Näitus Vabadussõja fotodest

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Näitus Vabadussõja fotodest

Postitus Postitas metssiga »

Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
MaarjaHi
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 04 Dets, 2019 12:54
Kontakt:

Re: Näitus Vabadussõja fotodest

Postitus Postitas MaarjaHi »

Juba homme kell 16 toimub Rahvusarhiivi galeriis (Maneeži 2, Tallinn) Vabadussõja fotonäituse "Kolm meest kaevikus, ühel kiiver peas" publikuprogrammi kuuluv vestlusloeng "Vabadussõja fotopärand filmiarhiviis" filmiarhiivi juhtivkonsultandilt Pearu Trambergilt, kes tutvustab Vabadussõja fotopärandiga seonduvat mahukat ja keerukat uurimistööd ning selle kulgu. Vabadussõda puudutavat arhiiviainest leidub Rahvusarhiivi filmiarhiivi kogudes ligi 4000 foto ulatuses, millest enam kui pool on tänaseks korrastatud ja täiendavalt kirjeldatud ehk lisaks fotopärandi füüsilisele säilitamisele ja digiteerimisele on talletatud ka asukoha ja isikute täpsusega ajalooliselt äärmiselt väärtuslik informatsioon. Sellest, kuidas see on sündinud ning mis on veel ees ootamas, vabas vormis vestlusloengul juttu tulebki.


Veel näitusest:

Rahvusarhiivi kogudel põhinev fotonäitus “Kolm meest kaevikus, ühel kiiver peas” keskendub sajanditaguse sõjategevuse illustreerimise juures eelkõige sõjaga kaasunud infrastruktuuri, logistika, purustuste ja eluolu kajastamisele ning juhib tähelepanu mõjutustele, mille tõi sõda kaasa tsiviilelule. Näitus on struktureeritud sõja kulgemise geograafia alusel neljaks osaks, hõlmates Eesti, Läti ning Ingeri-, Pihkva- ja Petserimaa aladel toimunud lahingutegevust ja tagajärgi.

Seejuures on märkimisväärne, et sõja kulgu jäädvustasid ateljeepildistuste vaikeluga harjunud fotograafid, kes kisti tavapärasest keskkonnast välja rindeellu kõigi sellest tulenevate ebamugavustega: lisaks ohtlikesse situatsioonidesse sattumisele oli töö tehniline pool keerukas, alates klaasnegatiivide kastide transportimisest kuni fotode ilmutamiseni rinde tagalas äärmiselt viletsates tingimustes. Sellest johtuvalt leidub materjali hulgas rohkelt lavastuslikke fotosid nii rindelt kui ka tagalast, kuid samavõrra ka jäädvustusi inimlikest hetkedest sõdurite argielus ning sõjast laastatud maast. Arhiivifotode reproduktsioonid on esitatud Rahvusarhiivi konservaatorite käsitsi valmistatud fotoalbumites.

Näitus jääb avatuks üles kuni 27. veebruarini 2020.
Üritus Facebookis https://www.facebook.com/events/971253289939824/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline