Kurjategijate riigist välja saatmine

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Välisriigi passiga kurjategijate küüditamispoliitika tõttu peavad riigist lahkuma ka Eesti elanikud
Otti Eylandt
otti.eylandt@epl.ee

2017. aasta lõpus oli Eesti vanglates 188 Venemaa passiga inimest. Kui nad vabanevad, võib neist ohtlikumaid samuti oodata riigist väljasaatmine.
• Politsei on viimase pooleteise aastaga Eestist välja saatnud 40 inimest.
• „Eesti on võtnud sihiks kõik Venemaa passiga kurjategijad riigist välja saata,” ütleb Narvas töötav advokaat.

2011. aasta augustis istus Narvas elav toona 33-aastane Ivan Pakhalchuk purjuspäi rooli ja jäi politseile vahele. Varem kohtulikult karistamata Pakhalchukile mõisteti kahekuuline tingimisi vangistus ja juhul kui ta ei oleks kolme aasta jooksul pannud toime uut tahtlikku kuritegu, ei oleks teda vangi pandud.
Järgmised kaks ja pool aastat suutis ta kuritegevusest hoiduda, ent siis libastus taas ja seisis 2014. veebruaris uuesti kohtu ees. Teda ja veel kaht meest süüdistati avaliku korra raskes rikkumises. Kohus määras talle karistuseks ligi 500 tundi üldkasulikku tööd, mis tuleb ära teha kahe aasta jooksul. Ühtlasi kohustati teda elama kodusel aadressil ja täitma kriminaalhoolduse nõudeid.
Poolteist aastat hiljem, 2015. aasta augustis tegi kriminaalhooldaja kohtule erakorralise ettekande. Ta teatas, et Pakhalchuk on teinud üldkasulikust tööst veidi üle poole ja pole mitu korda ettenähtud ajal kriminaalhooldajale oma nägu näidanud, kirjadele reageerinud ega olnud kodukülastuste ajal kohal. Ametniku väitel võis Pakhalchuki katseaja kulgu pidada mitterahuldavaks.
Pakhalchuk vastas, et ühel juhul oli kriminaalhooldaja ise puhkusel ja kahel korral ei saanud ta töö tõttu ametniku juurde minna. See jutt teda ei päästnud. Kohus pööras kandmata karistuse täitmisele ja saatis ta kolmeks kuuks trellide taha.
Ent selleks ajaks, kui kohus jõudis selle otsuse teha, viibis Pakhalchuk juba vahi all, sest oli vahepeal hakkama saanud uute tempudega. Teda ja tema kamraadi süüdistati seekord vargustes, Pakhalchukki ka teise inimese tervise kahjustamises. Kohus saatis ta 2015. aasta oktoobris kaheks ja pooleks aastaks vanglasse.

Riigi ja Reinsalu jõuline sõnum
2016. aasta veebruaris teatas justiitsminister Urmas Reinsalu, et edaspidi võetakse muu hulgas suurema tähelepanu alla välismaalastest kriminaalid. Reinsalu arvates peab riik saatma jõulise sõnumi, et need inimesed ei ole Eestisse teretulnud. „Meie riigi huvi on need isikud siit riigist välja saata,” teatas minister.
Sama aasta oktoobriks töötaski justiitsministeerium välja neljaleheküljelise brošüüri, mis kannab pealkirja „Ruumilise eripreventsiooni poliitika”. Karmisõnaline dokument näeb ette mitu võimalust, kuidas kuriteo sooritanud välisriigi kodanikud Eestist minema ajada. Näiteks teatab brošüür, et iga välismaalasest süüdistatava puhul tuleb juba enne kohtusse jõudmist välja selgitada, kuidas oleks ta võimalik riigist välja saata. Samuti tuleb koolitada prokuröre ja kohtunikke, et väljasaatmine oleks üle Eesti ühetaoline. Ühtlasi kästakse muuta osa raskete kuritegude korral inimeste väljasaatmine kohustuslikuks ja seatakse kohtunikele kohustus oma otsust põhjendada, kui nad seda ei tee.
Vähe sellest, ministeeriumi deporteerimispoliitika järgi tuli ette võtta ka juba sel ajal vangis olevad välismaalased. Seega, kui kohus pole määranud välismaalasele lisakaristuseks riigist väljasaatmist, peab vangla esitama politsei- ja piirivalveametile (PPA) ettepaneku võtta vangilt elamisluba.
Tänavu 19. aprillil pääses nüüd 40-aastane Pakhalchuk vanglast välja ja sai peagi teada, et mõni päev enne vabastamist oli PPA otsustanud tema pikaajalise elamisloa kehtetuks tunnistada ja määrata talle viieks aastaks Eestisse sissesõidu keelu. Samuti tahtis politsei paigutada ta kohe pärast vanglast vabastamist väljasaatmiskeskusse. Seda kohus ei lubanud.
Eestis sündinud, kogu elu siin elanud ja keevitajaks õppinud Pakhalchukil on Venemaa kodakondsus, mistõttu temast sai Reinsalu väljasaatmispoliitika sihtmärk. PPA põhjendas otsust sellega, et Pakhalchuki kuriteod on muutunud aja jooksul raskemaks ja vägivaldsemaks.
Pakhalchuk on küll lahutatud, kuid tal on teismeline poeg, kellega ta saab väga hästi läbi. Poeg on ta ainus lähedane Eestis, sest Pakhalchuki vanemad on surnud. Venemaaga ei seo Venemaaga ei seo teda peale kodakondsuse mitte midagi. PPA aga leidis, et ta saab Venemaal elades oma pojaga suhelda kirja ja telefoni teel.

Elamisluba taastati
Pakhalchuk pääses kohesest riigist väljasaatmisest üksnes seetõttu, et tema Venemaa pass oli aegunud ja teda ei saanud seetõttu üle piiri saata. Ta pöördus advokaat Andrei Matvejevi poole, kes pakkus, et võiks proovida PPA otsust vaidlustada.
Aprilli lõpus pöörduski Pakhalchuki advokaat kohtusse. Esimese asjana palus advokaat Pakhalchukile esialgset õiguskaitset ehk jätta elamisluba tühistamata.
Kohus otsustaski Pakhalchuki elamisloa kohtuvaidluse ajaks taastada. Kohus põhjendas, et oleks ebamõistlik panna Pakhalchuk enne kohtuvaidluse lahenemist olukorda, kus tal tuleb nullist alustades seada oma elu sisse Venemaal.
Samuti tõdes kohus, et Pakhalchuk on talle määratud karistuse täielikult ära kandnud. Seejuures on ta vangistuse ajal hästi käitunud: ta suhtus vanglaametnikesse positiivselt, tegi sotsiaalprogrammides koostööd ega teinud vanglas pahandusi.
Kohus tõi esile ka tema Eestis elava alaealise poja, kellega ta vangistuse ajal pidevalt suhtles. Kokkuvõttes ei näinud kohus põhjust arvata, et Pakhalchuk võiks Eestisse jäädes midagi ohtlikku korda saata.
Ka Pakhalchuki lahutatud naine ei soovi, et ta riigist välja saadetaks. Naine kirjutas lausa politseile kirja, et nad seda ei teeks, ja soovis, et mees saaks lapse kasvatamises osaleda. Poeg vajab isa, teatas naine.
Praegu on Pakhalchuk vabaduses ja otsib tööd. Ta teatas advokaadi vahendusel, et on küll nõus loo avaldamisega, ent ei lubanud ennast pildistada. Pakhalchuk pelgab, et kui tema fotod ajakirjanduses ilmuvad, ei võta keegi teda enam tööle. Ja mine tea, äkki mõjutab see ka tema eelseisvat kohtuvaidlust politseiga.
Pakhalchuki advokaat Andrei Matvejev ütles, et tal on parajasti käsil veel mitu samasugust lugu. Neist ühe noormehe juhtumit nimetas advokaat eriti ebaõiglaseks. Ka tema on Eestis sündinud ja terve elu siin elanud. Ta on Eesti kodanikuga abielus, ent tal endal on Venemaa pass. Tema kodakondsuse valisid vanemad, kui ta oli veel alaealine.
Ent politsei tahab praegu vangis viibivat meest riigist välja saata pärast ühtainsat kuritegu. Matvejevi sõnul oli noormehe roll kuriteos pealegi väga väike. Kõnealune noormees ise keeldus oma lugu avalikkusega täpsemalt jagamast, sest ta kardab, et ajakirjanduses esinemine võib talle halvasti lõppeda. Näiteks pelgas ta, et politsei ja vanglaametnikud võivad hakata temasse veelgi karmimalt suhtuma.
Matvejev ütles, et tal on tekkinud tunne, et kõik inimesed, kellel on Venemaa kodakondsus ja kes on kasvõi korra vangi pandud, tahetakse kuriteo raskusest ja asjaoludest ning perekondlikest sidemetest olenemata pärast vabastamist Eestist välja saata. „Nii tekib õudne olukord, et inimesel, kel puudub peale kodakondsuse igasugune seos Venemaaga ja kelle kõik sugulased elavad siin, saadetakse Eestist välja,” nentis Matvejev.

Oma õigusi ei osata kaitsta
Advokaadi sõnul ei oska paljud neist inimestest oma õigusi kaitsta. Riigist väljasaatmise asjaajamine käib väga kiiresti kohe pärast vanglast vabanemist. Inimesel on ainult kümme päeva aega väljasaatmise otsust vaidlustada. „Need inimesed ei teagi, kuhu nad peavad selleks pöörduma. Kümne päeva pärast tulevad aga ametnikud, ütlevad, et ta peab Venemaale minema, ja ta saadetakse üle piiri,” märkis advokaat.
Matvejev lausus, et tema isikliku arvamuse järgi ei ole välisriikide kodakondsusega inimeste väljasaatmise poliitika õiglane. „Enne kui riik teeb sellise otsuse, peab ta konkreetset juhtumit väga ammendavalt analüüsima. Neid otsuseid ei saa teha šablooni järgi,” rõhutas advokaat. Ta lisas, et inimest ei tohi ühe ja sama teo eest kaks korda karistada.
Advokaat teadis rääkida, et teisel pool piiri Jaanilinnas pidavat istuma juba palju Eestist pärit inimesi, kel pole oma eluga Venemaal midagi peale hakata, sest neil pole peale passi ühtegi dokumenti. „Nad lihtsalt istuvad ja ootavad, mis edasi saab,” ütles ta.
Matvejevi sõnul on neile inimestele keskmiselt viieks aastaks määratud ka Eestisse sissesõidu keeld. See tähendab, et väljasaadetul pole võimalik oma Eestis elavatelt sugulastelt abi saada. „Nende inimeste enda olukord on üldjuhul halb. Ka nende sugulased pole sellised, kes saaksid tihti Venemaale sõita ja neile toetuseks raha anda,” kirjeldas advokaat riigist väljasaadetute keerulist seisu.
Eestist pärit venelastel pole Matvejevi sõnul Venemaal sugugi kerge tööd saada. Eriti keeruline on see noortel, kes on hariduse omandanud Eestis. Venemaal tulevat dokumendid, ka kutseharidust tõendav tunnistus, lasta eraldi üle vaadata ja loota, et need heaks kiidetakse.
„See on ebaõiglane. Täiesti ebaõiglane!” tõdes Matvejev.


PPA: iga üksikjuhtumit hinnatakse eraldi

• Justiitsminister Urmas Reinsalu selgitas, et ruumilise eripreventatsiooni eesmärk on ühene: Eestis peab olema turvaline elada. „Riik peab tagama, et välismaalased ei saaks Eestis toime panna ohtlikke kuritegusid,” lisas ta.
Küsimusele, miks unustatakse väljasaatmispoliitika puhul Eesti rahvastiku konnasilm – ligi 200 000 inimest, kel pole Eesti kodakondsust –, ei andnud minister selget vastust.
Reinsalu tõdes vaid, et Euroopa inimõiguste kohtu praktika ei välista riiki integreerunud välismaalase riigist väljasaatmist, kui ta on pannud toime kuriteo. Ühtlasi rõhutas ta, et kedagi riigist deporteerides tuleb arvestada EIK praktikas välja töötatud kriteeriumeid. Samuti seda, et põhiseadusega ning Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooniga tagatud põhiõiguste, eelkõige perekonnaelu puutumatuse riive peab olema igal konkreetsel juhul õigustatud.
• Siseministeeriumi kommunikatsiooninõuniku Merje Klopetsi sõnul toetab siseministeerium justiitsministeeriumi lähenemist. Ta tõi esile, et sel aastal on isiku ohtlikkuse tõttu kehtetuks tunnistatud üheksa elamisluba ja möödunud aastal 31 elamisluba. „Seega kasvu ei ole,” ütles ta. Samuti märkis ta, et välismaalane saab PPA otsuse kohtus vaidlustada.
• PPA migratsioonijärelevalve juhtivametnik Katrin Tammekun kinnitas, et elamislubade kehtetuks tunnistamine on kaalutlusotsus, mille puhul hinnatakse iga üksikjuhtumit eraldi.
Manused
1950a5b104764cc959-82507201.jpg
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Kriku »

Igal juhul sammud õige suunas.

Kuna integratsiooniprojektiga just tegu ei ole, tõin siia üle :mrgreen:
taara
Liige
Postitusi: 835
Liitunud: 12 Jaan, 2011 21:13
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas taara »

Põhimõtteliselt üks südant soojendavamaid artikleid viimasel ajal :D Pätid oma koju tagasi. Kui Venemaaga mitte miski peale passi ei seo, siis alati võib sellest loobuda ja EV passi võtta. Seal ka mu empaatia lõpetab tegevuse.
Väino
Liige
Postitusi: 680
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Väino »

Neid (või nende vanemaid) ei sidunud siia tulles Eestiga ka mitte miski, isegi mitte pass, keelest rääkimata.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Kriku »

Reinsalu tahab hakata välja saatma ka halli passiga kaabakaid: http://epl.delfi.ee/news/eesti/reinsalu ... d=82515621

Mõte on loomulikult õige, aga kes neid vastu võtaks ja miks ta peaks...?

Või siis hakkaks asi nii käima, et kaabaka elamisluba tühistataks, talle tehtaks korraldus riigist lahkumiseks, jäädaks ootama, kuni ta ise kuhugi piiri taha sõidab ja siis ei lastaks enam tagasi? See võiks ju isegi toimida.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Jaanus2 »

Jutuks hea küll, proovigu hakatuseks kasvõi mõni Vene kodanik välja saata. Selline, kes Eestis sündinud või pikalt elanud. Ei mäleta, et see seni kellegagi oleks õnnestunud. Paar tükki istus kangelaslikult ka väljasaatmiskeskuses, ise dokumente ei võtnud ja Vene saatkond keeldus koostööst. Minu vana pea ei mäleta, et kedagi sellist oleks õnnestunud välja saata. Venemaa lihtsalt ei tee koostööd sel teemal ja tüübid ise ei kibele ka ajaloolisele kodumaale. Kui elu õnnestub seaduslikult ääretult vastikuks teha neil, võibolla siis lähevad. Aga see nõuab ka järjekindlust ja kehva kõrvakuulmist euroliberaalide manitsuste suhtes. Mida seni ka täheldada pole olnud.
Kuidas meil tekkisid hallipassimehed ehk määratlemata kodakondsusega isikud? Oli Laaril hea plaan, et igaühel peab olema kodakondsust tõendav dokument, ilma selleta sind ei ole olemas riigi jaoks, ei saa penssi ega midagi muud siin. Eesti kodanikega asi selge, N. Liidu kodanikud saavad natuke aega valimiseks vabariikide vahel, ei pea tingimata Vene kodakondsust võtma. Aga siis arvas Max van der Stuhl (või von Toolijalg), et nii ikkagi ei tohi teha. Siis mõeldigi välja "määratlemata kodakondsus", et saaks kaelast ära. Üha rohkem hakatakse väitma, et neil vaesekestel polegi kodakonndsust, et justkui täitsa ilma on. Mujal välismaal ei kadunud N. Liidu kodanikel kodakondsus ära millegipärast. Lastele juba jagatakse Eesti kodakondsust niisama, küll varsti jagatakse ka teistele umbkeelsetele, vaja veel natuke kannatada neil.
Väino
Liige
Postitusi: 680
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Väino »

Kunagi kurtis üks Soomes elav väljasaatmisele määratud sibul, et tal pole Venemaal kedagi. Täpselt ei mäleta, aga vist oli narkodiiler. Kedagi ei hakata ju selle eest välja saatma, et läks kogemata vales kohas üle tee, aga teadlikud räiged rikkumised lausa nõuavad väljasaatmist. Kahju, et pronksiöö "kangelastele" hundipassi ei antud, oleks saastast lahti saanud ja ebakindlamat seltskonda kainestanud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Kriku »

Veel vähem, neid ei mõistetud süüdigi.
Taurus
Liige
Postitusi: 81
Liitunud: 04 Veebr, 2015 11:58
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Taurus »

Seltsimees Ivan Pakhalchuk'i puhul on minu meelest asi selge: Vene kodakondsus (vs Eesti kodakondsus) ja korduv kuritegude toimepanemine (vs kuritegude mitte toime panemine) on olnud tema isiklik valik ning tema välja saatmine on ratsionaalne otsus. "Ma olen siin sündinud" ja "laps on siin" on "pisarakiskujad". Kus oli "sünnikoht" siis kui oli vaja kodakondsus valida ja kus oli laps siis kui oli vaja kriminaaliks hakata?

Et Venemaa oma kodanike eest hoolt ei kanna ja koostööst keeldub, on välja saatmise (maalt lahkumise käskimise) otsuse juures teisejärguline (otsuse saab ikka ära teha).
Maalt lahkumise käsu ignoreerimise eest tuleb hakata mõistma reaalseid vanglakarisusi (esimene laks näiteks 3 kuud, teine ja edasi juba karmimalt), muude parasiitidega tegeledes ka kasulik võte.
Kriku kirjutas:Veel vähem, neid ei mõistetud süüdigi.
Ebasoovitavaks isikuks kuulutamiseks pole süüdimõistvat otsust vaja. 5ks aastaks KAPO poolt EU keeld peale (kui on Vene kodanikud) ja asi mutt.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Kriku »

Taurus kirjutas:Maalt lahkumise käsu ignoreerimise eest tuleb hakata mõistma reaalseid vanglakaristusi
See ei ole meie õigussüsteemis põhimõtteliselt võimalik. Kui ükski välisriik isikut vastu ei võta, puuduks tal sel juhul üldse võimalus seaduskuulekalt käituda.

Elamisloata inimest üle piiri tagasi mitte lasta seevastu on võimalik.
Taurus
Liige
Postitusi: 81
Liitunud: 04 Veebr, 2015 11:58
Kontakt:

Re: Välisriikide kodanikest kurjategijate väljasaatmine

Postitus Postitas Taurus »

Kriku kirjutas:
Taurus kirjutas:Maalt lahkumise käsu ignoreerimise eest tuleb hakata mõistma reaalseid vanglakaristusi
See ei ole meie õigussüsteemis põhimõtteliselt võimalik. Kui ükski välisriik isikut vastu ei võta, puuduks tal sel juhul üldse võimalus seaduskuulekalt käituda.

Elamisloata inimest üle piiri tagasi mitte lasta seevastu on võimalik.

Sõltub kuidas tõlgendada seda "võimaluse puudumist".
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1017
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Kurjategijate riigist välja saatmine

Postitus Postitas Mudakoon »

https://www.postimees.ee/7008566/tartu- ... laskmisega
Kõik on mu..id , mis sest et olen kaheksandat korda karistatud Venemaa kodanik.... Aamen.
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Mudakoon kirjutas:https://www.postimees.ee/7008566/tartu- ... laskmisega
Kõik on mu..id , mis sest et olen kaheksandat korda karistatud Venemaa kodanik.... Aamen.
Hea küsimus muidugi, mix selliseid võõrriigiväärakaid siit kudagi välla ei saa saadetud :oops:

Minuenda vastusevariant sellele on muidugi räigelt poliitkallutet: et üle aastakümne rehvide liberastlikku valitsemist pluss lavliperlinguproks :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Kriku »

Ei, lihtsalt asjatundmatu. Prokuratuur ei tegele elamislubadega.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..ahahh.. siis jääb järele minupakut vastuse esimene pool: üle aastakümne rehvide liberastlikku valitsust(-ja seaduseloomet) :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist