Venemaa ootamatu rünnak

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Roamless
Liige
Postitusi: 3809
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Roamless »

NATO ju viimasel ajal pööranud tähelepanu just nn 5 kolonni stsenaariumiga õppustele, et ei saa öelda, et keegi sellega ei arvesta. Yankee go home video on ülesse riputatud Läti venelase poolt (kui mõtlesid seda?), eks ta ise seal räuskas. See muidugi ei tähenda, et siin kohalikke venelasi pole, kes seda karjuda võiksid. Kui mõtlesid, et USA sõdurid on peksa saanud, selliste hüüete saatel, siis meie meedia on selle kohapealt vait, nagu kult rukkis olnud või vähemalt pole ise tähele pannud.
https://www.youtube.com/watch?v=-pOXtTMfZyE
Julgen väita, et tõenäosus igasugu Ida-Ukraina stiilis ettevõtmistele tänu kohalikele oludele ja muidugi ka liitlaste arvu suurenemisele, on jätkuvalt väikene. Pigem võib oodata mingisuguseid ettevõtmisi mitte NATO-sse kuuluvates suurte sisemaiste probleemidega riikides, nagu Moldova.
Unforeseen consequences
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Martin Herem »

Midagi pole teha, see liitlaste kohalolu piisavuse otsus jääb igavesti arvutuste ja uskumise vahepeale.
Minu arvates on päris selged asjad järgmised:
1) Viimaste aastate jooksul on vastavalt ohu kasvamisele, liitlaste tegevus siin samuti kasvanud. Reaalsed üksused, õppused, plaanid, kuni poliitilise retoorikani välja. Minu arvates oli seegi väga paljude jaoks veel kaks aastat tagasi ebatõenäoline. Me võime siin nüüd jälle arutleda, kas reaktsioonid on olnud proportsionaalsed või piisavad. Samas ei taha keegi rääkida nende tegevuste hinnast. Kuid konna keetmisena ei saa viimaseid aastaid siiski võtta.
2) Need liitlaste üksused, mis täna siin paiknevad või hakkavad paiknema, on kahtlemata takistuseks konventsionaalsele sõjalisele rünnakule. Mitte ületamatu takistus, kuid märkimisväärne takistus siiski.
3) Siin viibivad liitlaste üksused täidavad lisaks veel mitut eesmärki. N: koostöö harjutamine, eelüksus, (maastiku)luure. See omakorda lihtsustab vajadusel suuremate jõudude siia toomist.
4) Igasuguse "siseriikliku mardikatõrjega" peame me ise hakkama saama. Minu hinnangul saaksime ka. Kui keegi otsustab liitlaste sõdureid rünnata, tuleb seda lahendada nii nagu rünnatakse meie sõdureid ... kodanikke.
5) Kui "mardikate" võimetes ilmneb detaile, mida Eesti matkatarvete poodides ei müüda ja nendel on selgelt mittesõbraliku riigi päritolu tunnused, siis tulebki teha otsus - kas on tegemist selle riigi agressiooniga või mitte. Meil peaks neid tunnuseid oluliselt lihtsam olema määrata, kui UKRis.
Kokkuvõtteks
Liitlaste mõni kompanii ja mõned teised üksused Eestis, hoiavad suure tõenäosusega ära VF rünnaku.
Igasugune mittekonventsionaalne relvakonflikt, ja olgu või VF poolt toetatud mäss, ei ole riigi iseseisvuse, terviklikkuse vms poolest meie jaoks lahendamatu. Pealegi ei ole see "Venemaa ootamatu rünnak"
Need, kes nõuavad siia vähemalt liitlaste brigaadi, ei oma õrna aimugi, mis see maksma läheb. Nii meile kui liitlastele. Ning minu arvates oleks see antud olukorras ebatõhus.
gorilla
Liige
Postitusi: 679
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas gorilla »

Martin Herem kirjutas:Midagi pole teha, see liitlaste kohalolu piisavuse otsus jääb igavesti arvutuste ja uskumise vahepeale.
Minu arvates on päris selged asjad järgmised:

Need, kes nõuavad siia vähemalt liitlaste brigaadi, ei oma õrna aimugi, mis see maksma läheb. Nii meile kui liitlastele. Ning minu arvates oleks see antud olukorras ebatõhus.
Nine Estonian soldiers have died in Afghanistan: eight have been killed in action and one in an accident, 92 soldiers have been wounded in action.

Two soldiers were killed in Iraq in separate insurgent attacks, 18 soldiers were wounded.

11 laipa 110 vigast.

Mis Briti expeditionary force brigaad õppustel eestis Elizabeth II maksab? Üks a-4 paber?
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Martin Herem »

Ma pidasin silmas midagi muud, kuigi mitte alati materiaalset.

Me ei saa neid inimesi ju telki elama panna. Isegi kui pappi kasarmu jaoks leitakse, siis ei pruugi kommunikatsioonid enam sobida, või territooriumist piisata. Ja majutus peaks olema kindlasti mõne KV väeosa sees. Muidugi võib selle brigaadi ka Rapla - Lelle - Järvakandi vahele paigutada. Mulle isiklikult sobiks. Aga kas see majandamise ja juhtimise seisukohalt ka mõistlik oleks - ei usu. Seega tuleb liitlased mahutada tänastesse linnakutesse.
Sõdur peab treenima, laskma ja harjutama. Meil on omadegi üksustega tihti kitsas. Nüüd tuleb, kas omade arvelt kokku tõmmata, või juurde ehitada ... osta ...+ erinevaid kahjusid hüvitada.
Süüa tahavad kuskil. Meie sööklate ja kasarmute võimekus ei vasta 1000 liitlase pikaajalisele vastuvõtmisele. Mitte teatud standartide järgi.
Oma "asju" tahavad kuskil hoida ja remontida ....
Edasi igasugune vaba aja veetmine. Sport jms. Üks asi on maksta pinna, transpordi või teenuse eest. Aga keegi peab seda organiseerima. 100 inimese kohta 1 kohalik täiskohaga tööle. 10 inimest võib tunduda naeruväärsena, kuid väeosas oleks nutt varuks.
Ja kui me räägiks brigaadist, siis poleks see ehk kõige mõistlikum ühte kohta paigutada. Seega tuleb neid kulutusi teha hajutatult.
Mis see kõik rahaliselt täpselt teeb, ei oska ka mina lambist öelda. Aga kindlasti mitu korda rohkem, kui see mida me täna liitlaste kohalolekule kulutame.
Nad tulevad küll täisvarustuses ja valmiduses, kuid mitte nagu Pipi-Pikksukk kirstu rahaga, millest alati ja kõige jaoks saab maksmiseks kuldraha. "Midagi" tuleb meil endal välja käia.
Mingis ulatuses on kindlustus mõistlik ja mingist summast alates hakkad mõtlema nagu kodu kindlustades.

Meie panus rahvusvahelistel missioonidel on veidi teine asi.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19529
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas ruger »

Meie oht on see, et OK Nato panustab tugevdatud pataljoniga, aga nagu akf Herem siin mainis, on meil vajalik tagada neile elamis-, harjutamis- ja muud tingimused. Selleks vajatakse harjutusalasid, kasarmuid, ladusid. Kõikide üksuste tehnika ning varustus-autod, soomusmasinad, rasketehnika, treilerid, suurtükid jne jne. vajab ladustamisplatse, töökodasid ning muud erialaselt vajaliku. Moonakogused kasvavad, mida tuleb hoiustada nõuetekohaselt ja tuleb üles ehitada suuremas mahus. Infra kulud kasvavad ja jäävad tulevikus ka kasvama-see eeldab suurt pikaajalist prognoosimist. Hetkel on KV rahad nagunii suures osas SMV projektiga seotud. See kõik seab piiranguid. Meil on oma infra ehituses piirid ees. Tapa, kui kõige suurema linnaku osas, tuleb ka pidevalt muutusi teha. Ka see linnak saab ühel hetkel oma piiridesse valmis. Kõik infra on planeeritud SMV mahtudega+1-2 kompaniid liitlasi, aga mitte tugevdatud pataljon+veel teised liitlased, kes tuleb ka ära mahutada. Samuti tuleb arvestada meie oma struktuuridega, mis peavad ka kasvama hakkama, mis tuleb ära mahutada, millega pole samuti arvestatud. Söömiskohad, parkimisplatsid, spordirajatised, ümberkaudsete teede läbilaskevõime jne... Lisaks tuleb tagada infrale ja seadmetele, masinatele nõuetekohased hooldused ja see eeldab suuremaid hankeid ning selle tagamiseks inimesi. Tagada töökohad, kabinetid ja näha ette kasvavad (palga)eelarvekulud. Ehk siis peame arvestama, kui suurt Kaitseväge me üleval suudame pidada+liitlaste majutus. Aga see Varssavi tippkohtumisel võetav kohustus on ka meie piir. Kõik see maksab.
Samas, eks oma riigi pidamine olegi kallis, kuid me ei ole naftariik, kes rahas supleks.
Viimati muutis ruger, 21 Juun, 2016 23:22, muudetud 1 kord kokku.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige
Postitusi: 2192
Liitunud: 04 Veebr, 2012 13:49
Asukoht: Harjumaa

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kulibin »

Krt ! Paljudel on vist meelest läinud, et omariikluse nimel olid enamus nõus sööma kartulikoori.
Ma tagasihoidlikult arvan, et praegune situatsioon on sootuks erinev ja seega on hetkel vaja veidike tõsisemalt pingutada selleks, et see Idaputleriga kaasnev hullus üle elada. Pikka meelt härrased !
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19529
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas ruger »

Loomulikult omariiklus on ülioluline :) Selle juures ehk oleks vajalik hakata mõtlema selle 2% SKP suurendamise või riigikaitselaenu võ(i)tmise peale??? Saame selle üle elatud, seda kindlasti, kuid see eeldab suuremat rahastust, kui aastaid mantraks olnud 2%. Kindlasti saab rahasid paremini ja efektiivsemalt kasutada. Kõik, mis ehitatakse, on kulu ning kõik see toob püsikulusid juurde. Kindlasti oleme me ka liitlastega koos kaitstumad, kui eelnevalt, kuid kõikide tingimuste tagamine võtab aega ning vajab projekteerimist ning planeerimist, millist võimekust üles ehitatakse. Sinistes merekonteinerites on ka võimalik aastaid majutada nagu eelnevalt on olnud kogemus.
Aga püsime teemas-Venemaa ootamatu rünnak-hakkab valguma laiali. Prooviks ehk enne briti kindral Shirreff'i raamatu ka läbi lugeda :scratch: :) Pikad pühad annavad võimaluse.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3530
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Chupacabra »

ruger kirjutas:Meie oht on see, et OK Nato panustab tugevdatud pataljoniga, aga nagu akf Herem siin mainis, on meil vajalik tagada neile elamis-, harjutamis- ja muud tingimused. Selleks vajatakse harjutusalasid, kasarmuid, ladusid. Kõikide üksuste tehnika ning varustus-autod, soomusmasinad, rasketehnika, treilerid, suurtükid jne jne. vajab ladustamisplatse, töökodasid ning muud erialaselt vajaliku. Moonakogused kasvavad, mida tuleb hoiustada nõuetekohaselt ja tuleb üles ehitada suuremas mahus. Infra kulud kasvavad ja jäävad tulevikus ka kasvama-see eeldab suurt pikaajalist prognoosimist. Hetkel on KV rahad nagunii suures osas SMV projektiga seotud. See kõik seab piiranguid. Meil on oma infra ehituses piirid ees. Tapa, kui kõige suurema linnaku osas, tuleb ka pidevalt muutusi teha. Ka see linnak saab ühel hetkel oma piiridesse valmis. Kõik infra on planeeritud SMV mahtudega+1-2 kompaniid liitlasi, aga mitte tugevdatud pataljon+veel teised liitlased, kes tuleb ka ära mahutada. Samuti tuleb arvestada meie oma struktuuridega, mis peavad ka kasvama hakkama, mis tuleb ära mahutada, millega pole samuti arvestatud. Söömiskohad, parkimisplatsid, spordirajatised, ümberkaudsete teede läbilaskevõime jne... Lisaks tuleb tagada infrale ja seadmetele, masinatele nõuetekohased hooldused ja see eeldab suuremaid hankeid ning selle tagamiseks inimesi. Tagada töökohad, kabinetid ja näha ette kasvavad (palga)eelarvekulud. Ehk siis peame arvestama, kui suurt Kaitseväge me üleval suudame pidada+liitlaste majutus. Aga see Varssavi tippkohtumisel võetav kohustus on ka meie piir. Kõik see maksab.
Samas, eks oma riigi pidamine olegi kallis, kuid me ei ole naftariik, kes rahas supleks.
Peaminister on öelnud, et liitlaste majutamiskulud kaetakse lisavahenditest, mitte 2% SKTst.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6222
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas kaur3 »

Saksa bloger kirjutab stsenaariumi "How to invade the Baltic countries and get away with it".

https://defense-and-freedom.blogspot.co ... d-get.html
Drax
Liige
Postitusi: 1108
Liitunud: 22 Mai, 2009 13:42
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Drax »

kaur3 kirjutas:Saksa bloger kirjutab stsenaariumi "How to invade the Baltic countries and get away with it".
https://defense-and-freedom.blogspot.co ... d-get.html
Seda kirjutist vist pikemalt kommenteerida pole mõtet. Huvitav oleks hoopis lugeda samas võtmes kuid ümberpööratud rollidega kirjutatud teksti mõnelt vene bloggerilt või foorumipostitajalt pealkirjaga "NATO ootamatu rünnak". Seal oleks vaja muidugi veidi rohkem fantaasiat, aga "Peterburist vaid 160km kaugusel paraadi pidavad Strykerid" oleks juba hea seeme.
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas tommy »

Drax kirjutas:Huvitav oleks hoopis lugeda samas võtmes kuid ümberpööratud rollidega kirjutatud teksti mõnelt vene bloggerilt või foorumipostitajalt pealkirjaga "NATO ootamatu rünnak". Seal oleks vaja muidugi veidi rohkem fantaasiat, aga "Peterburist vaid 160km kaugusel paraadi pidavad Strykerid" oleks juba hea seeme.
Kusjuures midagi sellist olen ma Runeti avarustes ka kohanud.
Ja päris asjalikult tehtud.
Kuid nagu ikka, kui ära ei märgi/salvesta, siis otsi hiljem nõela heinakuhjast... :(
madiss
Liige
Postitusi: 409
Liitunud: 20 Nov, 2015 23:40

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas madiss »

Kuni tuleva aasta veebruarini jääb võimaluste aken suuresti avatuks, hetkel Eestis viibivatel liitlaste kompaniidel ei ole ühtset juhtimist, et millelegi tõsisemale reageerida...
NATO pataljon saabub Eestisse tõenäoliselt veebruaris. Enne seda peab Suurbritannia juhitud rahvusvaheline üksus harjutama ühtsena tegutsema. Ka praegu on Eestis pool tuhat NATO sõdurit, kuid need ei moodusta üht üksust, rõhutab erukindral Ants Laaneots.

Praegu on Eestis kolm liitlaste kompaniid ehk ligi 500 sõdurit. Tapal asub 200 Saksa mägijäägrit jalaväe lahingumasinate ja luuresoomukitega. USA pioneerikompanii 130 sõdurit ehitavad keskpolügoonil õpperajatisi. Jõhvist lahkub sel nädalal Poola motoriseeritud kompanii - 150 sõdurit. Kuid see pole ühtne pataljon, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Kuid mida ei ole - ei ole pataljoni staapi, kes koordineeriks nende üksuste tegevust. Ja praegu on üpriski ähmane, kuidas operatiivjuhtimine kriisiolukorras, kui täna midagi juhtub, hakkaks toimuma. Seda juhtimisskeemi alles pannakse paika," selgitas erukindral Laaneots.

Suurbritannia juhitaval pataljonil on ühtne juhtimine. Kuid pataljon ei koosne ainult Briti sõduritest. Seetõttu peab üksus harjutama koos tegutsema.

Suurbritannia suursaatkonnast öeldi "Aktuaalsele kaamerale", et Suurbritannia juhitav NATO pataljon saabub Eestisse järgmise aasta esimeses pooles. Üksikasju veel arutatakse.

"Otsuse tärmin oli veebruar järgmisel ehk 2017. aastal. See pataljon tuleb siia juba lahingüksusena, ilmselt ka toetusvahenditega - ma mõtlen eelkõige võib-olla ka suurtükipatarei antakse juurde, tankid," arvas Laaneots.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kokkuvõtvalt Laaneots kinnitas seda, mille kohta eespool kahtlusi on avaldatud (3 KOMP mehhaaniline liitmine pole lahingupataljon).
"Otsuse tärmin oli veebruar järgmisel ehk 2017. aastal. See pataljon tuleb siia juba lahingüksusena, ilmselt ka toetusvahenditega - ma mõtlen eelkõige võib-olla ka suurtükipatarei antakse juurde, tankid," arvas Laaneots.
USA mehhaniseeritud (raske) brigaadi struktuuris on tegelikult juba ammuilma olemas kombineeritud pataljonid, mis koosnevad tanki- ja mehhaniseeritud jalaväe kompaniidest, neile pole vaja tanke kuskilt juurde anda. Suurtükivägi on jah, eraldi "löögipataljon" (Strike Battalion) ja sealt tuleb mehhaniseeritud pataljonile tõepoolest patarei kaupa haubitsaid juurde anda. Meil eviv lähenemine, kus on mehhaniseeritud jalaväepataljon ja siis perspektiivne tankipataljon - on Soomest pärinev eelmise põlve tarkus (Soomes on ka juba mõnda aega asjad kompanii kaupa analoogselt USA-ga).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1018
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Veiko Palm »

Ma usun, et mulle on lihtsalt kpt Trumm, Sinu sõnaseadmine vastukarva. Kogu aeg mingit konflikti näed. Kogu aeg külvad mingit kahtluseseemet.

Kes see siis oli, kes väitis, et kolme kompanii mehhaaniline liitmine annab pataljoni kokku? Keegi kaitseministeeriumist? Kaitseväest? Riigitruu optimistist partei valvetroll (oli vist Sinu väljend)? Ja selle "tarkuse" ümberlükkamiseks on vaja Laaneotsa tsitaati kasutada? Ise lood endale deemonid ja ise võidukalt purustad need.

Ja seda inimest tahaks ma küll näha, kes Soomest tulnud tagasi sellise tarkusega, et ühte pataljoni kuuluvad ainult tankid. Mina pole sellist struktuuri näinud. Mina õppisin seal alates 1997. Just vaatasin ka Jätkusõja soomuspataljoni ülema Björkmani päevaraamatut ja isegi temal olid tankid jalaväega segamini. Enne teda?

Ja veel üks Sinu viga tuli meelde - Soomel ei ole juba aastaid enam soomusbrigaadi. Panssariprikaati teisisõnu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist