Soome sõjaväeluure peale Jätkusõda 1944

Sõjaväeluure. Ja mitte ainult sõjaväe. Aga KaPo foobiad siia teemasse ei sobi.
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19208
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Soome sõjaväeluure peale Jätkusõda 1944

Postitus Postitas ruger »

Soome YLE TV1 peal oli saade, mis puudutab otseselt ka Eesti mehi. Nimelt näidati 1944 aastal peale Nõukogude liiduga sõlmitud rahulepingut, toimunud sõjaväeluure lõpetamist ja materjalide ning tehnika viimist Rootsi. Selle teemaga otseselt oli seotud ERNA grupi tulevik. Saade nähtav sinutuubis-43 minutit. Kajastab ka hilisemat aega, kus tehti koostööd USA-ga jne..
Finnish National TV 1st channel YLE 1 aired documentary of Finnish Signal and Military Intelligence after end of Continuation War where equipment, personnel, & documents were decided to be transported to Sweden to avoid them falling to Soviet hands.
https://www.youtube.com/watch?v=ln4__UVrvz8
https://twitter.com/lennutrajektoor/sta ... 7041666048
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Väino
Liige
Postitusi: 680
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Soome sõjaväeluure peale Jätkusõda 1944

Postitus Postitas Väino »

Natuke tõlget: Soome sõjaväeluure kontaktivõtud lääneriikidega olid mitteametlikud, asjast teadis väga väike ring, et vähendada lekkevõimalusi. Kes luureohvitseridest kaitseväes kõrgele kohale sai, lõpetas oma kontaktid läänega. NATO lekkis täiega ja kardeti, et Venemaa võib sidemete avalikukstulemise korral Soome okupeerida. Kui Soome luurest keegi oleks vahele jäänud, siis mingit ametlikku toetust poleks tulnud - ametlikult võis saada süüdistuse riikidevaheliste suhete kahjustamise eest. Soome luure esindaja käis tähelepanu äratamise vältimiseks CIA-s belglasena. USA-st saadi Soome hüdrofonivõrgu töö jaoks vene laevade mürasignatuurid, ilma selleta oleks kogu süsteem olnud kasutu. Vastutasuks anti luureinfot. Praha kevade ajal käis Soome merepiiril vene laevastiku "paraad", sõjaväel keelati igasugune ärritumine, aga Kekkonen ise oli nagu süte peal.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist