Millal algas propagandasõda

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Postitusi: 5193
Liitunud: 23 Jaan, 2006 14:10
Asukoht: Kodutares
Kontakt:

Millal algas propagandasõda

Postitus Postitas oleeg »

Tekkis huvitav küsimus, mille mõtlesin uueks teemaks vormida.

Teema võiks käsitleda Eesti ajaloo avamist taasiseseisvumise eel, ajal ja järel ning selle vastu suunatud propagandasõda. Kas see just "sõda" on, kuid nii ta esmapilgul näib...

Seega: millal algas ja millisel tasemel?

Avastasin üllatusega, et juba 1990 aasta aprillis on CCCP/NSVL kaitseministeerium alustanud ametlikku ja ulatuslikku ümberlükkavat vastutegevust Eesti ajaloo tolle hetke ühe kuumema teema - 1944. aasta- sündmuste kajastamise osas.

Kas seda teemat on keegi kusagil varem lähemalt uurinud - kajastanud või oskab keegi tuua varasemat näidet?

terv
o
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Propaganda sõda on sisult valetamise ja petmise sõda.
Nii üheselt ei saaks just-kui mitte öelda.
Sageli on propaganda just tõeste faktide, selgituste ja muu teabe jagamine sihtgrupile, kes seda enne mitte teadnud pole ja vaid teise poole poolt antud infosfääris viibisid. Et inimesed ise saaksid otsustada võrreldes ühtesid fakte teistega.
Selline propaganda oli ka Eestis levinud just enne EV taastamist ja ka EV taastamisjärgsetel aastatel. Ja see toimis. Tõenäoliselt tingituna NSVL aegadest pärit mõtlemisest, mis alati ja igal pool ning igasuguse info juures eeldas nn. ridade vahelt lugemist ning n.ö. oma peaga mõtlemist.
Viimase aastakümne poliitreklaame jälgides aga ... Puhta idiootideks peetakse ikka inimesi küll. Sellised "jalaga p...se naljad", otsesed väljaütlemised, mis usaldust ei tekita, jne.

Arvan, et EV ja selle suunas liikumise (IME jne.) vastu tekkisid esimesed NSVL-poolsed propagandasammud esmaselt kusagil Perestroika keskfaasis. Sinna aega jäid Eestis nii IME, Muinsuskaitseliikumise asutamine, erinevad sõltumatud kolonnid jne.
Igatahes juhtusin ma ise just nendel aegadel puhtvene ja puhttagurlikus seltskonnas suhteliselt isoleeritud keskkonnas viibima (1987-1988) - Atlandi Ookeani lõunaosas laevakirurgina.
Ainukese eestlasena. Õnneks ei pääsenud see trümmis pesitsev internatside seltskond mulle vahetult kõri kallale, kuid - eks vahepeal oli ikka hirmuhigi otsmikul küll.
Noh, ja eks ma siis seal nägin ja lugesin, missugust infi kogu sellele seltskonnale Kodumaalt saadeti. Analüüsisin seal kogu seda kirjamaterjali, missugust ise Eestimaalt sain ja lugesin ka taolist, nagu "Eesti Kommunist" ja pakkide kaupa Venemaa kirjasõna. Aeg oli see, mida ikka lausa tapvalt käepärast oli (reisid kestis a´ 6 kuud). Oma auks pean ütlema, et vabadel õhtupoolikutel said nii mõnedki ägedad dispuudid kapteni I abiga (poliittöötaja - endine mereväe II järgu kapten) maha peetud ning nii seda, kui teist ära tõestatud. Võib-olla imponeeris talle ka see, et ka mina kunagi oma ajateenistuse mereväe musta vormi kandes olin läbi teinud. Aga vaatamata meie kohati vägagi tervatele poliitilistele vastasseisudele - kaebust ta minu peale ei esitanud. Mitteusaldusväärsena poleks mind ju järgmistele reisidele lastud.
Noh, igatahes normaalne ja intelligentne mees oli. (Mida ma ka mitmes eelnevas teemas konstateerinud olen, et - ei näinud mina oma ajateenistuse jooksul, ega ole ka peale seda kohanud ühtegi vaimuvaest NL mereväeohvitseri. Minu poolt - respect! )

Ei mäleta täpselt, millal see oli, kuid üks teravamaid vastasseise tekkis laeval, kui Eestis Rohelised oma partei asutasid (vist 1988 kevadel?) ning oma programmilised seisukohad välja kuulutasid. Need programmilised põhimõtted olid meil laeval siis suurelt teadete tahvlile üles pandud, kuid - veel suuremalt ja pikemalt, olid seal juures vastavate organite (siseorganite, nagu maks, magu jne. :lol: ) väga ühese suunitlusega selgitused.
Päris kõhe oli olla, tuleb tunnistada. Metsikud, habetunud mehed võidunud madrusesärkides. Altkulmu pilgud ja nii mõnigi kord rusikasse pigistatud pihk.
Arvan, et minu jaoks oli vähemalt see sündmus üks esimesi, kus ma kogesin keskvõimude poolt konkreetset propagandat EV iseseisvumisepüüdluste vastu.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

hillart kirjutas:
Propaganda sõda on sisult valetamise ja petmise sõda.
Nii üheselt ei saaks just-kui mitte öelda.
Sageli on propaganda just tõeste faktide, selgituste ja muu teabe jagamine sihtgrupile, kes seda enne mitte teadnud pole ja vaid teise poole poolt antud infosfääris viibisid.
...................................

Arvan, et minu jaoks oli vähemalt see sündmus üks esimesi, kus ma kogesin keskvõimude poolt konkreetset propagandat EV iseseisvumisepüüdluste vastu.
Aga kas tõeste faktide selgitamist on mõistlik nimetada propagandaks? See oleks lihtsalt õpetamine. Sõna "propaganda" tähendab minu arvates ikka sellist veenmist kus tõtt on ainult selleks vaja, et vale pareminini sisse sööta.
Aga oma huvitavast eluloost laeval võiksid rohkem ja üksikasjalikumalt kirjutada. Usun, et loetakse samuti suure huviga kui lennuväe mälestusi. Vähemalt mina loeksin. Kasu oleks sellest samuti kõigile lugejatele kui õpivad mõistma nende trümmimeeste maailma. Metsas on palju ohutum käia sellel kes huntide ja karude kombeid paremini tunneb.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3281
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

"Propaganda", kui sõna on negatiivse tähenduse omandanud meie jaoks NL ajast, kuid selle tegelikku sisu see ei peegelda mitte. Sõna PROPAGANDA on üldmõiste ja vaid sellele täpsustuse lisamine võimaldab seda nii või teisiti mõista.
Tuletage näiteks meelde kunagi EW ajal eksisteerinud Riiklik Propaganda Talitus´t (... propagandaasutus, mis tegeles valitsuse poliitika kajastamise, rahvuslike massikampaaniate korraldamise ja tsensuuriga), millel olid oma riigi kodanike kasvatamisel vägagi konkreetsed ülesanded. Ja ega seda ometi ei tehtud AINULT tõe väänamise ja valede kaasabil? :wink:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
tuviolitihane
Uudistaja
Postitusi: 29
Liitunud: 18 Aug, 2011 20:09
Kontakt:

Millal algas propagandasõda

Postitus Postitas tuviolitihane »

1944. aastat hakati väga aktiivselt käsitlema 60ndatel, 70ndatel, nii Eestis kui Lätis (Leedu kohta ei tea). Eestis viis seda läbi põhiliselt raadioajakirjanik ja endine julgeolekutöötaja Ervin Martinson, üks tema üllitisi tõlgiti ka inglise keelde (üks Läti brošüür sai Läänes päris kuulsaks). See pidi olema suurem projekt.

Rünnakuobjektiks oli tollal Balti eksiili ajalookirjutus ja ajakirjandus, õigemini nende autorid ad hominem, nende nõukogude vastane propaganda ja selle "paljastamine". Et Balti diasporaa näol on tegemist endiste natside lakeidega (haakristi teenrid, gestaapo värdjad jne), kes viisid oma initsiatiivi, rõõmu ja rahuldusega ellu Saksa repressiivpoliitikat (mis muide oli ka natside sõjaaegne propaganda!). Ehk siis väliseestlaste maine kahjustamine Läänes ja lõhe löömine kodumaaeestlaste ja väliseestlaste vahele, keda poststalinistlikul ajal ei saanud enam täie jõuga isoleerida. Vt. ka näiteks vene stenaristide kirjutatud ENSV noortefilm "Valge laev", kus väliseestlased on luuserid või kinnisideelised natsionalistid, kes elavad ikka veel minevikus, samas kui KGB (Mikk Mikiveri kehastuses) on kaine, modernne ja mõtleb Eesti noorte tulevikule.

Igal juhul on 80ndate lõpu "natsionalismivastane" propaganda ilmselt selle taustaga tihedalt seotud. Näiteks 1988 anti millegipärast välja originaalist rohkem kui kaks korda paksem dokumentide kogumik "Pruun katk" (esimene versioon 1969), jälle Martinson.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Millal algas propagandasõda

Postitus Postitas Kriku »

Taastan akf Oleegi poolt algatatud teema esialgse küsimuseasetuse, mis kahjuks juba esimesest vastusest saadik mölaks pöörati.

Omalt poolt lisaksin akf tuviolitihane jutule nii palju, et samasse aega langeb ka üks edukamalt Eesti kirjasõna penetreerinud operatsioon, Ahto Levi "Halli hundi päevik". Jutt siis peaks justkui olema paadunud retsi pihtimus aeglasest kasvamisest nõukogude inimeseks ja minevikuga lõpparve tegemisest, aga ilmselgelt on tegu fiktsiooniga. Retsile korraldati isegi ringreise ja kohtumisi lugejatega, aga tema seda nüüd küll ei kirjutanud. Esiteks on osa kirjeldatud sündmusi uskumatud (no ei kanna keegi oma paberkandjal päevikut läbi kõikide vangilaagrite ja põgenemiskatsete kaasas), teiseks vastab kogu lugu liialt kultuurkirjanduse kompositsioonireeglitele (peategelane jõuab lõpuks oma elu ümber hinnanuna sinnasamma saareranda, kust ta kunagi Läände putkas ja vahib mõtlikult kajakaid) ja kolmandaks ei kannata algusosa, kus pätipoiss Saksamaal seikleb ja siis millegipärast NSVL-i tagasi tulla otsustab, kriitikat. Akf-id on sellest pikemalt kirjutanud siin: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... t=45&t=518

Võimalik, et osaliselt oli eesmärgiks ka Solženitsõni neutraliseerimine sel teemal legaalse kirjatüki avaldamisega.

Palun nüüd uuel katsel siia teemasse Piiblist või Katariina II-st mitte kirjutada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist