Lennuvahendid EKV-le ehk õhuväe oleksoloogia

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Tommi
Liige
Postitusi: 203
Liitunud: 17 Aug, 2009 15:39
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Tommi »

Eestist vähem kui kolmandiku võrra suurema kaitseeelarvega Bulgaaria leiab, et saab hävitajaid osta ja pidada küll. Kui Eesti üksinda ei suuda, siis Balti eskadrill peaks küll ainult tahte küsimus olema.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas nimetu »

See kaitsekulutuste pilt pole päris nii lihtne.
Alates 2009. aastast on Bulgaaria kaitsekulutused väga tugevalt vähenenud, samas kui meie kulutused on mõõdukalt tõusnud.

Vaata näiteks lk 4 sellest dokumendist:
http://www.nato.int/nato_static_fl2014/ ... 16-116.pdf

Aastal 2009 oli Bulgaaria kaitse-eelarve 905 miljonit dollarit. Meie eelarve oli samal ajal 353 miljonit dollarit. Selle eelarve kokkutõmbamise käigus on tugevalt vähendatud personali ja kärbitud hankeid (sh käimasolevaid hankeid). Nende viimased suuremad ostud on ka suure kriitika osaliseks saanud, sest nende MiG-29 vajavad väljavahetamist, kuid tänu kohati mõttetutele hangetele ei jätku selleks hetkel raha.
Selle asemel on bulgaarlased sunnitud olemasolevaid MiG-29 käigus hoidma, mis on väidetavalt osade kättesaadavuse tõttu problemaatiline (nad suutsid veel ametliku tootjaga tülli minna).
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4867
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Gideonic »

http://www.upi.com/Business_News/Securi ... or=1&sn=si

Israel kannab maha 90 uuendatud F-16A/B 'Netz' mudelit, millest 40 pannakse müüki.

Kui uskuda f-16.net foorumi heietusi, siis on müüki minevad "sabanumbrid" lennanud keskmiselt ainult 4000 lennutundi 8000-est (müügis on 40/90-est, saramad kantakse maha).

Kui nüüd tänased spekulatsioonid sellest, et Trump võib hakata rinderiikidelt 2% asemel 4% nõudma, võib vist kasutatud Gripenite või F-16 jutu jälle ülesse võtta :D
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kilo Tango kirjutas:Ma küll ei tea, miks peaksime Gripenile laduma peaele Meteorid kui AIM-120C ja D modifikatsioonid on veel täiesti adekvaatsed mille iganes vastu, millega ida poolt ähvardatakse. Ei ole mõtet raketiga lennuki radarist ette joosta.

1. On üsna õnnetu olla ühe väikesearvulise lahingulennuki üks välisoperaatoritest eeldusel, et tootjariigis sama lennukiga enam ei lennata. Lennuki moraalne vananemine toimub paratamatult ja kui suuri uuenduste pakette enam ei tehta, siis ongi mage lugu. Kui Rootsi oma C&D mudelid pressi alla saadab, siis jääb lendama 14+12+26+12=64 masinat.
Gripeni peamine pluss pidi olema svenssonite kinnitusel tema kasutus väljaspool püsilennuvälju opereerimiseks, milleks on lennuk spetsiaalselt konstrueeritud ja mille teemal on Rootsik kõva know-how olemas (mis ilmselt õnnestub sealt koos tehnikaga ka osta). Kui sa vaatad praegu aknast välja, siis kuidas tundub F-16 maandamine Peterburi maanteel Loobu piirkonnas? Ämaris igatahes käib sellise ilmaga kõva raja poleerimine nii tehnika kui keemiaga, tagamaks katte seisund "märg asfalt".

https://www.youtube.com/watch?v=49L9BlYQSjw

Pool asja väärtusest näib olevat see "toolkit", mis videotes näha saab ja mis mahub kolmele autole (kütuseveok, relvastuse veok, teenindusriistadega masin).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
LupusII
Liige
Postitusi: 527
Liitunud: 03 Veebr, 2015 22:06
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas LupusII »

Video on pärit ehk 90nendate algusest. St. kõik see "toolkit" on ammu vanarauaks läinud . Ja kui uus on olemas siis on see tellitud Hiinast vähem pakkumise teel.
Walter2
Liige
Postitusi: 4001
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Walter2 »

Kapten Trumm kirjutas: Gripeni peamine pluss pidi olema svenssonite kinnitusel tema kasutus väljaspool püsilennuvälju opereerimiseks, milleks on lennuk spetsiaalselt konstrueeritud ja mille teemal on Rootsik kõva know-how olemas (mis ilmselt õnnestub sealt koos tehnikaga ka osta). Kui sa vaatad praegu aknast välja, siis kuidas tundub F-16 maandamine Peterburi maanteel Loobu piirkonnas?
Kui diiliks läheks siis oleks mõistlik svenssonitelt Gripenitega koos mingi ports ka nende maandumiseks sobivat teed kaasa osta - lennuvahendite hinnaga võrreldes ei tohiks ju palju maksta? :mrgreen:
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas hillart »

Bundeswehr võtab relvastusest maha terve relvasüsteemi - helikopterid Bo 105 (üle 300 ühiku). Seni leidsid need lennuvahendid Saksamaal kasutamist tsiviilsfääris (ka praegu) pääste- ja kiirabiteenistuses ning saate- ja VIP-teenistuses. Bundeswehris kasutati seda kuni praeguseni sides ja vaatlushelikopterina, luureüksustes, ning ühe oluliseima komponendina maaväe tankitõrjesüsteemis tankitõrjehelikopterina (üle 200 ühiku).
Tänasel päeval kasutavad seda helikopterit üle 20 maailma riigi relvajõud, s.h. Iisrael, Holland, Albaania ja ka Rootsi.
Oleks tahtmist, saaks vahest, .... Oleks, saaks, võiks. Aga ei ole meil kahjuks tahtmist ja seepärast ka ei saa ega või ... meil olla ei Õhuväge, ega uut väga vajalikku võimekust. Võib ju fanataseerida, mis? :-D Vaadake ja unistage!

https://www.facebook.com/Bundeswehr/vid ... nail_video
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Roamless
Liige
Postitusi: 3809
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Roamless »

Leedu pidi kaaluma ründekopterite hanget, kuid esialgu pidid transpordikopterid prioriteetsemad olema. Võib-olla teevad nö kirikut keset küla ja võtavad neid.
Unforeseen consequences
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Leo »

ÕV ülim tase on Robinsoni muruniidukid ja paar üüritud kerget lennukit ning teadmine, et liitlased aitavad alati, see kõlab küll nagu must huumor, kuid praktika on tõe kriteerium. Ainukesed riigi käes olevad korralikud kopterid on PPA omad, nii et ma tõesti ei näe mingit motiivi või soovi ÕVle uusi riistasid hankida. ÕV ülem on ilmselt NATO riikige kõige väetima "lennuväe" komandör, igasugu narkodiileritelgi on vägevamad eskadrillid. Miks see üldse koloneli ametikoht on? Kapten oleks piisav sellise häda komandörile, pensionile minekul võiks majori anda.


Sa oled siin koloneli osas kivasti eksinud, Leo..
Selle pisukese eesti õhukomponendi (mida nad "õhuväeks" tituleerivad) ülema koht on täna kindralmajori koht..
Ühe täiskoloneliga selle üksikpataljoniekvivalentse koosluse eesotsas oleksid (norm)proportsioonid ehk isegi paigas..
(by Borja)
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas nimetu »

Seni kuni liitlaste õhutehnika on Ämaris ja teostab õhuturvet, siis alluvad nad üldiselt vist meie õhuväe korraldustele. Vähemalt sama loogikaga peaks ka need liitlaste pataljonid toimima, mis meie puhul tähendab allumist 1. brigaadile.

Mul suht kama mis paguneid keegi kannab, peaasi et Eesti oleks kaitstud...
zaq
Liige
Postitusi: 83
Liitunud: 19 Juul, 2014 13:35
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas zaq »

Eilne leht rääkis 27st F35st, mille Taani on tellinud ja mis vahetavad välja nende F16-A mudelid. Järsku saaks see olema meie võimaluseks ise oma õhuruumi politseid korraldada? Ei tea, mis üldse on Taani lennukite ressurss? Igaljuhul käisid nad seitseme lennukiga ISISt pommitamas.

Kunagi ammu sai arvutatud, et ühe eskadrilli F16 pidamine ei tohiks teoreetiliselt praeguse eelarve juures üle jõu käia.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Seni kuni liitlaste õhutehnika on Ämaris ja teostab õhuturvet, siis alluvad nad üldiselt vist meie õhuväe korraldustele. Vähemalt sama loogikaga peaks ka need liitlaste pataljonid toimima, mis meie puhul tähendab allumist 1. brigaadile.
Mul suht kama mis paguneid keegi kannab, peaasi et Eesti oleks kaitstud...
Lihtsalt liigselt auru, raha ja paberit kulub liigsetele asjadele, ei muud.
Taoline probleem pole muidugi ainult meil, vaid laiemalt ka mujal, nii öelda progressiivse ilma trend.
Kuni 1991 oli Eesti alal kokku 48 kesk- ja kaugmaa õhutõrjesüsteemi, paarkümmend radariposti, üle 100 hävituslennuki kolmel lennuväljal ja seda väge kamandas keegi kindralmajor (ekvivalentne tänase brigaadikindraliga). Ühte täisverelist lennuväebaasi, kus baseerus ca 40 lennukit koos hoolduskeskusega, kamandas polkovnik.
Lennuvälja teeninduspataljoni kamandas major (tänane lennubaasi komponent ehk hädaga venitaks selle välja) ja õhuseire annab ilmselt välja üksiku raadiolokatsiooniroodu mõõdu (mida kamandasid kaptenid). Kindrali ametikohal oli tollal kolossaalne eelis - see oli madalaim ametikoht, kuhu oli ette nähtud sõiduauto (Volga) koos sõdurist juhiga.
Lennuüksuse (baas+40 lennukit) komandörid pidid leppima UAZ-iga (või sõitma isikliku autoga) ja major võis üldse olla autovaba. Aga kogu selle demotiveeriva asja juures oli sõjajõud siiski korralik (imestan siiani kuulates brittide jutte, kuidas nad oma eelhelikiirusega pommitajatega plaanisid siit tõsimeeli "üle sõita", kui siin ootas neid ainuüksi kohapeal 3000 juhitavat raketti).

Raha nii kulubki, natuke sinna, natuke tänna ja kui on vaja midagi tummisemat osta, polegi.
Olen seda vist mitu korda näiteks toonud, et soomustehnika ostul hädaldame rahapuudusest, aga pataljonikomplekti elementaarsete soomukite raha maksame igal aastal sõdurite toetuseks ja kaasnevateks riigimaksudeks. Kui 10 aastat oleks ostnud selle asemel 60 ühikut elementaarset soomust, istuks täna juba mõlemad brigaadid "pleki" taga ja tegeleksime ehk juba Kaitseliidu soomustamisega. Igasugu rohkearvulised staabid ja administratiivstuktuurid neelavad enda ülalpidamiseks igal aastal arvestatavaid summasid, mille seos reaalse võimega rauda lendu lasta pole alati väga selge.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Tux »

Pisike vahemärkus Trummile - minu kombat oli polkovnik, aga sõitis ka musta Volgaga...
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Fucs »

Ei oska kusagile paigutada...

Video: Tais kukkus alla Rootsi päritolu hävitaja
14. jaanuar 2017 09:14
Tais kukkus täna lennundusnäitusel alla Rootsi päritolu Jas Gripen hävitaja; lendur hukkus õnnetuses.
Õnnetuse põhjus ei ole esialgu teada.

Tai õhujõud kutsuvad Facebookis pealtnägijaid üles mitte jagama pilte videoid juhtunust. Pärast õnnetust lennuväli suleti.

Jas Gripen E on üks hävitajaist, mida Soome õhujõud kaaluvad asendama oma vananevaid Horneteid. Tais alla kukkunud lennuk oli vanemat C-tüüpi, kirjutab Bangkok Post. Tai on ostnud ühtekokku 12 Jas-hävitajat.
http://maailm.postimees.ee/3979539/vide ... -haevitaja
Lemet
Liige
Postitusi: 19937
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Lennuvahendid EKV-le

Postitus Postitas Lemet »

Lennutunni hindade võrdlus.

Pilt
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist