Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Reaalselt me feissime ju täna liberastliku karistuste "kustumise" ideoloogia läbikukkumist :|

Aksel pani relvaga hullu // karistus kustus - uus relvaluba kenasti käes ja nüüd on massimõrvar..

Peedik käperdas lapsi // karistus kustus - siis jälle tööle lastega ja jälle jääb peedik vahele ja nii lõputult..

Eluaegne finantssuli skeemitas // karistus kustus - valgekraest suli jälle finantssfääris tagasi paneb uut püramiidi..

Peaks olema ju klaar, et vana koer uusi trikke ei õpi - aitab ainult kuritegeliku isiku edasine täielik välistamine tema lemmikkuriteoalalt.. et kaua võib riik sedasi lolli mängida // kellele on see kasulik :?:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9144
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kilo Tango »

Borja kirjutas:...liberastliku ...
Mis sellel kõigel liberalismiga pistmist on? Meil on olnud viimastes valitsustes üks liberaalist siseminister ja ma võin lahjemat mürki võtta, et need kustutamise sätted ei olnud tema initsiatiiv.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kriku kirjutas:Ma kordan ennast veelkord: see ei ole mingi juhuslik soperdus. See on ideoloogia, mida pooldavad erakonnad on pikka aega võimul olnud ja mida ka märkimisväärne osa juristidest pooldab. Teatud valdkondades on see isegi põhjendatud, aga mitte kõigis.

Märksõnad on taasühiskonnastamine, taastav õigus jne.
..kui eelmise posti küsijal on selle kohta on parem märksõna kui "liberasm" - siis minugi poolest :mrgreen:
Borja kirjutas:Peaks olema ju klaar, et vana koer uusi trikke ei õpi - aitab ainult kuritegeliku isiku edasine täielik välistamine tema lemmikkuriteoalalt..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Welber
Liige
Postitusi: 452
Liitunud: 23 Okt, 2014 19:46
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Welber »

Kriku kirjutas:...See ei ole iseenesestmõistetav ning pigem võib argumenteerida just niipidi, et kui seadusandja oleks soovinud kurjategijad kogu eluks relvaloata jätta, oleks ta ka niimoodi öelnud.
Ju siis ei tahetud. Politsei ja piirivalve seadusesse on vastavad punktid sisse kirjutatud:

§ 40. Isikud, keda ei võeta politseiteenistusse
Teenistusse ei võeta isikut:
1) keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest, olenemata karistusandmete kustutamisest;
[RT I 2009, 62, 405 - jõust. 01.01.2010]
2) keda on karistatud vangistusega, olenemata karistusandmete kustutamisest;
[RT I, 19.03.2015, 2 - jõust. 29.03.2015]
3) kes on kriminaalmenetluses kahtlustatav või süüdistatav;
...
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
trs
Liige
Postitusi: 957
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas trs »

Kuskil ma juba kirjutasin, et antidepressandid ja rahustid ei põhjusta agressiivsust. Depressioon samuti mitte. Depressioon pärsib tegevust. Küll aga võib esineda päris tõsises depressioonis suitsiidikalduvusega inimesel antidepressantravi alustades mingi periood, mil eluvaim tuleb sisse tagasi ja kui senini on depressioon endale käe külge panemist takistanud, siis nüüd on suunatakse tekkinud energia selle mõtte ellu viimiseks. Massimõrvaritel ja agressiivsetel hulludel on ikkagi muud häired(kui on).
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Z03 »

Depressioonis inimene võib suunata relva enese vastu. Mind paneb imestama, et relvaseaduse loojad pole selles mingit ohtu näinud. Ja depressiooni on erinevat, mitte ainult teovõimetuks muutvat. On olemas ka nn. naeratav depressioon, kus lähikondsed isegi ei oska kahtlustada depressiooni olemasolu. Relvaseaduses on kõik psüühikahäired kirjas peale depressiooni. Minu meelest väga kummaline valik. Nii et siis depressiooni diagnoosiga/ depressiooni vastu ravi saanud inimene saab relvaloa?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36628
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kriku »

Kriku kirjutas:Madison ajab jama ja Sildamil on õigus. See ei ole iseenesestmõistetav ning pigem võib argumenteerida just niipidi, et kui seadusandja oleks soovinud kurjategijad kogu eluks relvaloata jätta, oleks ta ka niimoodi öelnud.
See probleem, et kas võib anda kunagi kriminaalkorras karistatud isikule relvaloa, on muide ka Riigikohtust läbi käinud: https://rikos.rik.ee/LahendiOtsingEriVa ... 3-4-1-7-01

Keegi kodanik Kikkas sai 1971. a. röövimise eest 3 aastat ning 2001. a. jõudis tema soov legaalset relva omada otsaga Riigikohtu üldkogusse välja. Riigikohtu üldkogu leidis, et
Põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium märkis varasemas RelvS § 28 lg 1 p-i 6 põhiseadusele vastavust käsitlevas otsuses, et piirang, mis on seotud kriminaalkorras karistamisega ja saadab isikut kogu tema elu, arvestamata toimepandud tahtliku kuriteo laadi ja raskust, võib olla ebaproportsionaalne eesmärgiga kaitsta teiste isikute elu ja tervist. Seetõttu peab seadusandja andma seaduse rakendajale võimaluse arvestada relvaloa taotleja isikut ja tema poolt toimepandud kuriteo asjaolusid (Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi otsus 6. oktoobrist 2000 - RT III, 2000, 21, 233, p 17). Üldkogu soostub kolleegiumi selle järeldusega.
Neil põhjustel jõuab üldkogu järeldusele, et piirang, mis keelab andmast relvaluba isikule, keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest, olenemata sellest, kas karistatus on kustunud või kustutatud, ei ole proportsionaalne eesmärgiga kaitsta teiste isikute elu ja tervist. Üldkogu möönab, et mitte kunagi anda relvaluba mõne ohtliku tahtliku kuriteo (nt terrorismi, tahtliku tapmise) eest karistatud isikule võib olla põhjendatud.
Kokkuvõtteks siis, minevikus sooritatud kuritegu võib anda kaalutlemisel miinuse, kuid alati tuleb arvestada ka taotleja isikut ja kunagise kuriteo asjaolusid. Lihula mõrvarit iseloomustas hulk andmeid (medvend, aktiivne kaitseliitlane jne) paraku positiivselt.

Riigikohtunikud Lea Kivi ja Lea Laarmaa jäid eriarvamusele: https://rikos.rik.ee/LahendiOtsingEriVa ... 3-4-1-7-01 .

Sama probleem oli 2000. a. kellelgi kodanik Rebasel, kuid siis jäeti taotlus rahuldamata: https://rikos.rik.ee/?asjaNr=3-4-1-9-00

Ülima tõenäosusega arvestab praeguse relvaseaduse sõnastus justnimelt sellega, et riigikohus on asja omal ajal niipidi otsustanud. Madisoni kriitika rööpaseadja suunas on asjatundmatu.
trs
Liige
Postitusi: 957
Liitunud: 15 Mär, 2014 14:31
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas trs »

Z03 kirjutas:Depressioonis inimene võib suunata relva enese vastu. Mind paneb imestama, et relvaseaduse loojad pole selles mingit ohtu näinud. Ja depressiooni on erinevat, mitte ainult teovõimetuks muutvat. On olemas ka nn. naeratav depressioon, kus lähikondsed isegi ei oska kahtlustada depressiooni olemasolu. Relvaseaduses on kõik psüühikahäired kirjas peale depressiooni. Minu meelest väga kummaline valik. Nii et siis depressiooni diagnoosiga/ depressiooni vastu ravi saanud inimene saab relvaloa?
Depressiooni liigid on väga erinevad, aga "naeratav depressioon" on nüüd küll mingisugune moeväljend igapäevaste kergete häirete kohta, mis ei ole see, millest tegelikult tuleb rääkida. Oht pole niiväga depressioonis, aga sellega kaasnevates häiretes ja ohtlikud on ka kenasti relvaseaduses välistavatena välja toodud. Lihtsalt depressioon ilma muude kaasuvate episoodideta või antidepressaantide tarbimine ei muuda kedagi ühiskonnale ohtlikuks. Ei ole kuigi tõenäoline, et tõsises depressioonis inimene läheks omale relvaluba taotlema ja ostaks seadusliku relva eesmärgiga ennast tappa. Seega on palju tõenäolisem, et depressioon tabab relvaomanikku. Sellisel juhul eelistan igatahes seda, et tal on võimalus oma murega vabalt arsti poole pöörduda ja lihtsat abi antidepressantide näol saada, sest sealt edasi võib kooruda võimalus arstil diagnoosida ka midagi muud, millest juba tuleb teavitada politseid/minna tervisetõendi kallale.
Oluline on aga see "rööpaseadja" küsimus. Kui rääkida siin kasvõi sellest samast Z03-e "naeratavast depressioonist", siis kui ümberkaudsed inimesed ei saa aru, et midagi on valesti, siis kuidas peaks suutma arst kiire kontrolli käigus olulise tõenäosusega tuvastada elamist mittesegavaid(aga relvaomamise mõttes olulisi) häireid, kui inimene ise neid varjab? Pannes liigse vastutuse psühhiaatri õlule, jäävad tõendeid väljastama konveiermeetodil rahateenimisele keskendunud indiviidid ja vähegi mõtlemisvõimelised ei ole sellest riskist huvitatud. Sama ka politseinike puhul, kui sunnime lihtsat ametnikku kõigepealt probleemile loominguliselt lähenema ja pärast ka veel vastutust võtma oma otsuse osas.
Kui selle Lihula tegelase puhul üleüldse miski tekitab küsimusi, siis elukaaslase/sõprade/sugulaste võimetus tähele panna ohu ilminguid. Samas on väga võimalik, et neid eelnevalt ei olnudki ja tegemist oli väga sõbraliku ja avatud inimesega, kes lihtsalt nalja pärast kõik hoovis olevad esemed on ära augustanud...
gorilla
Liige
Postitusi: 679
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas gorilla »

Äkki härra trs, postitab pildi, eilsel päevalehel, relvast (-relvadest) mida ta üldse omab?

Muidu on kõik need sügavmõttelised teooriad üsna impotentsed?

Nagu kuidas Ott Tänak peaks kurve võtma?
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Z03 »

Naeratavat depressiooni muidugi arst diagnoosida ei saa, sest inimene funktsioneerib, käib tööl, pealtnäha oleks nagu kõik korras, arsti juurde ta ei lähe jne. Kuni ühel hetkel kõik imestavad, et mis tal siis nüüd juhtus, nii tore sõber oli, vaikne naaber, kõigile ütles viisakalt tere... Pole võimalik!

Pidasin silmas olukorda, kui inimesel on pikk raviajalugu depressiooni ravimisel, aga seaduse järgi oleks justkui kõik korras ja relvaloa võib anda. Samal ajal pervasiivsed arenguhäired (Aspergeri sündroom) nagu välistaks relvaloa (saan nii aru, et praegu siiski enam ei diskrimineerita inimesi autismispektri häirete põhjal), stressihäired, ärevushäired jälle välistavad relvaloa.

Nii et ma ei saa aru tervisenõuete loogikast. Vägisi tekib küsimus, kas depressioon jäeti välja seetõttu, et kellelgi otsustajate hulgas see diagnoos, aga relvaluba nagu tahaks.

Depressioon on liiga tõsine teema, et seda eirata.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

See depressioonijutt on selge ummikteele minek :mrgreen:

Mingil moel // mingil ajal on ühes tänases heaoluriigis kõik inimesed "depressioonis"..
Sest ainult banaanipuu all peesitaval neegril ei ole "depressiooni"..

Et kust te kavatsete Eestisuguses heaoluriigis leida neid "üliinimesi" (-harakter norditšeskii, stoikii) - keda deprekas pole mitte kuidagi puudutanud?

Ja mis siis edasi - jätate kõigile relvaload // autojuhiload // jahiload // trateabmisveel load välla andmata?

Kuhu te nii jõuate - miskisse Orwelli sürri vä :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
gorilla
Liige
Postitusi: 679
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas gorilla »

Borja kirjutas:

Kuhu te nii jõuate - miskisse Orwelli sürri vä :lol:
Nah, see on ju Utoopia, inimesed on kõik head, tööl käima eriti ei pea, riigis on kõik kurjategijad likvideeritud & kastreeritud ja kui keegi teeb pätti siis
kunagi teised sellest teada nagunii ei saa ja raha kui sellist ei ole inimestele isegi vaja.

Lähed ja võtad poest mida vaja, müüja naeratab sulle ja soovib päikest. :D

Ida-Saksamaa ühesõnaga.
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Z03 »

Jah, nii see ilmselt ongi. Ei ole sellist üliinimest, kellel kunagi midagi viga poleks.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9144
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas Kilo Tango »

Borja kirjutas:See depressioonijutt on selge ummikteele minek :mrgreen:

...
Depressioon ja stress on väga erinevad asjad ja mina isiklikult ei ole kunagi depressioonis olnud ehkki sügav stress ja üleväsimus on liigagi tuttavad teemad. Ütleks (fakte omamata) ka, et depressioon NSVL ajal oli suhteliselt tundmatu teema. Depressiooni diagnoos on raske diagnoos ja depressioon kipub korduma. IMHO on see diagnoos üks riskifaktor, mitte automaatselt välistav. Aga politseil peaks olema ÕIGUS otsustada ka selle diagnoosi põhjal relvaluba mitte välja anda.

Ehk siis sellistel piiripealsetel juhtumitel peaks ametnikule jääma vaidlustamata kaalutlusõigus.
2korda2
Liige
Postitusi: 1603
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas 2korda2 »

Kriku kirjutas:Riigikohtunikud Lea Kivi ja Lea Laarmaa jäid eriarvamusele: https://rikos.rik.ee/LahendiOtsingEriVa ... 3-4-1-7-01 .
Ekstra tänud selle pea 20 aastat vana kaasuse leidmisel! Nagu otsusest näha, meil oli seaduses punkt mis sisaldas kustumist välistavat klauslit aga (tõenäoliselt viidatud kaasuse tõttu) see eemaldati. RK-s oli 2 eriarvamust - viitab sellele, et tegemist ongi piiripealse asjaga ja aja jooksul võib ühiskond (ja RK) selle uute asjaolude selgumisel jälle tagasi pöörata.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 11 külalist