Lembit Pärn

Väljapaistnud isikud -- sõjaväelased, riigitegelased jmt. Kellest iganes peate vajalikuks kõnelda sõjandusega seoses.
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Postitusi: 555
Liitunud: 20 Jaan, 2006 20:30
Asukoht: haava salu
Kontakt:

Re: sm. pärn

Postitus Postitas harri13 »

meesmetsast kirjutas:
harri13 kirjutas:seltsimees pärn on minu sugulane :D
Pärnasid palju.
Mul kl. vend kelle sugulane ta peaks olema..
Ta on minu Vanaisa Vanaema tädipoeg
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
MarbelOne
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 17 Okt, 2019 10:30
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas MarbelOne »

Härib sagedane lobasuulisus. Peeter Kaasik räägib Lembit Pärnast kui väheharitud inimest. Inimene , kes on õppinud taasriaegsetes koolides, nõukogude ajal ehtsas sõjakoolis, kus taasriarmee tipud õpetasid, lõpetanud veel kaks akadeemiat ning kaitsnud sõjateaduste kandidaadi väitekirja, on väheharitud? Ikka vastupidi, Pärn oli üks enimharitud nõukogude sõjaväelane ja marssal Šapošnikovi lemmik. Tema eesti päritolu segas teda, kui selle vaatamata jõudis ta sõja ajal armee staabiülema kohale lausa kaks korda, töötas Kindrsastaabis. Teda peeti silmaspaistvaks teoreetikuks ning kõvaks pratikuks. Ta tuli korduvalt välja piiramisrõngastest, kuhu Stalin oma armeesid ajas. Ta oli üks see , kes peatas Guderiani Tuula all. Ning, kes hiljem Guderiani Tuula alt minema lõi. Ta tuli toime ka siis, kui Žukov Velikie Luki all talle käsu andis inimesed kindlasse surma saata. Tegemist oli tugeva tegijaga, mis puudatab lahingutegevust.
MarbelOne
Uudistaja
Postitusi: 8
Liitunud: 17 Okt, 2019 10:30
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas MarbelOne »

MarbelOne kirjutas:Härib sagedane lobasuulisus. Peeter Kaasik räägib Lembit Pärnast kui väheharitud inimest. Inimene , kes on õppinud taasriaegsetes koolides, nõukogude ajal ehtsas sõjakoolis, kus taasriarmee tipud õpetasid, lõpetanud veel kaks akadeemiat ning kaitsnud sõjateaduste kandidaadi väitekirja, on väheharitud? Ikka vastupidi, Pärn oli üks enimharitud nõukogude sõjaväelane ja marssal Šapošnikovi lemmik. Tema eesti päritolu segas teda, kui selle vaatamata jõudis ta sõja ajal armee staabiülema kohale lausa kaks korda, töötas Kindrsastaabis. Teda peeti silmaspaistvaks teoreetikuks ning kõvaks pratikuks. Ta tuli korduvalt välja piiramisrõngastest, kuhu Stalin oma armeesid ajas. Ta oli üks see , kes peatas Guderiani Tuula all. Ning, kes hiljem Guderiani Tuula alt minema lõi. Ta tuli toime ka siis, kui Žukov Velikie Luki all talle käsu andis inimesed kindlasse surma saata. Tegemist oli tugeva tegijaga, mis puudatab lahingutegevust.

1914. aastal lõpetas Lembit Pärn kolmeaastase külakooli, mis eesti asundustes olid tugevamad, kui vene külades.
1915. aastal astus ta Vorontsovo-Nikolajevskoe progümnaasiumi teise klassi.
Seejärel õppis ta kuni 1918. aastani Stavropoli meeste gümnaasiumis.
1919 oli õpetaja Romanovka küla (Esto-Haginskist 10 km kaugusel) , töötas täiskasvanute kirjaoskuse õpetajana.
1922 saadeti Pärn 3. Ühendatud Internatsionaalsese Sõjakooli, mis oli loodud soomlaste jaoks, kooli komissar oli Otto W. Kuusinen. Lõpetas sõjakooli, kus õpetasid parimad tsaariarmee asjatundjad, 1924 aastal.
Teenis 85. jalaväediviisis 53. polgus, kus lõpetas polgukooli.
1928. aastal sooritas ta keskkooli eksamid.
Augustis 1931 astus ta M. V. Frunze nimelisse sõjaakadeemiasse, saades sisseastumiseksamite koondhinde - 4.46. Aprillis 1934 lõpetas ta akadeemia, olles akadeemilise kursuse läbinud hindele "väga hea" (4,68).
1937. aastal saadetid õppima Punaarmee Kindralstaabi akadeemiasse. 20. veebruari 1938 käskkirjaga omistati talle polkovniku auaste. Pärast akadeemia lõpetamist 1938. aastal jäi ta sinna kõrgemate koosseisude taktikaosakonna vanemõpetajaks.
1938. aastal pälvis ta dotsendi kraadi.
1939. aastal kaitses ta edukalt väitekirja veetõkete ületamise teemal, mille eest talle omistati sõjateaduste kandidaadi kraad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nõuka sõjakoole ja akadeemiaid on muidu ka nimetatud elitaarseks kirjaoskamatuse likvideerimise kursusteks.
Mida sa seal akadeemias õpetad, kui kuulajatel on 3 klassi haridust.
Lembit Pärn oma keskhariduse ja korraliku sõjalise tasemekoolitusega on siin kui kirgas kriit.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas:Nõuka sõjakoole ja akadeemiaid on muidu ka nimetatud elitaarseks kirjaoskamatuse likvideerimise kursusteks.
Mida sa seal akadeemias õpetad, kui kuulajatel on 3 klassi haridust.
Lembit Pärn oma keskhariduse ja korraliku sõjalise tasemekoolitusega on siin kui kirgas kriit.
See on nüüd natukene liialdatud ja lihtsustatud kujutluspilt. Sattusin just paar päeva tagasi juhuslikult lehitsema Lembit Pärna enda mälestusi („Sõjakeerises“, 1968) ning seal oli Frunze-nimelisse akadeemiasse sisseastumise nõudeid ja -eksameid kirjeldatud umbes järgmiselt. Selleks, et minna akadeemiasse üldse sisseastumiseksameid tegema, oli vajalik lõpetatud keskharidus (toonaste standardite järgi) ja terve rida konkreetseid keskkooli eksameid. Keskhariduse omandamiseks ja eksamite tegemiseks olevat Pärn enda jutu järgi üsna palju ja üsna pikalt polgu staabiülema abi / Rõbinski linna komandandi ameti kõrvalt öösiti õppima pidanud. Sellele lisandusid akadeemia enda üsna mahukad sisseastumiseksamid. Õppetöö akadeemias kestis kolm aastat ja (vist) lõppes jälle eksamitega. St ei olnud nii, et akadeemiasse võeti suvaliselt vastu 2-klassi haridusega lumpenit, kes paar aastat hiljem ilmselt sama lollilt „loodusesse tagasi“ lasti.

Mida sina ilmselt silmas pead – ja millele ka Pärn oma akadeemia-õpinguid kirjeldavas peatükis viitab – olid sealsamas Frunze akaademia juures korraldatud lühemad erikursused „Kodusõja teenelistele väejuhtidele“ a la Timošenko ja Budjonnõi. Need olid tõenäoliselt tõesti mingid sõjalise kirjaoskamatuse likvideerimise kursused, kus juba kõrgeid auastmeid omanud komandöridelt ei hakanud keegi tõsimeeli nõudma koolitunnistusi ning reaalseid sisseastumis- ja lõpueksameid.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Toon sellise näite, nagu kindral Mihhail Kirponos (mis kangelasteoga ta Talvesõjas hakka sai, otsib igaüks ise).
Isik lõpetas 1927 sama Frunze akadeemia. Mina rohkem kui 2 klassi külakooli kokku ei loe (kui see "starsinaade kool" järsku üldharidust ei andnud).

http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=1171

Auastmelt 1940 seisuga 1 aste kõrgem Pärnast.
Tegu oli suure Stalini lemmikuga - kuniks ta Kiievi kotis hävis koos oma vägedega.
Tõsi, akadeemia lõpetas ta Pärnast 7a varem.
Tegu polnud ka Frunze või Voroshilovi laadse tegelasega, oli 1920 mingi kolkasõjakooli ülem.
See on nüüd natukene liialdatud ja lihtsustatud kujutluspilt. Sattusin just paar päeva tagasi juhuslikult lehitsema Lembit Pärna enda mälestusi („Sõjakeerises“, 1968) ning seal oli Frunze-nimelisse akadeemiasse sisseastumise nõudeid ja -eksameid kirjeldatud umbes järgmiselt. Selleks, et minna akadeemiasse üldse sisseastumiseksameid tegema, oli vajalik lõpetatud keskharidus (toonaste standardite järgi) ja terve rida konkreetseid keskkooli eksameid.
Päris kindlasti ei lubatud 1968 kirjutada lahtise tekstiga, mis tegelikult toimus. Oli selline asi nagu tsensor, kes mõnikord kirjutas memuaarides ridu rohkem kui kirjutas autor ise. Sel samal põhjusel ei kirjuta Pärn seal praktiliselt midagi operatiivolukorrast Velikie Luki all, kuhu ta korpus keset eikuskit visati ja mis oles võinud vabalt lõppeda nende tuhandete eestlaste maha löömisega (lahingu alguse osas ka mingit väejuhitalenti ei paistnud). Meenutage kasvõi seda tammumist ming sovhoosikeskuse all.

Mis puudutab kirjaoskamatuse kursusi, siis nendel näikse olevat käinud Georgi Zukov, kes kodusõjas oli teisejärguline tegelane. Tema oli juba lõpetanud 4 klassi ja seejärel kahed mingid "komdandörkoosseisu täiendamise kursused". Väike ime siis, et tema operatsioonid nii verised olid.

http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=1612

Eks see käib vist iga armee loomisega kaasas, oli ka meil kunagi periood "eilsed kopajuhid - tänased majorid".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Lembit Pärn

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas: Päris kindlasti ei lubatud 1968 kirjutada lahtise tekstiga, mis tegelikult toimus. Oli selline asi nagu tsensor, kes mõnikord kirjutas memuaarides ridu rohkem kui kirjutas autor ise. Sel samal põhjusel ei kirjuta Pärn seal praktiliselt midagi operatiivolukorrast Velikie Luki all, kuhu ta korpus keset eikuskit visati ja mis oles võinud vabalt lõppeda nende tuhandete eestlaste maha löömisega (lahingu alguse osas ka mingit väejuhitalenti ei paistnud). Meenutage kasvõi seda tammumist ming sovhoosikeskuse all.
Jah, kogu Eesti laskurkorpuse 1942.-45. aasta lahingutegevuse ülevaade ja kirjeldus on selles raamatus üllatavalt napp ja lakooniline; üsna väheste isiklike mälupiltidega, nende asemel on see-eest hulganisti parimas nõukapropa stiilis kirjeldusi korpuse võitlejate individuaalsetest kangelastegudest. St seal on kindlasti möllanud (enese?)tsensuur. Aga seda ma hästi ei usu, et tsensuur oleks hakanud tohutult ilustama Pärna isiklikke ja vahetuid (eriti võrreldes laskurkorpuse lahinguteega võrreldes) mälestusi akadeemiasse sisseastumise protsessi, nõuete ja õppimise kohta. Ilmselt nii oligi, et akadeemias toimusid korraga n-ö päris ja korralikud kursused ning lisaks siis veel lühemad ja lahjemad kursused igasugustele teenelistele ja juba väljakujunenud „geeniustele“.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist