Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas mart2 »

Fucs kirjutas:… Helikopter.
"Huiovina stoit i bizdjulinõ vesjat. Vdrug jop-jop-jop i popizdila…"
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas kalleb »

mart2 kirjutas:
Fucs kirjutas:… Helikopter.
"Huiovina stoit i bizdjulinõ vesjat. Vdrug jop-jop-jop i popizdila…"

Toze nehuioova ...
Peeter
Liige
Postitusi: 2539
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas Peeter »

Tsitaat.
'Eeeeeeeh,sjuda idi , hui, nahuja dohuja nahujaril, ohujel stolili ?

Ma mäletan seda kildu veel niimoodi:
"Nu nahhuija tak dohhuija zahuijaarili? Ohujeeli štoli? Teper othuijarte poloviinu nahhui!"
Jutt siis sellest kuidas prapor läks sõduritega kruusa/killustikku pätsama, ja kutid ajasid liiga suure hunniku veoka peale.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas Fucs »

Meil oli roodukomandör selline viisakas mees. Kapten. Ei mäleta, et oleks kunagi "matj"-idega sõimanud. Rooduvanema jutt, juba vanem mees, vanemprappor, aga ainult "matj"-idest koosneski.

Meil läksid ükskord demblitest autojuhid kambaga ( mingi 10+ meest) "samogulkasse" (salaja loata väeosast linna).
Õhtul mingi peale kümmet ja peale õhtust proverkat võtsid ühe ZIL tendiveoka ja põrutasid sellega meditsiinikooli ühikasse naistesse.
Tagasitulles aga jäid öösel pataljoni korrapidajale vahele. Sellest tuli siis väeosas suur Tšee-Pee (erakorraline juhtum).

Hommikul panid rooduvanem ja roodukomandör kõik rivvi. Kapten seisis põrnitsedes rivi ees ja ootas millal kõik rivvi saavad. Vanemprappor trampis näost punane ja käed selja taga tulivihasena rivi ees edasi-tagasi. Kapten luges siis pool tundi tigedalt kuid viisakalt epistlit. Võttis teema kokku n.ö. ja andis teada mis nüüd edasi hakkab juhtuma. Lõpuks lõpetas oma kõne ja ütles rooduvanemale : "seltsimees staršina, Te palun jätkake nüüd minu mõtet". No ja siis tuli teine pool tundi ainult räiget "matj"-i ilma sidesõnadeta :D

Rooduvanem oli üldse kardetud, kuid parajalt koomiline kuju.
Tal oli üks kops välja lõigatud.
Kord hommikul, nagu ikka, rivistus rood peale käsklust " Podjom, stroitsa na platsu, forma odeždõ golõi torst" õues platsile ja läks rivis hommikusele 3-4km jooksule. Ja nagu tavaliselt, jooksid vanakesed ja osa seerusid ainult paarsada meetrit, ümber kasarmukompleksi nurga väeosast ning vaateväljast välja ja panid suitsud ette. Pärast kui teised tagasi jõudsid liitus see kamp jooksjatega nagu õiged mehed kunagi.

No ja starši praporšik (meil kutsuti teda štrašnõi praporšik) võttis tol hommikul nõuks kord majja lüüa, kihutas furaška kuklas väeosa väravast välja kokkupandaval jalgrattal (see väiksemate rataste/velgedega kokukas), jõudis suitsu kimavate vanakesteni ja karjus üle varahommikuse pimeda tänava JOBANNÕJE DOLBAJOBÕ BLJAT SPORTSMENÕ OHUJENNÕJE BLJAT PIZDABOLÕ KONTŠENNÕE BLJAT... UMENJA TOLKO ODNO LJOHKI NO JA VAS ŠJAS VSEH VÕJEBU...

Lühidalt siis, et mul on ainult üks kops aga ma teile nüüd näitan...

Ja siis see kamp käis tol korral üle tunni aja jooksmas koos prapporiga. Prappor rattaga vaheldumisi küll rivi ees küll taga. Ja terve tee oli ainult "matj"-idega karjunud üle tänava.
Moskva äärelinnas. Hommikul kell kuus ... seitse. Hommikune varajane rahvas oli bussi ja trolli peatustes vahtinud suud ammuli....

:D
virulane1
Liige
Postitusi: 56
Liitunud: 12 Apr, 2007 10:18
Asukoht: Ida-Viru
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas virulane1 »

Olid mõned ohved, kes üldse ei ropendanud. Õppes oli zampoliit kapten Klimov. Äärmiselt tark ja inteligentne inimene, siiani ei saa aru miks ta poliittöötajaks oli õppinud. Pärast väeosas oli roodukas kapten Filippov. Moskvast pärit, esiisad kõik polkovnikud ja kindralid, vanaema olevat aadlisoost. Ta oskas ka ilma matideta sind nii läbivõtta , tunne oli pärast kehvem kui oleks karja matte kaela saanud.
Vahel mõni ütles mõne roppuse ja küsis kuidas see eesti keeles kõlab. Ma tavaliselt ütlesin, ma võin ju tõlkida kuid sellel pole mõtet sest meie ei räägi niimoodi. Siis küsisti ,et kuidas siis teie sõimate? Püüdisn siis seletada, et saadame siia või sinna või menetame mõne pudulojuse nimega. Et üldiselt lähisugulastega sugulisse vahekorda ei astu.
Korra olime garnisoni vahtkonna vahetuse rivistusel. Korrapidajad olid teisest väeosast. Kogu intruktaaz koosnes ainult ebatsensuursetest väljandidest. Ühel ohvel oli kaasa umbes 10 aastane tütar. Minu kõrval seises sõber Kolka Gordejev. Kõrgharidusega akrobaatikatreener kelle oli viimane vahtkond. 1,5 aastamees, pidi just ovitseride kursustele ja siis koju. Peale rivistust ütles mulle, et kui koju jõuan siis peab oma keele kasutust hoolega jälgime, et tennis laste kuuldes midagi lendu ei laseks.
Ja veel selline juhus. Meil oli kombat Šadmanov rahvuselt usbekk. Üldiselt mõistlike mees. Aga tal oli komme just lõunamaa meestel meelde tuletada, et ta on nende emadest üle käinud. Need olid ta peale ikka väga vihased. Ei mäleta ,et ta kunagi nii oleks öelnud mõnele venelasele või muule heldama nahaga tüübile.
Leitnant erus. Alates 1992a. EPV,PPA,Kaitseliit. NA-s tankist Taga-Kaukaasias.
Peeter
Liige
Postitusi: 2539
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas Peeter »

Meil oli selline lugu: No istuvad dedid pingil ja mingi urjukk salabon läheb mööda. No urjukkide-tšutšmekkide (vene)keeleoskusega oli nagu oli. Hõikab siis üks ded "Hei, sjuda idi!" Seisab siis see salabon dedide rivi ees ja mõtleb siis, et mida nüüd tegema peab küll. Et nagunii sittagi aru ei saa mida tahetakse, peaasi, et mingit jama poleks. Ded ütleb: Ja tvoju mamu jebal! Urjukk noogutab peaga- jajahh! Ded ütleb: Ja tvoju papu jebal! Urjukk ikka noogutab peaga- jajahh! Ded ütleb juba tüdinedes: Ja tvoju sestru jebal! Tšutšmekk ikka noogutab ainult peaga- jajahh! No ta ju ei saa sellest keelest aru. No ja siis ütles ded: Ja tvoi išak, ponimaješ?, iaah-iaah, išak jebal, ja tegi ise siis eesli häält. Oi sa raip kus tüüp läks selle peale leili, siis sai kohe aru, et kedagi jebaitatakse ja see on tema eesel. "Ti štoo skazaaalj!!!?? Išakk moi jeballj!??" Rusikad püsti röökis niguts ratta peal vanakeste ees, ja oleks tahtnud ütlejale kallale karatagi, aga deduškaid oli palju.... See oli siis utšebka kursant. Meie patareis oli selline turkmeen, kes mitte sõnagi ei rääkinud, käitus niimoodi nagu poleks kunagi kuskil kooliski käinud, aga paberite järgi olevat väljaõppinud loomaarst. Suhtlus temaga käis läbi rahvuskaaslasest tõlgi, kes kah oli omaette vaatamisväärsus. See mees oli igatpidi nii väike, et ükskõik milliseid bertilljonaaži mõõte värbamiskomisjon kah võtta võis, kõik olid nibin-nabin miinimumi või allamõõdulise kandis. Ja nii nad siis koos käisid utšebkas, väike suutis marssida, suur trampis nagu karu lihtsalt. Ühele võis isegi relva kätte usaldada, aga ta ei jõudnud seda kandagi õieti, teisele ei tahtnud keegi relva anda.. jne. Õpeta siis selliseid, elektrivärk ja poliitõpe ja geograafia-osa oli neile justkui kosmosevärk. Riike-linnu absoluutselt ei teadnud, nagu poleks koolis geograafiat ja ka muid aineid olnudki. Ja ka nemad saadeti poole aasta pärast vägedesse väljaõppinud "Ossaa" operaatoritena, ma ei kadesta seda demblit, kes sellisele auto üle peab andma ja enne koju ei saa, kui selline lambaarst arvestused ära annab.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas kalleb »

Blat on poolkriminaalse varjundiga žargoonisõna, mis tähistab tervet suhete kompleksi ja süsteemi. Neid suhteid iseloomustab ühelt poolt kellegi (blatnoi) teenimatult privilegeeritud seisund. Teisalt aga tema suhted konkreetsete inimeste või tervete struktuuridega, kes on saavutanud võimu tänu arvukatele võimalustele, mida pakuvad nende kätte koondunud ühiskondlikud väärtused ja hüved. Vanglažargoon ehk „blatnoi muusika" tulenes mõne allika arvates põlvest põlve pärandatud väikekaupmeeste salakeelest, mida hakkasid peagi kasutama ka kerjused, hulkuvad muusikud ja prostituudid. Ikka selleks, et edastada kolleegidele sõnumeid, millest ülejäänud aru ei saaks. See tõmbas ligi ka kriminaalid.

Nõukogude majanduspoliitika süsteemis vormilt küll rahvuslikele ent sisult ühiskondlikult kättesaamatutele ressurssidele isiklikku ja privilegeeritud juurdepääsu tähistanud sõna blat

Anglo-ameerika ajaloolased selgitavad mõistet blat kui „tegevuse täielikku omakasupüüdlikkust, kus üks inimene aitab mitteametlike meetoditega teist vastuteene ootuses." Ärme unusta, et iga mitteametliku viisi kasutamine enamuse arvel isiklikes huvides on kuritegu. Just sedamoodi liikusid nõukogude poliitökonoomika süsteemi tippu kriminaalse taustaga inimesed koos oma sõnavaraga. Nii kirjeldab nähtuse põhjuseid Vene majandusteadlane Sergei Gurijev.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Standardkõnepruuk vene sõjaväes

Postitus Postitas kalleb »

Leiutavad venelased suure kella, mis iga ropu sõna peale veerand tundi edasi liigub. Teevad neid kolm tükki - lasteaeda, kooli ja sõjaväeossa.
Järgmisel päeval lähevad vaatama. Lasteaias on kell veerand tundi edasi läinud.
Koolis on kell 8 tundi edasi läinud.
Lähevad siis sõjaväeossa, polkovnik tuleb vastu ja ütleb: "No joptvoi matt, kto etat jobannoi ventilator sjuda pastavil?!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist