Lennuvahendid EKV-le ehk õhuväe oleksoloogia

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No siin on veel palju spekulatsiooni, AGA KUI taolised võimalused tekivad, siis neid elus kaks korda ei teki.
Rootsi jaoks (kui tal jätkub seda va karvasust) tegu puhtalt win-win olukorraga, sest Rootsi õhukaitse esimene kaiseliin algab seal Vaindlo saare juures.
Eesti jaoks oleks see tõeliselt monumentaalne väljakutse - vat selle asja jaoks võiks tõesti laenu võtta (muidu saab aeg otsa ja polegi muud kui rõõm võlgade puudumisest).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Taaniel Tina
Liige
Postitusi: 927
Liitunud: 07 Nov, 2012 9:54
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Ei lugenud välja, mitut M28 tahetakse osta, kas ainult 2 või rohkem?
Ja kui Gripenitest rääkida, siis vist on tähtsam kui karvased on meie mehed. Kas jätkub julgust või pealehakkamist.
Kuigi kardan, et meie poolt tuleb vastuseks, et liitlastel on lennukeid ja meie jaoks on see liiga suur kulu osta ja üleval pidada.


..selgelt kirjas ju, et 2 x lennukit (by Borja)
gooligan
Liige
Postitusi: 1248
Liitunud: 23 Veebr, 2012 14:25
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas gooligan »

Kuigi kardan, et meie poolt tuleb vastuseks, et liitlastel on lennukeid ja meie jaoks on see liiga suur kulu osta ja üleval pidada.
Ja just selline vastus tulebki:) Kuid õnneks on see ka õige vastus. Lennuvahendid on ühestest vähestest sõjalistest vahenditest, mida suurte vahemaade taha suhteliselt kerge kohale tuua/tööle panna.

Kõik raskem tehnika jms vajab lähedast tagalat ning väljaõppinud personali opereerimisel. Seetõttu ei ole meil ohuolukorras midagi teha Abramsiga, mis kaugelt kohale lennutatud (pole mehi/taktikat/logistikat jne). Küll on meil kohene abi nt Rootsist õhku tõusnud USA F-35st. Rasketehnika transportimine ja juurde toomine on ohtlik ja ajamahukas kriitilistel hetkedel.

Lisaks kõigele muule puudub Eestis strateegiline sügavus, et oma lennuväge turvaliselt efektiivselt kasutada ja parkida. Juba täna oleme nii Kaliningradi kui ka Peterburi Iskanderite nägemisulatuses.

Ja last but not least - kas me oleme nõus külmutama nt järgmise 15a kõik muud suurhanked selle nimel, et meil pargib Eesti lipuvärvides 5 Saabi Ämaris? Lennukite maapealseks kaitseks oleks koheselt vaja lisaks nt keskmaa õhutõrjet, õhutõrje võimekusega varustatud laevu, varulennuvälju, piloote, tugipersonali, varuosi jne jne.

See mõne lennuki omamine võib küll egole hästi mõjuda, kuid sõjaliselt ei oleks neist suuremat tolku, kui meie legendaarsest allveelaevast Lembitust.
piirivalvur
Liige
Postitusi: 198
Liitunud: 15 Dets, 2011 22:10
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas piirivalvur »

A kuda selle Iisraeli , Sveitsi või Singapuri strateegilise sügavusega on ? Üks ainus eskadrill lahingulennukeid oleks tegelikult (lennundus ja sõjandus)kultuuri teema.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Chupacabra »

Kui ma õigesti mäletan, siis Terras ütles ühes interviuus, et lennuvägi maksab 1% SKPst.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Tux »

Ma ei arva, et lennukite ülalpidamine välistaks automaatselt kõik muud asjad! Pigem annab see ühte-teist olulist juurde. Meil pole hetkel korralikku õhutõrjet ja see teema on mitmekihiline nagu sibul. Kaitse madalalt lendavate objektide vastu - selleks on meil Mistraale ja kahureid-kuulipildujaid. Pole keskmaa õhutõrjet, mis kaitseks lennukite eest - Grippen sobiks sellesse rolli, pole kaitset ballistiliste rakettide eest nagu Iskander, selle vastu Grippenist abi pole. Oletame, et ostame midagi BUK-i laadset keskmaa õhutõrjeks, aga see Iskanderi vastu ikka ei päde, see aitaks ainult TU-de, SU-de ja MIG-de vastu. Kui kiiresti on võimalik BUK paigutada järgmisse kohta ringi? Liigub see süsteem keskmise kiirusega umbes 50 km tunnis, kui kiiresti Grippen ümber paikneb kui on vaja mingit olulist objekti mujal kaitsta?

Kuidagi oleks vaja neutraliseerida lendavad radarid - Grippen kannab Metoori, mille lennukaugus on 320 km ja teeb sellega A50 elu põrguks, sest A50 suudab lahingut juhtida ainult kuni 230 km kauguseni. Meteor sobib ka tiibrakettide vastu, ehk näiteks Kalibri kasutamine on raskendatud. https://en.wikipedia.org/wiki/Meteor_(missile)
Seega õhutõrjes on erinevad relvad erinevatel eesmärkidel ja pole ühte universaalset relva, mis sobiks igaks elujuhtumiks, lennuk on sellistele vastandlikele nõudmistele kõige lähedasem vahend!
Grippenid ei vaja ka keskmaa õhutõrjet oma eksisteerimiseks, sest rootslased hajutavad oma lennuväe olukorra tekkimisel koheselt maanteedele laiali ja need on pidevalt muutuvad asukohad, hooldusmeeskond lihtsalt sõidab oma autodega järgmisse kohta, kus tankimine ja hooldamine toimub, see kestab 10 min ja siis on positsiooni vahetus järgmisse kohta. Mingit keskmaa õhutõrjet nad endaga ilmselt kaasas ei vea.

Iskanderi kasutamiseks peab olema teada asukoht kuhu seda lasta ja liikuvaid õhu ja maamärke sellega ei taba! Seega see väide, et me oleme Iskanderi teguvusraadiuses on õige ja ebameeldiv fakt, aga need relvad ei ohusta Grippenit. S300 ja S400 sobivad muidugi Grippeni jahtimiseks, aga need näevad Grippenit alles siis, kui see piisavalt kõrgel maapinnast on. A50 mis on kõrgel näeks Grippenit muidugi kohe peale õhkutõusmist, aga Grippenil on selle vastu olemas jällegi ravim nimega Meteor.
Meil pole täna rannikukaitset - Grippen oleks samuti laevadele suureks ohuks ja ma ei saa kuidagi aru sellest, miks me peaksime Grippenite pärast oma laevadele õhutõrjet paigaldama hakkama. Seda oleks põhimõtteliselt kindlasti vaja, aga mitte Grippeni jaoks.
Mingeid erilisi varulennuvälju Grippen ei vaja, kasutada võib kõiki olemasolevaid Eesti lennuvälju, lisaks on sobivat maantee asfalti, kuhu maha tulla ka sadu kilomeetreid. Rootsis on hooldusmeeskonnas 5 ajateenijat + paar elukutselist spetsialisti, kogu see masin on disainitud selleks, et seda välitingimustes hooldada!

Tõsi on muidugi see, et lennuväge saab kiirelt mujalt kohale tuua ja liitlased on loodetavalt ka õigel ajal kohal, aga mis saab siis, kui vastasvõistkond organiseerib Euroopas või selle lähiümbruses veel lokaalseid konflikte ja enamik Nato Euroopas asuvast lennuväest tegeleb sellega ja USA lennukid on hõivatud mingi araabia jamaga? Natol on küll koguseliselt rohkem lennukeid kui Venemaal, aga seda ainult tänu USA lennukite suurele arvule. Kui need kusagil mujal hõivatud on, siis on lugu kohe palju viletsam. Kümmekond alaliselt Eesti asuvat Grippenit teeb lihtsalt vastasvõistkonna planeerimise hoopis keerulisemaks, nende etteaste oluliselt kallimaks ja rohkem aega nõudvamaks ja ostab meile lisaaega, mis annab võimaluse ka reaalselt appi tulla olukorras, kus Nato kiirreageerijad on kusagil mujal mingit jama lahendamas.

Me võime küll arvata, et ega Venemaa ei suuda korraga mitut sõda pidada, aga unustame selle, et ega ta alati ei peagi ise sõdima, piisab kui ässitada kedagi teist ülesse, ta võib korraldada näiteks Kreeka-Türgi konflikti, koos sellega, et Iraan ründab Iisraeli ja Saudi-Araabia on ka mingis jamas mida ameeriklased peavad oma lennukikandjatega lahendama minema. Kui palju oleks Ämaris Nato hävitajaid, kui oleks käimas uus operatsioon Kõrbetorm? No oleks vast 2-3 tk. Mis relvastusega nad oleksid? Võib-olla oleksid seal Rumeenia Mig 21, mida Kõrbetormi jaoks kasutada ei saa... Mis sellest kasu oleks?

Mida Grippen juurde annaks:
* Laevade ja maamärkide vastu kuni 250 km RBS-15 https://en.wikipedia.org/wiki/RBS-15
* Kaugel asuvate õhumärkide vastu Meteor kuni 320 km https://en.wikipedia.org/wiki/Meteor_(missile)
* Lennukite vastu Sidewinder https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-9_Sidewinder
või IRIS-T https://en.wikipedia.org/wiki/IRIS-T
* Maamärkide vastu AGM-65 https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-65_Maverick
* Lisaks laserjuhitavad pommid ning luurevõimekuse kasv https://en.wikipedia.org/wiki/LITENING ning elektroonilise sõja võimekus, ehk Grippen suudab segada vastase sidet nii nagu teeb seda näiteks Krasuha! https://en.wikipedia.org/wiki/Krasukha_EW_System
Kõik need lisad ilmselt maksavad rohkem kui lihtsalt lennuk, aga see võimelkus mis juurde tekib on muljetavaldav, sest me saame siis kontrollida ka naabri territooriumi, mida me täna ise teha ei suuda.

Minumeelest annab see meile nii kesk- ja kaugmaa õhutõrje võimekuse, kui ka laevade tõrje võimekuse ja see teeb ka igasuguse liitlaste abi saabumise palju tõenäolisemaks.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Lemet »

Chupacabra kirjutas:Kui ma õigesti mäletan, siis Terras ütles ühes interviuus, et lennuvägi maksab 1% SKPst.
Noh, Terras on mõndagi ütelnud. Näiteks et meie kaitsevägi ja Kaitseliit on relvastatud, mehitatud, varustatud ja välja õpetatud paremini kui võimalikud vaenlased...miska igat sorti arutlused lennukitest, laevadest, helikopteritest või nende puudumisest peaks lausa asjakohatud olema..
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas 2korda2 »

Tux,
lugesid üles terve rea Gripeni võimekusi ja arvasid seejuures, et Gripenite hankimine (ilmselt koos nende võimekustega) ei välistaks kõike muud. Ole hea, pane nende võimekuste juurde hinnasildid ka. Ma alustan:
1. Meteor.
Maksab £2M tükist. Nagu Trummile meeldib korrata - Soomlased said selle raha eest L2A6-e. Et võimekus oleks mõjuv, oleks selliseid vaja paras ports (20?). See teeb pealt 40MEUR. Ainult raketid.
2. Gripen ise.
Hinnad algavad 30MEUR juurest. Mõjuva võimekuse tagamiseks vajalik vähemalt 10 masina olemasolu - 300MEUR. OK, kui Rootsi mingil põhjusel meile suurema allahindluse teeb, siis on võimalik siit kokku hoida... no saame näiteks 150MEUR eest?
...
Ole hea ja jätka.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Kilo Tango »

Ma küll ei tea, miks peaksime Gripenile laduma peaele Meteorid kui AIM-120C ja D modifikatsioonid on veel täiesti adekvaatsed mille iganes vastu, millega ida poolt ähvardatakse. Ei ole mõtet raketiga lennuki radarist ette joosta.

Teine külg on see, et need Gripenid, mis "lammutamisele" lähevad ei lähe sinna mitte millekski muuks kui Gripen NG poolt kannibaliseerimiseks. Samas on see kannibaliseerimisel saavutatav võit suhteliselt väike (väidetavalt). Kui mõned vanemad modifikatsioonid alles jäävad, siis on nende hankimisel terve rida takistusi:
1. On üsna õnnetu olla ühe väikesearvulise lahingulennuki üks välisoperaatoritest eeldusel, et tootjariigis sama lennukiga enam ei lennata. Lennuki moraalne vananemine toimub paratamatult ja kui suuri uuenduste pakette enam ei tehta, siis ongi mage lugu. Kui Rootsi oma C&D mudelid pressi alla saadab, siis jääb lendama 14+12+26+12=64 masinat.
2. Esmalt pakub Rootsi neid järgi jäävaid lennukeid ikkagi olemasolevatele operaatoritele (Tšehhi, Ungari, Lõuna-Aafrika, Tai)
3. Kui neid lennukeid peaks kunagi meile pakutama, siis võib nendega juhtuda sama lugu, mis Sherpadega - kaasnevad kulud on nii suured, et isegi kui lennukid on tasuta, ei tule asi rahaliselt kuidagi välja ilma riigieelarvet venitamata.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Kui JAS 39 Gripen NG on liiga kallis siis L39 NG oleks igati taskukohane.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Lemet »

An-2 NG elik An-3 oleks veel enam taskukohasem. Ainult et tolku pole ei ühest ega teisest kottigi...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Viiskümmend »

Kuidas jõuab üks nõukogude AN-28 (Poola keeles M28 Skytruck) USA kaitseväe kasutusse ja sealt ringiga Eestisse? Tegelikult väga lihtsalt, tegemist oli USA vastuostuga (ühega neist) Poola F-16 tehingule. Algselt lubati vastava lennuki Poola litsenseeritud tootjalt PZL Mielecilt vastuostuna soetada kokku 100 lennukit, tegelik kogus jäi aga oluliselt väiksemaks ning ameeriklased ostsid 16 lennukit, mis tarniti USA-le aastatel 2009-2013. 2015 a. otsustati aga, et 11 neist kantakse maha ja asendatakse veidi suuremate lennukitega Dornier C-146 ning kasutusse jääb viis M28 Skytrucki (USAs on mudeli nimi C-145A Skytruck)..... ehk Poola kaitsetööstus on tegutsemas :D
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Leo »

Ma ei usu et KJ juhtkond, kes on senini deklareerinud, et EKJ ei investeeri lahingulennukitesse, hangiks lennukeid isegi siis kui need lennukid tasuta kingitakse. Sellisel juhul lähevad kasutusse samad argumendid, millega põhjendati tankidest loobumist - pidada on liiga kallis. Targad ütlevad, et 1 miljonilisel rahval iseseisvat riiki pidada on ka väga kallis ja poliitiline anomaalia.
Kasutaja avatar
Pirr
Liige
Postitusi: 541
Liitunud: 07 Dets, 2007 14:08
Asukoht: Tartu

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Pirr »

Leo kirjutas:Ma ei usu et KJ juhtkond, kes on senini deklareerinud, et EKJ ei investeeri lahingulennukitesse, hangiks lennukeid isegi siis kui need lennukid tasuta kingitakse. Sellisel juhul lähevad kasutusse samad argumendid, millega põhjendati tankidest loobumist - pidada on liiga kallis. Targad ütlevad, et 1 miljonilisel rahval iseseisvat riiki pidada on ka väga kallis ja poliitiline anomaalia.
Arvan ka, et taolised demagoogia maigulised "argumendid" välja käiakse, et asjast loobuda.
Tommi
Liige
Postitusi: 203
Liitunud: 17 Aug, 2009 15:39
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Tommi »

Eestist vähem kui kolmandiku võrra suurema kaitseeelarvega Bulgaaria leiab, et saab hävitajaid osta ja pidada küll. Kui Eesti üksinda ei suuda, siis Balti eskadrill peaks küll ainult tahte küsimus olema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist