Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadoktriin

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6222
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas kaur3 »

Gerassimovi skeemiga on tore võrrelda seda SOCOM-i joonist.

https://publicintelligence.net/usasoc-uw-pocket-guide/
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6222
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas kaur3 »

Little Green Men: A Primer on Modern Russian Unconventional Warfare, Ukraine 2013-2014

Page Count: 78 pages
Date: June 2015
Restriction: None
Originating Organization: U.S. Army Special Operations Command
File Type: pdf
https://publicintelligence.net/usasoc-little-green-men/
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas oleeg »

Üle aasta on möödas ja häguseks aetud vesi ehk pisut selginenud. Soovitan G-mani jüngritele ja hübriidsõja fännidele lugeda:
"Does Russia Have a Gerasimov Doctrine?"
Roger N. McDermott
http://strategicstudiesinstitute.army.m ... ermott.pdf

Selle viite võinuks ka Ukraina teemasse panna, kuid ehk leiavad huvilised ka siit.


terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6222
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas kaur3 »

Gerassimovi artikli juures olnud joonis faasidega kohe esilehel.
Asymmetric Operations Working Group Ambiguous Threats and External Influences in the Baltic States
August 21, 2016
https://publicintelligence.net/aowg-thr ... ic-states/
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ei saaks öelda, et uusi entsüklopediste poleks välja ilmunud. Seda kinnitab kas või sõna hübriidsõda käibeletulek. Paraku aitab see lahti selgitada vaid Venemaa tänase sõjapidamise iseärasusi ega anna vastust küsimusele, kas USA ja Euroopa Liit on sõjas ISISega või mitte ja kas see on suur (maailma-) või väike sõda.
Huvitav lausung(-mõte) ALATALUlt - huvitav ses mõttes, et "positsioneeribki" hübriidsõja kui mõiste vaid Venemaa tänaste tegemiste külge..

Islamistidega pole aga läänemaailmal enam nn hübriidsõda - see on (juba) kas lihtsalt tavasõda või (lausa) kolmas maailmasõda.. tundub logish..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Venemaa peab Soomes infosõda

12. september 2016
Maarit Uber, ajakirjanik, Helsingi
Eesti Päevaleht

Soome ei lõhu euroliidu ühtsust. Kreml näitab meile Soome poliitikat kõverpeeglist.
Venemaa kasutab oma naaberriiki Soomet üha intensiivsemalt katsejänesena, mille peal järele proovida, kuidas teised riigid tema välispoliitilistele sammudele reageerivad. Viimane näide on see, kuidas Venemaa manipuleeris Soome presidendi Sauli Niinistö pingelõdvendusettepanekuga. Niinistö sõnum ja sellele järgnenud Moskva ettepanekud pälvisid üksjagu tähelepanu ka Eestis.
Kõik algas sellest, et Venemaa president Vladimir Putin külastas juulis Niinistöt. Soome president rõhutas, kui tähtis on lääne ja Venemaa vahele kerkivast usaldamatuse spiraalist välja murda. Tal oli pakkuda isegi konkreetne idee, kuidas järk-järgult vaherahu poole liikuda.
Reageerimisega ei tohi hiljaks jääda. Venemaa ei kaota aega, et tõde just tema soovi järgi paistma jääks.
Soomel on juba ammust ajast tavaks rõhutada, kuivõrd oluline on hoida sidekanaleid Venemaaga avatuna. Selle poolest erineme Eestist, kes on tuntud oma idanaabrisse üsna otsekohese suhtumise poolest. Eesti ja Soome võivad muidu küll olla paljudes asjades üksmeelel ja teha eri valdkondades koostööd, kuid kui asi puudutab Venemaad, lähevad meie suhtumised lahku.

Algas infooperatsioon
Ent pöördugem tagasi juulisse. Putin võttis otsekohe vastu Niinistö ettepaneku, et usaldust tekitava meetmena võiks arutada Läänemere kohal lendavate Venemaa sõjalennukite transpondrite küsimust. Putini heatahtlik reaktsioon tekitas värsket lootust, et väikeste sammudega võiks jõuda turvalisema Läänemereni ja pikas perspektiivis aitaks usalduse taastamine leida lahenduse ka Ukrainas.
Nädal aega pärast Putiniga kohtumist tegi Niinistö transpondritest juttu NATO tippkohtumisel. Varsti algaski Venemaa infooperatsioon, mis annab Soome meediale seniajani kõneainet ja tekitab palju küsimusi. Venemaa hakkas rääkima „Niinistö algatusest”, rõhutades nõnda Venemaa ja Soome erilist läbisaamist. Mõistagi on Venemaa huvitatud kõigest, mis suudab Euroopa Liidu ühtsust lõhkuda, ja seetõttu on kahepoolsed kõnelused ja lepingud Moskva jaoks kõrges hinnas.
Niisiis alustas Venemaa piirkonna riikidega kahepoolseid kõnelusi, et „Niinistö algatust” arutada. Soome ei saanud esialgu isegi kutset – aga tänu Kremlile seostab rahvusvaheline üldsus ettevõtmisega just Helsingit. Kremliga asjaajamine on põhjustanud sõnasõja ka Soomes endas. Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat kritiseeris oma juhtkirjas Niinistöt, et tema sammud on tekitanud Soome välispoliitikast segase pildi, ja president pidi end kaitsma isikliku pöördumisega.
Mõistmaks, millest tuleneb selline närvilisus, tuleb heita pilk minevikku. Külma sõja ajal pidas Soome end küll lääneriigiks, ent ühtaegu nimetas ka Nõukogudemaa sõbraks. Soome lähenemine sisaldas hulga ettevaatlikkust, et idanaabrit mitte ärritada. Teatav valmisolek kompromissideks on säilinud seniajani.

Just väga erinev suhtumine Venemaasse võib kahe varem tihedalt seotud olnud riigi suhetesse mõra lüüa.
Eesti välispoliitika põhineb märksa rohkem väärtustel ja selle juhid ei karda vajaduse korral ka midagi otse öelda. Soomest vaadatuna hinnatakse Eestis kõrgelt nii liberaalset demokraatiat kui ka rahvusvahelist õigust. Kahe maa välispoliitika erinevus tulebki esile just raskel ajal ja kriisiolukorras. Mõlema riigi välispoliitika jaoks kujutab endast suurimat probleemi Venemaa. Ent Soomes püsis aastaid ametlik seisukoht, et Venemaa ei tähenda Soomele mingit riski.
Viimastel nädalatel on ajaleht Helsingin Sanomat analüüsinud Eesti-Soome suhteid ja väitnud, et need on erakordselt pingelised. Paljud nii Eesti kui ka Soome eksperdid sellega ei nõustu. Ent ometi on selge, et just väga erinev suhtumine Venemaasse võib kahe varem tihedalt seotud olnud riigi suhetesse mõra lüüa. Paljud Soome poliitikud armastavad rõhutada, et Soome-Venemaa piir on peaaegu 1400 km pikkune. Nad tahavad mõista anda, et Venemaad ei tohi ignoreerida. Hoopis vähem räägitakse sellest, et võib-olla peaks hoopis Venemaa enda käitumist muutma.
Samal ajal on Venemaa hävituslennukid viimastel aastatel sageli Soome õhuruumi rikkunud. Sellepärast pälviski just transpondrite küsimus seekord nii suurt avalikkuse tähelepanu.

Moskva kuritarvitab ettepanekuid
Nii transpondrite kasutamise lepingud kui ka kõik muud sammud, mis võiksid suurendada piirkonna julgeolekut, peaksid olema tähtsad nii Soomele kui ka teistele Põhjamaadele ja Balti riikidele. Paraku tõttab Moskva kõiki konstruktiivseid ettepanekuid pigem kuritarvitama. Niisiis võib ida poolt oodata uusi valesid ja kuulujutte – eriti nüüd, kui Soome valmistub tähistama iseseisvumisest saja aasta möödumist. Võib oodata, et peaaegu samal ajal bolševistliku revolutsiooni aastapäeva tähistav Venemaa märgib Soomet aastapäeva puhul kontekstis, mis erineb oluliselt Helsingi arusaamast.

Transpondrite ümber juhtunu näitab, et reageerimisega ei tohi hiljaks jääda. Venemaa ei kaota aega, et tõde just tema soovi järgi paistma jääks.

Autor on MTV3 endine Moskva korrespondent.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõige paremini mõjub "transponderite küsimusele" kaks võimalikku course of action'i

-mõni "pimedalt" Eesti õhuruumi "eksinud" VF sõjaväe "bort" püütakse ettevalmistatud õhuoperatsiooni käigus kinni ja sunnitakse Ämaris maanduma - koos kaasneva meediashow saatel, niiet küsimus muutub Kremlile selgelt piinlikuks. Eriti hea, kui selle "bordi" pardalt leitakse piisavalt luuretehnikat.
-mõni taolise püüdmise käigus nahhaalitsev VF sõjaväe "bort" tulistatakse lihtsalt vastuhakkamise käigus alla. Siin tuleb muidugi olla valmis Kremli poolseks londi paristamiseks ja sõjalisteks survemeetmeteks.

Lõpetas ju venelaste ülbamise Türgi õhuruumis ikkagi see, kui türklased kannatuse kaotasid ja üks venelane alla tulistati. Võttis kohe tiba rahulikumaks ja massilisi ülelende enam ei tehtud (lonti põristati muude asjadega).

P1 elluviimisel tuleb mõistagi arvestada, et ka vastaspool jälgib radaritega toimuvat ja seepärast tuleb olla leidlik - kasutada nt tsiviillennuki transponderit ja etendada tsiviillendu.
Ainult sedasi on võimalik seal "kolmnurgas" õigeaegselt kohal olla. Loomulikult hoiatab VF õhukontroll oma militaarlende, kui vastase hävitajad ligidal on.

Aga positiivsest küljest - võib kindlasti märgata, kuidas navigatsioonivarustus ühtäkki tööle hakkab ning transponderid välja ilmuvad.
Praegu on venelased endale tavapäraselt (tšekisti loogika - vastane peab "kahvlis" olema) seda suht elementaarset küsimust sidumas muude geopoliitiliste probleemidega ning taolisel viisil need transponderid kunagi nende lennukitele ei ilmu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Fucs »

Sobib mitme teema alla.
Panen praegu siia.

Гибридные рычаги информационной агрессии России или Как Украине не проиграть информационную войну? Аналитика ИС
12.09.2016 - 12:00
http://sprotyv.info/ru/news/kiev/gibrid ... e-proigrat
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Sobib jällegi mitme teema alla aga enimparemini vist ikka siia.....

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=76110753
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Fucs »

Borja kirjutas:Sobib jällegi mitme teema alla aga enimparemini vist ikka siia.....

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=76110753
8)
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 35&t=33239

Ah, et on ka Soomes täna veel üllatujaid, et venelane üritab luua naaberriikidesse oma "eelladustus- ja eelpositsioneerimisbaase" ...

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 25&t=34044
gooligan
Liige
Postitusi: 1258
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas gooligan »

Tänane Vikerraadio Reporteritund oli paljuski keskendunud just infosõjale ning Gerassimovi doktriinile -
http://vikerraadio.err.ee/v/reporteritu ... mad-votted

Saatejuht Peeter Kaldre, külalisteks Igor Kopõtin ja Vladimir Sazonov
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Järjekordne faktike vene hübriidsõjatehnoloogiate arengust..

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=76127981
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Roamless
Liige
Postitusi: 3809
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas Roamless »

Mis siis tegelikult Briti sõduritega Riias juhtus ja kuidas "Lääne peavoolumeedia" oma propagandaga inimesi segadusse ajab. :D :D :D
Suhtuda tuleks tegelikult suure umbusuga, sest tõenäoliselt on paremal juhul tegu kahe poole erineva versiooniga, kehvemal juhul aga pestakse ennast puhtaks luhta läinud provakatsioonist.
http://sputnik-news.ee/news/20161104/37 ... riias.html
Unforeseen consequences
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas aht0 »

Roamless kirjutas: http://sputnik-news.ee/news/20161104/37 ... riias.html
Viga "404", lehte pole meie saidil.. PR operatsioon luhtus ja fabritseeritud uudis läks mahavõtmisele..
taara
Liige
Postitusi: 837
Liitunud: 12 Jaan, 2011 21:13
Kontakt:

Re: Gerassimovi 2013 a kevade arvamuslugu // VF uus sõjadokt

Postitus Postitas taara »

Igas asjas ei maksa vandenõud näha. Kasuta natuke oma aju ja leia lahendus sellele vigasele artikli lingile.

http://sputnik-news.ee/news/20161104/37 ... riias.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist