja ettevõtjate pundile. Kolmandaks tõid nad koju Eston Kohveri. Niivõrd edukat kuud pole kaitsepolitsei ajaloos varem olnud.

Kuidas kulgeb kriminaaluurimine?

Mullu 18. septembril teatas riigiprokuratuur, et kaitsepolitsei alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku § 136 lg 1 (ebaseaduslik vabaduse võtmine) ja § 258 lg 2 p 1 (vägivallaga Eesti Vabariigi riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslik ületamine) tunnustel.

See uurimine peaks nüüd teoreetiliselt hoogu juurde saama, sest Kohver on kannatanuna kodumaal tagasi ja saab kirjeldada kolleegidele-uurijatele oma röövijaid.

Muidugi aplodeeriks rahvas kestvalt, kui eestlased saaksid tuua Vene kurjategijad jõuga üle piiri siinse kohtu ette – nii nagu nemad tegid Eston Kohveriga.

Aga tegelikult pole sel uurimisel pärast Kohveri koju pääsemist enam suurt perspektiivi. Asjaga tegelev prokurör Laura Vaik lõpetab kriminaalmenetluse mingi x põhjendusega, sest päriselus Venemaa ­Kohvri röövijaid välja ei anna. Me teame seda kõik. Ja ohkame kergendatult, sest veelgi hullem olnuks olukord, kus venelased nõudnuks Eesti riigilt Kohvri süüdi mõistnud kohtuotsuse tunnustamist.



Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Yks
Liige
Postitusi: 1915
Liitunud: 04 Juun, 2014 8:48

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas Yks »

Huvitav kas Sulev Vedler oleks siis rahulikum olnud kui:

a)KAPO (ja prokuratuur) lähtuks otsustes anda uurimisele järgmine - süüdistusi esitav käik - et kuidas küll ühiskond ja igatsorti poliitikud nende otsusi interpreteerivad, seega tuleks teatavate oletuste vältimiseks pigem uurimises olevad asjad kalevi alla pista ja loota, et tulevikus tuleb järgmine "parem hetk" ?

b)Kohveri ja Dresseni vahetus oleks lükatud kaugemale, siis kui tähtede seis oleks KAPO jaoks parem? Ja mis asi on seljuhl "parem"?

c)Kapo ja prokuratuur hakkavad sensitiivsetel teemadel andma onlines ülevaateid (nagu kunagi kirjutati partei kõrgema nomenkaltuuri tervist käsitlevaid bülletääne)?

Jällegi ütleks, et kui Vedler sooviks olla uuriv ajakirjanik, siis üritaks ta teda huvitavatele küsimustele ise vastused leida. Esitades oma versiooni. Läbi oma "agentuurvõrgu". Kuna aga tal vist sellist agentuuri pole (on harjunud mugavalt tugitoolist oma lookesi genereerima), siis saabki ka tema kirjutise liigitada Piirsaluga sarnasesse kategooriasse - "küsimused õhku". Kusjuures artikli toon on selgelt varjuheitev osadele riigi institutsioonidele, ilma mingite konkreetsemate põhjendusteta, miks toon selline peaks olema. Ainus põhjendus, mida mina välja loen on, et "seni on liiga palju positiivset kirjutatud".
Pressikonverents oli. Oli! Kus oli Vedler?
trs
Liige
Postitusi: 949
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas trs »

Kapo ja Teabeamet teevad oma tööd piisavalt hästi, et siin viimasel ajal iga kivi alt välja karanud luurespetsid ja analüüsijad paugutavadki oma sõnadega pressiteateid ja vandenõuteooriaid ümber. Ajakirjanike ja selliste artiklite puhul tuleb mõista, et kuna meil propagandaministeerium puudub, siis peab arvamusajakirjanik kirjutama ennekõike seda, mis kogub klikke või müüb. Aga see on paratamatu, et tähelepanu tõmbab alati enda arvamusele vastanduv ning igas muus mõttes provotseeriv.
Konkreetse süüdistuse esitamine prokuratuuri poolt oleks väga kõva kapital praegu ning ilmselt seda ka võimalusel kasutamata ei jäeta. Pigem on küsimus selles, et kas Kapo ja Teabeamet on huvitatud oma materjalide jagamisest, mis võib nende tegevust kompromiteerida. Pigem jääb see kriminaalasi kuhugi sahtlipõhja õiget aega ootama.
LeBon
Liige
Postitusi: 539
Liitunud: 29 Juun, 2007 1:50
Kontakt:

Re: Vene piiril rööviti kaitsepolitseinik

Postitus Postitas LeBon »

Huvitav kas Sulev Vedler oleks siis rahulikum olnud kui
Ega neid Vedleri jutte ei pea nüüd surmtõsiselt võtma. Lihtsalt, nii olulise sündmuse puhul nagu Kohveri vabastamine, midagi sulepeast välja imeda tuli.
Täpselt aasta tagasi kirjutas Vedler:

Ka Toompeal on mängitud mõttega, et ehk saaks Kohveri kellegi vastu välja vahetada. Kas midagi toimub ka praktiliselt, Ekspress ei tea. See oleks riigisaladus.

Eestil puuduvad kogemused selles vallas.

Kusjuures, keda pakkuda vastu?

Eestist pole kedagi võtta. Siinsetes türmides istub küll kolm Vene agenti (Herman Simm, Aleksei Dressen ja Vladimir Veitman), kuid vaevalt et venelased neid taga igatsevad. Nad pole idanaabri eriteenistustele enam vajalikud. Pealegi on kaks neist reeturid. Vaid Veitman on FSB-le oma, kunagine alampolkovnik.


http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudi ... d=69843439
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist