Petseri (ja Ingerimaa) Eestile tagasi!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1000
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas davidsoniharald »

Kapten Trumm kirjutas:Pihkva on vene mõistes kaunis perifeeria - võrreldes näiteks Peterburi alaga. Sestap ongi vahe Pihkva ja Eesti elul päris suur. See on vene elu läbiv probleem, et rikkus jaotub nagu tuumapommi purustuse vööndid - epitsentris on raha kõvasti, aga selle mõju langeb kaugenedes kiirelt. Peterburg on aga Euroopa-vene mõistes nagu meil Tartu. Pihkva aga nagu Misso. Tasub nt lugeda Volga klubi jt seltskondade reisimuljeid - seal on üsna tavaline, et meie mõistes Mäo-Tartu teel (kuid asub nt perifeerias) on põlvesügavused tähistamata augud. Asjad, mis toovad meil meelde helged 90ndad.

Tavaline venes elav vene inimene aga pole ju alati putinoidlik robot - saab ise hästi aru, kus kivi all vähid peidus on (see saladuse loast ilma jäänud VDV-lane kaasa arvatud).
Kus olid Eestis 90ndatel teedel põlvesügavused augud? Ma olen päris kindel, et Eestis ei ole teed kunagi nii halvas olukorras olnud, isegi mitte 90ndatel.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
vanahalb
Liige
Postitusi: 2618
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas vanahalb »

davidsoniharald kirjutas:
Kus olid Eestis 90ndatel teedel põlvesügavused augud?
Eks ikka nendes kohtades kust malmist kaevukaaned olid ära varastatud ja EMEX-isse viidud :)
Kuni 2004 aastani olid Eesti teed kohati hullemad kui Pihkva oblastis. Siis hakkas riigiteede jaoks EL raha tulema. 2004 sõitsin mõned kuud igapäevaselt Kohtla-Järve ja Sillamäe vahet ning Sillamäe ja Jõhvi ümbruses, Tallinn-Narva maaanteel oli liiklusoludele vastav kiirus 30-40 km/t. Sealsamas õnnestus ka VW Passati, mis pole üldse madal auto, käigukasti kinnitus puruks sõita ja õnneks/kahjuks polnud ise roolis.
Samas väiksema liikluskoormusega asfaltteed olid enamasti vägagi head ja Tallinna ning Tartu vahel sõitsin ma neil aastatel mööda Piibe maanteed.

2004 alganud rahasadu asulasiseseid tänavaid ei puudutanud ja kas Võrus mingil perioodil üldsegi kruusateed polnud? Auke ei jõutud enam lappida ja lihtsam oli tee asfaldifreesiga peeneks lasta ning höövliga siledaks tõmmata. Tallinnaski on Betooni tänav selline et paar aastat tagasi uuris üks soomlane, kes sealt kaupa tõi, et kas see on tõesti avalike teede nimekirjas?

Venemaa loodeosa teedel, niipalju kui ma seal sõitnud olen, on kõige häirivam täiesti korras tee kus ootamatult on mingi kolmeruudune tähistama löökauk. Oleks siis terve tee tihedalt auke täis poleks nii närvesööv. Peterburi lähedus ka alati ei mõju. See uus asfalttee, mis Ivangorodi poolt Peterburi suunas ehitati, kuskil 2015-16, sulas esimesel kevadel koos lumega ära. Pärast valati vist uus. Ma ei tea, kas keegi kinni ka läks.
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas Roamless »

Tallinnaski on Betooni tänav selline et paar aastat tagasi uuris üks soomlane, kes sealt kaupa tõi, et kas see on tõesti avalike teede nimekirjas?
Suheldes tihedalt mõningate sealsete ettevõtete töötajatega, sain teada, et linn vähemalt Edgari ajal lootis, et firmad panevad ise õla alla ja teevad tänava korda. Asi selles, et tegemist on veneaegse kõrvaltänavaga, millel polnud arvestatud, et seal nüüd rekkad ja bussid liiguvad. Edgari suure ajal oli üldiselt enamike mitmete tööstusettevõtete ees olevad teed väga halvas seisukorras ja ega nüüdki eriti paremas pole. Näiteks Kristiine keskuselt lasti osa Tulika tänavat ja ringid kinni maksta
2004 alganud rahasadu asulasiseseid tänavaid ei puudutanud ja kas Võrus mingil perioodil üldsegi kruusateed polnud? Auke ei jõutud enam lappida ja lihtsam oli tee asfaldifreesiga peeneks lasta ning höövliga siledaks tõmmata
Selles ma nüüd kahtlen sügavalt, et Võru linnas suisa teed ülesse freesiti, kuna polnud raha lappida. Kohalikud teeks selle peale sellist seakisa, et hoia ja keela.
Kuni 2004 aastani olid Eesti teed kohati hullemad kui Pihkva oblastis
No minu 1996 aastal Peterburi käigul algas just peale Eesti piiri Venemaa poolel korralik kuumaastik, siinsed teed olid veel päris talutavad sealsetega võrreldes. Lisaks tõesti EL astudes infrastruktuuri rahastus kordades paranes, kuid eks teid remonditi ka enne 2004, tuleb arvestada, et riik hakkas rahaliselt natukene kosuma ca 1998 aastaks, enne seda oli ikka väga poolpidune see elu siin.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas Kriku »

Palun teema juurde jääda.
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas Puurija »

Vene julgeolekuteenistuse FSB poolt 2019. aasta 13. augustil vahistatud 38-aastane Sergei Lõhmus lõpetas 2011. aastal Pihkvas asuva Venemaa föderaalse vanglateenistuse instituudi. Viimasel ajal töötas ta kohalikul saeraamil ning aeg-ajalt käis turvamehena Peterburis lisa teenimas. Ta on Eesti ja Vene topeltkodakondsusega Petseri elanik ning ta paigutati Moskva Lefortovo eeluurimisvanglasse. Sergei Lõhmuse vend on Petseris tuntud inimene: Aleksandr Lõhmus on üks linna vähestest advokaatidest.
http://gubernia.media/news/zhitel-pskov ... noy-izmen/

72-aastane kirjamees ja Petserimaa eestlane Ilmar Vananurm: „Olen üks vähestest, kes usub ja loodab, et ükskord saame Petserisse viisata. Lunastatud ei saa suurriikide tollased patud enne, kui Koidula piiripunktist napi kolme kilomeetri kaugusel asuv Petseri on ühes maakonnaga taas Eestiks saanud, nagu ka Narva-tagune Ingerimaa. Kogu aeg räägitakse, et venelane ei anna. Sama rääkis ka mu isa, et venelasel on aatomirelvad ja kümned tuhanded tankid… Ja ometi kui inimene väga usub ja tahab, siis kõik see teostub. Kui Petserist tulen, küsitakse ikka piiril, mida te siis Venemaal tegite. Vastan, et ma ei käinud Venemaal, käisin okupeeritud Eesti territooriumil. Tartu rahule ei ole veel kriipsu peale tõmmatud! Mis kurat! Inimesed alistuvad püssipauguta, niimoodi ei saa! Sellist küsimust ei peakski Eestis üldse esitama. Kui sul on talu, kas sa annad sealt tüki niisama ära? Keegi ei anna. Tegelikult on see meie maa: 5,2 protsenti meie riigist. Jaapan ei olnud nõus kaht saart loovutama. Hea küll, me ei saa seda maad homme ega ülehomme, aga ajalugu kestab sajandeid. Tuleb aeg, saame, aga ei tohi ise alistuda. Ajalugu ei lõppe meiega.“
Vananurme isa Valjo oli enne sõda Kaitseliidu Petseri maleva jaoülem. Tal õnnestus Stalini hakklihamasinast puutumata jääda.
Vananurm: „Ju ta siis sai inimestega nii hästi läbi, et ei kaevatud. Isal oli siin metsas kolm punkrit. Kui tulid punased, läks sinna; kui tulid sakslased, et võtta väkke, siis jälle lippas metsa. Kui isa oleks Saksa väkke võetud ja Kuramaale sattunud, poleks mind olnud ja ma ei vestleks siin sinuga.“
Ilmar Vananurm on veetnud osa elust Leedus ja elanud Põlvas, õppis Vilniuse Ülikoolis vene ja seejärel leedu keelt. Ta on töötanud ajakirjanikuna rajoonilehes Koit ja toimetanud ajalehte Setomaa, kirjutanud luuletusi ja jutte ning avaldanud raamatuid. Samuti on ta teeninud leiba tolliametnikuna sellelsamal Eesti-Vene kontrolljoonel, mille olemasolu on talle juba peaaegu 30 aastat olnud pinnuks silmas.
Vananurm: „1989. aastal oli selge, et iseseisvuse taastamine on aja küsimus. Nüüdseks olen ligi 30 aastat iga päev sõnanud: «Hoia, Jumal, Petserimaad ja Ingerimaad! Ära lase meid unustada». Olen seda Petseris venelastele rääkinud, et te elate minevikus. Neil on praegugi tänavanimed «Ulitsa sovetskoje», «Ulitsa Lenina», «Ulitsa Dzeržinskovo». Petseris seisab Lenini kuju siiamaani. No kuule… Nad elavad minevikus. Nad ütlevad, et see on meie minevik. No meil on ka minevik: Võrus oli Jüri tänav Saksa okupatsiooni ajal «Adolf Hitler strasse», pärast Lenini tänav. Meie hoiame mineviku muuseumis. Venemaa peab neil suur olema. Nad ise võivad närudes elada, aga Venemaa peab SUUR olema. Talvesõjas kaotas elu 330 000 venelast, Stalinile polnud see midagi ja need, kes Soome vangist tagasi said, pandi vagunisse ja saadeti Siberisse. Milles nemad süüdi olid?“
Ilmar on kirjutanud luuletusi vene keeles ja ta on välja andnud ka venekeelse värsikogumiku.
Vananurm: „Sümpaatia. Mul ei ole venelaste vastu midagi.“
Ka raadio on tal seatud hoopis venekeelse Raadio 4 peale, kuna sealt tulevat eestikeelset muusikat rohkem kui Vikerraadiost.
Vananurm: „Ei, praegu ei saa (Venemaa kallale tulla), sest praegu oleme teises liidus. Kahes liidus korraga olla ei saa. Hääletasin 2003. aastal Euroopa Liitu astumise vastu. Mulle ei istu igasugused liidud. Aga praeguse silmaga vaadates oli liitumine õige, sest muidu oleks Venemaa alustanud Narvast nii, nagu Osseetias ja Donbassis.“
Kas suudaksime muuta venestunud Ida-Petserimaa Eestiks?
Vananurm: „Loomulikult. Petserimaal elab 19 000 inimest, Petseri linnas 12 000. Nendest kolmandik on õigusjärgsed Eesti kodanikud, kellel on Eesti pass. Need on meie inimesed. Me ei põe selle pärast, et Narvas on 95 protsenti venelased. Seni, kuni Petserimaa täielik naasmine Eesti riigi rüppe pole toimunud, on vähim, mida saame teha, käia Petseris külas, hoida selg sirge ja mitte leppida ajaloolise ülekohtuga, mille Stalini Venemaa ja Hitleri Saksamaa 80 aastat tagasi Molotov-Ribbentropi paktis (MRP) kirja panid. Rohkem tuleb Petserimaal käia. Me ei lähe sinna püssiga, me ei taha, et neil halvasti läheks.“
https://lounapostimees.postimees.ee/675 ... voi-sajand
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas Puurija »

Eesti Päevaleht: „Petseri tagasisaamine on õllepoe taha, mitte riigikogu kõnetooli kõlbav jututeema ja ega piiriläbirääkimiste uuesti avamine ka palju targem jutt pole. Nende kõrgeimal riiklikul tasemel päevakorda toomine ei anna Eestile midagi juurde.“
https://epl.delfi.ee/arvamus/juhtkiri-j ... d=88920651

Reformierakonna saadik Marko Mihkelson: „Venemaalt Petserit tagasinõudvad tegelased näivad unustavat, et Eesti on NATO liikmesriik.“
https://www.facebook.com/mihkelson/post ... 6544143226

Kuku raadio saate „Poliitikaguru“ üks saatejuhtidest Tõnis Leht: „(Eesti Vabariigi) välisministri (Urmas Reinsalu) kõne sõnum oli siiski, et kuna konsensust ei ole, siis praegu Eesti riik midagi tagasi ei nõua.“
Kuku raadio saate „Poliitikaguru“ üks saatejuhtidest Maris Hellrand: „Möödunud nädalal on Riigikogu spiiker Henn Põlluaas kaks korda kinnitanud, et Eesti nõuab Petserimaa ja Ivangorodi tagasi. Mulle jääb arusaamatuks, kust Petserimaa ja Ivangorodi tagasinõudmise poliitiline mandaat või tellimus tuleb. Kas tõesti on täna Eestis suur enamus rahvast, kes arvab, et me tahaksime seda tagasi ja selle nimel on mõistlik minna riskile oma liitlastega? Me oleme NATO liige, me oleme NATO idapiiril, kas tõesti USA väed tulevad ja aitavad meil Petserimaad tagasi vallutada? Ma ei näe ühiskonnas sellist poliitilist tellimust ja eriti sellepärast on minu jaoks olnud sellel nädalal kahe Jüri [peaministri Jüri Ratase ja kaitseministri Jüri Luige] vaikimine.“
https://arvamus.postimees.ee/6901244/ku ... noudmiseks
Kasutaja avatar
huvitun
Liige
Postitusi: 1285
Liitunud: 28 Mär, 2014 9:20
Kontakt:

Geopoliitika vallast

Postitus Postitas huvitun »

Huvitav kas Eesti saaks Petseri tagasi võtta uute arengute valguses? Teoreetiliselt. Teeks Puutinile Puutinit?
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas mart2 »

huvitun kirjutas:Huvitav kas Eesti saaks Petseri tagasi võtta uute arengute valguses? Teoreetiliselt. Teeks Puutinile Puutinit?
Mida sa pead silmas teha Puutinit? Enamus kohalikke ilmselt Eesti passe ei taha (ega saa) ja Eestit appi ei kutsu! Ei näe ka võimalust, kuidas NATO sellega kaasa tuleks.
Oleks uhke, kuid mida see meile strateegiliselt juurde annab?
Juurde saame palju (~20 tuhat) mitte eriti Eesti-sõbralikke elanikke, kelle ajusid on aastaid pestud ja keda ei ole võimalik väljasaata.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
huvitun
Liige
Postitusi: 1285
Liitunud: 28 Mär, 2014 9:20
Kontakt:

Petseri tagasi?

Postitus Postitas huvitun »

Petser kujuneks tulevaseks nn sillapeaks kaubanduses Venemaast järgi jäänud aladega või Venemaaga. Hakkaks tegema propag sealsete venelaste peakestes. Ja saatma sinna elama eestlasi ja edendama eestlust seal jne kuni rahuvalve vägedeni välja.

Vahest ei peaks piirilepinguga kiirustama ja koostama hoopis strateegia lepingujärgsete alade kojutoomiseks?5
taara
Liige
Postitusi: 835
Liitunud: 12 Jaan, 2011 21:13
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas taara »

Ja nii lihtne see asi ongi?
Kasutaja avatar
huvitun
Liige
Postitusi: 1285
Liitunud: 28 Mär, 2014 9:20
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas huvitun »

:) ei muidugi mitte. Lihtsalt tuli selline vallatu mõte... Ilm kehva ja tuli mõte.
tuuba
Liige
Postitusi: 401
Liitunud: 12 Okt, 2010 18:24
Asukoht: harjumaa

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas tuuba »

huvitun kirjutas:Petser kujuneks tulevaseks nn sillapeaks kaubanduses Venemaast järgi jäänud aladega või Venemaaga. Hakkaks tegema propag sealsete venelaste peakestes. Ja saatma sinna elama eestlasi ja edendama eestlust seal jne kuni rahuvalve vägedeni välja.

Vahest ei peaks piirilepinguga kiirustama ja koostama hoopis strateegia lepingujärgsete alade kojutoomiseks?5
japsid on ootereziimil kuriilidega siiani,kuhu meilgi kiiret.

mu arust on tark hoida üht diplomaatilist ora suurel naabril ikka kuskil...sees.

rehvirotid ja kesikud oma lepingutega puutja parteiga muidugi annaksid isegi püksid (rahval) jalast, et tubli tiblastani kummardaja välja näha
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas alax »

Kui suhted Venemaaga halvenevad veelgi, siis ei oleks imestada, kui pannakse Setumaal liiklus Saatsesse Venemaa poolt kinni. Kunagi paarkümmend aastat tagasi tehti nii jõu näitamiseks.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kilo Tango »

huvitun kirjutas:Huvitav kas Eesti saaks Petseri tagasi võtta uute arengute valguses? Teoreetiliselt. Teeks Puutinile Puutinit?
Miks peaks Eesti tahtma Petserit, kui me ei suuda isegi Ida-Virumaad mõistlikult vallata?
Meil on olemasolevateski piirides oma riigi kehtestamisega tegemist rohkem kui küll. Miks me peaksime oma julgeoleku probleeme veel suurendama ca. 20 000 ebalojaalse venelase võrra? Oleks seal Petseris siis naftat või liitiumit või midagigi peale mädasoo ja metsade, mida meil omalgi küll.
Praegu peaks keskenduma sellele, et me Narvast ilma ei jää, mitte mingile totrale Petseri jahtimisele.

Mina ei näe küll praegu kusagil mingeid "uusi arengud" (loe: Venemaa muutumist vaguraks rahuarmastavaks lambatalleks), mis selles valguses midagi muudaks.
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Postitusi: 1112
Liitunud: 10 Juun, 2004 15:02
Asukoht: Tartu või Sinimäe
Kontakt:

Re: Petseri Eestile tagasi!

Postitus Postitas ugandiklubi »

Kahju on kuulata sellist vingumist. Tegemist on Eesti riigi territooriumiga. Aga Narva osas on õigus küll. Selle eest. et seal selline olukord on tänage reformi erakonda. Kes 17 aastat imul ollesmidagi ei teinud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist